PARTNER SERWISU
cckzhfvp
Marcin Ratajczak

Marcin Ratajczak

Ostatnie 10 wpisów
Ma to sens. Jak dobrze rozumiem ktoś roluje Longi no bo kurs jest najniżej od połowy listopada 2022 no i ktoś ostro zbiera w okolicach 42 (może wolumen dojdzie do 2mln szt).

Czy może zauważycie ile dzisiaj kontraktów otworzyli na wrzesień?. Już jest ponad 1000 kontraktów tylko dzisiaj

https://stooq.pl/q/f/?s=fjsw

Czy to nie oznacza zmiany wajchy? Może już jesteśmy blisko dołka

Obrót zbliża się do 1,5 mln - sporo zawiedzonych dzisiejszym WZA. Z drugiej strony kurs nie chce spadać dalej zatem to tylko korekta ostatniego "rajdu" z 38. Kilka dni odpoczynku przy 42 i zobaczymy co dalej bo raczej tych 1,5 mln papiera nie kupiła ulica

Aticzek napisał(a):
Naiwnie czekałem na dywidendę trzymając akcję od bardzo bardzo dawna, dzisiaj moja cierpiwość się skończyła, rzyczę wam wzrostów do ATH.

Nie wiem po ile puściłeś te 10 k akcji ale nie zdziwię się gdy obrót dzisiaj będzie 1,5 mln a kurs wyjdzie na "0" (kurs wczorajszego zamknięcia). Jeszcze trochę pobuja.

Jak na tą chwilę to ten kto kupił po 46,5 jest już -10% w plecy w ciągu dnia.

Dziś rano myślałem że wywiad z Sasinem wpłynie na kurs spółek górniczych w tym na JSW. Przypomnę jest to że 2,5mld odłożone na daninę pozostaje w kasie firmy i można je spożytkować w innym celu . Dywidenda jest tylko opcją (pewnie nie bazową) Wg mnie to nie jest mało pieniędzy więc brak reakcji kursu świadczy o tym że rozgrywający (ktokolwiek to jest) jest bardzo mocny (chyba chce zrobić dużą miesięczną czerwoną świeczkę) i jego gra jest ukierunkowana na "duży tort". Do Walnego jest 16 dni - zobaczymy co się wydarzy. PS aż strach pomyśleć co by było dziś gdyby Sasin podał news że będzie jednak podatek - ale już wiemy że nie będzie

Vox napisał(a):
oddanie kilku kopalni "koksujacego" do JSW za zastrzyk gotowki jest ciekawym scenariuszem

To już lepiej niech Żabkę kupią dla Pan Jarosława bo do tej pory Jastrzębska Spółka Węglowa nie ma zbyt dobrych doświadczeń z przejmowania zakładów od PGG. W połowie 2014 roku JSW zakupiła od Kompanii Węglowej (PGG kontynuuje działalność KW) Knurów-Szczygłowice za 1,5 mld zł. Historia zakończyła się gigantycznym odpisem wartości inwestycji w 2018 roku. Ale kto Sasinowi zabroni

ulubiony schemat związkowych geszefciarzy – zyski nasze, straty wasze.wave

Tylko że NABE dotyczy węgla energetycznego. Wojna "graniczna" na Ukrainie potrwa jeszcze do wyborów w USA (listopad 2024) bo Putin liczy na to że Joe Biden przegra wybory i ktoś może przykręcić finansowanie Ukrainie. Do tego czasu PGG będzie rentowne - zatem po co MAP miałby wykupywać akcje JSW z rynku aby JSW połączyć z PGG?

Jaki jest koń (JSW) każdy widzi. Niestety Vox może mieć racje że pieniądze za szybą magicznie znikną. Ja upatruje jednak szansy w tym że Sasin jednak nie będzie chciał zostawić PO tej kasy i jednak wypłaci "coś" w formie dywidendy - aby choć trochę podarować budżet. Vox - wiem że uchwała WZA już jest ale to projekt nic więcej - przykład Lotosu w 2022 (tez dali 3 zł choć Zarząd nie rekomendował).

Aticzek napisał(a):

Pytanie dlaczego JSW, Bumech, LWB, Orlen, są wyceniane jak bankruty? [...] co zatem rynek dyskontuje?

Prawdopodobnie zmierzamy już w kierunku ostatniego, zazwyczaj dość bolesnego, etapu bessy. Dołek cyklu na rynku zazwyczaj zbiega się z pierwszym cięciem stóp procentowych, kiedy dla wszystkich staje się jasne, że recesja nadeszła www.parkiet.com/fundusze-inwes...

Zatem zakupy raczej po wakacjach

misiek6603 napisał(a):
Sektor górniczy w Polsce, jeśli chodzi o wydobycie węgla kamiennego nie jest dochodowy, nie generuje zysków, więc żadnego podatku być nie może" Sasin
https://stooq.pl/n/?f=1555005

No chociaż tyle pożytku z Pana Jacka żeby ściemniał Komisarzom dalej że coś tam wprowadzają . Rezultat pracy Pana Jacka jest znany bo dopytywany przez PAP że może już nie być tej nowej daniny, odpowiedział: "Może już nie być. Wprowadziliśmy co do zasadniczego obszaru swoje rozwiązania, które wypełniają te oczekiwania". (PAP Biznes)

W dzisiejszym Parkiecie jest wywiad z Tomaszem Cudnym pt : "JSW dostrzega stabilizację na rynku węgla" www.parkiet.com/surowce-i-pali...

Jedno z pytań dotyczyło tego jak wyglądają rozmowy z Polskim Funduszem Rozwoju dotyczące wydania zgody na wypłatę dywidendy mimo dalszego spłacania przez JSW pożyczki z PFR.

Odpowiedź Cudnego jest dwuznaczna tzn. prowadzą jesteś rozmowy z PFR ale spłacić pożyczki PFR nie chcą ale chcieliby odblokować politykę dywidendową. Czeski film

W dniu 26 kwietnia głosowanie w sprawie metanu - Wywiad z Buskiem 3 kwietnia 2023, 07:30 biznesalert.pl/rozporzadzenie-...

Cytat:
Prace wchodzą właśnie w decydującą fazę i 26 kwietnia odbędzie się głosowanie na poziomie połączonych komisji ITRE i ENVI, a następnie – na sesji plenarnej. To otworzy drogę do rozpoczęcia tzw. trialogów, czyli negocjacji z Radą nad ostatecznym kształtem przepisów. Sam złożyłem przede wszystkim komplet poprawek, całkowicie wyłączających węgiel koksowy – surowiec, o którego miejsce na liście surowców krytycznych Unii Europejskiej od lat skutecznie zabiegam – spod zapisów tego rozporządzenia.

Mam przeczucie że Sasin czeka na rezultat głosowania w UE w sprawie metanu. Jeśli w kwietniu przegłosują to będzie gwóźdź do trumny dla górnictwa i podatku od zysków nadzwyczajnych nie będzie, bo w roku wyborczym nie dadzą żadnego podatku na górników i rolników bo to ich elektorat wyborczy. Sasin raczej nie będzie chciał być "podatkowym" grabarzem górnictwa

Ale brak podatku nie oznacza automatycznie dywidendy. Niestety. Ale kurs JSW może rosnąć pomimo braku dywidendy bo jest relatywnie "tanio"
Cytat:
Jako „przesadnie” niski poziom wyceny rynkowej Jastrzębskiej Spółki Węglowej oceniają analitycy DM BOŚ. Ich zdaniem walory spółki niezasłużenie tanieją. Rekomendują oni nabywanie walorów spółki, a wycenę akcji oszacowali na 100 zł.
www.parkiet.com/surowce-i-pali...

Dowiemy się wszystkiego za 3 miesiące jaka jest moc sprawcza rekomendacji Zarządu JSW. Natomiast nie wiem czy nie ważniejszą sprawą nie jest powolna praca Pana Jacka Sasina nad projektem ustawy o zyskach nadzwyczajnych. Puki co nadal Sasin ma pełne pole do popisu tylko ktoś z ulicy Sezamkowej go blokuje. Po wakacjach będzie już rocznica ciężkiej pracy Pana Jacka. Dobrze że politykom nie płacą od rezultatublackeye

Węglówki odpaliły :) Najbardziej Bumech - wiadomo dywidenda. Ale może choć JSW zbliży się do 5x w tym tygodniu. Chyba czas na zmianę sentymentu

Może sentyment do węglówek zmieni się nieco - bo po sporym dołowaniu kursu w marcu mamy na Bumech wybicie +20%. Na miesięcznej świeczce będzie spory dolny cień. Dywidenda jednak robi różnice (ma być z przedziału 4-8 zł)

Cytat:
"W naszym przypadku środki z koniunktury roku 2022 zostały zainwestowane w zagwarantowanie długoletniego funkcjonowania PG Silesia, a kierunkowo w zwiększenie wydajności oraz obniżenie kosztów produkcji. W związku z powyższym zarząd najprawdopodobniej zaproponuje szerszy niż zwykle zakres poziomu dywidendy. Osobiście optuję za zaproponowaniem 4-8 złotych na akcję, jednakże mogą pojawić się czynniki wpływające na jej poziom" - powiedział Sutkowski.

www.bankier.pl/wiadomosc/Bumec...

Wg mnie Unia Europejska nadal brzydzi się przemysłem który nie jest EKO. Dlatego tego rodzaju sprzeczności

Przy okazji wklejam link do artykułu z 27-03-2023 pt: Rynek węgla jest przed szansą na mocne turbodoładowanie - www.wnp.pl/gornictwo/rynek-weg...

Przeczytałem w nim że Chiny zaimportowali w 2023 roku prawie dwa razy więcej węgla niż w analogicznym okresie 2022. Zatem CN budzą się z Covidowego snu

Cytat:
Chiny, największy na świecie konsument węgla, importowały 60,64 mln ton węgla w styczniu i lutym 2023 roku, w porównaniu z 35,39 mln ton w tym samym okresie rok wcześniej

misiek6603 napisał(a):
Ogólnie nie widać tu chyba jakiegoś znacznego zagrożenia dla JSW.

No i superhello1 Myśle że jeszcze jakiś okres przejściowy będzie też wprowadzony dla kopalń które wydobywają węgiel energetyczny bo dziś rano widziałem wywiad z Tuskiem który skończył tournee po Śląsku i raczej uspakajał Katowice że sprawa z metanem jest trudna ale "chyba" uda się odwlec w czasie wejście w życie dyrektywy metanowej. Myśle że jeszcze jakaś mała kopalnia typu Silesia się uchowa bo ma prywatnego właściciela a na tle innych kopalń jest w miarę nowoczesna.

Protest górników przed Przedstawicielstwem Komisji Europejskiej przy ul. Jasnej w W-wie
https://stooq.pl/n/?f=1543318

Rozumiem że taki piknik górniczy,Silenced czy nie lepiej aby pojechali do Brukseli? No chyba że nie chcą zawalić sobie soboty i idą po taniości lub z angielskim u nich nie teges

Nadchodzi zakaz montażu pieców gazowych w domach www.wnp.pl/gazownictwo/nadchod...

Odklejenie UE już mnie nie śmieszy. Coś musiało pójść nie tak że wpadają na taki pomysł.

W tym kontekście nie dziwie się że nie chcą kopalń i zrobią dużo aby kopalń nie było.
Wczoraj było info że Wielka Brytania chce wybudować nową kopalnie węgla koksowego - gdyby byli w EU byłoby to nie do pomyślenia. Oczywiście ekolodzy robią wszystko aby ta kopalnia nie powstała ale ekolodzy to nie Komisja Europejska

www.wnp.pl/gornictwo/wojna-o-w...

Orzech Jesteś drugim optymistą na tym forum:) Dziś już jeden kolega pisał że w sumie to nie jest źle

orzech napisał(a):

że kasy ulicy nie wypłacą...ale co z nią zrobią, nie wiem...

Pójdzie na zapasowy stooq.pl/n/?f=1542644&sear...

Art. 396. [Kapitał zapasowy spółki na pokrycie straty]
§ 1.
Na pokrycie straty należy utworzyć kapitał zapasowy, do którego przelewa się co najmniej 8% zysku za dany rok obrotowy, dopóki kapitał ten nie osiągnie co najmniej jednej trzeciej kapitału zakładowego.
sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dzi...

Maakay napisał(a):
Sasina ani ziębi, ani grzeje co będzie ze spółką za dwa, czy pięć lat, czy w czasach dekoniunktury, to pozostawienie pieniędzy w spółce jest całkowicie sprzeczne z filozofią pis-u ostatnio tak często prezentowaną czy to przy okazji NCBR czy programu "willa plus".

Ja też tak uważam że Sasin ma to w ... no chyba że PIS wierzy dziś że wybory wygra - co mi się nie mieści w głowie i zrobią tu super hiper walcownie i co tylko chcecie

Zgadzam się z Tyle tu można wyłącznie spekulować z krótkim SL.
Wyniki można było sobie obliczyć na kalkulatorze już miesiąc temu - zatem to żadne zaskoczenie że były dobre. Kopalnie i tak zamkną w 2049 ... a nie wiadomo czy koniunktura będzie dobra za 2 lata zatem nie wiem w co oni chcą z Sasinem inwestować

No nie pykło - czyli Ci co kupowali pod dywidendę jutro będą raczej sprzedawać. Tak czy inaczej trzeba przeboleć że góra kasy jest za szybą

Droga do spłaty pożyczki z PFR otwarta Dancing Wydaje mi się że właśnie te 430 mln pójdzie na spłatę pożyczki płynnościowej udzielonej przez PFR
Cytat:

16.03.2023, Jastrzębie-Zdrój (PAP) - Nadzwyczajne walne zgromadzenie Jastrzębskiej Spółki Węglowej zgodziło się w czwartek na ustanowienie zabezpieczeń, które mogą być potrzebne w związku z pozyskaniem przez Grupę JSW 1,65 mld zł finansowania dłużnego. [...]
"Planowane do pozyskania finansowanie zostanie przeznaczone na refinansowanie istniejącego zadłużenia finansowego, [...] - podano w uzasadnieniu przyjętej w czwartek uchwały walnego zgromadzenia.
[...]
W przypadku JSW 490 mln zł z uzyskanego finansowania będzie przeznaczone na realizację inwestycji środowiskowych. 430 mln zł to finansowanie obrotowe, zaś równowartość 480 mln zł to kredyt terminowy w euro i dolarach.

stooq.pl/n/?f=1541769&sear...

Vox napisał(a):
JSW to nie akcjonariusze JSW, pamietajcie o tym

No chyba że zmieni się obsada MAP po wyborach. Przy rozsądnym sterowniku z MAP postrzeganie JSW może zmienić się o 180%. Buzek jest z PO - zatem nie sądzę aby Tusk chciał zamknięcia JSW. Gdyby jeszcze był jakiś patent na ZZ....

Nie wiem jaką "moc" sprawczą ma Buzek ale miejmy nadzieje że załatwi tą derogacje z opłat metanowych i JSW nie spadnie z siodełka jak ktoś napisał. Mam nadzieje że wszyscy Europarlamentarzyści z PL pomogą bo na Sasina trudno liczyć
https://twitter.com/JerzyBuzek
Jerzy Buzek
Mamy to! Węgiel koksowy surowcem krytycznym w #UE. Cieszę się, że KE po raz kolejny wsłuchała się m. in. w mój apel - zwłaszcza teraz kiedy odcięliśmy się od surowców z Rosji i przyspieszamy z transformacją energetyczną! (Węgiel koksowy=stal=np. wiatraki).

16.03.2023 12:57
Węgiel koksowy surowcem krytycznym w Unii Europejskiej

www.eppgroup.eu/pl/jak-dzialam...

Vox napisał(a):
w takim tempie to niedlugo cena bedzie atrakcyjna :-)
nawet uwzgledniajac metan

A może uwalają pod 3W ? Ciągną w dół żeby zacząć kontrakty jak najniżej. Oczywiście to tylko takie moje gdybanie bo cena kusi

etam napisał(a):
Spadamy mocniej niż banki więc coś tu mocno nie gra.
Tylko co?

Obrót w piątek był 600 tys.akcji a dziś 1,2 mln - łącznie w dwa dni 1,8 mln akcji. Ktoś to jednak kupił. Mnie już nic nie dziwi jak dziś dowiedziałem się że Ziobro lobbuje za węglem - widać że miłość do górników przed wyborami "rozkwita" businessinsider.com.pl/wiadomo...

le rom napisał(a):
angry3 ....a dziś globalnie powiało i misie mają osiągi na miarę historyczną:
P=47 zł, CashpS=45zł ; Eps~55zł
- dla fundamentalistów to odwilż umysłu.

Aż nie do wiary prawda?
Tak na marginesie Silicon Valley Bank był taki piękny, hamerykanski i co ważne PRYWATNY, a upadł bo model biznesowy SVB został stworzony w erze zerowych stóp procentowych i nie przetrwał agresywnego zacieśniania polityki pieniężnej.

Edward Paździorko, wiceprezes JSW: Nowe prawo nie zagraża na razie JSW
energia.rp.pl/wegiel/art380724...

Cytat:
Odpowiedź na pytanie: Czy JSW byłaby w stanie spełnić założenia projektowanej dyrektywy metanowej?
Na tym etapie trudno się nam na ten temat wypowiadać, bo nie znamy poziomów emisji, jakie miałyby nas ew. dotknąć po wspomnianych trzech latach. [...] W wersji kompromisowej dopuszczalne jest spalanie metanu resztkowego w pochodni. Zapis w wersji kompromisowej jest więc do spełnienia.

Wydaje mi się żę będą kopalnie spalać metan w pochodniach takich jak te infolupki.pgi.gov.pl/pl/techno...

Sierpień 80 przeprowadzi akcję ulotkową od wtorku 7 marca do końca tygodnia we wszystkich kopalniach Polskiej Grupy Górniczej, Tauronu Wydobycie i Jastrzębskiej Spółki Węglowej."
www.wnp.pl/gornictwo/nie-ma-zg...

Ale ja nie o tym.
Moją uwagę przykuło to że Związek sierpień 80 podaje że
Cytat:
świat już dziś wydobywa ponad 8 miliardów ton węgla i to wydobycie stale rośnie. Polska, z tych 8 miliardów ton węgla, wydobywa zaledwie 54 mln ton. To ułamek procenta.

Rzeczywiście jeśli wyliczenia Związku są prawidłowe to problem metanu z polskim kopalń w skali świata jest marginalny - wyszło mi że wydobywamy 0,675% wegla - zatem niech nawet 1% metanu jest przez nasze kopalnie to nadal jest to "tylko" 1% całości metanu z wszystkich kopalń wegla na świecie

Swoją drogą Niemcy już pokazały, co UE może zrobić z zakazem sprzedaży aut spalinowych Whistle

W dzisiejszej "Rz" znajdziecie artykuł: Polska dalej bez podatku od nadmiarowych zysków gigantów link:
www.rp.pl/podatki/art38076641-...

Tak jak pisałem wcześniej nie ma woli politycznej aby wprowadzić windfall tax przez PIS a wywiad Sasina to taki "teatrzyk" pod elektorat. Nawet nie mają projektu takiej ustawy, a ta ustawę jeszcze musi przejść przez parlament i podpisać Prezydent. Za chwilę Panowie Politycy zaczną kampanie wyborczą .... Do wyborów parlamentarnych zostało max 7 miesięcy - polityka.se.pl/wiadomosci/wybo...

Zatem parafrazując "Im Westen nichts Neues" można powiedzieć " u Sasina bez zmian". Spodziewam się jeszcze kilka wywiadów Pana Jacka w tej sprawie Boo hoo!

Mój wpis nie ma związku z polityką Tak dla przypomnienia:

21 marca to dzień publikacji raportu skonsolidowanego za 2022. To już za 18 dni.
Konsensus za 04/2022 to
Przychody 4 178,857 mln PLN
Zysk netto 1 205,414 mln PLN

2022
Przychody 21 092,000 mln PLN
Zysk netto 7 904,600 mln PLN

infostrefa.com/infostrefa/pl/p...

EDIT: 16 marca 2023 ma odbyć się NWZA które ma klepnąć zabezpieczenie pod pożyczkę 1.650.000.000 PLN. Zatem już w marcu dowiemy sie co ze spłata PFR.

Wiem że to bez sensu ale może MAP chce kupić od Enea Bogdankę w dobrej cenie bo wszystkie węglówki lecą ... Jakiś czas temu PZU kupiło w dobrej cenie akcje PKN po takiej wrzutce. Dlaczego teraz Sasin wybrał sobie za cel kopalnie które chce bronić przed UE w sprawie metanu?

Vox napisał(a):

dywidenda ma te wade ze trzebaby sie podzielic z mniejszosciowymi.
po co sie dzielic jak mozna zabrac wszystko?

No tak ale Orlen mimo wszystko dzieli się zyskiem za 2022 a to też "Sasinowa" spółka . Nadal uważam że to taki "teatrzyk" bo przecież ustawa budżetowa za 2023 nie przewiduje tego rodzaju wpływów www.gov.pl/web/finanse/budzet-...

EDIT: isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocD...

bernie napisał(a):
Sasin wprowadza podatek tak samo skutecznie jak organizował wybory tak więc spoko to jest już tak komiczne że nawet nie śmieszne, póki co fakty są takie że jesteśmy świadkami drugiego radiowego beknięcia Sasina i zwały dzięki temu a rok w kalendarzu się zmienił,kwartały lecą a sasin pracuje Boo hoo!

100% racji. Bicie piany przed wyborami dla pisowskiego elektoratu - jak to dla nich to robią, żeby dopłacić do energii i gazu co jest totalnym kłamstwem. Już oczami wyobraźni widzę jak Sasin walczy z górnikami w roku wyborczym na ulicach W-wy....

Naftowe i górnicze spółki mogą odetchnąć – widmo podatkowego domiaru się oddala bo fiskus do wprowadzenia specjalnego unijnego podatku się nie pali – wciąż nie ma politycznej decyzji.

Cytat:
decyzja w sprawie podatku będzie należeć do najwyższych czynników partyjnych rządowych. – Czy prace ruszą, to tajemnica ulicy Sezamkowej – uśmiecha się jeden z naszych rozmówców, mając pewnie na myśli ulicę Nowogrodzką.

wysokienapiecie.pl/83098-nafto...

krewa napisał(a):
Na wykresie, który nie jest korygowany o odcięcie dywidendy... Na wykresach przeliczanych do ATH jeszcze trochę brakuje.

Nie wiedziałem :). Tak czy inaczej ich wskaźnik C/Z to 3,00. Wiem dlaczego tak ich rynek wycenia (prywatna firma ). Nic tylko pozazdrościć akcjonariuszom HCC

HCC ma nowe ATH pl.investing.com/equities/warr...
Rośnie nieprzerwanie od stycznia 2023.

Jakieś machlojki niemieckiej europosłanki w sprawie derogacji dla węgla koksującego wychodzą na jaw - robi się ciekawie Pray

Cytat:
Jak informuje nasze źródło w Komisji Europejskiej dotychczasowe propozycje Komisji Europejskiej i Rady Europejskiej wypracowane w grudniu 2022 r. dawały wyłączenie spod nowych przepisów dla węgla koksującego (a więc firm takich jak JSW). Jednak w Parlamencie Europejskim doszło do „wycięcia” tej derogacji w pierwszej wersji uzgodnionego kompromisu metanowego. Odpowiedzialna za taki stan rzeczy ma być niemiecka europosłanka Jutta Paulus należąca do Zielonych, a w przeszłości działaczka Greenpeace.
[...]
Z dużym prawdopodobieństwem można uznać, że ostateczny kształt przepisów dotyczących emisji metanu w sektorze górniczym przywróci derogację w zakresie wydobycia węgla koksującego. Ten surowiec ma zasadnicze znaczenie dla europejskiego przemysłu i na razie nie da się go zastąpić inną technologią.

strefainwestorow.pl/w-zielonej...

ryhol2 napisał(a):
To, że spółka jest regularnie grana przez krótkie fundusze to chyba żadna nowość.

Z ciekawości przeliczyłem że od 1 do 13 lutego obrót akcjami to 8,2 mln szt. Free float to 52 mln szt akcji - zatem w ciągu 9 dni handlu 15% akcji w wolnym obrocie zmieniło właściciela (choć na moment). Ktokolwiek sprzedawał "na krótko" musi ich mieć dużo. Ciekawe kto kupował

EDIT - byłem przekonany że będą bronić wsparcia i nie trafiłem .Coś za szybko pękło - tak jakby ktoś dziś za późno przyszedł do pracy - po 11 godzinie już było po wsparciu :(

dejw napisał(a):
Mnie ciekawi czy naprawdę ktoś w miarę przytomny jest w stanie uwierzyć że coś takiego w PL przejdzie? Przecież nawet jeśli EU uchwali (w co w obecnej sytuacji politycznej wątpię) to w życiu nikt tego prawa u nas nie wdroży. Nawet jesli będą płacić kolejne miliardowe kary. Prawdopodobieństwo dążące do zera.

Z tego co wiem możemy jako PL złożyć weto i rozporządzenie nie wejdzie w życie - oczywiście Komisja UE sie odegra i trafimy na jeszcze bardziej czarną listę Komisarzy. Granie wetem było rozważanie w innych sprawach -www.pap.pl/aktualnosci/news%2C...

Czy nie macie wrażenia że od 31.01 jakiś fundusz ze sporym kapitałem zaczął grać na krótko pod "rozporządzenie metanowe" ale dziś jakiś inny fundusz stanął po drugiej stronie co widzimy po świeczce dziennej i wolumenie? Wiem że wsparcie 55 puściło ale dziś US może być na zielono do końca sesji - zatem jeśli to taka "gra" to w tym tygodniu kurs może odrobić co dziś stracił. 1 lutego wolumen był 1.9 mln szt a dziś 1,4 mln szt.

SEVO napisał(a):

Szukajmy dalej bo bardzo podoba mi sie poziom JSW cenowy obecnie...a sie boję:)

Dziś znów ACF2 rośnie, więc kurs JSW spada. Przecież to logiczne :(
Ja nie naganiam na spadki - nie mam w tym interesu a nie mam wątpliwości że kurs w końcu urwie się z łańcucha tym co dziś zaktywowali stop lossy (o ile jeszcze trochę ACF wzrośnie albo chociaż nie spadnie)

el_ah napisał(a):
Natomiast jakim sposobem za naszego życia ma zniknąć wydobycie koksującego?

Sam PIS przewiduje że potrwa to nie dłużej niż do 2049 i nastąpi likwidacja górnictwa węgla kamiennego. Fakt że niby nie dotyczy to węgla koksującego ale pytanie czy będą jeszcze jakieś huty w UE na koks do 2049
www.money.pl/gospodarka/kopaln...

Vox napisał(a):
[

- JSW do NABE, polacza ich z jakimis nierentownymi kopalniami i powstanie Narodowy Holding Weglowy.

Napradę myślisz że PIS wygra następne wybory? Jakim cudem ? Nawet komisja EU zrobi wszytsko aby nie przyznać KPO za kadencji PIS. A tu snujesz jakieś plany co do branży która za naszego życia przestanie istnieć

Jeszcze w sprawie rolowania pożyczki z PFR. Warto zauważyć iż główny pożyczkodawca z Konsorcjum który udzieli tej pożyczki 1,65 mld to Agencja Rozwoju Przemysłu S.A.,a właścicielem Agencja Rozwoju Przemysłu jest PFR https://arp.pl/pl/ https://pfr.pl/.

Zatem jest coś jest na rzeczy jeśli przepchnęli z PFR następną pożyczkę poprzez ARP to najprawdopodobniej są też dogadani w sprawie dywidendy. Oczywiście to moje spekulacje.

orzech napisał(a):
Czy to ESPI otwiera szansę na dywi, hmmm nie wiem...pożyjemy zobaczymyThink

Na pewno rodzaj pożyczki zagadza się - pożyczka z PFR była pożyczką płynnościową www.cire.pl/artykuly/serwis-in...

Finansowanie ma być przyznane w formule Sustainability linked loan przeznaczonym 1) na refinansowanie istniejącego zadłużenia - najprawdopodobniej na spłatę pożyczki z PFR., cele ogólnokorporacyjne oraz realizację inwestycji o charakterze środowiskowym - pewnie chodzi o ten problem z metanem
Zaciekawił mnie skład konsorcjum Agencja Rozwoju Przemysłu S.A., Alior Bank S.A., Bank Gospodarstwa Krajowego, Bank Polska Kasa Opieki S.A., Powszechna Kasy Oszczędności Bank Polski S.A., PZU S.A., PZU Życie S.A. oraz Towarzystwo Finansowe Silesia sp. z o.o. Chyba dość egzotyczny skład ale banki prywatne raczej nie chcą mieć z węglem nic wspólnego (Alior jest kontrolowany przez PZU)

Już kończąc sprawę metanu:
„W Polsce udokumentowane emisje metanu pochodzą przede wszystkim z przemysłu związanego z wydobyciem, transportem i konsumpcją paliw kopalnych – 38,5 proc., z produkcji rolnej – 30,7 proc. oraz gospodarki odpadami – 23,4 proc. Na emisję z energetyki składa się przede wszystkim emisja z kopalń węgla kamiennego i brunatnego, stanowiąca 32,2 proc. całkowitej krajowej emisji metanu do atmosfery. Jako największych pojedynczych emitentów metanu kopalnianego wskazuje się m.in.: Kopalnię Węgla Kamiennego Knurów-Szczygłowice, należącą do Jastrzębskiej Spóki Węglowej oraz Zakład Górniczy Brzeszcze, należący do spółki TAURON Wydobycie. Z kolei koncernem, który uwalnia najwięcej emisji metanu, jest Jastrzębska Spółka Węglowa, która odpowiada za około 50 proc. emisji metanu kopalnianego.
klimat.rp.pl/emisje/art3563208...

Z tego co wiem JSW pracuje nad jakąś technologią która może pomóc zredukować ilość metanu. Oby im się udało

Felon napisał(a):
A może ta słabość JSW wynika ze zbliżającego się terminu uchwalenia rozporządzenia metanowego mającego ograniczyć emisję metanu w takich branżach jak sektor ropy, gazu oraz węgla , szacowany koszt dla JSW to 2 mld zł rocznie, może inwestorzy zagraniczni już coś wiedzą więcej o tej legislacji Boo hoo!

To wydaje się że jest najbardziej prawdopodobny powód braku szaleńczych wzrostów kursu. Z tego co wiem w Polsce prawie wszystkie aktywne kopalnie poza trzema (Bolesław Śmiały, Ruch Piast, Ruch Ziemowit) objęte byłyby przepisami rozporządzenia.
Za większość emisji metanu odpowiada rolnictwo, hodowla bydła, wydobycie węgla i rudy, a także topniejąca wieczna zmarzlina. Jestem ciekawy jak UE podjedzie do hodowli bydła - będzie podatek od każdego placka na łące czy co:)

Prognoza średnich cen węgla koksowego w Australii na 2023-2027

Fitch Solutions prognozuje, że australijskie ceny węgla koksującego wyniosą średnio za tonę:
2023 - 350$
2024 - 300$
2025 - 280$
2026 - 260$
2027 - 250$
www.australianresourcesandinve...

Po dzisiejszej informacji o podwyżkach wynagrodzenia za 2023 należy założyć z grubsza że koszty JSW za tonę:
1) 2023 140-150* $
2) 2024 - pewnie będzie to w okolicach 160-180* $ (kolejne podwyżki wynagrodzeń
3) 2025 - należy założyć że zbliży się do 200* $ (kolejne podwyżki wynagrodzeń)

*Oczywiście to moje prognozy

hukers napisał(a):
Ciekawe czy będzie jakies rozwinięcie komunikatu. Przy poprzednim dosypywaniu do związkowego koryta było chociaż zastrzeżenie, że porozumienie wyczerpuje postulaty związkowców w 2022 roku, tym razem tego nie ma. Czyżby kolejna premia w wakacje? ;)

Wszystko na to wskazuje że w lipcu 2023 będzie kolejna tura rozmów - tak wynika z pkt 5 porozumienia www.facebook.com/zwiazki.jsw/p...

Za 2 lata jak koniunktura się zmieni to JSW zostanie z gigantycznymi kosztami. Licząc z palca pensje zasadnicze w porównaniu do 2021 wzrosły o 25 % (10% w 2022 + 15% w 2023) + premia wypłacona w lipcu 2022. Jestem ciekaw ile teraz wynosi koszt wydobycia 1 tony węgla w JSW - 150 USD?

niedźwiedź napisał(a):
Scenariusz jest taki, że polityczne tematy żrą około miesiąca czasu, potem powszednieją, nudzą się i zostają zastąpione innym tematem. Orlen za jakiś czas podzieli temat cukru, masła itp. Innymi słowy to emocjonalna rozgrywka, która - w mojej ocenie - jest okazją inwestycyjną.

Jestem tego samego zdania. Nie mam wiarygodnych danych dlatego pozwolę sobie załączyć poniższy link odnośnie zysków PKN na tle prywatnych firm.

- businessinsider.com.pl/gielda/...

Przez wojnę na Ukrainie znaczna część konkurencji – z Białorusi i Rosji – odpadła, a ta, która została na rynku, nie jest w stanie zapewnić tańszych dostaw. Wydaje mi się że taka sama sytuacja będzie w 2023 roku - zatem będzie to tak samo dobry rok

szarlej81 napisał(a):

Scenariusz 2. Ceny są kompensowane tak aby uniknąć szoku cenowego.

Oczywiście że Scenariusz 2 a na jego realizacji stracili zwykli ludzie. Co do firm - kupują na kartach paliwowych (kupują taniej) a wiele firm nie pracowało 24-31 grudnia.

Ja tylko nie wiem dlaczego ktoś zakłada że zarobiona kasa pójdzie na obniżkę cen paliwa w czasie wyborów. Moim zdaniem Obajtek jasno pokazał w grudniu 2022 gdzie ma zwykłego wyborcę.

Pytanie co zrobią z zyskiem w PKN za 2022 bo raczej nie zostawią tej kasy nowemu zarządowi a każda akcja typu "tanie paliwo na wybory" nie da realnej korzyści. Pewnie odpowiedź poznamy w marcu

Przecież Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów powołał Morawiecki
www.rp.pl/urzednicy/art9065871...

Zatem jak się zakończy sprawa ? Obstawiam w ciemno że nic nie znajdą. A co więcej nowy Prezes UOKiK powołany po wyborach nie będzie mógł wydać decyzji bo Urząd już zajął się sprawą

szarlej81 napisał(a):

Chyba, że w grze jest faktycznie scenariusz wyprowadzenia większości zysku z pomocą UOKiK do budżetu państwa. Na ten moment pieniędzy na ten wariant co prawda bym nie postawił, ale nie byłbym też bardzo zdziwiony gdyby się tak stało.

To nie lepiej było dla PIS wprowadzić podatek od „nadmiarowych zysków” ? Obajtek z PKN i Cudny z JSW sami by wpłacili tą kasę (nawet zaliczkowo)

Kolejny artykuł Afera cenowa na Orlenie?
spidersweb.pl/bizblog/afera-ce...

Cytat:

"Zarówno rząd, jak i Orlen z pewnością nie chcieli też powtórki z sytuacji na Węgrzech z listopada, gdzie doszło do rynkowej paniki i paliwa po prostu zabrakło. Tam ceny były przez ponad rok sztucznie zaniżane, a panika wybuchła, gdy odpowiednio duża grupa klientów doszła do przekonania, że te ceny zaraz wzrosną, bo dłużej nie da się ich trzymać na dotychczasowym poziomie"

"Swoją drogą wedle ostatniego raportu marża rafineryjna Orlenu w grudniu była akurat najmniejsza od kilku miesięcy, co też nie potwierdza aferalnych zarzutów. Skoro jednak te zyski i tak były rekordowe, a ludzie mają pretensję, to może ten pomysł z podatkiem od „nadmiarowych zysków” nie był taki głupi i warto do niego wrócić. Politycznie to się pewnie może rządowi opłacać."

Chyba PIS chce się "przeprosić" z UE

Unijny komisarz ds. sprawiedliwości Didier Reynders potwierdza, że projekt ustawy o SN w kształcie przedłożonym Sejmowi jest krokiem do wypełnienia warunków płatności KPO - przekazał w sobotę minister ds. europejskich Szymon Szynkowski vel Sęk przywołując wypowiedzi Reyndersa.

wgospodarce.pl/informacje/1217...

Wcześniej myślałem że do wiosny nic się nie zmieni ale może coś uda się wcześniej... Kasa potrzebna jest zawsze szczególnie przed wyborami

Znałem wypowiedź UOKiK że "samo podniesienie lub obniżenie ceny nie oznacza jeszcze działania sprzecznego z prawem antymonopolowym, zwłaszcza że przedsiębiorca nie ma prawnego obowiązku ustalania cen w oparciu o model kosztowy"

Zródło:
tvn24.pl/biznes/z-kraju/orlen-...

Było też kilka spraw prowadzonych przez UOKiK przeciw PKN o ceny

www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/Inte...

biznes.wprost.pl/gospodarka/26...

W każdym koncernie jest dział prawny i założę się że drobiazgowo zbadali na co mogą sobie pozwolić. Jeśli nie są d€Bilami to raczej przewidzieli że UOKIK zajmie się tą sprawą. Napewno ten wariant "stabilności" ceny brutto mieli opcykany dużo wcześniej niż w grudniu przez końcem roku

OK to jeszcze jeden link z wyjaśnieniem Czego nie wolno dominantowi?
www.pfpz.pl/files/?id_plik=128...
po kliknięciu linku powinien pobrać się PDF - na stronie drugiej znaleźć można takie wyśnienia:

"Samo posiadanie pozycji dominującej nie jest zakazane, natomiast niedozwolone jest jej nadużywanie, czyli praktyka przynosząca szkody innym uczestnikom rynku. [...]
Najczęściej spotykane praktyki nadużywania pozycji dominującej to:
praktyki cenowe, polegające na bezpośrednim lub pośrednim narzucaniu nieuczciwych cen lub warunków umów (np. cen rażąco niskich, odległych terminów płatności);
• sztuczne ograniczanie wielkości produkcji lub podaży produktu, ze szkodą dla partnerów handlowych
i konsumentów;
• dyskryminacja, czyli stosowanie w umowach z par-tnerami handlowymi uciążliwych lub niejednolitych postanowień, stwarzających im zróżnicowane warunki konkurencji;
• stosowanie umów wiązanych, uzależniających zawarcie umowy od przyjęcia lub spełnienia przez drugą stronę innego świadczenia;
• ograniczanie rozwoju konkurencji polegające na przeciwdziałaniu kształtowaniu się warunków niezbędnych do powstania bądź rozwoju konkurencji;
• narzucanie uciążliwych warunków umów przynoszących przedsiębiorcy nieuzasadnione korzyści;
• podział rynku według kryterium terytorialnego, asortymentowego lub podmiotowego.
Podane tu przykłady tworzą katalog otwarty, gdyż zakaz nadużywania pozycji dominującej może również odnosić się do praktyk niewskazanych w ustawie antymonopolowej."

Sprawa na pewno trafi do sądu i to sąd będzie musiał za pomocą biegłych rozstrzygnąć czy praktyki cenowe, polegające na bezpośrednim lub pośrednim narzucaniu nieuczciwych cen stosował PKN czy też cała branża korzystała na takim obrocie sprawy. A jeśli tak był to czy doszło do zmowy cenowej Sprawa nie zakończy się w tym roku - pewnie dowiemy się tego za jakiś czas.

Na miejscu Orlenu broniłbym się że nie tylko podwyższał ceny ale również obniżał ceny (we wrześniu o 30 gr) zatem nie jest to działanie jednokierunkowe

Widzę że cześć wątków dot. "afery" PKN jest wątku "Kiedy szczyt Hossy" - koledzy może coś napiszecie na tym forum :)
Ale do rzeczy w Businnes Insider znlazłem ciekawy artykuł z 5/01/2022 w kontekście postępowania przed UOKiK. Moim zdaniem z tej wielkiej chmury spadnie mały deszcz.
Link:
businessinsider.com.pl/biznes/...

Cytaty:
"Formalnie największa polska spółka monopolistą nie jest — gdyby była, nie otrzymałaby zgody Komisji Europejskiej na połknięcie Lotosu"

"UOKiK przygląda się sytuacji na rynku paliw i sprawdza, czy nie doszło do nadużycia pozycji dominującej"

"Orlen nie kwalifikuje się jako podmiot z dominującą pozycją — nawet po przejęciu części stacji Lotosu (pozostałe sprzedał węgierskiemu MOL-owi — red.) kontroluje zaledwie niespełna 24 proc. stacji w Polsce, o tyle w innych obszarach płocki koncern zdecydowanie przekracza 40 proc. udziału w rynku. Zresztą przyznaje to sam w swoich prezentacjach, gdzie podaje 56 proc. udziału w polskim rynku, jeśli mówimy o sprzedaży detalicznej i hurtowej łącznie."

"PKN ma oczywiscie większościowy udział w krajowej produkcji paliw i znaczący udział w imporcie paliw do kraju dyktuje ceny, Przykładem tego, jak Orlen może wpływać na ceny paliw w Polsce, jest zresztą nie tylko podnoszenie cen. Gdy w wakacje płocki koncern zdecydował się wprowadzić zniżkę w wysokości 30 gr na litrze benzyny lub oleju napędowego, wszyscy jego konkurenci zareagowali w ten sam sposób"

PrzemoJ napisał(a):

Tylko tu pojawia się jedno ale... mianowicie przy kasach Orlenu widniała informacja, że rząd obniżył podatek VAT na paliwa z 23% na 8%, a 1.01 wszyscy zobaczyli, że informacja ta była fikcją, szczególnie pod koniec roku, i że to nie obywatele skorzystali na tej rzekomej tarczy antyinflacyjnej, a spółka skarbu państwa.

Mam "coraz starszy PESEL" i pamiętam że w 1999 roku i wcześnie guma do żucia była objęta akcyzą a po roku 2000 już nie pobierano akcyzy od tego produktu. Cena gumy do żucia od tego czasu nie spadła - spisek czy jak?
A czy jak robisz zakupy w Black Friday to nie masz wrażenia że taka sama cena była we wrześniu - i chyba nikt nie mówi że Black Friday to fikcja (nawet jeśli tak jest).

Nie bronie Orlenu ale jako przedsiębiorca maksymalizuje swój zysk kosztem moich klientów - już tak jest. Nie ma w PL cen regulowanych na ON/Benzyny - chcesz to kupuj nie chcesz odemnie idź do konkurencji

Mi tylko chodzi o to że te "pozwy" o marże chcą robić samorządy a nie business. Zatem to tylko polityka

krewa napisał(a):
Na samym wykresie JSW znajdziesz bez problemu kilka luk, żywotność których zadziwia

Bardzo dziękuję za odpowiedź. To dobra wiadomość żę nie każda luka musi być domknięta bo ta leży sporo niżej od obecnego kursu - choć jak mówi "stare" porzekadło lepiej lukę zamknąć niż na niej zawisnąć :)

Wiem że nie jest na to miejsce na takie wyznania ale po spadku o 5 % w dniu 3 stycznia (po publikacji informacji o sporze zbiorowym ) myślałem że "oni" idą po tą lukę. Ale następnego dnia po godzinie handlu ulżyło mi bo kurs odrobił straty i tym samym wrócił do wewnątrz kanału. Sam się zdziwiłem że nie zeszli niżej - ale nie ma co szukać dziury (luki) w całym.

Mieszkam w Poznaniu i trochę mnie bawi że włodarze mojego miasta podejmują temat odszkodowań od PKN za zbyt duże marże. To tak jakby po wyjściu z kilogramem cukru z Lidla oskarżyłbym tą sieć że na cukier ma za duże marże i powinno po kosztach sprzedawać (bo przed wojną cukier był po 2,5 w promocji). Grillowania PKN ciąg dalszy i tak pewnie do wyborów.

Czekam jeszcze na pozwy zbiorowe wobec kopalń za ta że węgiel podrożał ....

epoznan.pl/news-news-135750-po...

Zmazałem krótką analizę (link poniżej - nagranie było 2 godziny temu). Czy uważacie że rzeczywiście Rynek zdecyduje się domknąć lukę 50-52 przed osiągnięciem nowych szczytów? Nie wiem skąd takie przekonanie aby domknąć najmniejszą nawet lukę - czy to taki fetysz czy też obowiązek aby dla zasady każdą lukę domykać. Niestety aby domknąć tą lukę trzeba wybić kanał dołem.

www.youtube.com/watch?v=EKyIGG...

Kakarotto napisał(a):
PKN spadł bo afera się kręci. Z tej dużej chmury może być mały deszcz, stąd już tylko krok od wyciągnięcia wniosków dla doświadczonego inwestora.

UOKiK to jest atrapa urzędu - powyżej podałem przykłady kar - czy słyszeliście aby Biedronka zapłaciła jakieś kary za nieprawidłowe oznaczenie pochodzenia warzyw? - ale fakt nie oznaczają wogóle zatem kara powinna się należeć. Nie dajmy się zwariować - w tym tygodniu to samo było na JSW - zjazd ceny w godzinę 5% (3.01 godz 16-17) i powrót w godzinę kursu następnego dnia (4.01 godzina 9-10). Nie twierdzę że PKN tak szybko odbije ale schemat może być podobny czyli mocny news (JSW - 25% podwyżki wynagrodzeń) a w przypadku PKN ogromne kary na papierze. Powiem szczerze w przypadku JSW to się nawet trochę spociłem bo to koszty "stałe" ci pracownicy i ich ZZ

Żartuję oczywiście - chce trochę rozruszać to forum dla PKN bo nic tu sie nie dzieje choć spółka ciekawa - szczególnie po dzisiejszych spadkach.

PS. Taki ze mnie Ynwestor że mój nik to moje imię i nazwisko - a chyba jestem jedyny taki na StockWatch który przy zakładaniu konta nie przeczytał pól do wypełnienia - ale nie chce się wygłupiać ze zmianą :)

Kakarotto napisał(a):
Już to widzę jak tego typu bardzo trafna uwaga przebija się do opinii publicznej za sprawą mediów opozycyjnych blackeye

Bardzo prosto to wytłumaczą reporterzy wolnych mediów że konkurencja Orlenu nie mogła obniżyć ceny z uwagi na to że miałaby za duzo klientów i musiałby reglamentować ilość paliwa a kto chce tankować po pół baku jak można cały.

Prywatnie oglądam ten niebieski kanał informacyjny i nie mam nic do ich pracy

krewa napisał(a):
Marcin, a to nie jest głupie rozwiązanie, o ile kary nałożone przez UOKiK zasilają bezpośrednio budżet państwowy ;)

Gdyby PKN był niemiecką firmą to wiadomo że tak:)

Mnie śmieszy UOKiK jako Urząd - najlepsze hity kar:
Gazprom – 29 mili…ardów złotych!!! Za umowę na Nord Stream 2 bez zgody UOKiKhello1
Biedronka – 723 miliony złotych – za wykorzystywanie przewagi kontraktowej wave
Biedronka – 115 mln kary za złe oznakowanie cen produktów salute
Biedronka – 60 mln zł kary za błędne oznakowanie kraju pochodzenia warzyw i owoców Think

Źródło: liberte.pl/na-co-nam-taki-uoki...

krewa napisał(a):

Nie słuchasz Obajtka? Przecież on stwierdził, że Orlen nie jest państwową spółką "

Formalnie MAP ma 49,99% zatem może tak mówić. Wiem żę 3% udziałów PKN posiada PERN - zatem realnie MAP ma 52,9% wszystkich akcji PKN.

UOKIK może nałożyć na firmę karę do 10% przychodów za rok poprzedzający wydanie decyzji. PKN miał w 2022 pewnie powyżej 200 miliardów przychodów co dało by jakieś 20 mld kary. Pożywiom – uwidim (поживём – увидим) jak mówią klasycy za Buga

Nie jest sztuką nałożyć karę w dowolnej wysokości i zrobić z tego medialną szopkę. Urząd wyda decyzję, proces odwoławczy potrwa latami. Tylko by ta kara odniosła efekt, to musi się obronić w sądzie (gdzie sprawa na pewno trafi), a następnie zostać wyegzekwowana. Zatem luz

PS Jeżeli UOKIK nałożył by karę na PKN to czy nie powinien też na innych sprzedawców paliw? Przecież nie jest tak że 100% paliwa na stacjach pochodzi z rafinerii PKN-u

Zobaczymy czy poziom 61 utrzyma. Dziś znów pewnie w TVN24 co 30 min i co 60 min nadają na Orlen mówiąc o postępowaniu UOKiK. Logika zastanawiająca, państwowa instytucja ma ukarać państwową spółkę ? Ta pewnie...na 100%

A czy może ktoś z Was może racjonalnie wyjaśnić ten rajd kursu w godzinach 9-10? Wczoraj co prawda wróżyłem że nie będzie tak źle (licząc na to że wsparcie 55 PLN wytrzyma) ale takiego odbicia nie spodziewałem się -obstawiałem szorowanie dna powyżej wsparcia 55. Chodzi mi o to że we wtorek zjazd trwał godzinę a w środę rajd na 58 PLN trwał też godzinę.

hukers napisał(a):
Z drugiej strony przy tych rządach wczesniej czy później ryle zawsze dostają co chcą, nie po to im wybrali na prezesa kolegę jak poprzedni zarząd się stawiał, żeby teraz... kolega zaczął się stawiać ;)

Tylko dlaczego kolega (Pan Cudny) nie wpisał podwyżek wynagrodzeń w ten ich plan finansowy na 2023? I dlaczego nie za bardzo chce się z nimi spotkać z dnia na dzień żeby naprawić "oczywistą" pomyłkę w zakresie braku podwyżek? ZZ raczej nie przyjadą na Wiejską aby palić opony aby dostać podwyżki tym bardziej że już ustawiają się kolejki chętnych po kasę (budżetówka, służby ...)a PIS nie potrzebuje strajków (budżetówki, służb) przed wyborami .Wg mnie ZZ mogły to załatwić po cichu dużo wcześniej skoro mają kolegę w Zarządzie. No nic a już myślałem że ruch ceny w Bogdance to dobry znak a tu takie coś :)

Gdyby rzeczywiście JSW nie ugięło się przed ZZ to byłby super news ale to byłoby zbyt piękne aby było możliwe - no chyba że będzie bardzo sowita premia roczna w lipcu 2023 - ale wtedy chyba 0,5 mld premii nie wystarczy :(

Ja kiedyś doszukiwałem się korelacji z Warrior Met Coal Inc (HCC) a JSW i wyszło mi że od kwietnia 2022 te kursy nie mają nic wspólnego. Skoro idzie recesja to dlaczego rośnie ACF1! Dzisiejszy kurs 296.50 USD +2.42% pl.tradingview.com/symbols/SGX...

W tym momencie Dow Jones Industrial Average (DJI) jest na "zero" - zatem jutro nie musi być tak źle

orzech napisał(a):

wygląda to więc nie na małą przepychankę niestety

Powinny nas "cieszyć" te przepychanki aby nie wyszło jak przewiduje kolega VOX że PIS da podwyżki aby wygrać wybory - wg mnie górników jest poprostu za mało aby wygrać wybory a przecież opozycja nie da im nic wiecej. To już lepiej młodym obiecać tani kredyt mieszkaniowy....dużo większa skala tym bardziej że Morawiecki już wie co ma robić w 2023 www.gazetaprawna.pl/wiadomosci...

Z drugiej strony Sławomir Kozłowski, szef związku zawodowego „Solidarność” w JSW spotkał się z Sasinem przy piwku pod koniec listopada 2022.
slaskaopinia.pl/2022/11/23/imp... i chyba nic nie wytargował skoro teraz chcą rozmawiać z Cichym ASAP

„Na tej imprezie pojawił się wicepremier Jacek Sasin, Piotr Pyzik, pełnomocnik rządu do spraw transformacji spółek energetycznych i górnictwa węglowego, a także Michał Wójcik, członek rady ministrów w rządzie Mateusza Morawieckiego. W karczmie udział wzięło 1000 osób. Kozłowski siedział przy jednym stole z politykami PiS oraz Piotrem Dudą, liderem „Solidarności”. Wicepremier Sasin mówił do uczestników karczmy, że dzięki nim Polska jest bezpieczna, „jeżeli chodzi o możliwości pozyskiwania energii”.

Dix22 napisał(a):
Tak to działa. Dlatego w najnowszym planie nie uwzględniono podwyżek na rok 2023 i co najlepsze: został on zaakceptowany. Wygląda na to, że brak podwyżek został już "klepnięty'. Trzeba przygotować się na małe turbulencje, ale koniec końców górnik to rozsądny człowiek. Jeśli nie będzie pracował, nie otrzyma ani wynagrodzenia, ani premii czy innych nagród i dopłat. Dlatego prezes Cudny i całe MAP o tym dokładnie wiedzą. :)

Też mi sie wydaje że ten spór o podwyżki jest trochę późno organizowany - a pismo do Sasina to jakaś komedia - ja bym pisał do Pana Jarosława jak już.

Moderator:
Szanujmy się ...

le rom napisał(a):

Zatem ignorancja lub manipulacja lub pomieszanie kanałów informacyjnych, ale kwotowanie akcji się zgadza.

O żądaniach Związków Zawodowych czytałem już w październiku 2022, kolejny "news" o tym był 20-21 grudnia. Trochę dużo czasu zajeło Rynkowi żeby skumać że Ryle idą po podwyżki. Jutro test 55 PLN - oby nie póścił.... Z tego wszystkiego nie rozumiem dlaczego Bumech tracił (1,43% w dół) - czyżby mieli też swoje ZZ:)

Chyba zdąże to jeszcze dopisać - już raz w sierpniu 2022 był jeden spór zbiorowy -www.slaskibiznes.pl/wiadomosci... ale nic z tego nie wyszło. Zatem poczekajmy na roztrzygnięcie

Negatywne postrzeganie Polski przez inwestorów powoli się kończy - www.stockwatch.pl/wiadomosci/s...

Pewnie powodem jest to że Zachód liczy na rozmowy pokojowe Ukrainy z Rosją
www.rp.pl/polityka/art37554861...

cytat: "Jeśli w Ameryce pojawiają się sygnały złagodzenia podejścia do Rosji, to w Europie są one bardzo jasne. Szok w Kijowie wywołał wywiad w weekend Emmanuela Macrona dla telewizji TF1, w którym oświadczył on, że w rozmowach pokojowych Moskwa musi uzyskać gwarancje bezpieczeństwa z powodu przesuwania się NATO do granic Rosji"

Konkluzja moja jest taka że obecnie wzrosty na WIG20 raczej będą kontynuowane bo raczej nie zanosi się na jakieś radykalne zakończenie wojny na Ukrainie

PrzemoJ napisał(a):
Ciekawe ponadto, czy Brent i WTA znów przebiją pułap 100 $ za baryłkę, czy też jakieś większe spowolnienie w USA i/lub Europie wyhamuje jej wzrost.

Znalazłem analizę www.youtube.com/watch?v=APa3pa... (materiał nagrany 6 godzin temu - tytuł: "Ropa 2023, Gaz 2023 itd Czyli Surowce 2023 Co Dalej?") w którym prowadzący przedstawia prognozy cen surowców wg dużych amerykańskich instytucji. Wg tych analiz ceny węglowodorów mają raczej spadać w 2023 (konsolidacja około 70 dolarów na ropie) . Dzięki tym spadkom ropy/gazu obniży się inflacja hello1

Wydaje mi się że demonizuje sie SSP. Ostatnio jedna z nich dała sporo zarobić... SSP oczywiście stanowi ryzyko w inwestycji ale prawda jest taka że wybory do sejmu będą jesienią 2023 zatem nie jest to bardzo odległy okres czasu. Mnie prywatnie przekonuje połączenie Orlenu Lotosu i PGNiG. Najbardziej popierałem połączenie Lotosu i Orlenu z uwagi na to że obie te spółki kupowały surowiec osobno co dziwi bo taniej kupuje się "wspólnie" a nie osobno. Poza tym Lotos to była gdańska przynależność (podobnie jak Energa) i był wielki opór aby to Wolnemu Gdańskowi te spółki "zabrać". Rozumiem że mamy swoje regionalne ojczyzny ale prywatne interesy jakiegoś regionu (Wolne Miasto Gdańsk) nie powinny być wbrew interesowi Polski jako takiej. Nie popieram obecnej opcji politycznej ale chyba tylko im udało się rozbić koterie i połączyć trochę na "siłe" kilka businessów w jeden. Przy większej skali działania (Europa środkowa) taki twór ma więcej szans nawet gdy przez kolejne 9 miesięcy będzie panoszył się Sasin.

Podsumowując jesteśmy młodym rynkiem kapitałowym i takie możliwości jakie ma SP nie będzie miała żądny prywatny podmiot przez jeszcze 20-30 lat. Do tego czasu SSP powinni sprywatyzować i problem sam się rozwiąże.

Nie mamy żadnych koncernów które można nazwać globalnymi. Orlen na pewno takim podmiotem nie będzie ale lepsze to niż kilka mniejszych podmiotów które można rozgrywać przez globalne koncerny.

krewa napisał(a):
[quote] Marcin, zdajesz sobie sprawę, że autorem tego artykułu nie jest człowiek a GPT-3 lub jego kolega?

W dzisiejszym świecie systemy GPT-3 tworzą nie tylko wpisy na temat JSW. Niektóre treści portali ogólno- tematycznych powstają w ten sam sposób. Wkleiłem ten link aby odnotować że jakieś tam algorytmy "za oceanem" odnotowały ostatnią podbitkę na JSW. Być może nie jest to odosobniony przypadek i może to pomóc kursowi.

Wiem że atrakcyjne wskaźniki C/Z hossy nie czynią ale to trochę dziwne że w czasie hossy węglowej kurs zachowuje się tak słabo i nie potrafi przebić poziomu 62 zł. Nie ukrywam że mnie to trochę zraża do tego waloru.

ryhol2 napisał(a):
Mając jednocześnie świadomość, że po nabyciu większej ilości nagle może się znaleźć z ręką w nocniku dużym pakietem który ciężko opchnąć po satysfakcjonującej cenie gdy koniunktura na węgiel się załamie.

Wiele funduszy (lista: dostępna pod tym linkiem https://fintel.io/so/pl/jsw ) ma akcje JSW od wielu lat (Vanguard Group, Inc. jest pierwszym co do wielkości akcjonariuszem posiadającym 1,5% akcji, a BlackRock, Inc. posiada około 0,8% akcji spółki).. Zatem obawa posiadania większego pakietu raczej nie znajduje potwierdzenia. Oczywiście wszystko zależy od skali działania pewnie dla Vanguard i to BlackRock, Inc akcje JSW to promil aktywów.

JSW nie jest też nikomu nieznaną za granicą spółką, łatwo znaleźć świeże informacje z 29/11/2022 -simplywall.st/stocks/pl/materi...

Moim zdaniem dopiero po zakończeniu konfliktu na Ukrainie sytuacja JSW zmieni się. Przecież ArcelorMittal nie bez powodu podpisał umowę z JSW na kilka lat

@KREWA - Bardzo bardzo dziękuje za ekspresową realizację prośby o analizę. Bardzo mi Pan pomógł.

Dix22 napisał(a):
Konsolidacja na 58-62 zł.
Wg mnie taka konsolidacja może trwać do końca roku - w przypadku PKN Orlen trwa już miesiąc (cały listopad) i dziś coś tam drgnęło. Być może Orlen rozpocznie "trend" sowitych dywidend na SSP (nie w stylu "3,5 pln") co przełoży się na JSW - obie spółki mają tego samego większościowego właściciela i obie spółki mają spore zyski, a budżet ma spore potrzeby

Taka ciekawostka JSW szuka wiceprezesa www.wnp.pl/gornictwo/jsw-szuka...

Czyżby mieli już na oku jakiegoś kandydata?

Zastanawiam się jaki jest algorytm usuwania wpisów. Przed chwilą był post Dix22 i zniknął. Nie zauważyłem żeby Dix22 napisał coś "niewłaściwego" . Czy może Admin może przewrócić ten wpis Dix22? Wg mnie wpisy Dix22 są naprawdę merytoryczne i warte przeczytania. Oczywiście mój wpis można usunąć bo niewiele wnosi

Moderator:
Z regulaminu forum:
Usuwane są wpisy zawierające cenę docelową lub przewidywany kierunek kursu, nie poparty argumentacją techniczną bądź fundamentalną, "Wg mnie" do takich argumentów nie zaliczamy.
Twój wpis zniknął z innego powodu:
Wątki spółek nie służą do zapisu własnych transakcji, ani podawania własnych warunków wejścia czy wyjścia z papieru. Na tego rodzaju zapiski przeznaczony jest dział Indywidualne Kroniki Giełdowe.

Skoro rusza Jastrzębie-Bzie to najprawomocniej w IV kwartale 2022 lub w I kwartale 2023 powinni rozwiązać odpis 164 mln zł, informacja o zawiązaniu odpisu: www.stockwatch.pl/wiadomosci/j...

Zysk na jedną akcje wynosi 54,17 PLN (6 360 255,63 netto: 117.411.596 akcji) - chyba że coś źle obliczyłem. Tak czy inaczej przy dzisiejszym kursie mamy 0,91 C/Z

infostrefa.com/infostrefa/pl/w...

6 360 255,63 pln zysk netto za 3 kwartały 2022

Tak na szybko III kwartał skończył się lepiej niż konsensus 1.870 mld i wg moich wyliczeń wyniósł 2.154 mld

Wydaje się że przy takiej kasie i braku podatku od zysków nadzwyczajnych decyzja o spłacie PFR to tylko formalność - może już jutro będzie wzmianka na prezentacji wyników

JSW planuje inwestycje OZE. Trwają rozmowy z PFR ws. wypłaty dywidendy. Poniżej link do artykułu i cytat dot. PFR

www.bankier.pl/wiadomosc/JSW-c...

Jak poinformował wiceprezes JSW Robert Ostrowski rozmowy z PFR w sprawie ewentualnej zmiany warunków pożyczki i umożliwienia wypłaty dywidendy są w toku. "Szukamy potencjalnych rozwiązań, za wcześnie przesądzać, z jakim wynikiem rozmowy się skończą" - dodał.

Wzrosty za Oceanem robią wrażenie - jeśli nie to hossa to nie wiem jak powinna wygładać hossa
Dow Jones +3,70% 23:08:29
S&P 500 +5,54% 22:20:00
Nasdaq +7,35% 23:15:59
Russell 2000 +6,04%

Aż żałuje że jutro świętujemy bo pewnie WIG20 też zyskałby te 3% jutro Think Ale co wisi nie utonie - w poniedziałek odrobimy

Znalazłem Szybki Komentarz Po Danych o Inflacji w USA - moim zdaniem warto obejrzeć:

www.youtube.com/watch?v=yHd9OI...

Vox napisał(a):
[quote]Ale rynek rwie się do wzrostów.

Zgadzam sie że to hossa.

Dlaczego idzie do góry? Bo wzrosty przychodzą w najmniej spodziewanym momencie. Poza tym jesień łagodna, Ruskie się wycofują - same dobre informacje. Zobaczcie proszę jak przebiegał dzisiejszy dzień od dużego "-" na WIG 20 a teraz zieleń. Życzmy sobie aby nie był to tylko przedwczesny rajd św. Mikołaja

Mamy najnowsza analizę WIG20 - spojrzenie na wykres - autorstwa Krewa. Prośby o analizę - wątek analityka Krewa (strefa premium StockWatch.pl)

szarlej81 napisał(a):
Zależy w jakim terminie. Tak więc patrząc długoterminowo lepiej jest aby wojna jeszcze potrwała ale Rosjanie dostali po dupie tak, że byliby w stanie zgodzić się na porozumienie pokojowe, które gwarantowałoby Ukrainie bezpieczeństwo. Pokój wg obecnej linii frontu, nawet jeżeli Ukrainie przypadnie lewobrzeżna część obwodu chersońskiego z pewnością tych warunków nie spełnia.

Ja inwestuje w krótkim i średnim terminie i bardzo liczę na odbicie zaraz po wojnie. Moim zdaniem nie ma co się zamartwiać co będzie za 10 lat. Ukraina wybiła Rosji wojaczkę w tym dziesięcioleciu i jak już Putin znajdzie sobie łatwiejszy cel niż Ukraina. Ukraina uratowała się sama i dobrze dla Polski „Nie ma wolnej Polski bez wolnej Ukrainy”
Source: jagiellonia.org/miedzymorze-ni...

Informacje
Stopień: Rozgadany
Ostatnia wizyta: 28 listopada 2023 14:53:32
Liczba wpisów: 194
[0,04% wszystkich postów / 0,16 postów dziennie]
Punkty respektu: 20

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,837 sek.

jgehwths
ncmwwaqg
vageancm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dwwmbuyl
kczxnmpu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat