Temat:
XTB
Temat jest prosty - Jakub Zabłocki chce coś udowodnić i wejdzie do WIG20. XTB już jest wysoko w rankingu i gdyby teraz cena poszła ponad 70zł to meldujemy się w indeksie 20 największych firm na GPW. Już spółka wypada lepiej w kalkulacji niż JSW, Cyfrowy, Kęty, Kruk czy Orange Z mWIG40 tylko CCC wypada lepiej od XTB
|
|
Temat:
XTB
90zł to na ten moment marzenie ściętej głowy ale przy aktualnych warunkach (zakładając, że inne firmy nie zmienią wycen) to XTB wchodzi na 15 miejsce z 86,9zł za akcję. Spośród wszystkich spółek z listy rezerwowej XTB ma najwięcej punktów więc teraz potyczka idzie o to czy wchodzimy do TOP15 i czy Polsat lub JSW wypadnie poza 25. Aktualnie Cyfrowy jest na 23 pozycji XTB na 20 19 są Kęty 18 JSW potem mamy Orange, Kruk i Pepco.
Jeżeli Q1 nie zaskoczy jakoś negatywnie, bo indeksy w długim trendzie o czym zawsze mówi prezes, natgas wyrzucił z pozycji wiele osób, kakao tez pewnie dało zarobić i do tego cała masa osób grających na krypto gdzie XTB jest zabezpieczone - to może być bardzo ciekawy kwartał który zweryfikuje czy XTB zarabia tylko jak rynki spadają. Następnie rekomendacja dywidendy, tu pewnie 50+25%, bo widać po opcji skupu ze się dogadali z KNFem i jest opcja skupu. Duża część projektów już weszła ale w kolejce mamy IKE/IKZE, wciąż zostaje spot na krypto, nowe rynki (Indonezja, Brazylia i RPA).
Pytanie co może się pojawić po stronie negatywów?
|
|
Temat:
XTB
Premier02 napisał(a):Co akcjonariusz zyskuje na tym że jego spółka jest w indeksie Wig 20? Mnie jej obecność w aktualnym indeksie nie przeszkadza. Zyskujesz płynność, większą ekspozycję na fundusze PL i zagraniczne - dla XTB będzie miało to gigantyczny wpływ na wycenę.
|
|
Temat:
XTB
@egonac Nic nie brakło - przy ostatniej rewizji XTB miało współczynnik lepszy niż Asseco i Polsat. Masz jeszcze coś takiego jak MWO - został wprowadzony chyba 2 lata temu. Jeżeli się powołujesz na regulamin - to właśnie w nim jest zapis o którym pisałem: 5.2.8. Uczestnikami Indeksu po rewizji rocznej zostają Spółki, które zajęły co najmniej 15 pozycję w Rankingu, zaś opuszczają go Spółki, które zajęły pozycję niższą niż 25. 5.2.9. Uczestnikami Indeksu po rewizji rocznej pozostają również Spółki, które zajęły najwyższą pozycję pomiędzy 16 a 25, jeżeli na liście Uczestników Indeksu zwolniło się miejsce i liczba Uczestników spadła poniżej 20.
tak więc musimy chwilę poczekać na wyższy kurs XTB, wyższe obroty lub miks obu przy założeniu że spółki będące w zasięgu XTB jak Polsat czy JSW nie zwiększą kapitalizacji lub nie wskoczą na turbo obroty jak ostatnio Polsat gdzie w jedną sesję zaliczył 300mln
|
|
Temat:
XTB
XTB musi wejść na 15 miejsce, a któraś ze spółek WIG20 wypaść poza 25 największych. JSW i Polsat to kandydaci do wypadnięcia z indeksu. XTB aby wejść w ostatniej rewizji musiało mieć kurs ponad 90zł Aktualnie XTB dobija sobie punkty obrotami, JSW mocno traci bo siadły im obroty. Tak więc ciężko jest to szacować bo jest za dużo zmiennych. To co można powiedzieć to fakt iz XTB wejdzie, pytanie kiedy...
|
|
Temat:
XTB
jak wydać dwa wprowadzone projekty i przypuszczalnie giełda krypto jest wyceniana przez rynek na ZERO :) takie rzeczy to chyba specjalność GPW
|
|
Temat:
XTB
wiara na giełdzie jest niesamowicie ważna, chyba najważniejsza :) rzeczywiście firma od 2020 roku ma same jednorazowe wyniki.... Kolega raczy przypomnieć co tak się zmieniło w fundamentach XTB, że wyniki nie będą już powtarzalne?
|
|
Temat:
XTB
|
|
Temat:
XTB
Jeżeli osoby posiadające akcje XTB nie rozumieją na czym spółka zarabia, jaki ma potencjał, że jest innowacyjna i ma na siebie plan aby zdywersyfikować dochody, równocześnie powiększając bazę aktywnych klientów to moim zdaniem co jakiś czas powinno się odbyć takie czyszczenie jak w poniedziałek. Jeżeli ktoś się boi bezpodstawnego spadku to równie dobrze nie wytrzyma jazdy w górę. Osobiście czekam na pojawienie się: 1. funduszu z 5% udziałem 2. zwiększenia udziału innych funduszy 3. pojawienia się funduszy/inwestorów który potrafią dostrzec przyszłość XTB a nie skupiać się na dawnych wydarzeniach - no sorry ale akcja z Hiszpanią to jakiś żart.
W dwa dni XTB zaliczyło prawie 70mln obrotu - cały czas będąc w TOPie na WIGu. Wysokie obroty to podstawa aby wejść do WIG20, jak do tego dojdzie kurs w okolicach 45-50 to mamy wejście do indeksu i tam zacznie się zabawa.
Jedyne zagrożenie jakie widzę na horyzoncie to pytanie co się stanie jak przyjdzie bessa lub większy krach - XTB zarobi pewnie krocie ale powinniśmy się liczyć ze sporym spadkiem wystraszonych inwestorów.
|
|
Temat:
XTB
Również widziałem ale dziwne ze jednak ktoś zrobił wkład ze tych panów podbiło - może przypadek/błąd. Za to jest sporo nowych funduszy w akcjonariacie, choć wciąż nikt nie wie kto brał w ABB Może raport rzuci trochę więcej światła na to co się dzieje i dziać będzie
|
|
Temat:
XTB
Właśnie wyszła aktualizacja na stooq i mamy parę ciekawostek: 1. Pan Paweł Szejko stał się posiadaczem 515.930 akcji o łącznej wartości 20,8mln (na ten moment) 2. TFI Esaliens pojawił się z tym samym pakietem co Pan Paweł 3. Szef działu prawnego XTB Jakub Kubacki posiada 34k akcji
Ciekawe że to wszystko bez ESPI (mowa o zarządzie) - brali z ulicy czy mieli dostęp do ABB?
To dobry znak czy jednak bez różnicy?
|
|
Temat:
XTB
Konsensus rynkowy zakłada 150mln zysku netto za Q2 - patrząc po ostatnim trading update od Plus500 i mając na uwadze fakt iż XTB zyskuje a nie traci klientów to zakładając korelację wyników XTB powinno być bliżej 240mln - jak uważacie?
|
|
Temat:
XTB
jest już gdzieś dostępny konsensus wyników za Q2? nigdy go nie widziałem jeszcze przed wynikami :)
|
|
Temat:
XTB
Zawsze podziwiam tą niesamowitą dysfunkcję w myśleniu - taka nvidia leci na c/z ponad 200 i ludzie twierdzą ze spółka może śmiało rosnac bo… Nawet jakieś głupie spółki z NC czy cokolwiek innego na naszej giełdzie, to każdy potrafi wskazać ze w przyszłości to … jak chociażby aktualna sytuacja na gamingu A tu mamy spółkę która nie ma długów, potrafi w kwartał zarobić 300mln, zatrudnia do reklam gwiazdy światowego formatu, wypłaca regularnie dywidendę, ma własny system, skalowalny biznes, przyciąga tysiące klientów w każdym miesiącu, rozwija nowe produkty ale tu nikt, absolutnie nikt nie jest w stanie powiedzieć co będzie w przyszłości, co się stanie jak firma będzie mieć 1mln aktywnych klientów? Co jeżeli wejdzie pasywne oszczędzanie i klienci ulokują miliardy złotych które a firma będzie pobierać mały procent za zarządzanie? Cisza…. Za to cały czas jest ooo Panie KNF, megasledztwo i jednorazowy wynik, od kolejnego roku beda tracić klientów, trzeba domknąć lukę na 6zl Spokojnie czekam aż w 1 kwartał zarobią więcej niż w jednorazowym 2020.
|
|
Temat:
XTB
Cytat:jak uważacie: to jest dobry moment żeby jeszcze dokupić ? - widać po informacji o dywidendzie szału nie było na kursie - jesteśmy po redukcji
jak oceniacie wyceny spółki na 79 zł które padły w przedostatnich rekomendacjach ? Jeszcze na początku 2022 ludzie się zastanawiali czy 16zł to dobry poziom na dokupienie, potem czy 30 to dobry poziom - czy teraz jest dobry poziom to się dowiemy. Firma się rozwija, ma niską wycenę - raczej idzie to w dobrą stronę. Nowe projekty są na horyzoncie i pipeline inicjatyw też był komunikowany przez Prezesa więc chyba wiedzą co robią. Info nt dywidendy było znane więc ciężko oczekiwać aby się teraz ludzie zabijali o akcje. Nie rozumiem co to znaczy że jesteśmy po redukcji??? Rekomendacje - mam do tego dość osobliwe podejście, nie widziałem dobrych rekomendacji. Uważam że spółka jest tak nieoczywista, ciężka do prognozowania że nie liczę na solidne rekomendacje od analityków.
|
|
Temat:
XTB
XTB chce zdobyć jak najwiecej klientów w regionie odsługiwanym przez Dubaj i od dziś ich klienci mogą handlować akcjami. Może to jest klucz do zbudowania solidnej bazy klienckiej? www.financemagnates.com/forex/...
|
|
Temat:
XTB
Skup idzie jako % wolumenu wiec zakładając ze każdy się zgłosi to udział Zablockiego się nie zmieni. Tylko jeżeli na skup ma pójść 188mln to przy cenie odpowiedni powiększeń niż aktualna rynkowa tych akcji nie będzie specjalnie dużo. Chyba ze ktoś odwali nr i zrobia wezwanie w cenie rynkowej ale wtedy chyba dużo osób sie wysypie. Jeszcze 2-3 tygodnie i będziemy mieć jasność
|
|
Temat:
XTB
to może kolega wskaże przykłady spółek które odmówiły wejścia do indeksu?
|
|
Temat:
XTB
to nie działa tak że spółka chce czy nie chce :) jeżeli spełnia kryteria to wchodzi i tyle. XTB na ten moment nie spełnia kryteriów ale kto wie.
|
|
Temat:
XTB
XTB nie ma szans na WIG20 w tym rozdaniu. JSW miało blisko 6 razy wiekszy obrót za ostatnie 12m niż XTB i przy aktualnie wyższej kapitalizacji, ma tez bardziej wartościowy free float. Zwiększenie FF to dobry ruch ale bez dalszego wzrostu kursu i obrotow nie ma szans na WIG20
|
|
Temat:
XTB
Raczej tak. Za 6 dni będziemy mieć pewność - jak nikt nie wyskoczy ze ma ponad 5% to sytuacja będzie jasna. Osobiście obstawiam ze jednak poszło to w różne miejsca wiec dla mnie duży negatyw
|
|
Temat:
XTB
Dziękuje za rozwiniecie. Chciałbym aby to kupił jeden fundusz jak np Norges Bank. Podbicie FF to otwarta droga do WIG20. Ciekawa sytuacja, spore obroty a kurs jednak nie nurkuje poniżej ceny z ABB. W długim terminie się wyjasni. Zobaczymy czy to jeden (wówczas informacja powinna być chyba wyciągu 48h?) czy więcej (brak informacji) - teraz czekamy na info o dywidendzie i zaraz kolejne wyniki. Dziękuje
|
|
Temat:
XTB
co rozumiesz przez większą operację?
|
|
Temat:
XTB
Jak to interpretować? Dobrze ze ktoś chce kupić po 38zl aż 7mln akcji czy zle ze właściciel tyli i po tyle sprzedaje?
|
|
Temat:
XTB
Cytat:Mam pytanie, skąd data 19.05? Wg kalendarza ogłoszenie zmian ma nastąpić 1 czerwca, a same zmiany 16 czerwca. gpwbenchmark.pl/kalendarium-in... Pierwszego czerwca masz ogłoszenie zmian - kliknij w kalendarzu na 19.05 i wyskoczy Ci: 19 maja 2023 ranking indeksów WIG20, WIG20TR, mWIG40, mWIG40TR, sWIG80, sWIG80TR, WIG30, WIG30TR
|
|
Temat:
XTB
Teoretycznie zobacz przy jakim kursie weszli a gdzie są dziś :) więc idąc tą analogią to pewnie działa. Osobiście zawsze uważam, że dobra spółka się obroni ale: 1. WIG20 to jednak prestiż i wyższa płynność 2. Obowiązek odwzorowywania przez fundusze danego indeksu i tu jest przymus aby akcje mieć - a jak wiemy XTB jest jednym z najsłabiej obsadzonych walorów przez fundusze 3. Widać że dopiero teraz spółka zyskuje trochę dobrej prasy więc może, może XTB trafiłoby do szerszego grona inwestorów indywidualnych i instytucjonalnych 4. Chyba lepiej mieć w WIG20 międzynarodowy FINTECH niż kopalnię :)
|
|
Temat:
XTB
Na jednej z grup o XTB padła informacja o możliwym wejściu XTB do WIG20. 19.05 jest rewizja indeksów, XTB przed dzisiejszą sesją ma kapitalizację wyższą od JSW i niewiele brakuje XTB do Aliora czy spółki Kęty. Wejście do WIG20 ma swoich zwolenników i przeciwników - większość podaje przykład Mercatora czy Allegro ale ciężko dyskutować na temat spółek które weszły do tego indeksu a) po jednorazowych (o zgrozo jak na XTB hahaha) wynikach, czytaj popyt na rękawiczki b) z napompowanymi wskaźnikami Mamy też przykład Dino czy Kruka, które mają w tym indeksie nowe ATH
Sprawdziłem trochę temat ale i tak potrzebuję pomocy tęgich głów: 1. po rewizji z dnia 17.03 (rewizja była robiona według stanu na 17.02.2023) a) do WIG20 wszedł Alior w miejsce CCC b) Na liście rezerwowej było XTB razem z Millenium (nie mogą wejść bo jest już 5 banków) - Tauron (niska kapitalizacja i mniejsze od XTB obroty), CCC (kapitalizacja poniżej 3mln), podobna sytuacja na Enea oraz Grupie Azoty. Ciech - chcą zdjąć z giełdy więc z całej listy kandydatów dostaje XTB c) GPW ogranicza ilość spółek z sektora do MAX 5 - przykład banków. PZU figuruje jako ubezpieczyciel, Kruk jako wierzytelności, a XTB jest klasyfikowane jako pozycja 130 czyli rynek kapitałowy - (131) giełdy i biura maklerskie, więc tu nie ma ryzyka
2.Ogólne zasady to: a) liczba akcji w wolnym obrocie powyżej 10% b) wartość akcji w wolnym obrocie powyżej 1mln Eur c) spółka nie może być oznaczona w sposób szczególny d) spółka nie może być na liście alertów
3. Ranking indeksów: mamy wzór R = 0,6sT +0,4 sC gdzie R to punkty rankingowe danej spółki sT to łączny obrót spółki za 12 miesięcy sC to wartość akcji w wolnym obrocie na dzień sporządzenia rankingu
Czyli teraz biorąc pod uwagę XTB vs. JSW, Alior czy Kęty: - rewizja będzie 19.05 więc na ten dzień będzie mierzona wartość FF dla każdej spółki i mnożymy to współczynnikiem 0,4 - bierzemy okres 12 miesięcy wstecz od 19.05 i mierzymy obrót na akcjach dla każdej z firm i mnożymy przez 0,6 Suma wartości daje nam punkty rankingowe i tylko to decyduje kto wchodzi do WIG20?
Czy ktoś może potwierdzić moje rozumowanie?
|
|
Temat:
XTB
oj chyba było bardzo dużo czasu na spokojne zbieranie akcji - ja zbieram 3 lata i obstawiam inne poziomy dlatego pytam co myślicie o przygotowanej przez nich rekomendacji
|
|
Temat:
XTB
najpierw kolejne jednorazowe wyniki i przebicie 300mln zysku netto potem kolejne ostrożne podbicie wyceny przez Trigon do 44zł a dziś Noble jako pierwszy patrzy na XTB jako na spółkę która ma potencjał do powtarzania wyników => jak oceniacie rekomendację i perspektywy spółki? 78,9 jako cena docelowa w ciagu najbliższych 9 miesięcy pobudza wyobraźnię. infostrefa.com/infostrefa/pl/w...
|
|
Temat:
XTB
jak oceniacie ogłoszone wczoraj wstępne wyniki Plus500? Kurs w dwa dni +7% choć liczba nowych i aktywnych klientów spada rok do roku. otp.tools.investis.com/clients...
|
|
Temat:
XTB
jeżeli plotki o nowych projektach XTB będą prawdziwe to ten dział marketingu będzie miał jeszcze sporo okazji do wytężonej pracy. Dobrze, że firma ma na siebie pomysł
|
|
Temat:
XTB
@Rif Też mam nogę na nogę ale dziwi mnie ten absolutny brak wyceniania przyszłości. Niby mamy ATH ale nie oszukujmy się - jesteśmy raptem 3 zł powyżej lipca 2020.
Kiedyś zapadł mi w głowie taki tekst - nie kupuję tanich spółek bo niska wycena c/z oznacza że nie rozumiem zagrożeń dla fundamentów spółki.
Więc teraz niska wycena XTB wynika z faktu, że wyniki są jednorazowe i spółka nic nie robi i zawdzięcza wszystko zmienności?
Czy jednak giełda nie wycenia przyszłości i będziemy mieć "wystrzał" lub "wodospad" dopiero po oficjalnych wynikach i ogłoszeniach?
Jakby nie patrzeć premia za rozwój powinna być, a aktualna wycena porównawcza do konkurencji pokazuje że nasze akcje są niedowartościowane.
Nie wiem czy moje przemyślenia są jasne?
|
|
Temat:
XTB
XTB to jednak ciekawy case. Niska cena do zysk, zmienność dopisuje, 2022 będzie kolejnym one-offem, dywidenda może wynieść ponad 5zł czyli nawet 1/6 aktualnego kursu, firma prowadzi skuteczny marketing, zatrudnia gwiazdy światowego formatu, zarząd ma pomysły jak firmę rozwijać - pojawiają się plotki o nowych "projektach", w tym roku wejdą do RPA i innych krajów Afryki Południowej i co? No nic. Kurs stoi. Czy giełda wycenia przyszłość czy jednak działa post-factum i dopiero jak zobaczymy oficjalny raport i oficjalne ogłoszenie projektów to coś ruszy? Bo mam nieodparte wrażenie, że na każdej innej spółce mielibyśmy rajd. Kto tu jest kierownikiem?
|
|
Temat:
XTB
@yellowshadow - jakie zlecenia i na co można składać?
|
|
Temat:
XTB
Cytat:Przed końcem roku raczej nikt sobie nie zafunduje nabicia podatku, a i wszyscy potrafią liczyć jaka będzie dywidenda, więc podaż raczej niewielka. Nie wspominając o tym, że przyszły rok, to mogą być kolejne cztery kwartały "one-off". Może po prostu rynek zaczyna nadrabiać cenę do wartości. W poniedziałek poszedł w świat artykuł, który szybko został zdjęty ale już został odkopany na różnych forach, gdzie jeden z dyrektorów oddziału Czechy/Słowacja mówił nad jakimi projektami pracuje XTB. Padły tam 3 główne tematy: 1. Akcje cząstkowe 2. Krypto na spocie - czyli możliwość zakupu i trzymania krypto a nie CFD, co przy aktualnych problemach z zaufaniem FTX oraz Binance może być ciekawe 3. Mało opisana opcja pasywnego inwestowania - tu już wcześniej była mowa o czymś na wzór IKE, być może PEPP: www.pap.pl/mediaroom/1431127%2...Czy to prawda to zobaczymy pewnie w Q1, zasadne jest pytanie jaki to ma potencjał i dlaczego spółka dalej jest wyceniana jak "one-off"?
|
|
Temat:
XTB
@yanek z hor kolega nie zagląda do tego XTB :) 1. kontrakty na WIG20 nie są w topie popularności 2. Dzienny SWAP masz zawsze podany więc trzymanie kontraktu miesiąc i nie zrealizowanie zysku (o ile wystąpił) to dość ciekawa strategia 3. Market Making był wielokrotnie podawany jak sprawdzisz to się zdziwisz ile to jest
|
|
Temat:
XTB
Cytat:Miałem rachunek w XTB, podkreślam MIAŁEM. Te zyski nie biorą się z niczego tylko z dojenia klientów. To jest tylko dobre dla pierwszych klientów ,którzy nie mieli do czynienia z innymi BM. Co trzeba im pogratulowac to medialnej rozpoznawalnosci i przez to pozyskiwanie coraz więcej klientów nieświadomych opłat... a jak Cię wydoili na darmowych akcjach i ETF? jeżeli straciłeś na CFD to tylko TY źle wybrałeś opcję. XTB udostępnia narzędzie i możesz z nim robić co chcesz. Ja akurat miałem konta w paru DM i już zostałem z dwoma a od przyszłego roku wszystko będzie w XTB, bo oferta jest bezkonkurencyjna. To są fakty a nie dyrdymały. @Rif bo zakładam że rozwój i większa baza klientów będzie kosztować - pamiętaj że aby wypłacać dywidendę muszą mieć odpowiedni poziom wskaźników finansowych a to przy bardzo duet grupie klientów będzie ciężkie do osiągnięcia.
|
|
Temat:
XTB
Cytat:i wyłania się na rynku sprawnie działająca "maszynka do zysków" -broker XTB. Toż ma ona już w zasięgu Eps=8 zł a to nie koniec. I do tego nie skąpi na div. - jeśli zaproponują wypłatę dywidendę na poziomie div= 2 zł, to byczki - oj przybędą. przecież teraz mają 710mln zysku + załóżmy 2 opcje na Q4 a) robią to co rok temy czyli 65mln b) robią 200mln Opcja A: zysk netto: 775mln ilośc akcji 117.4mln zysk na akcję 6,60 osobiście oczekuję 50% dywidendy: 3.3 PLN na akcję Opcja B: zysk netto 910mln ilośc akcji 117.4mln zysk na akcję 7,75 osobiście oczekuję 50% dywidendy: 3.87 PLN na akcję Zakładając 75% na dywidendę mamy odpowiednio 4,95 i 5,81 PLN na akcję Pozostaje nam tylko jedno pytanie - jak powtarzalne są to wyniki?
|
|
Temat:
XTB
krato napisał(a):No to proste pytanie a trudna odpowiedź - czemu nam XTB znowu rośnie, skoro jest przewartościowany a kto mówi i po czym wnosi, że jest przewartościowany?
|
|
Temat:
XTB
grabson napisał(a):Witam Mam pytanie skąd bierzecie dane na temat takich zakupów. Nigdzie nie mogę tego znaleźć. Pozdrawiam Możesz czekać, aż pojawią się dane np na takim stooq albo szukasz w danych TFI - dobrym zwyczajem jest raportowanie co kwartał - tu masz przykład Allianz: www.allianz.pl/pl_PL/dla-ciebi...Wystarczy wbić nazwę TFI plus "skład portfela" Fundusze zagraniczne podają dane co miesiąc: www.morningstar.com/stocks/xwa...tu musisz kliknąć w instytucje W Q3 bez PEKAO i NN które są ostatnimi znaczącymi udziałowcami XTB to fundusze skupiły blisko 1.300.000 akcji a cena latała w kanale 19,5-22zł Magia :)
|
|
Temat:
XTB
ciekawie się dzieje z zakupami przez fundusze - pieniądze z rynku odpływają a fundusze w trakcie Q3 skupiły z rynku blisko 1.300.000 akcji czyli 3% dostępnego FF, to dużo?
|
|
Temat:
XTB
Rif napisał(a):W Q3 fundusze Allianz zwiększyły posiadanie o 800k akcji. I to bez podnoszenia kursu. Oskubali ulicę? Oczywiście na kursie może to nic nie zmienić, bo dywidenda sama w sobie stanowi łakomy kąsek dla funduszy. Nie oskubali - tak to działa od lat i przykłady spółek można mnożyć, gdzie wycena była absurdalnie niska, wręcz dobijana zgodnie ze schematem Wyckoffa aż przychodził moment gdzie następowało dynamiczne urealnienie. Poza wspomnianym Allianzem: - PZU od końca czerwca do końca sierpnia dokupił 160.000 akcji - Millenium dobrało 41k - zagraniczne fundusze też prawie 100k Mimo wszystko wciąż jest to spółka z najmniejszym zaangażowaniem funduszy w WIG30
|
|
Temat:
XTB
Konferencja jest 27.10 o godzinie 11 więc standardowo wyników możemy się spodziewać 26eg po 17 Plus500 może mieć zadyszkę z powodu brexitu i jakiś ograniczeń z tego wynikających - ale fakt że kurs u nich za bardzo nie drgną, może to też efekt trwającego cały czas skupu akcji własnych?
U nas cały czas nie możemy się odbić po Sasinowym podatku, który dziś finalnie wylądował w koszu. Odnośnie wyników Q3 również obstawiam okolice 150mln co by dało blisko 50% wzrostu do Q3 2021 - ale co wyjdzie to już jak zawsze XTB nas zaskoczy a kurs dalej swoje. Nie mam pojęcia na co rynek czeka - może zamiast nowych projektów czy produkcji gier, XTB powinno robić pompy ciepła?
Mam nadzieję, że w raporcie za Q3 zobaczymy solidną cyfrę nowych klientów i miejmy nadzieję aktywni się nie zmniejszą, progres na XTB MENA oraz cokolwiek na temat nowych projektów.
Od 24 marca XTB jest praktycznie cały czas powyżej 19pln - aż 31mln sztuk poszło w średniej cenie 20,77 PLN - może ubiliśmy solidnie grunt? Jak by nie patrzeć 80% free float zmieniło właściciela
|
|
Temat:
XTB
Plus500 pokazało słabe wyniki - zarówno obroty, zysk, nowi klienci jak i aktywni klienci poniżej Q3 2021 Spadek aktywnych aż o 1/3 i rekrutacja mniejsze o 50% to trend w branży wywołany inflacją i brakiem pieniędzy do "zabawy" czy też widoczny upadek jednego z graczy? Jakich wyników się spodziewacie jeżeli XTB utrzyma liczbę aktywnych jak i uda im się zrekrutować więcej osób niż w q3 2021?
|
|
Temat:
XTB
Giełda wycenia przyszłość i tak jak na Datawalk ludzie potrafią grać pod przejęcie, na gamingu pod super grę czy biotechu pod nowy lek czy technologię - to dlaczego tu nikt nie dostrzega fintechu? Firma udowadnia wynikami że ma genialny potencjał i potrafi wykorzystać zmienność, ma solidne fundamenty i zarząd, inwestuje w marketing budują markę, jej świadomość oraz bezpieczeństwo, jak i świetną aplikację. Więc teraz pytanie dlaczego nikt nie dyskontuje dobrej przeszłości o czym świadczy niskie C/Z - przecież działając globalnie, rozwijając aktualne rynki czy też wchodząc na nowe to takie 150k aktywnych klientów jest bardzo mają cyfra - czy rynek zakłada że np posiadanie 500k aktywnych klientów przez XTB jest nie do osiągnięcia?
|
|
Temat:
XTB
strona z listą spółek do ustawy której nie ma już zniknęła - to chyba najlepsze podsumowanie dnia
|
|
Temat:
XTB
605 - to cyfra osób na etacie, umowę zleceni i B2B
|
|
Temat:
XTB
Cześć! Nowa gwiazda główna (Conor McGregor) oraz dedykowane wsparcie do Hiszpanii w postaci Ikea Cassilasa to mocny ruch ze strony XTB. Jeżeli dołożymy do tego aktualnie panującą zmienność to niedługo powinniśmy mieć kolejny bardzo dobry kwartał i kolejną cegiełkę do rekordowego już wyniku. Tylko to wszystko chyba każdy już wie, tak samo jak to że zapowiada się nam kolejna solidna dywidenda, skalowany, globalny biznes czy wysoka marża biznesu - dlatego chciałbym wrzucić temat "co musi się wydarzyć aby tu kurs ruszył mocniej w jedną lub drugą stronę"?
W ramach FF mamy 33,01% akcji w obrocie czyli 38.753.841 sztuk. Z tego niecałe 6 mln jest w rękach funduszy więc zostaje nam ok 33mln akcji w rękach "ulicy".
I teraz jak popatrzymy na wykres to od 24 marca do 22.09 przeszło przez giełdę 28 732 408 szt akcji w średniej cenie 20,77 PLN. Tylko przez jeden tydzień było można kupić akcje poniżej 19zł (w tygodniu po odcięciu dywidendy)
Podsumowując ok 74% całego FF przemieliło się w średniej cenie 20,77 PLN => czy to oznacza, że walor jest akumulowany i powinniśmy być świadkami wybicia czy też mamy do czynienia z dystrybucją i czeka nas powtórka z 2020 i 2021.
Będę wdzięczny za wasze merytoryczne opinie
|
|