ldrikxgx
Advertisement
PARTNER SERWISU
wtlxsnxz
del-21092022

del-21092022

Ostatnie 10 wpisów

3 kwartał szykuję się rekordowy historycznie pod względem przelicznika walut USD/PLN, co za tym idzie, znowu miliardy w kasie.
Podobno zbyt na koksujący jest ogromny, okazuje się że można go mieszać z węglem do pieca i mamy super kaloryczny węgiel w dobrej cenie, koks po 2,5k, eko groszek w OBI 3,5k!
Kostka na składach dochodzi po 3k

krewa napisał(a):
MBrc napisał(a):
Widzieliście KNF, fundusze odkupują a kurs spada, dziwne.

Może powód jest taki, że popyt ze strony szorciarzy jest mniejszy od podaży? Tak na szybko - odkupiono minimum 0,11% podczas gdy średni dzienny wolumen to 0,52% akcji będących w obrocie? W pobieżnych obliczeniach nie uwzględniałem wolumenu od piątku do dzisiaj, więc odsetek nie jest naciągany

Tak, tylko skąd aż taka podaż, pod co się tu gra? CDR znacząco w oczach graczy się poprawił.

Ilość graczy imponująca, tylko ile jest nowych graczy, i czy w nakładce 1.6 jest już gra w pełni grywalna i bez błędów?

Wszystko fajnie, tylko nie ma chętnych na papier c/z 41, TTWO c/z 82!

Widzieliście KNF, fundusze odkupują a kurs spada, dziwne.

1 Point72 Asset Management, L.P. CDPROJEKT PLOPTTC00011 0,58 2022-09-16
2 Millennium International Management LP CDPROJEKT PLOPTTC00011 < 0,5 2022-09-16
3 Millennium International Management LP CDPROJEKT PLOPTTC00011 0,52 2022-09-14
4 Point72 Asset Management, L.P. CDPROJEKT PLOPTTC00011 0,66 2022-09-12
5 VERITION MULTI-STRATEGY MASTER FUND LIMITED CDPROJEKT PLOPTTC00011 0,50 2022-09-08
6 Point72 Asset Management, L.P. CDPROJEKT PLOPTTC00011 0,78 2022-09-07
7 VERITION MULTI-STRATEGY MASTER FUND LIMITED CDPROJEKT PLOPTTC00011 < 0,5 2022-09-06
8 Arrowstreet Capital, Limited Partnership CDPROJEKT PLOPTTC00011 0,50 2022-08-30
9 AQR Capital Management, LLC CDPROJEKT PLOPTTC00011 0,80 2022-08-30
10 Point72 Asset Management, L.P. CDPROJEKT PLOPTTC00011 0,88 2022-08-29
11 AQR Capital Management, LLC CDPROJEKT PLOPTTC00011 0,79 2022-08-29
12 AQR Capital Management, LLC CDPROJEKT PLOPTTC00011 0,80 2022-08-24
13 VERITION MULTI-STRATEGY MASTER FUND LIMITED CDPROJEKT PLOPTTC00011 0,50 2022-08-19

Myślę że AT się potwierdzi jak Bruksela dowali podatkiem

Niestety, ale to jeszcze nie czas na Big Short, a szkoda, bardzo dużo pozycji krótkich, rynek nie ma kapitału sił i chęci.

Anty, skąd wiesz ile BMC zarobił w Q2? Wyniki za pierwsze półrocze 23.9

Chłopie, JSW do Mittala oddawało 30tyś ton miesięcznie, zbyt mają cały czas ogromny.

Jedyne racjonalne wytłumaczenie ceny JSW, to to że ktoś wie więcej niż my, np drastyczny spadek zapotrzebowania w EU na węgiel i koks od JSW, przydałby się jakiś uspokajający komunikat ze spółki, lub taki mówiący rzetelnie co się dzieje, czy wolumen zamówień spada czy nie.

Anty, to takie wróżenie z fusów co do cen węgla, na dzień dzisiejszy mamy wrzesień 260$ styczeń 293$, dolar 4,70 to są realia, nadal nikt nie wie dlaczego JSW ma C/Z 0,79?

Wygląda mi to cały czas na dystrybucję, cały czas wystawiane spore pakiety na S, kurs bardzo łatwo jest uwalany, jedyny plus jest taki że nie ma znaczącego pogłębienia spadku, chociaż do linii wsparcia jest jeszcze miejsce.

Na dogrywce niezłe jaja...

Przeczytaj artykuł i wyciągnij wnioski.

Kolejne bdb info, totalnie negowane

JSW uruchamia duży projekt dotyczący metanu

www.wnp.pl/gornictwo/jsw-uruch...

źródło wnp.pl

Poszły dwie pozytywne reko od wielkich banków, impet spadków zażegnany, do tego trochę pozytywów ze spółki, technicznie też nie jest źle, wszystko wskazuje na to że czarne dni się skończyły.

Nie ma żadnego podatku nadzwyczajnego, JSW co najwyżej wpłaci cały zysk na fundusz stabilizacyjny.
Straszcie dalej ludzi, już widać po kursie efekt ;)

A jak rosło dziennie po 20% to było normalne? Mamy hossę węglową spółka jest spekulacyjna, technicznie spadło dokładnie tam gdzie miało spaść, krewa wyznaczył cele i tak się stało jak w jego AT

Nie do końca podatek to nic pewnego, imo to wejście do indeksu wig40, fundy chciały wejść niżej to zwyczajne przegrzanie wskaźników, zwyczajna korekta, to rezygnacja prezesa, technicznie do 110 może nawet urosnąć

Jeśli już ktoś zarabia na tanim węglu z JSW, Bogdanki, to jest to PGE, Tauron, Enea, tam można sobie popisać o podatku z nadzwyczajnych zysków, skoro kupują węgiel za grosze a sprzedają prąd znacznie drożej niż dwa lata temu to ich trzeba postawić do pionu.

Nie drążcie już o tego tematu, straszycie inwestorów, nie będzie żadnego podatku od spółki strategicznej UE, która wydobywa surowiec do wytopu rudy żelaza, produkcja stali a nie prądu, totalnie błędne rozumowanie.
Powtarzam do elektrowni węgiel idzie po 340zł a szedł nawet po 270zł, jaki zysk nadzwyczajny z węgla!?

Proponuję wyluzować, za bardzo się nakręcacie na ten podatek, JSW wydobywa węgiel koksujacy, a mikro część węgla kamiennego sprzedaje po 340, wcześniej nawet po 270, mają zatem wspaniały "zysk nadzwyczajny z węgla" luz panowie.

Coś na rzeczy musi być skoro Sasin tupnął nóżka

Prezio kłamał w żywe oczy, Sasin się dzisiaj mocno wqur
Myślałem że kurs poleci minimum 10% a tu o dziwo się trzyma, nie rozumiem tych inwestorów

bernie napisał(a):
MBrc napisał(a):
Urszula nie ruszy JSW, to jest strategiczna spółka dla UE, jako że wydobywa strategiczny produkt.
Dymanie ma dotyczyć spółek energetycznych nie wydobywczych, tym bardziej wydobywających strategiczny produkt.

Jsw strategiczna dla UE
www.google.com/amp/s/forsal.pl...

Źródło forsal.pl

Jednak nie do końca...https://stooq.pl/n/?f=1509568

Jeśli mówisz o ograniczeniu prądu to Moskwa zapowiedziała że w PL tego nie będzie, zobaczymy

Chiny kolejny potężny wzrost cen węgla koksującego, Australia musi zacząć nadrabiać, szykuje się kolejny piękny rok zysków dla JSW, ciekawe gdzie zatrzyma się C/Z 0,2?

1,2mln mniejsze wydobycie w tym roku niż zakładano, z 9,5 na 8,3mln, prezes Wasil ma być odwołany, jak na tak negatywne newsy to coś dziwnie mocno kurs się zachowuje.

Czegoś nie rozumiesz
Spółki energetyczne podniosły ceny w UE o przeszło 1000% zyski mają gigantyczne kosztem ludzi, nieuzasadnione podwyżki, bo wiatr wieje tak samo, woda płynie tak samo słońce świeci tak samo, elektrownie atomowe działają tak samo, tylko ceny energii na giełdach poszły do góry, a za nimi ceny podniosły firmy.

Jsw nie podniosło cen sprzedaży, nie ustala ceny USD, wydobywa surowiec strategiczny, węgiel koksujacy, tak samo jak KGHM miedź.

Surowce strategiczne UE

www.ichpw.pl/blog/2020/09/10/z...

Urszula nie ruszy JSW, to jest strategiczna spółka dla UE, jako że wydobywa strategiczny produkt.
Dymanie ma dotyczyć spółek energetycznych nie wydobywczych, tym bardziej wydobywających strategiczny produkt.

Jsw strategiczna dla UE
www.google.com/amp/s/forsal.pl...

Źródło forsal.pl

Rozumiem że 2017r zarówno JSW jak i PKN Orlen nie były spółkami SP według ciebie ;) :)

Luty 2017r węgiel koksujący z Australii zalicza tąpnięcie na 150$, kurs JSW cały luty 2017 to kurs po między 60-70zł, o co kaman?
Mamy ceny węgla po 270$ i dolar po 4,7! O co tu chodzi!

Reko HSBC kupuj z ceną 86, kompletnie nie pomagają kursowi, co za dziadostwo.

Co za dno, tymczasem w Chinach koksujący +5% styczeń 295$
Wrzesień 320$!

Reko bezpieczna, wycena niska, ale jak najbardziej rzetelna w przeciwieństwie do tych co wyceniają na 36-45, przy mld zysków, i cały czas $ na szczytach + węgiel 270-300$

Niedźwiadki mają problem zrzucić kurs na niższe piętro, c/z 0,80 działa na psychę byczków, jest się o co bić :)
W Chinach koksujący rośnie, Ukraina daje radę na froncie, stopy w przyszłym roku w dół, kupujemy przyszłość, czyli hosso wróć ;)

Gdzie jest reko Santander do 36 dla JSW?

Jest nowa rekomendacja od DM BPS, cena docelowa podniesiona z 46,40 na 74! Kupuj!
Moim zdaniem jest to bardzo sensowną reko, przeczytajcie.

Aktualnie ceny węgla koksowego wynoszą 270 USD za tonę. Analitycy DM Banku BPS uważają, że mimo obaw o kondycję chińskiej gospodarki, która ma największy wpływ na globalne ceny referencyjne węgla, utrzymają się one na poziomie 230-250 USD za tonę.

"Prognozujemy 7,1 mld zł przychodów w drugim półroczu, co przy średnim kursie złotego do USD na poziomie 4,7 oraz utrzymaniu w ryzach kosztów powinno się przełożyć na 2,3 mld zł zysku EBITDA oraz 1,3 mld zł zysku netto" - napisano w raporcie.

Ciekawe czy jeszcze zjedzie na okolice 32, czy jednak trend się odwróci wcześniej?

Info o nabyciu dobre, chociaż wolumen nie jest imponujący
Z tym wygaszaniem pieców to niezłe jaja, ciekawe skąd Europa weźmie stal, jak już kryzys się skończy i zaczną potężne inwestycje.

Dzięki za ja zwykle rzeczową AT

Fiu fiu, aleś buldi zasypał kopalnie :))

Proszę o aktualizację AT

Spółka zachowuje się jak by w akcjonariacie było 90% SP, a jest 0!

AT się nie doczekałem, ważne że kurs odnalazł swoją prawidłową ścieżkę :)
Nadrabia do BHP i miedzi.

Sprzedaż faktów, do tego coraz więcej shortów powyżej 0,5%, to jeszcze nie czas na CDR

Kontynuacja trendu, piątkowe odbicie nie było niczym innym jak skrajnie słabym odreagowaniem, po skrajnej wyprzedaży. Na dzień dzisiejszy spółka do szerokiego omijania.

Po tym info o dofinansowaniu branż energochłonnych kwotą kilku mld, to mamy marniutki wzrost

anty_teresa napisał(a):
Inflacja, inflacją, ale ważniejsze co się stanie z konsumpcją, a w zasadzie co już się dzieje? Popyt na stal już spada - w drugim kw. ok. 6 proc. spadła produkcja w UE, a wolumen sprzedaży Cognoru o o ponad 10 proc.. Dziś Mittal zapowiedział wygaszenie pieca... Wiatraki, tak potrzebują stali, ale jako to się ma do rynku budowlanego? Przecież liczba udzielonych kredytów spadła o ile dobrze pamiętam o 80 proc., czyli popyt na mieszkania o 40 proc. Wszyscy deweloperzy zapowiadają cięcia oferty. Mamy ostre hamowanie gospodarki. Ceny stali spadają...
Jak pojawi się światełko na zmianę tej sytuacji to i rynki zaczną to dyskontować.

Patrząc na ceny miedzi, stali, węgla koksującego, koksu, to nie widać żadnych spadków, mamy szczytu cen z 2016-2017r, te ceny które były w luty-maj to był absurd i bańka spekulacyjna. Mamy szczyt cen na których spółki takie jak JSW nadal zarabiają miliardy, tym bardziej że dolar jest cały czas najdroższy w historii.

No to czekamy na info odnośnie AM-JSW jeśli faktycznie AM wstrzyma produkcję koksu lub ograniczy, to JSW może mieć wielki problem

Rok 2019 było tak
www.parkiet.com/surowce-i-pali...

Źródło parkiet.com

Mittal wie co robi, podbije ceny stali to ekstremum, będzie zarabiał więcej produkując mniej
Gdyby wygaszenie tego pieca dotyczyło JSW to było by info, a jak widać nie ma, JSW handlowało z Mittalem w latach 2011-2016 z tego co się orientuję

Dzięki za aktualizacje

To wygląda jak odbicie zdechłego kota, obroty śmieszne, kurs może być zasypany w każdej chwili
Odreagowanie po 7 spadkowych sesjach powinno inaczej wyglądać, jeśli byki myślą o powrót do kanału, mz oczywiście.

Moderator:
Ostatnia prośba od moderacji - zapoznaj się z regulaminem forum

Jeśli AT się sprawdzi to mamy jeszcze sporo do zrobienia na północ.

ACC ma sie bardzo dobrze nadal jest przy szczytach z 2016r 270-300$, to samo w Cinach

A tu absurd Brukselski niczym z naszego podwórka

Komisja Europejska chce nowego podatku dla firm energetycznych

www.wnp.pl/energetyka/komisja-...

Źródło wnp.pl

O dziwo PGE +6%

Na JSW kurs nie wyprzedza przyszłych zdarzeń, ceny ACF 500-600$, miliardowe zyski, co tu kurs wyprzedził, jakiś żałosny wzrost do 60pln, i mocno spekulacyjny do 80 po wybuchu wojny.
AT mówi jasno gdzie kurs zmierza, pękły wsparcia, linia trendu, zniesienia Fibo...

Jeśli byłby problem ze zbytem to już ogłaszaliby sprzedaż ludziom po 2,5k za koks i 1,5k za węgiel koksujący.
Skro tego nie ogłosili to znaczy że popyt od kontrahentów mają ogromny.
Chyba normalne jest że koks jest dużo bardziej kaloryczny i dużo lepszy dla środowiska niż opony czy miał.
Teraz akcjami rządzą tylko emocje poparte AT

Wybiło poprzedni szczyt, kierunek jest jeden.

Proszę o aktualizację AT dla CDR

Proszę o AT PKN

Proszę o AT KGHM

Druga najbardziej zdołowana spółka po JSW na GPW z najniższym C/z po JSW

Pytanie dlaczego Bumech rośnie a wszystko inne z branży spada, przecież hossa węglowa też się skończy, co rynek wycenia?

US Steel gasi wielki piec w Koszycach
www.wnp.pl/hutnictwo/huta-us-s...

Źródło wnp.pl

Powód dekarbonizacja EU, kosmiczne ceny energii.
Unia się unicestwia, ciekawe czy się obudzą, czy jednak obudzą się z ręką w nocniku.

I kolejne wygaszanie pieców w RFN

Gigant ogranicza produkcję w Europie. Przez ceny energii

www.wnp.pl/hutnictwo/gigant-og...

Źródło wnp.pl

Europa zostanie bez stali

Myślę że Masz rację

Ale rok 2016 też był kryzys, tymczasem przeczytajcie sobie bardzo ciekawy artykuł z 2016 o JSW

Ceny węgla sięgną kolejnych szczytów. To znakomita wiadomość dla JSW
www.money.pl/gielda/surowce/wi...

Źródło monney.pl

Po raz kolejny potwierdza się to co mówiłem, inwestorzy ośmieszają się vs JSW
Ceny w 2016 poszły w górę z 95 na 200$, tak 200$, i to był impuls do wybicia JSW na ponad 70zł, potem kurs ACC poszedł na 300$ i to dał impuls do 105 na JSW, przypominam cena dolara to 4zł.

Zatem obecna wycena JSW sugeruje że ACF zjedzie na 100-120$, (nie ma takiej opcji) tylko dlaczego rynek nie wyceniał ACF po 500$ i MLD zysku JSW, odpowiedź na najgorszej giełdzie na świecie nie zarobisz myśląc zdroworozsądkowo, nie zarobisz kupując przyszłe gigantyczne zyski firmy...

Ps.
Jak ktoś nie ma węgla na zimę to może sobie kupić koks za 2500zł w koksowni przyjaźń, ja tym palę zero dymu z komina, żar trzyma całą noc.

Tak, bo oni ciągną koks od JSW, który obecnie jest tani, średnia około 270$ a było 450$
AM z kopalniami na Ukrainie ma problem zarówno z węglem jak i rudą do wielkiego pieca.
Kopalnie działają na poł gwizdka, a transport do PL szerokim torem jest mocno ograniczony.

Produkcja staje bo jest nieopłacalna w związku z cenami uprawnień CO2, i cenami gazu, Milttal wstrzymuję produkcje z gazu bo i tak są limity w RFN.
Jak wiemy cena stali spadła z 10k za t, do 5k za t. po 10k w sprzedaży indywidualnej, Mittalowi opłacało się produkować, teraz już nie bardzo, po za tym Mittal ciągnął koks i rude z Ukrainy, w tym momencie jest to prawie niemożliwe, być może chcieli dogadać się z JSW, ale JSW ma zbyt 100%, i nie może sobie teraz pozwolić na zmianę kontrahenta
Stali potrzeba cały czas, a skoro mittal wstrzymuje to inne zakłady muszą to nadrobić, te inne zakłady to między innymi kontrahenci JSW.

venture_capitalist napisał(a):
Nie chce siać defetyzmu, ale ja tego newsa czytam raczej negatywnie, wygaszają wielkie piece, bo nie widzą zbytu, a koszty produkcji rosną...

Dla JSW to dobry news, Mittalowi nie opłaca się produkcja z gazu, i produkcja w EU bo ceny CO2 są w kosmosie, JSW nie handluje z Mittalem bo oni mają swoje kopalnie, a jak oni wstrzymują produkcje to inne zakłady muszą to nadrobić, i brać jeszcze więcej węgla od JSW

Bardzo ciekawy news
ArcelorMittal poinformował o wygaszeniu kilku wielkich pieców w Europie...

www.wnp.pl/hutnictwo/narasta-n...

Źródło wnp.pl

To na pewno podbije ceny stali w EU, Mittal nie brał koksu z JSW, wiem to od pracownika koksowni przyjaźń.
Węgiel koksowy i koks wrócą do łask szybciej niż nie jednemu się wydawało, bo jeśli nie to EU zostanie bez stali, trzeba też natychmiast zamrozić notowania emisjami CO2 bo EU tego nie wytrzyma i będzie największy kryzys w historii

I jeszcze bardziej czarne wizję dla JSW z cena nawet 28!
AT JSW
https://stooq.pl/mol/?id=28311

Źródło stooq.pl

Myślę że ulica to więcej niż 1/5, po tym jak na stooq pojawiła się AT JSW, a tam drastyczne wizje spadków, faktycznie te spadki zaczęły przybierać na sile.
Wielu ma i miała akcje powyżej obecnej wyceny, dlatego ciśnienie jest coraz większe.

Prawdopodobnie rynek wycenia najgorszy scenariusz, czyli acf po 150, i spadek produkcji, mz jest to realne, ale tak na 40%

Jsw jest bardzo dobrze postrzegana przez domy maklerskie, w wielu portfelach JSW to priorytet
Poczytajcie sami
www.parkiet.com/portfel-fundam...

Źródło parkiet.com

Zatem kto do jasnej ciasnej sprzedaje?

Najnowsza rekomendacja jest od Trigon z 21.7, cena 61,80
Najwyższa rekomendacja jest od Erste 95,70
Najniższa od Ipopema 51,55
Nie było jeszcze w historii spółki żeby wskaźnik C/Z spadł poniżej 1, wydaje mi się że w całym WIG 20 w historii nie było takiego wskaźnika dla jakiejkolwiek spółki
W USA węglówki nadal rosną, wczoraj przy słabej sesji S&P przykładowo Arch do góry o 2%, Teck o 1,8%

To co się odprawia na JSW jest absurdalne, w Chinach koksujacy rośnie, kontrakty na wrzesień 320$, w Australii w okolicach 300$, stali w Europie brak, JSW jedyny producent koksującego, dolar na szczytach vs złotówka, totalnie nienormalna sytuacja, tak chora że aż ciężko to pojąć.

AT masz powyżej 32,40 na dzień dzisiejszy

AT JSW
https://stooq.pl/mol/?id=28275

Źródło stooq.pl

Nie ma chętnych na mocniejsze kupowanie, myślę że do wyników będzie spadać, a jeśli one okażą się poniżej konsensusu to zjazd będzie kontynuowany
Pozytywów że spółki brak.

Fiu fiu, czyżby to już był trend spadkowy, brak odreagowania bo takiej przecenie, hehe wielu wyleczy się z inwestowania na GPW po takich zagrywkach na spółkach z rekordowymi zyskami

Nie zdziwię się jak ma koniec roku kurs będzie na poziomie z okolic dołka 2020r, więc co wam gdybać o dywidendzie jak wszyscy stracą, bo jestem pewien że nikt nie trzyma akcji od dołka 2020.
GPW jest jedną z najgorszych giełd świata, jest to potwierdzone spadkiem jaki dokonał się na WIG 20 od początku roku.
Skoro JSW jest zdołowana do poziomów strat kwartalnych przy historycznych zyskach, to mnie już nic nie zdziwi.

Dokładnie mam takie samo odczucie, to była gra przeciwko JSW, dlatego pisałem o KNF, na dziń dzisiejszy mam już to gdzieś
Teraz to jedno jest pewne, przyszłość dla JSW nie jest kolorowa... Pisałem o tym już wczoraj.
I teraz kolejne pytanie dlaczego rynek nie wycenił JSW adekwatnie do zysków, dlaczego cała hossa surowcowa została przespana, czy inwestorzy z GPW mają zakaz kupowania spółek surowcowych, czy to zmowa, patrząc na KGH, Orlen, JSW, odpowiedź nasuwa się sama...

Ps.
Do moderatora
Macie nie aktualne wskaźniki ma stronie, zatem podaje
C/Z 0,98!
Moderator:
Serwis codziennie po sesji samodzielnie wylicza wszystkie wskaźniki fundamentalne na podstawie danych źródłowych. Wskaźniki korzystające z danych majątkowych, a więc pochodzących z bilansu, oparte są o ostatni dzień z ostatniego zaraportowanego okresu. Wskaźniki korzystające z danych wynikowych, a więc pochodzących z rachunku zysków i strat, oparte są o 12 miesięcy kończące się ostatniego dnia z ostatniego zaraportowanego okresu. W ten sposób wskaźniki uwzględniają zawsze ostatni rok, niwelując wahania sezonowe i unikając matematycznego annualizowania, które obarczone jest dużym błędem.

Czy to już czas zajmować pozycję ling na alledrogo? :)Jak to widzicie z punktu AT, oraz fundamentów

Ps. Średnia węgla koksującego za 3Q to 335$, nie wiem skąd się tu wzięły kwoty 445$

Wydobycie spada, brak nowych ścian, Bzie porażka, ceny ACF spadają, same negatywy może wreszcie zacznie kurs rosnąć pod te złe infa :)
Mnie to już nie dotyczy, nie mam nerwów ze stali
Rozmawiałem dzisiaj z pracownikiem koksowni przyjaźń, powiedział że zamiast 60tyś ton węgla mają dostarczane 40tyś ton, stwierdził że wagony są zajęte węglem kamienny, a u nich w kopalniach wydobycie koksowego spada. Jeśli jeszcze ktoś myśli że tu będą rekordy to musi zrozumieć że szczyt już był.

Miliardowe zyski nic nie dadzą vs kurs JSW, szkoda czasu i zdrowia...
-4% przy zysku 2,4mld kwartalny, czy ja mam jakiś zły sen? Cały rok ponad 6mld zysku, niczym KGHM, zysk niczym największe spółki z GPW, a tu jakiś koszmar się odstawia z kapitalizacją 0,65 vs wartość księgowa, z ceną do zysku na poziomie 1,2! Zostaliśmy wydymani Panowie

Ale tym razem jest zupełnie co innego, bo to trzy miesiące temu kurs był po 70, a przy rekordowych zyskach jest przy 50, a zyski będą spadać, przynajmniej tak zapowiadają kontrakty na ACC, więc kurs dzisiaj powinien być pod sufitem, bo za trzy miesiące, może być znacznie niżej

Dix22 napisał(a):
Nie łączyć wyników i notowań. Dwie różne rzeczy.

Smart money nigdy nie kupuje na wynikach. Tylko ulica myśli, że z racji wyników będą wzrosty. Na JSW wzrosty przychodziły zazwyczaj po kilku dniach, jeśli faktycznie informacja była dobra.

Banksterzy dopięli swego, kurs spada mocno po rekordach wszech czasów, przy bardzo niskiej wycenie, tylko KNF... Manipulacja

Dory napisał(a):
Cytat:
Wynik jest zajebi... Tylko bankiery się nie popisali, standardowo
Ten zysk jest na kurs 150 a nie 50, i rynek musi to zrozumieć wreszcie, bo zakrawa mi to o patologie

Patologia to jest polityka rządzenia spółkami SP. Rynek mocno dyskontuje głównego akcjonariusza i wcale się nie dziwię. Z tych mega zysków zobaczymy grosze w portfelu. Kto wchodzi do spółki gdzie jest SP, ten musi się liczyć z ruchaniem akcjonariuszy mniejszościowych ;)

Przepraszam ale to jest totalna bzdura, SP ma JSW od początku notowań, w 2017 kurs był notowany powyżej 100zł, przy marnym zysku rocznym w 2016 226mln, zysk 2017 to 2,5mld, czyli tyle ile teraz w Q2, powtarzam SP zawsze był w akcjonariacie JSW, za czasów PO kradli ile się dało w SSP

Tak jak mówiłem wynik poniżej konsensusu, do przewidzenia to było, celowa zagrywka tak mocnego konsensusu
Gdyby nie odpis byłoby zysk netto 3mld!!!

Uważam że sprawą JSW i konsensus jaki został wydany , znacząco zawyżony, znacząco! Powinien zająć się KNF.
Wyniki potrafił wyliczyć przeciętny Kowalski, i nikomu nie wychodziły takie jak bankom, zwłaszcza że do odliczenia było 644mln

Mocne spadki węgla koksującego i koksu w Chinach, źle to wróży dla Australijskiego...

Co do zaangażowania w JSW
Vanguard 1,3%
Dimensional 0,81%
BlackRock 0,80%
NN Investments 0,69%

slider napisał(a):
Ciekawe czy zysk jest po odjęciu 500 mln czy przed

644mln, bo jeszcze odpis, myślę że konsensus jest po odcięciu 644, chore to wszystko.

Dix22 napisał(a):
Konsensus jest nieistotny w mojej ocenie dla ruchów tejże spółki. Ważniejsze są tutaj kwestie wskaźników mnożnikowych. Fundusze nie patrzą na rekomendacje, bo jak już tutaj było powiedziane w funduszach tworzą wewnętrzne rekomendacje dla subfunduszy, do których oczywiście szeroko pojęta ulica nie ma wpływu.

Były przecież sytuacje, że zewnętrzna rekomendacja jednego z DM pisała "SPRZEDAJ", natomiast wewnętrzna rekomendacja tego samego DM pisała "KUPUJ"...

Kolejna sprawa. BOŚ rekomendował cenę 120 zł 5 lat temu, kiedy w 2017 r. JSW miał zysk netto na poziomie 2,5 mld zł. Teraz zysk netto zbliży się do 8 mld zł i co z tymi rekomendacjami?

www.cire.pl/artykuly/serwis-in...

Cytat:
Analitycy oczekują, że w II kwartale 2017 spółka wypracowała ok. 0,9 mld zł skorygowanej EBITDA w porównaniu z 121 mln zł rok temu (prognoza uwzględnia 130 mln zł dodatkowych kosztów wynikających z wypłaty jednorazowej premii w kwartale). Prognozowany zysk netto w tym okresie to 530 mln zł zysku netto.

No absurd Panie

Nic nadzwyczajnego się nie dzieje, w trzy dni spadło 7,5%, więc dzisiaj nie spada, po za tym węglowe dzisiaj się trzymają mocno.
Najbardziej co mnie denerwuje to to że konsensus za Q2 wynosi 2,5mld!!! A spółka szoruje po dnie, a co gorsza mz spółka nie osiągnie takie zysku, i to będzie pretekst do zjazdu.
Mam wrażenie że ktoś celowo zawyżył konsensus, albo nie wziął pod uwagę odpisu i nagród na łączną kwotę 644mln!!!

Wiesz ile takie piece ciągną prądu! Żeby przetopić złom potrzeba prądu tyle do jednego pieca żeby zasilił miasteczko 20 tysięczne
Piec łukowy
kel.pan.pl/index.php?option=co...

Źródło kel.pan.pl

Rodzaje pieca do produkcji stali
metalltechnik.me/piec-do-wytwa...

Źródło
metaltechnik.me

W Europie rekordy notowań energii elektrycznej, nikt nie jest w stanie produkować stali przy użyciu piecu elektrycznych przy takich cenach
W Chinach mocne wzrosty koksu i węgla koksującego

Kolejny rajd cen energii
https://stooq.pl/mol/?id=28111

Źródło stooq.pl

Anty Teresa
Jsw kontaktuję dwa miesiące do przodu i trzy do tyłu
Średnia za Q2 to styczeń luty marzec kwiecień maj, czyli rekordy notowań węgla koksującego
Q3 kwiecień maj czerwiec lipiec sierpień, bardzo wysoką srednia wychodzi

tmsglc napisał(a):
Fakty to.. fakty, zawsze są prawdziwe.

Co do szacunków BOŚ - są śmieszne. ZN zdecydowanie powinien być powyżej 2 MLD (2,5?) biorąc pod uwagę kalkulację wyceny z 2Q (na którą przypadną miesiące o najwyższych cenach).

Co do ewentualnej dywidendy - to tu jest duże ryzyko. PISlamiści mogą zajumać kasę w postaci podatku od nadzwyczajnych zysków.

Polemizował bym z tymi faktami prawdziwymi ;)

I to są fakty prawdziwe
Ale to GPW, obawiam się że z patologią naszej giełdy nie wygramy :)

Dzięki za wyjaśnienia, przyjmuje do wiadomości i świadomości, mogę się nie zgadzać oczywiście
Co do linka to on nie działa sprawdź sam, mówiłeś o cenach 200$ a ja widzę od wrzesnia powyżej 300$ i tak aż do 4.2023r

Konsensus zysku za Q2 to 2456,625! BOŚ dał 1,2mld to ktoś musiał dać 3,5mld skoro średnią mamy 2,5mld
Zysk za 2017r 2,5mld, kurs styczeń 2018 102zł
rok 2022 mamy po 1Q zysk 1,8mld, za tydzień zysk będzie ponad 4mld, jak nigdy wcześniej w historii, koksujący nadal jest na hiper wysokiej wycenie bo 300$ to szczyt z 2017r. Zatem zyski będą nadal miliardowe nic nie zapowiada się żeby było inaczej.

@Antyteresa
Pewnie dlatego nie mamy 100-200 na kursie tylko 50 bo inwestorzy myślą tak jak Ty.
Odpowiedz proszę jeszcze dlaczego w 2017 mieliśmy taki sobie zysk a kurs był powyżej 100?

Fakty są inne, ACC jest powyżej 300$ a nie 200$, dolar jest drogi jak nigdy, koks w Europie jest po 600$, nikt w Europie nie będzie wytwarzał stali z gazu czy prądu bo w tym momencie jest to totalnie nieopłacalne
W Chinach koksujacy jest cały czas powyżej 300$, koks powyżej 420$, w Australii górnicy węgla koksującego przechodzą na wydobycie węgla kamiennego bo jest droższy, w Chinach zapasy stali drastycznie się kurczą, jest na rynku coraz mniej węgla koksującego.
Zysk za Q2 to nie 1mld, tylko 2mld minimum, po odliczeniu nagród, nie wiem dlaczego zakładasz tak niski zysk w Q2 i całym roku?
Q3, Q4 to lekko po 1mld zysku netto, cały rok wychodzi ponad 6mld zysku, c/z poniżej 1 w tym momencie.
Odbudowa Ukrainy, transformacja energetyczna, zbrojenie świata, stali potrzeba jak nigdy wcześniej.
Nadal nie rozumiem dlaczego tak nisko wyceniasz JSW, dlaczego inwestorzy tak nisko wyceniają, lepiej pompować gaming który zarabia grosze, czy sklepy które też nic w zyskach szczególnego nie poszukują, myślę że Ty też nie rozumiesz tego jak i wielu inwestorów indywidualnych.
Amerykańskie odpowiedniki c/z Teck 4,52, BTU 5,39, HCC 2,83, Arch 3,44, AMR 2,48
JSW 2, za tydzień po wynikach 1,5!

anty_teresa napisał(a):
Właścicielem Bogdanki jest Enea => ceny sprzedaży nie będą wyższe niż PSCM1
Właścicielem Bumechu jest Sutkowski => spółka ma szansę skorzystać na cenach spot ARA

Kopalnie SP muszą dostosowywać się do polityki kraju => dostosowywać się do zapotrzebowania energetyki zawodowej, czyli zmniejszać wydobycie lub wziąć na siebie ryzyko eksportu.
Kopalnie prywatne mogą to ryzyko brać bez ewentualnych skutków dla budżetu, protestów pracowniczych itd.

Bumech specjalizował się w robotach chodnikowych. Może szybciej zwiększać zdolności wytwórcze Silesii.

Mam pytanie odnośnie JSW, dlaczego mimo iż sprzedają węgiel koksujący po cenach światowych,( Bumech wcale nie sprzedaje po cenach ARA) mimo miliardowych zysków super perspektywy na przyszłość, nadal bardzo drogi węgiel i bardzo drogi dolar, mimo iż spółka ma wskaźnik c/z na nieprzyzwoicie niskim poziomie, znacznie niższym niż konkurencja światowa, mimo że w 2016-2017 były znacznie gorsze zyski, a kurs był 100% wyżej, dlaczego JSW jest tak zgnojone?

Doskonale zdaje sobie z tego sprawę
Moderator:
Proszę zapoznać się z regulaminem forum

Informacje
Stopień: Elokwentny
Ostatnia wizyta: 21 września 2022 11:13:24
Liczba wpisów: 199
[0,05% wszystkich postów / 0,17 postów dziennie]
Punkty respektu: 12

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,836 sek.

fhequsgc
aklqnsri
Prezentacja inwestorska Grupy Klepsydra - 11 września 2025 r.
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +78 660,46 zł +393,30% 98 660,46 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kozjszkq
pdzbwani
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat