twibpgup
Advertisement
PARTNER SERWISU
rrqqcwjj
mboro55

mboro55

Ostatnie 10 wpisów
tmsglc napisał(a):

Podsumowując, to nie była wina XTB, jednocześnie ich konto maklerskie ma jedne z najsłabszych zabezpieczeń na rynku.

Chciałeś napisać "miało", bo już poprawili i teraz, pewnie wprowadzą następne zabezpieczenia.

Reasumując, to mieli zabezpieczenia wymagane przez regulacje i mieli więcej, ale klient musiał sam chcieć i je włączyć.
Cały ambaras, powstał, bo ci klienci, nawet nie mieli włączanego minimum, czyli 2FA (pracujący w banku i branży IT, a pomijam fakt że nawet nie wie, jakie miał instrumenty, bo co chwilę zmieniał, gdy mu podpowiedzieli, że u tego brokera, brak jest np. obligacji ), które XTB wprowadziło i o tym sygnalizowało kałami informacyjnymi (np. e-mail), każdego klienta oraz w mediach branżowych.

Obrazowo:
- to, tak jakbyś kupił nowy samochód, ubezpieczyciel wymagał tylko immobilizera i alarmu, które było w samochodzie, a ty, go używając nawet byś, go nie zamykał na zamek, nie włączał alarmu, a jakby ci ukradli samochód, byś chodził i płakał po forach, że dlaczego nie było np. blokady na każdym kole, kierownicy, czy innego zabezpieczenia.

Trochę zdrowego rozsądku. Nikt, za nas użytkowników myśleć nie będzie.

juniorAccount napisał(a):

Brak obowiązkowego 2FA czyli brak stosowania skutecznych mechanizmów kontroli dostępu i przeniesienie ciężaru aktywacji takiej metody na użytkowników, uznałbym w 2023 roku (a co dopiero dzisiaj) za mocno niefrasobliwe. Inne platformy z których korzystam, wymagają przynajmniej dwuskładnikowego logowania.

Broker, to nie bank, więc nie podlega pod PSD2 i nie ma obowiązku 2FA, a jedynie może wprowadzić i prosić lub sugerować swoim użytkownikom, aby go używali, tak jak robi to XTB.
Swoją drogą, dlaczego uważasz, że trzeba kogoś, do czegoś przymuszać, jak nie ma takiego obowiązku? To, co tobie jest dobre, wcale takie, nie musi być innym.

W XTB, przy wirtualnej karcie eWallet, jest już obowiązkowe 2FA. Bez tego, nawet nie uruchomisz eWaletta, bo to podlega, już pod usługę płatności, czyli bankową.

W 2023 roku, to jeszcze większość domów maklerskich w Polsce nie miała 2FA.

Jakbyś nie zauważył, to XTB nie ma instrumentów w postaci "kontraktów", na których zarabiasz u "innego brokera". Poza tym, w XTB, jak u innego podlegającego regulacjom brokera nie ma SWAP "dziennych", są one naliczane za przetrzymywanie za noc. XTB ma również SWAP dodatni, na których da się zarabiać o ile potrafisz? A potrafisz, prawda?

"Żonglujesz" faktami, tak, jak ci wygodnie i w dodatku w oparciu o twoje teorie, które pewnie mają zero sprawdzalności w realu.

Napisałem ci, najprościej w pierwszej odpowiedzi do ciebie, jak się dało, a ty dalej brniesz i dorabiasz teorie wyssane z palca, choćby o tym , że np. posiadam 8 kont maklerskich.
Kończę z tobą dyskusję w tym miejscu , bo szkoda mi po prostu czasu, żeby nawet to komentować i brnąć z tobą w "MERYTORYCZNE" dyskusje, skoro sam jej nie reprezentujesz.

Zanim zabierzesz głos o kapitalizacji, czy cenie akcji XTB, sprawdź może na początek, jak i na jakich wskaźnikach jest wyceniana konkurencja XTB.

XTB, jako jeden z nielicznych brokerów w Polsce robi regularnie czyszczenie rachunków zamykając, te nieużytkowane i uaktualniając statystyki w KDPW.

Masz tu przykładowy link, żebyś nie płakał, że zmyślam.

www.sii.org.pl/17075/analizy/n...

O tych najwyższych SWAP w XTB, też bym polemizował, bo mam rachunki u kilku innych brokerów i cię zaskoczę, ale konkurencja XTB ma wyższe opłaty, choćby w postaci, którą wymieniasz.

Nie wiem, co chcesz osiągnąć, ale widzę, że nie potrafisz w informację, a jak przyszedłeś tu potrollować, to choć rób to umiejętnie.

"W 3 pierwszych kwartałach 2022"? WTF

Ja pamiętam jeszcze czasy, jak dużo mniej, niż 200 mln zł zysku w XTB za kwartał, było nazywane on-offem, bo było dużym wydarzeniem, a nawet był kwartał, gdzie spółka wykazała stratę.
Jak nie wiesz, co się dzieje, to popatrz w sprawozdania, poczytaj, posłuchaj wywiadów z członkami zarządu, ze szczególnym uwzględnieniem tych z Prezesem XTB (choby ostatni z kończa czerwca na kanale yt: "Podcast biznesowy" pod tytułem: "Krach na rynkach! Czy XTB zarabia na zmienności? Omar Arnaout [PODCAST BIZNESOWY #73]".

Może, to ci otworzy oczy, gdzie był XTB na przykład w 2022r., a gdzie jest teraz. Skoro ciebie, forumowego specjalisty "obecny model działalności XTB już nie przekonuje" napisz do XTB, może jej zarząd uzna, że się nie znają na prowadzeniu firmy i będą chętni posłuchać twoich rad, a może nawet wezmą korepetycję z zarządzania spółką, która rok rocznie i regularnie zarabia już, prawie 1 mld zł na czysto, dołączając, jako znany broker produkty bankowe, rozwijając bazę produktową w każdym niemal aspekcie działalności, walcząc o rozpoznawalność, nie tylko w krajach, gdzie XTB posiada, już przedstawicielstwa, ale również w tych, gdzie dopiero licencję zdobyli, albo są w trakcie.

Od 28 czerwca w ofercie XTB. pojawi długo wyczekiwane po IKE, przez liczną rzeszę zainteresowanych tym klientów, nowe w ofercie XTB, konto IKZE/Indywidualne Konto Zabezpieczenia Emerytalnego, oraz zostają obniżone stawki za przechowywanie papierów wartościowych, powyżej 250 000 EUR do 0,02%.

Tymi ruchami XTB, wg. mnie ściągnie, tym samym nowych klientów, którzy odkładali w czasie przejście lub otwarcie rachunku czekających na ten produkt, a także również, skusi grono klientów bardziej majętnych, lokujących swoje nadwyżki finansowe w instrumenty giełdowe.

@StaryLis dokładnie. Tak, to widzę.

Roztrząsając tę rekomendację mBanku zapominacie, że nową rekomendację swoim klientom, wydało również BM Pekao, które dla XTB rekomenduje Kupuj i cenę docelową 80 zł, widząc w dużo lepszym świetle perspektywy XTB, niż mBank.

Ponadto, również po wynikach wypowiedział się analityk Trigon, który podtrzymał wcześniejszą rekomendację z tego biura.

www.parkiet.com/biura-maklersk...

XTB ma licencje w Indonezji i Emiratach Arabskich

"XTB, polski fintech oferujący dostęp do globalnych rynków finansowych za pomocą platformy inwestycyjnej online i aplikacji mobilnej, pozyskał dwie nowe zagraniczne licencje. Dzięki nim będzie mógł rozpocząć działalność operacyjną w Indonezji oraz wzmocnić swoją obecność w regionie Bliskiego Wschodu. (...)

XTB zapowiada ponadto, że w pierwszym kwartale 2025 r. na polskim rynku pojawi się wirtualny portfel z kartą wielowalutową, a kolejne plany zostaną ogłoszone w pierwszych tygodniach 2025 roku."

biznes.pap.pl/wiadomosci/firmy...

CSharpBeginner napisał(a):
[

IBKR nie jest odpowiednikiem XTB, radzę pierw się doinformować niż pisać takie głupoty.

Poza tym uważasz, że to głupoty? To wytłumacz, na przykład dlaczego IBKR występuje we wszelkich zestawieniach brokerów?

Już nie wchodząc w zalety jednej platformy czy drugiej.

"Pierw" Ci jednak wyjaśnię, bo zaraz zaczniesz pisać swoje "mądrości".

Stany w miejsce braku CFD posiadają OPCJE, które są równie spekulacyjnym i ryzykownym instrumentem (pewnie o tym nie wiesz). XTB oprócz CFD posiada w ofercie również produkty jak: akcje, ETF, IKZE, kantor wielowalutowy, oprocentowanie kont i wiele innych, jak każdy inny uznany światowy broker (też i IBKR), Polska spółka jest też w wielu krajach gdzie i Amerykańska.

Nie twierdzę, że i po części masz rację, bo XTB jest fintechem czyli brokerem, który idzie w kierunku usług bankowych (podoknie jak Revolut), IBKR natomiast nie brnie w te usługi i woli zostać typowym brokerem choćby dlatego, że głownie swą działalność opierają na Stanach, które są ich rynkiem macierzystym, a oni kopiują głownie swoje usługi z tego rynku.

Poza tym zauważyłem, że jesteś na forum i się głównie uaktywniasz, gdy ktoś napisze dobrze o XTB. Na niemal każdy argument pozytywny masz inne zdanie.

W skrócie więc Ci wytłumaczę na koniec.
Nie chodziło mi o kopię 1:1 tylko o odzwierciedlenie. I tego, że brokerzy w Stanach, są na szczytach cen i niemal każdego dnia na wykresach robią ATH i jeśli tego nie zrozumiałeś to Twój problem.

d2fan napisał(a):
Nasz rynek wchodzi w bessę a to raczej nie pomoże w drodze na ATH. W Ameryce też jest już bardzo drogo. Chyba pora na jakieś głębsze spadki również za oceanem. Ja podziękowałem, świetny rok, świetne zyski.

Każdy ma swoje poziomy. Tobie plus za to, że trzymasz się swojej strategii, tylko nie wiem, po co komu ta informacja, no i dziwi trochę, że jak sprzedałeś, to wchodzisz na forum spółek których, już nie posiadasz. To podobnie, jakbyś sprzedał samochód, a potem siedział na forach, sprawdzał ceny i robił wpisy dlaczego należy teraz sprzedać samochód, a a nie akurat teraz kupić cz trzymać.

Ja trzymam, choćby ze wzg. na dywidendy. Będzie taniej, będę dokupował, bo cena wtedy będzie jeszcze bardziej atrakcyjna, aby akumulować spółkę.

Co do Ameryki, spójrz co robią tam odpowiedniki XTB np. IBKR czy RobinHood. Te spółki brokerów, będących na giełdzie w Ameryce są na historycznych ATH i niemal dzień za dniem interday podsuwają ten punkt ATH do góry, I tak wyglądają ich kursy, już od dłuższego czasu.

Czy pora na spadki? Nie wiesz tego ani Ty, ani ja, ani zapewne nikt nie da gwarancji zachowania kursów w przyszłości bliższej lub dalszej z tego, ani innego forum.

Niech każdy więc robi, co uważa za słuszne.

magellan napisał(a):
Ocena czy XTB na wprowadzeniu IKE zarabia lub czy jest to opłacalny ruch przypomina dyskusję "ekspertów nad nieopłacalnością prowadzenia stacji benzynowych przez ORLEN gdy usłyszeli jaką ma on marżę detaliczną - czyli różnicę pomiędzy ceną hurtową, a ceną na stacji paliw.

Marża ta w przypadku benzyny wynosi ok. 50 groszy oraz 40 groszy brutto w przypadku oleju napędowego - oczywiście w różnych okresach ulega zmianie - chodzi o rząd wielkości. Marża ta nie jest oczywiście zyskiem stacji, ponieważ musi ona pokryć wszystkie koszty związane z jej funkcjonowaniem - pracowników, energii, sprzątania, amortyzacji itp.
Suweren jak wiadomo jest biedny, to ile on tam tej benzyny kupi? Tu włączamy argument w stylu "sam widziałem jak kolega kupował za 50pln" i mamy argument, że jeden klient to 3 pln - co nie pokrywa nawet wynagrodzenia obsługującego klienta pracownika. Wniosek - zamknąć stacje!
Jeżeli nie rozumiemy biznesu (np. XTB), nie rozumiemy skali, nie rozumiemy budowania relacji z klientem, cross-selling'u, Up-selling'u itp. itd .. to "najlepiej" kupić akcje i "wierzyć", że zarząd, menagerowie, pracownicy wiedzą co robią, wszak to oni zbudowali od zera miliardowy biznes, a nie my, my poszliśmy na łatwiznę i kupujemy tylko znikomy ułamek tego rozwiniętego już biznesu.

Uważam, że powyższy wpis, to bardzo ładne (zwłaszcza ostatni akapit) według mnie podsumowanie, naszych forumowych przepychanek.

W 100% się zgadzam, nowe rynki to najpewniejsza inwestycja w rozwój i zwiększenie zysków spółki, a cała reszta to ładny dodatek do reklam. Natomiast uważaj na takie posty bo zaraz kolega Rif z mboro55 będą pytać jaki masz interes w dodawaniu tak negatywnych wpisów laughing6

Twoja zgoda jest tu najważniejsza. Liar

Poza tym, on w odróżnieniu od Ciebie , przynajmniej z tego co pisze - ma przynajmniej akcje spółki (choć również śmiem wątpić), a nie wpada sobie posta nabić na wątek spółki z którą nie masz nic wspólnego.
A, dlaczego śmiem wątpić? Widzi podobnie co ty, Tyle zagrożeń, a jednak zostaje akcjonariuszem spółki. Trochę dziwne to.
Poza tym, każdy wyraża swoje zdanie czy to złe, czy dobre ruchy spółki z nowymi zasięgami czy produktami, które ponoć nie przynoszą dochodów, to może zamiast pisać to na forum, niech się zgłosi do Zarządu XTB, może tam takich specjalistów szukają, bo może uskuteczniając pewne działania, to oni nie wiedzą, że coś robią źle, a dochody i zyski same tam się robią?

Ja tego nie wiem, a zostałem akcjonariuszem, bo widzę duże perspektywy spółki, które przewyższają na dzień dzisiejszy zagrożenia, które istnieją, jak w każdej działalności. Do tego bardzo dużym atutem według mnie jest Zarząd, który udowadnia swoją skuteczność w działaniu i rozwoju spółki XTB, a do tego jest wiarygodny i ma według mnie, jedną z lepszych komunikacji z rynkiem, co również przemawia, jako atut.

Dokładnie jest, tak jak piszesz. Nie chcę się czepiać jakoś personalnie, ale zobacz na jego poprzednie wpisy na XTB odnośnie spółki, wiecznie coś mu nie pasuje, niby spółka "be", ale wraca na wątek spółki, żeby zrobić wpis i koniecznie w stylu czarnego PR.

Skoro jego znajomi wola innych brokerów, to nic komu do tego, bo o "gustach się nie dyskutuje", tylko po co komu ta wiedza? Poza tym IBKR to amerykański broker, gdzie jak sam zauważyłeś próg wejścia jest dużo wyższych niż na XTB a skomplikowanie obsługi platformy i pomocy technicznej również potrafi zniechęcić nawet wytrwałych, więc ciekawe po co założyli IKE w XTB, skoro również mogli a zapewne juz i mieli konta pod te instrumenty w innych polskich domach maklerskich?

Poza tym, jakiś taki marudny jesteś, ogólnie na temat spółki XTB.
Przytoczę Ci tylko wpis, choćby z początku stycznia 2023r., gdzie narzekałeś na to, jak spółka robi marketing, jakie wprowadza nowości na platformę i ogólnie na sposób jej funkcjonowania. Nieciekawie one się zestarzały patrząc z perspektywy czasu, a i wtedy one były (Twoje wpisy) według mnie, taką sztuki dla sztuki. Bardziej, żeby zniechęcić potencjalnych akcjonariuszy, niż realnie ocenić poczynania XTB w kierunku rozwoju.

dziudo napisał(a):
To są te nowości zapowiadane od dłuższego czasu? To jest desperacja a nie marketing. Kogo oni szukają? Inwestorów na założenie konta? Jest to bardzo słaby pomysł na budowanie portfela klientów. Dla obecnych oczywiście nic.

Nie chcę jakoś specjalnie bronić XTB, bo jestem i użytkownikiem i też właścicielem akcji, ale według mnie właśnie ta spółka, jako broker zrobiła największą pracę nie tylko w Polsce, ale też i zagranicą, by stworzyć autorską platformę xStation jako intuicyjną, nowoczesną, a pamiętam jeszcze czasy Sidoma Trader.

Co, do awarii, nie wliczając tych, które są przy olbrzymiej zmienności (bo generalnie wówczas są przycięcia i zawieszenia u większości innych, konkurencji XTB) właśnie ostatnio jest ich jakby mniej, a wręcz nie pamiętam kiedy były.
Inne domy maklerskie, banki w ostatnich kilku miesiącach, miały poważne awarie i to nawet te same, kilkukrotne w krótkich odstępach czasu.
Co do kontaktu z obsługą, to nie dyskutuję, bo dawno nie miałem potrzeby mieć do czynienia, a kontakt zawsze był tam szybki i rzeczowy, bo zawsze na koniec była ankieta i tam można było wpisać swoje zastrzeżenia. Czy coś się zmieniło?

Jeżeli masz inne rachunki u innych brokerów, dziwne, że używasz XTB, jak Ci nie pasuje, jeżeli czujesz się "niedopieszczony" jako klient.

Tak z ciekawości, którą platformę uważasz za najlepszą ze wszystkimi jej przymiotami i dlaczego? Mam wiele rachunków u różnych brokerów, więc chętnie wymienię się spostrzeżeniami.

mily66 napisał(a):
NIe chcialeś wejśc w polemike ale wszedłeś. Pozwolisz ze to rynek osadzi wyniki kolejnego kwartału.

To nie polemika, tylko moje zdanie.
Poza tym, po co Ci rynek, na który teraz się powołujesz? Przecież Ty wiesz wszystko najlepiej i napisałeś, już swoje zdanie wyżej, a także wiele innych przemyśleń, już wcześniej. Pomimo tych negatywów, które tylko i wyłącznie widzisz w XTB, systematycznie raz, za razem jednak pojawiasz się tu na wątku XTB i zabierasz głos, dorzucając coś, żeby ten czarny swój PR podtrzymać wobec spółki.

mily66 napisał(a):
Kolego, a kto mówi o zarabianiu, tu chodzi o to aby utrzymac kurs wysoko i wyjsc z inwestycji.

Rozumiem, że negujesz te 463 mln zł zysku netto za I półrocze br., które spółka zarobiła jednoczenie zwiększając go r/r o ponad 10% nie uznając tego za zarabianie spółki raptem z mWig40?
Czy mógłbyś mi wskazać jedną spółkę z tego indeksu, która nie jest bankiem, ani Spółką Skarbu Państwa, która zarabia więcej pieniędzy w tym samym czasie?

Mógłbym i miałem, już wdać się z Tobą w polemikę, ale poczytałem wcześniejsze Twoje wpisy w temacie XTB, które tu zostawiłeś i daruję sobie, choćby dlatego, że szkoda mi czasu na jałowe dyskusje.

Rozumiem, że nigdy nie prowadziłeś własnej firmy, a nawet jakiejkolwiek własnej działalności gospodarczej, ale rozwijanie firmy, a tym samym zwiększanie przychodów, zysków r/r, przy równie rosnącej dywidendzie sięgającej rokrocznie ponad 10%, prawie już miliardowego zysku w skali roku utożsamiasz z "wychodzeniem z inwestycji"?
To, już jakiś wyższy poziom... logiki, którą raczysz innych forumowiczów tu oświecać.

wles napisał(a):
Do października karta i byłoby ciekawie

karta dostępna jest dla klientów z Czech i Portugalii, ale do Polski ma trafić w ciągu najbliższych tygodni

Biuro prasowe XTB opublikowało komunikat, w którym informuje o nowościach w ofercie spółki. Wśród nich wymienia wirtualny portfel oraz kartę wielowalutową Mastercard. Karta jest na razie dostępna dla klientów z rynków czeskiego i portugalskiego w wersji wirtualnej, ale wkrótce ma trafić do innych krajów i być dostępna także w formie tradycyjnego plastiku. W Polsce ma pojawić się w ciągu najbliższych tygodni. Portfel i powiązana z nim karta ma umożliwić klientom XTB pełne zarządzanie swoimi finansami, nie tylko w kontekście inwestycji.

Świeży artykuł. Z października:

www.cashless.pl/15998-xtb-kart...

longterm napisał(a):
[quote=szarlej81]

Game changer’em to może być ale upadek cinkciarza

Nie wiem, czy nie "wykrakałeś".

Artykuł z dzisiejszą datą, czyli 06.10.2024r.:

"Jest śledztwo w sprawie Cinkciarza. Może chodzić o defraudację milionów złotych"

www.cashless.pl/16016-cinkciar...

za RMF24.pl:

"Prokuratura wszczęła śledztwo w oparciu o artykuł kodeksu mówiący o oszustwie. Zaznaczyła, że chodzi o przepis dotyczący wartości ponad dziesięciokrotnie przewyższającej tak zwane "mienie wielkiej wartości" - mowa więc o milionach złotych."

mily66 napisał(a):
A skąd to stwierdzenie ze 2q jest sezonem ogórkowym.

"Sell in May and go away". Jeżeli nie ma żadnych triggerów, to historycznie tak jest.

d2fan napisał(a):
Wy tu gadu gadu, a tymczasem opór na 63 zł pokonany z przytupem. Otwiera się droga do 68.

Na poziomie 63 nie było żadnego oporu.

No i po raz kolejny troll wyjaśniony. compress

Dzięki krewa za wykres.

mily66 napisał(a):
Dokładnie, chodzi o tych fanatyków. Ja nie twierdze że spólka jest zła, czy coś takiego. Spółka jest bardzo dobra, tylko ci fanatycy sa tak zapatrzeni że nawet przeklamuja informcje podawane na konferencji, tak aby im pasowalo, a mianowicie: fanatycy twierdza ze jak jest zmiennosc na rynku i duzy VIX to xtb zarabia. Zadałem sobie trudu i posluchalem konferencji wynikowej i sam zarzad podaje, ze delikatna hossa i wzrosty bardziej sprzyjaja wynikom niż korekty, miedzy innymi troche gorsze wyniki 2a tlumaczyli wlasnie cofneciami rynku, chodzi o to prawdopodobnie ze czesc uczestnikow zupelnie sie wylacza na ten czas i przestawia potem znowu. tak przynajmniej mowili na konferencji.

Cóż jak to na każdej spółce, są fanatycy jak i wrogowie. Zapytałem jedynie z ciekawości czy jest jakieś ryzyko, że w Polsce pójdą w kierunku USA i zabronią CFD. W odpowiedzi dostałem elaborat na 500 linii odnośnie mojej niewiedzy oraz sytuacji na rynku hiszpańskim i zakazu tam reklam - jaki to ma związek z moim pytaniem nie mam pojęcia sam.

Widać kłopoty ze słuchaniem, czytaniem (u obu) i teraz jeszcze dochodzą kłopoty z liczeniem (CSharpBeginner naprawdę naliczyłeś tam 500 linii?).

CSharpBeginner dostałeś cytaty z konferencji w tematach o które pytasz głupio, a Ty je wyśmiewasz, już w następnym poście i dalej jedziesz ze swoją retoryką udawanego nieszczerego zatroskania.

mily66 - wolę słuchać prezesa, którego wiarygodność była poddawana przez lata testom sprawdzalności z pozytywnym skutkiem, niż typa (chodzi o Ciebie), który się pojawił przed chwilą na forum i sieje zamęt. No zobacz, odnosnie VIX i tego co piszesz, że usłyszałeś na konferencji, choćby na dole masz artykuł ze Stockwatch ze jej streszczeniem i nawet już dużo mówiącym tytułem : "XTB pokazało przyzwoite wyniki. „Zwiększona zmienność to woda na młyn” .
Nawet wkleję Ci linka, żebyś za chwilę nie napisał, że u Ciebie go nie wyświetla:

www.stockwatch.pl/wiadomosci/x...

Nie mam zamiaru nikogo przekonywać do zakupu akcji. Każdy powinien sam podejmować decyzje zakupowe, bo to sa jego pieniądze i powinny być jego decyzje.

Panowie kończę dyskusję z wami, bo szkoda mojego czasu na kogoś, kto mało, że nie potrafi wynajdywać sam informacji, to jeszcze wyśmiewa podawane gotowe na talerzu.

mily66 napisał(a):
A ty rozumiem ze pojecie na temat spólki czerpiesz tylko od prezesa i jego konferencji? W ten sposób będziesz zawsze w jedną stronę patrzył.Ciekawe.

Źle rozumiesz
Nigdzie nie napisałem, że pojęcie na temat spółki czerpię od prezesa, aczkolwiek słucham tego, co mówi prezes i analizuję.

Dostrzegłem potencjał XTB, więc dodatkowo zacząłem analizować różne rzeczy. Brałem również pod uwagę komunikację zarządu spółki i jej samej z rynkiem i śledząc egzekucję składanych zobowiązań prowadzących do rozwoju XTB, doszedłem do wniosku, że zarząd jest wiarygodny w swych poczynaniach, które wcześniej (m.in. na konferencjach) komunikują rynkowi.
Wg. mnie, to jedna ze spółek na GPW, która ma jeden z najbardziej wiarygodnych zarządów.
Prześledź dokładnie powyższy wariant i pewnie, będziesz miał wnioski podobne do moich. Jeżeli będziesz miał inne, podziel się nimi na forum.

W sumie dość ciekawa sprawa o której nigdy nie byłem świadom, że w USA zabronione jest CFD i wielu innych krajach jak Belgia itp. Ciekawe jak duże jest ryzyko, że podobny zakaz może zostać wprowadzony w Polsce, który praktycznie zaorał by większa część biznesu. Może stąd tak niskie wyceny wskaźnikowe jak P/E itp. dla XTB, bo takie ryzyko jest właśnie dyskontowane w wycenie?

Widać zerowe pojęcie w temacie spółki i nie tylko w sprawach fundamentalnych, ale i sprawach bieżących.
Kolego z powyższego wpisu, widać nie zadałeś sobie trudu, by odrobić zadanie domowe albo chcesz robić tu zamieszanie znanymi, starymi informacjami.
Odnośnie ryzyka regulacyjnego w Hiszpanii nie zablokowano CFD a jedynie reklamę tych instrumentów.
Pytania do Ciebie:
Czy jakiekolwiek obawy z tego powodu wyraziła konkurencja XTB operująca na tamtym terenie?
Czy kursy konkurencji zareagowały podobnie do kursu XTB na tę wiadomość, którą podało tylko XTB?
Polecam sprawdzić, jak nie wiesz. Bo widać nie wiesz, albo Twoja troska jest celowo udawana na tę odgrzewaną informację z roku ubiegłego.

Poza tym, polecam obejrzeć zapis wideo z konferencji wynikowej, bo tam prezes tłumaczył te poruszane przez Ciebie tematy.W skrócie Ci przybliżę, bo jakbys potrzebował nawet byś skrót znalazł w mediach społecznościowych:

Za kontem na X @kdebski11 (Krystian Dębski)
"Prezes XTB o regulacjach w Hiszpanii:
Niestety regulator wybrał opcję jaka nam niestety nie pozwala na jakiekolwiek działania marketingowe, trzy ważne punkty:
- zanim zmiany zostaną wprowadzone gdziekolwiek to trwają zawsze długotrwałe rozmowy z uczestnikami rynku, obecnie na żadnym rynku na którym działamy nie trwają jakiekolwiek rozmowy na ten temat. Przy publikacji zmian w lipcu, ESMA jasno zakomunikowała, że nie widzi potrzeby wprowadzenia podobnych rozwiązań na rynku europejskim;
- w 2023 roku ok. 15% przychodów na rynku hiszpańskim pochodziło od klientów pozyskanych w 2023 roku, a w 2023 ok. 85% pochodziło od klientów pozyskanych w latach poprzednich, to nie jest tak, że zmiany na rynku hiszpańskim z dnia na dzień spowodują znaczący spadek przychodów z tego rynku;
- wydatki marketingowe na rynku hiszpańskim były znaczące, chcemy te środki wykorzystać na innych naszych rynkach, aby wprowadzone zmiany miały jak najmniejszy albo, żaden wpływ na liczbę pozyskiwanych klientów."

Polecam ponownie, jednak zobaczyć całość koonferencji powynikowej, to może nie będzie więcej głupich pytań.
Dziś z kolei był wywiad z Członkiem Zarządu XTB - również polecam uzupełnić wiedzę, żeby potem nie siać zamętu przez udawane zatroskaniem wpisy.

Szkoda, bo było tu merytoryczne forum.

Kolego "grum" pasuję, bo:
- jest weekend,
- nie chce mi się po prostu dyskutować z kimś, komu się przedstawia fakty podane w sprawozdaniu, a ten ktoś, je neguje na rzecz swoich bardziej wg. niego ważnych i istotnych i zarzuca "brak spójności i logicznej konsekwencji", a nawet nie chce mi się zgadywać, co autor miał na myśli pisząc o tym.

Ja mam inne spojrzenie na spółkę, Ty inne i fajnie, bo na tym polega piękno giełdy i sens jej istnienia.

Ja jestem na forum, bo mam akcje od kilku lat, obserwowałem tu już różne schematy i działania i z chęcią jeszcze dokupię, jak cena akcji spadnie, co w swoich wpisach obiecujesz.
Ty w wolny weekend siedzisz na forum spółki XTB, której akcji nie posiadasz i uświadamiasz kolejnych forumowiczów w swoich przekonaniach wobec niej. Think

Trzymaj się swojej wersji nadal i nic mi do tego, ja będę się trzymał swojej.

Inni forumowi koledzy, też już Ci wyjaśnili pewne tematy i nie chce mi się po prostu powtarzać, co zostało napisane przez nich, aby bić pianę na jałowych dyskusjach nic nie wnoszących do sytuacji spółki i jej przyszłości (obejmującej również poniedziałek do którego odnosi się Twój horyzont czasowy na tej spółce), bo ja również nie jestem wróżką, ale trzymam się jedynie swoich założeń, mając akcje XTB w portfelu.

Jedyne, co polecam na tę chwilę, to korzystanie z letniego weekendu, zamiast spędzania czasu przed komputerem.

Udanego weekendu...

grum napisał(a):
[
Odnosiłem się wyłącznie do braku spójności i logicznej konsekwencji w wywodzie mboro55, a do tego mocy nadprzyrodzonych nie trzeba. Obiektywizm raczej trzymam po Spółki w portfelu nie mam.

Przez realizm rozumiem pewien realizm sytuacyjny - czyli sytuacji spadku cen akcji spółek, które nie przebiły konsensusu lub pochwaliły się mniejszą dynamiką przychodów/dochodów niż np. w okresach wcześniejszych (i mówimy tu o dynamice 15-20%) i ich kurs obrywał. Zwyczajnie "taki CHYBA mamy teraz rynek". Sam się na jednej spółce na wynikach z niezłą dynamiką przychodów i co najważniejsze dochodów - się delikatnie na drobniaki wywaliłem.

To że dużym prawdopodobieństwem, że Spółka otworzy się spadkami, w kontekście tego REALIZMU SYTUACYJNEGO oraz ogólnie korekcyjnego rynku, chyba nie będzie szokiem dla giełdy. Niemniej życzę wszystkim akcjonariuszom tego abym "prorokiem" nie był. Na marginesie zauważyłem, że tam gdzie kończą się argumenty pojawiają się przymiotniki określające oponentów.

Nie wychodzę z założenia, że każda inna ocena niż spodziewana przeze mnie jest obarczona błędem. Dlatego dziwi mnie podejście o specjalistach z czapy wywalających/ eksperckich narzekaniach etc. Czasami warto się nad tymi "narzekaniami" pochylić albo zajrzeć pod tą czapką. Może mi albo Wam coś umyka.

Widzisz u mnie brak spójności, a u siebie, jej braku nie dostrzegasz. Myślisz, że jak zacytujesz z Wikipedii regułki, to błyśniesz na giełdowym forum, a to tak niestety nie działa. Piszesz dużo i elokwentnie, ale nic z tego nie wynika, poza tym, że w poniedziałek oczekujesz czerwieni.
na początek, podaj mi algorytm liczenia tego konsensusu. Dziwne, że go nie ma, bo każdy był innej wartości. Wynosił on, zależnie od podającego od ok. 150 do 220 mln zł, a co najlepsze swój konsensus nawet PAP (Polska Agencja Prasowa) odnośnie oczekiwań finansowych wobec XTB wydał. Eh?

Ja ci napisałem fakty, że za 2Q r/r spółka wypracowała o 35% większy zysk, niż za ten sam okres roku ub., zwiększyła skokowo liczbę klientów i poprawiła wiele innych parametrów świadczących o jej nieustannym rozwoju.
Wcześniej, jak spółka zrobiła dobry wynik kwartalny, to podobni tobie pisali, że to "one-off", teraz z kolei, jak spółka mało, że ma dużo większy (bo o kilkadziesiąt %) lepszy wynik finansowy do rozpatrywanego analogicznego okresu, to m.in. tacy, jak ty zaczynają się powoływać na konsensusy.

Aktualnie, jakbyś nie zauważył mamy 3Q, drugie półrocze i XTB na tym się skupia, bo oprócz standardowych działań, będzie trwającym już półroczu wprowadzać wiele nowych działań mających ją popchnąć wyższy szczebel.

Ja w przeciwieństwie do ciebie, który tu się pojawiłeś z jednym z pierwszych wpisów na temat spółki XTB i od razu negatywnym, mam akcje (od kilku lat), ale nie napiszę, co będzie w poniedziałek, bo tego nie wiem, ale jakbym miał taką wiedzę, to grałbym w totolotka, a nie kupował akcje, by czerpać korzyści z wzrostu ich ceny, czy dywidend.
Ja kupiłem akcje XTB kilka lat temu, bo dostrzegłem potencjał spółki i od początku się skupiałem na przyszłości tej firmy prowadzącej do rozwoju i jak do tej pory dobrze na tym wyszedłem.

Przeczytaj sobie dokładnie wczorajsze sprawozdanie (bo widać, że tego nie zrobiłeś), posłuchaj w poniedziałek, co Zarząd będzie miał do powiedzenia na konferencji (a np. Prezes, niemal na każdej powtarza, że wyniki XTB powinno rozpatrywać się w ujęciu rocznym, bo kwartalne nie są miarodajne) i odpowiedz sobie na pytanie, czy o spółce świadczą konsensusy ludzi nie związanych z firmą a nawet branżą, robiący je przypadkowo wybranym przez siebie (a może ich szefów) spółkom, czy wyniki, które XTB, mało, że dowozi to jeszcze mocno poprawia?

MX5 napisał(a):
przychody i zysk 35% więcej r/r - faktycznie lipa
"W 6 miesięcy tego roku wypracowaliśmy przychody większe niż w całym 2020 czy 2021 roku" - mało
Na koniec czerwca, z platformy inwestycyjnej i aplikacji mobilnej XTB korzystało łącznie 1,11 mln klientów w porównaniu z 762,6 tys. na 30 czerwca poprzedniego roku.
Z kolei w lipcu 2024 r. do grona klientów XTB dołączyło kolejne 36,2 tys. nowych inwestorów. - taki wzrost to prawie jak spadek

Trudno, na ten kwartał musi wystarczyć tyle.

Zysk za 2 kwartał według mnie mega, nie spodziewałem się takiego. Konsensusy na XTB prawie zawsze są zawyżane.

Teraz, gra się rozpocznie pod wyniki za 3 kwartał, czyli dużo większa zmienność i ruchy na światowych indeksach - nieprzewidywalne i ponadprzeciętnie wysokie, a poza tym nowości w ofercie i dalsze dynamiczne zwiększenie bazy klientów w tym, już być może również powiększona o mieszkańców Indonezji i Brazylii.

Aktualny poziom dywidendy po 6 miesiącach, przy założeniu tych samych warunków, co w roku ubiegłym, to ok 2,95 zł na akcje.

Teraz sprzedawać akcje XTB według mnie, to jak pozbywać się kury znoszącej złote jajka.

micmak napisał(a):
Dziś mocne spadki. REGULACJA w Hiszpanii. Państwa europejskie lubią kopiować od innych różne regulacje...

Jak już piszesz posta, przekazującego informację napisz go rzetelnie.

"REGULACJE" o których raczyłeś poinformować to forum, dotyczą całej branży a nie tylko polskiego XTB, a mianowicie:
„(…) w praktyce podmioty mające w swojej ofercie kontrakty CFD nie mogą reklamować na rynku hiszpańskim swojej działalności w żadnym zakresie, natomiast Decyzja nie zabrania samego inwestowania w kontrakty CFD, o ile następuje to z wyłącznej inicjatywy inwestora”

Ponadto dodaj, że "komunikat XTB pojawił się blisko rok po wprowadzeniu szeroko komentowanych ograniczeniach w zakresie działalności marketingowej, dystrybucyjnej i sprzedażowej instrumentów i usług podlegających pod unijną dyrektywę MiFID II świadczonych na rzecz klientów detalicznych w Hiszpanii." a XTB wówczas poinformowało, że już od dłuższego czasu przed powyższym komunikatem czyli przed 08.2023r. nie reklamowało w żaden sposób instrumentów CFD.

Może i "Państwa europejskie lubią kopiować od innych różne regulacje...", nie zapominałbym jednak, że XTB ma konkurencję na każdym rynku i jakoś kurs żadnej ze spółek nie zareagował tak dramatycznie, jak i w żaden inny sposób negatywnie na to info, jak XTB.

Wystarczy przyjrzeć się najbliższemu, czyli naszemu Polskiemu rynkowi, gdzie np "państwowy" makler Alior BM (czyli z udziałem SSP) chwalił się w ub. tygodniu nową ofertą CFD na BTC i ETH, dołączając te instrumenty na krypto do istniejących, już w ich ofercie innych CFD w Alior Trader.

www.telepolis.pl/fintech/cashl...

micmak napisał(a):
Ilu brokerów miało teraz awarię? Markę i opinie można sobie zniszczyć w 5 sekund.
Broker który nawala, jest nie do zaakceptowania. Nie ważne co było przyczyną. director
Za świętość xtb nie dostało wielu milionów kary od KNF.

Otóż może Cię zaskoczę, ale inni brokerzy cz Polscy czy zagraniczni, wczoraj mieli też awarie (w większości chwilowe) na odczycie danych CPI z USA.

Nawiązując do przywoływanej przez Ciebie kary, którą dostali odnośnie zdarzeń z 2014/15 roku, (bo widzę, jak mantrę to powtarzasz), to spróbuj zawsze zapoznać się głębiej i czytać więcej niż same nagłówki w mediach.

www.bankier.pl/wiadomosc/XTB-w...

A nawet samo tłumaczenie spółki, które zamieścili na swojej stronie.

https://pl.xtb.com/rzeczowo

W skrócie, opisze to moimi słowami, w tamtych latach (2014/15) niemal wszyscy brokerzy (regulowani i nieregulowani przez KNF) stosowali dewiację, która była możliwa na MT4 i co ważne dozwolona. Po wprowadzeniu ograniczeń w jej stosowaniu XTB, jako jedne z pierwszych zaprzestało jej stosowania (pewnie też ze wzg. na wprowadzenie swojej autorskiej platformy xStation w tamtym czasie), ale jako jedyny broker z wielu, którzy stosowali dewiację dozwolona na tamten czas, dostało zarzuty od KNF za jej stosowanie.

To, tak jak aktualnie z Socjal XTB. Są brokerzy i to popularni, mający podobne usługi, które nawet wręcz poszli dalej i pozwalają na kopiowanie inwestycji innych (np. nazwane wprost "Copy Trading" w eToro), jednak, to tylko XTB zareagowało natomiast na stanowisko KNF, zwieszając jednocześnie swoją, niedawno wprowadzoną usługi "Socjal XTB", jak podała spółka "do czasu "rozpoznania tematu".

Wyciągniesz z tego jakieś wnioski, żeby nie powielać bzdur, którymi nas raczysz, co jakiś czas opierając się na powierzchownej wiedzy czy robisz to celowo, aby mieć z tego jakieś korzyści?

mboro55 napisał(a):
Rif napisał(a):

O jakim zainteresowaniu KNF piszesz? Zakwestionowali nic nieznaczącą usługę, która działa w eToro i to KNF nie przeszkadza. Ot, trzeba swoim nogę podlozyc. Jakkolwiek bez znaczenia. Dokupić możesz kiedy chcesz.

Rif, KNF nic nie zakwestionował, to XTB zapobiegawczo zawiesiło, żeby zapewne, nie pchać się w żadne spory z regulatorem, bo nawet Pani Agata Gawin, Dyr. Departamentu Firm Inwestycyjnych w Urzędzie KNF o tym mówiła w wywiadzie: "rozumiemy, że XTB zawiesiło świadczenie tej usługi ze względów ostrożnościowych i obecnie sprawdza , czy na pewno w formule, w której jest ona świadczona, nie istnieje ryzyko naruszenia regulacji...".

“W związku ze stanowiskiem Komisji Nadzoru Finansowego z dnia 29 maja, dotyczącym warunków świadczenia przez firmy inwestycyjne usług typu "social trading", zdecydowaliśmy o zawieszeniu usługi XTB Social. Wszyscy aktywni użytkownicy XTB Social zostali poinformowani o tej niedogodności. Po dokładnym przeanalizowaniu tego stanowiska podejmiemy decyzję co do dalszej realizacji usługi XTB Social oraz jej przyszłego kształtu. Prosimy o wyrozumiałość i zapewniamy, że o postępach prac będziemy informować na bieżąco” - podano w komunikacie XTB.

Zapewne usługa wróci, może w zmienionej formie, a na pewno po uzgodnieniu stanowiska i ewentualnie zakresu zmian z UKNF.

Generalnie, brawa więc dla spółki, za szybką reakcję i komunikację w tym temacie z rynkiem i regulatorem.

Widzę, nie dodało mojej korekty, więc zrobię wpis:

Poza tym Socjal XTB, jako produkt dla firmy z mojej perspektywy, raczej nie miał wartości dodanej oprócz ciekawostki. Nie znam nikogo, choćby z mojego otoczenia, kto by z niego korzystał.

Mogą to, znacząco natomiast zmienić następne produkty związane z oszczędzaniem pasywnym np. nowe ETF (współpraca z ich twórcami o światowym zasięgu i największych w swojej branży, jak BlackRock czy VanEck), IKE/IKZE (gdzie zbiera już doświadczenie w Anglii, na ich adekwatnych produktach ISA), obligacje czy usługi bankowe z dodatkiem karty wielowalutowej i inne.
Zapewne, przyciągnął one rzesze nowych klientów o których zabiega spółka zwłaszcza, że media wieszczą, już coraz mniejszą opłacalność inwestowania w nieruchomości i ci klienci będą szukali alternatywy inwestycyjnej, w co XTB wpasowuje się nie tylko z nowymi zapowiadanymi produktami, ale, jak i widać z czasem ich wprowadzenia.

Rif napisał(a):

O jakim zainteresowaniu KNF piszesz? Zakwestionowali nic nieznaczącą usługę, która działa w eToro i to KNF nie przeszkadza. Ot, trzeba swoim nogę podlozyc. Jakkolwiek bez znaczenia. Dokupić możesz kiedy chcesz.

Rif, KNF nic nie zakwestionował, to XTB zapobiegawczo zawiesiło, żeby zapewne, nie pchać się w żadne spory z regulatorem, bo nawet Pani Agata Gawin, Dyr. Departamentu Firm Inwestycyjnych w Urzędzie KNF o tym mówiła w wywiadzie: "rozumiemy, że XTB zawiesiło świadczenie tej usługi ze względów ostrożnościowych i obecnie sprawdza , czy na pewno w formule, w której jest ona świadczona, nie istnieje ryzyko naruszenia regulacji...".

“W związku ze stanowiskiem Komisji Nadzoru Finansowego z dnia 29 maja, dotyczącym warunków świadczenia przez firmy inwestycyjne usług typu "social trading", zdecydowaliśmy o zawieszeniu usługi XTB Social. Wszyscy aktywni użytkownicy XTB Social zostali poinformowani o tej niedogodności. Po dokładnym przeanalizowaniu tego stanowiska podejmiemy decyzję co do dalszej realizacji usługi XTB Social oraz jej przyszłego kształtu. Prosimy o wyrozumiałość i zapewniamy, że o postępach prac będziemy informować na bieżąco” - podano w komunikacie XTB.

Zapewne usługa wróci, może w zmienionej formie, a na pewno po uzgodnieniu stanowiska i ewentualnie zakresu zmian z UKNF.

Generalnie, brawa więc dla spółki, za szybką reakcję i komunikację w tym temacie z rynkiem i regulatorem.

XTB informuje o rozpoczęciu testowania usług bankowych, po wcześniejszych zapowiedziach wprowadzenia karty wielowalutowej w następnych miesiącach.

"Polski dom maklerski wprowadzi w tym roku rozwiązania płatnicze i przelewowe w Portugalii, aby „w większym stopniu wejść w obszar bankowości” – zdradza w wywiadzie Eduardo Silva, dyrektor generalny XTB Portugal."

eco-sapo-pt.translate.goog/ent...

No i następna informacja, która podaje, że XTB wciąż pozyskuje najwięcej klientów.

www.parkiet.com/biura-maklersk...

XTB podał zysk netto w I kw. 302,7 mln zł wobec konsensusu 263,8 mln zł zysku, ponadto "XTB podało, że w pierwszym kwartale 2024 r. pozyskało rekordowe 129,7 tys. nowych klientów, czyli znacząco powyżej kwartalnego celu zakładającego przyrost o 65-90 tys. klientów."

www.bankier.pl/wiadomosc/XTB-s...

Jest.

Przedział był od 50-75% i dali najwyższą możliwą kwotę, czyli górny przedział.

Poza tym, spółka skupiła akcje i od ogłoszenia tego faktu o skupie w ciągu dosłownie kilku dni zakończyli.

Że, nikt jeszcze nie zapodał newsa?

"Zarząd XTB rekomenduje 5,02 zł dywidendy na akcji"

biznes.pap.pl/pl/news/pap/info...

Boo hoo!

krato napisał(a):
Być może naiwne i trywialne pytanie , ale czemu aktualnie XTB pnie się w górę bez żadnej korekty? , czy ma na to wpływ skup akcji własnych ostatnio gdzieś widziałem że był ogłoszony , jak modelowo spółka powinna reagować na taką informację ?

Dużo pozytywnych czynników i szkoda czasu, żeby je wymieniać na forum, bo trochę tego jest i do znanych od dłuższego czasu, firma dokłada pozytywne informacje nieprzerwanie cały czas.
Jak zainteresowany, odrób sam pracę domową, bo naprawdę dużo tego jest.

Tutaj masz jeden z przykładów takich wieści, które zostały ujęte w jednym z naprawdę wielu artykułów.

mambiznes.pl/aktualnosci-2/biz...

Choćby w ostatni poniedziałek Stowarzyszenie Inwestorów Indywidualnych zorganizowało na YouTube Q&A z Prezesem firmy, który opowiadał i udzielał odpowiedzi na zadawane pytania odnośnie spółki i działań, które są w realizacji bardziej zaawansowanej lub mniej, ale będą jeszcze wprowadzone w 2024roku.
Na pozytyw również działa, że wszelki zapowiedzi nowości czy działań rozwoju stawia Zarząd i spółkę XTB w pozycji wiarygodności, co jak widać doceniają akcjonariusze i klienci XTB.

Na platformie X (dawny Twitter) u użytkownika @Deilounge (pseudonim: Chewing Glass) pojawiły się też wczoraj wpisy, odnośnie udziału dużej ilości funduszy na ubiegłotygodniowym NWZ i ich zakupów akcji XTB.

x.com/Deilounge/status/1780590...

x.com/Deilounge/status/1780589...

Wcześniej na tym profilu, też pojawiały się informacje, które potem były pozytywnie weryfikowane przez czas i spółkę.

abcabc napisał(a):
Po stronie negatywów przede wszystkim ryzyko regulacyjne. Zakaz CFD, dalsze ograniczanie dźwigni, reklamy itd. mogą być wprowadzane. Mogą mówić, że nie chcą być tylko brokerem forex/cfd ale ciągle nim przede wszystkim są.

Mogą wszystko, patrz przypadek LPP. Uregulować czy zderegulować też Państwo może dowolnie wszystko, jak było np. z zawodami mającymi styk z nieruchomościami (np. pośrednik obrotu nieruchomościami). Dziwne tylko, że biura nieruchomości nie zniknęły czy nie doznały uszczerbku a wręcz na dzień dzisiejszy maja się znakomicie i rozkwitają.

Widziałem podobne komentarze na forum bankiera już kilka lat temu, gdzie kurs akcji wynosił kilka zł i wykorzystywali już te argumenty zapewne po to, żeby nieświadomych akcjonariuszy wystraszyć, by sprzedali akcje albo nowych zniechęcić.
Przykład, gdzie Hiszpania ograniczyła reklamę CFD a wszelkiej maści media trąbiły o tym, jak to XTB straci na tym, tylko jakoś zapominały wspomnieć o tym, że XTB już dawno nie prowadziło tam reklam CFD o czym nawet informowała sama spółka, wydając komunikat o którym też dłuższy czas w mediach była cisza.

XTB informuje i co lepsze dąży do tego, by być, jak nazywa Prezes "one-stop-shopem" i "brokerem pierwszego wyboru" powiększając cały czas ilość instrumentów i udogodnień na platformie, a to, że mają klientów CFD, to chyba dobrze skoro zarabiają na tym.
Większość biur maklerskich w tym również bankowych i to banków będących SSP ma CFD i zarabia na tym, więc dziwne że broker, którego core działalności to CFD nie korzystało z tego.

Premier02 napisał(a):
Cytat:
Zyskujesz płynność, większą ekspozycję na fundusze PL i zagraniczne - dla XTB będzie miało to gigantyczny wpływ na wycenę.

Dziękuję za takie zyski.

Czy planowany buyback będzie miał wpływ na wysokość dywidendy?

Ty tak serio? Bo czytając Twoje wpisy (nieliczne) na temat spółki, widzę same negatywne rodem z forum bankiera zaklinając pozytywne informacje, choćby te pozytywy, które ci kolega napisał na temat zmiany indeksu na Wig20.
Wpadasz głównie, żeby popluć na spółkę.

Skup raptem na 7,75 mln złotych, a jakbyś miał choć jedną akcję XTB byś wiedzą, że spółka w kasie posiada prawie 2 mld zł aktywów.

Aktualizacja:

Skup akcji.

"NWZ XTB DM, zwołane na 12 kwietnia, zdecyduje w sprawie upoważnienia zarządu spółki do nabycia do 215 tys. akcji własnych (0,18 proc. kapitału) oraz utworzeniu 7,75 mln zł kapitału rezerwowego na buyback - wynika z projektów uchwał XTB."

www.bankier.pl/wiadomosc/NWZ-X...

Wymiana walut.

"Po planach inwestycyjnych, funkcji automatycznego inwestowania, oprocentowaniu środków, wprowadzeniu ETN na Bitcoin i nawiązaniu współpracy z BlackRock, przyszedł czas na kolejną nowość od największego, polskiego brokera. Od dziś klienci XTB mogą od teraz wymieniać waluty bezpośrednio na platformie transakcyjnej."

forexclub.pl/xtb-wprowadza-kol...

"Polski broker konsekwentnie realizuje zapowiadane obietnice. Wśród kolejnych nowości, które czekają klientów XTB jest social trading oraz konta IKE/IKZE."

Wklejam z kronikarskiego obowiązku. Bardzo pozytywne informacje o XTB z ub. tygodnia.

"Broker XTB rozpoczyna strategiczną współpracę z BlackRock, światowym liderem w dziedzinie rozwiązań inwestycyjnych, doradztwa i zarządzania ryzykiem."

forexclub.pl/xtb-nawiazuje-wsp...

"Financial Times docenił XTB. Wysokie miejsce polskiego fintechu"

www.fxmag.pl/biznes/financial-...

Czy ten artykuł z FT i nawiązanie współpracy z największym amerykańskim i jednocześnie największym na świecie, ma związek z artykułem, który ukazał wcześniej się w Forbes?

www.forbes.pl/inwestowanie/kur...

www.sii.org.pl/17045/analizy/n...

XTB uruchomi IKE i IKZE. Mnóstwo nowości w 2024 r.

- IKE i IKZE w XTB mają pojawić się w trzecim kwartale 2024 r.

- Obligacje w XTB

- Social trading w XTB

- Portfel wirtualny XTB z kartą
Moderator:
...

https://stooq.pl/n/?f=1595053

XTB: Chcemy być najpopularniejszą aplikacją All-In-One w Europie

''Warszawa, 01.02.2024 (ISBnews) - XTB chce być najpopularniejszą aplikacją All-In-One w Europie dla każdego, kto będzie chciał zadbać o swoje finanse, zadeklarował członek zarządu Filip Kaczmarzyk.
Moderator:
Wystarczy link i krótki cytat

szarlej81 napisał(a):
mboro55 napisał(a):

Czekaj i licz, bo chyba sam nie rozumiesz tego co napisałeś. Jakbym czytał tekst rodem z forum bankiera.
Panowie, litości... Nie róbmy tu śmietnika.
A jak chciałeś, tylko po swoim pobycie ślad zostawić w postaci wpisu, to może zrób to następnym razem na innej spółce albo na wątku politycznym, czyli tam, gdzie do tej pory się udzielałeś.

Skoro nie chcesz robić tu śmietnika to spokojnie mogłeś sobie darować powyższą wypowiedź albo sobie ulżyć na bankierze. Tam specjalizują się w takich właśnie postach.

Racja, zamroczyło mnie i przeoczyłem, że na IKE można wpłacać teraz złotówki. A teraz wykaż mi gdzie popełniam błąd w poniższym rozumowaniu bo może faktycznie coś źle liczę.

Założenie inwestowania głównie w zagraniczne ETF

mBank 0,29% prowizji plus średnio 0,2% za przewalutowanie
XTB (jeżeli będzie tak jak do tej pory) 0% prowizji plus 0,5% za przewalutowanie.

Dla regularnych małych kwot wygrywa XTB, przy kwotach w których prowizja % jest równa prowizji minimalnej wychodzi już podobne.
Nie próbuję tu udowadniać jakiejś przewagi innych kont nad XTB, zwłaszcza mBanku, ale ten brak prowizji w XTB przy IKE/IKZE nie jest aż tak bardzo atrakcyjny jak się wydaje na pierwszy rzut oka.

Naprawdę szkoda mi czasu komentować takie wpisy, skoro każdy następnym potwierdzasz moja teorię. Przewalutowanie to nie problem tym bardziej, jak masz możliwość założenia konta walutowego. No, ale co Ci będę tłumaczył, jak Ty nawet kropek nie potrafisz łączyć, które nawet XTB samo podpowiada i daje możliwość.

szarlej81 napisał(a):
Dory napisał(a):
Z raportu:

Gdyby była zerowa prowizja jak teraz na zakup akcji, to bossa/mbank polecą w odstawkę u wielu osób.

można założyć konto walutowe i wpłacać bezpośrednio w walucie obcej ale ono też ogranicza budowę portfeli w oparciu o instrumenty rozliczane w dolarach, euro i złotych.
Trzeba będzie poczekać na ofertę i na spokojnie to przeliczyć.

Czekaj i licz, bo chyba sam nie rozumiesz tego co napisałeś. Jakbym czytał tekst rodem z forum bankiera.
Panowie, litości... Nie róbmy tu śmietnika.
A jak chciałeś, tylko po swoim pobycie ślad zostawić w postaci wpisu, to może zrób to następnym razem na innej spółce albo na wątku politycznym, czyli tam, gdzie do tej pory się udzielałeś.

Konsekwencja w realizacji strategii, zbiera swoje plony:
"XTB zdeklasowało konkurencję otwierając ponad 81 tys. kont z dostępem do polskich akcji. Broker odpowiadał więc samodzielnie za 2/3 nowych rachunków na rynku. Na ostatniej prostej wyprzedził na podium BM Pekao i jest w tej chwili drugim największym domem maklerskim (pod względem liczby prowadzonych rachunków inwestycyjnych)."

www.bankier.pl/wiadomosc/Lider...

Mysciak napisał(a):
javelin napisał(a):

Pracuję w finansach i dla mnie nie jest normalne, że w jeden kwartał spółka raportuje zysk 236 baniek, w kolejny 45 baniek, a w kolejnym 300 baniek. Coś nie halo z accrualami, jeśli wiesz o czym piszę.

Ja akurat też pracuję w księgowości i powiedz mi jak chcesz robić accruale na potencjalne zyski ( które nie są w ogóle pewne?). Spółka najpewniej ich nie robi, bo biorąc pod uwagę profil firmy zysk jest wtedy kiedy klient straci ( czytaj zamknie pozycję), a póki jej nie zamknie to różnie może być, więc nie widzę uzasadnienia na to.

Kolego, po twoich wpisach wnioskuję, że ty nic nie widzisz, albo widzisz co potrzebujesz zobaczyć. Świadczy choćby to, że manipulujesz artykułami z mediów na temat spółki, co ci wykazałem na poprzedniej stronie, gdzie cytowałeś wybrane zdania wyrwane z kontekstu całości, które akurat pasują ci to do twojej retoryki.

Jakbyś nie wiedział, XTB tym działa w branży, która jest z racji swojej działalności pod czujnym okiem regulatorów, nie tylko z Polski ale również i w krajach, których prowadzi swoją działalność oraz stara się o uzyskanie nowych licencji.
Jak masz problem natury prowadzenia przez nich księgowości w firmie i zamiast snuć swoje teorie, proponuję napisać do spółki, może odpowie. XTB bardzo sprawnie i szybko odpowiada na korespondencję.

Mysciak napisał(a):
mboro55 napisał(a):

Daj linka, że takie regulacje w Europie są szykowane, bo jak na razie to jedynie była mowa o reklamie CFD w Hiszpanii, na co XTB odpowiedziało w komunikacie, że to ich nie dotyczy, bo od długiego czasu nie reklamuje instrumentów CFD, co jest prawdą.

comparic.pl/panika-na-akcjach-...

Cytat:
Interesujący jest jednak fakt, że polska Komisja Nadzoru Finansowego (KNF) zwróciła uwagę na hiszpański pomysł. Jeśli nowe regulacje CNMV dotyczące rynku CFD w Hiszpanii przyniosą pozytywne efekty, może to zachęcić KNF do wprowadzenia podobnych rozwiązań na polskim rynku.

Ja tylko odpowiadałem koledzę czemu prawdopdoobnie xtb tradowane jest z dyskontem. Sam jestem podobnego zdania, że spółka najlepsze może mieć przed sobą, a dzięki wprowadzaniu nowych produktów ( co prawda póki co bez wpływu na wyniki), ale w przyszłości jak będą chcieli/potrzebowali po zebraniu odpowiedniej ilości klientów jest duży potencjał we wprowadzania opłat a i tak byliby bardziej konkurencyjni niż większość brokerów.

Fajnie, że się pofatygowałeś i wkleiłeś link i dałeś nawet cytaty. Szkoda, że tylko takie, które Ci pasują do retoryki.

Aby dać pełny obraz artykułu i istotę rzeczy, mogłeś również z tego samego artykułu wkleić np. taki, który wyjaśnia, że chodzi o marketing i reklamę instrumentów CFD w Hiszpanii.

Cytat:

Nowe przepisy, dotyczące marketingu, dystrybucji i sprzedaży instrumentów finansowych objętych MiFID II, skierowane do klientów detalicznych, zostały wprowadzone przez CNMV (Comisión Nacional del Mercado de Valores).

Jest przecież dostępnych w internecie wiele innych artykułów, które już choćby w nagłówkach wyjaśniają całe te "hiszpańskie zamieszanie", które swego czasu wywołały moim zdaniem bezpodstawną przecenę na akcjach spółki brokera.

Przykład:

www.bankier.pl/wiadomosc/XTB-o...

Pozwolę więc sobie na wklejenie nagłówka, żeby nie być gołosłownym

Cytat:

XTB ocenia wpływ zmian wytycznych CNMV, dotyczących działań marketingowych związanych z CFD na rynku hiszpańskim, na działalność operacyjną jako niewielki - poinformowało XTB w komunikacie. Spółka nie widzi znaczących zmian w tempie pozyskiwania klientów w regionie.

Generalnie, poza wszystkim polecam zapoznać się z poniższym linkiem ze strony XTB, który wyjaśnia całość zagadnienia.

ir.xtb.com/strategia-biznesowa...

Już pierwszy punkt jest sprzeczny z tym co piszesz i cytujesz z artykułu i prostuje całą Twoją narrację.

Cytat:
Wytyczne opublikowane przez CNMV w dniu 18 lipca 2023 roku dotyczą zakazu reklamowania CFD natomiast nie odnoszą się do zasad oferowania tego produktu klientom czy też do działań reklamowych pozostałych produktów. Dla XTB oznacza to, że nadal będziemy aktywnie prowadzić działania reklamowe na rynku hiszpańskim.

Mysciak napisał(a):
(...) inwestorzy biorą w przypadku XTB poprawkę na duże ryzyko regulacyjne (...)

Daj linka, że takie regulacje w Europie są szykowane, bo jak na razie to jedynie była mowa o reklamie CFD w Hiszpanii, na co XTB odpowiedziało w komunikacie, że to ich nie dotyczy, bo od długiego czasu nie reklamuje instrumentów CFD, co jest prawdą.

Ponadto XTB z nowych licencji posiada takową w ZEA, gdzie XTB podkreśla, że rozwija się tam dynamicznie, w RPA, gdzie dotychczas nie prowadzi działalności oraz zadatkowało warunkowo spółkę w Indonezji, gdzie jej zakup nastąpi po uzyskaniu licencji. Indonezja o ludności ponad 274 mln mieszańców da również otwartą drogę do pozyskiwania nowych klientów w tzw. obszarze Oceanii.

Prezes XTB sam w wywiadach podkreśla, że są fintechem i chcą być brokerem pierwszego wyboru i tzw. "one stop shopem". Wprowadzają nowe produkty, których nie posiada lub ma ograniczona ilość konkurencji w tym zagranicznej.
Przy tej ilości produktów, nawet jak kiedyś wprowadzą opłaty (a na razie, nigdy nie było o tym mowy), to będą i tak moim zdaniem konkurencyjni w odniesieniu do innych Domów Maklerskich czy brokerów.

yellowshadow napisał(a):

Nie rozumiem Was kompletnie. XTB ma oplate depozytowa 0,2% powyzej 250 tys euro aktywow na rachunku i to dopiero boli! A 0,39% w dwie strony na pakiecie 100 tys zl. zakup-sprzedaz to 800 zl, wiec to sa wymierne srodki i nie rozumiem, jak to moze byc „bez znaczenia”. Dla mnie kazda zlotowka oddana wiecej niz musze domom maklerskim ma znaczenie.

Opłata depozytowa na środki zgromadzone na koncie maklerskim jest pobierana w każdym Domu Maklerskim, bo wynika ona z opłaty KDPW, ale masz rację w XTB jest ona jedną z wyższych w porównaniu z konkurencją.

XTB już na podium wśród Polskich DM w statystyce ilości klientów podanej przez KDPW za październik br. Jeżeli chodzi o nowych klientów w Polsce za m-c październik br. są ponownie na pierwszym miejscu.

www.sii.org.pl/16841/analizy/n...

Spółka w sprawozdaniu za IIIQ przemyciła info, że 4 października (czyli okresie obejmującym już IVQ):

"... została podpisana umowa nabycia 90% udziałów spółki z siedzibą w Indonezji.
Faktyczna kontrola i własność nad spółką jest uzależniona od otrzymania ostatecznej zgody od lokalnego nadzorcy."

Czyżby w ten sposób spółka otwierała sobie drogę na nowe rynki, mi.in. Australię i tzw. Oceanię, gdzie dotąd byli niedostępni.
Ciekawa informacja, zwłaszcza że nie była raportowana przez ESPI.

Info bardziej z kronikarskiego obowiązku, bo zainteresowani już zapewne wiedzą.

Goldman Sachs zwiększył na koniec Q3 zaangażowanie w akcje XTB.

www.gstfi.pl/_fileserver/item/...

Stare giełdowe powiedzenie mówi: "Jak grubi zaczynają kumulować papier, to wiedz, że coś się dzieje..." Whistle

mboro55 napisał(a):

Co do komunikacji spółki ze spółką potwierdzam, że jest na wysokim poziomie.

Nie mogłem edytować więc tekst poprawiam, miało być:

"Co do komunikacji ze spółką potwierdzam, że jest na wysokim poziomie."

Rif napisał(a):
jqn napisał(a):
Jest ciąg dalszy - rzekomo hiszpańska regulacja zaciekawiła polski nadzór (KNF):

x.com/konradryczko/status/1694...

Taa, co to zmienia? Reklamy już dawno dotyczą innych aspektów ich działalności, a dodatkowe regulacje tylko uderzają w klientów. Brak edukacji czy wersji demo, nie poprawi wyników inwestorów. Ba, będzie więcej baranów, a bądźmy szczerzy, ale aktualnie 30% osób zarabia i to nie jest mało. Jaki hazard czy totolotek takie szanse daje? Natomiast ludzie będą stale szukać instrumentów, dzięki którym mogą lepiej zarobić, bo przecież nie inwestując na polskim bananie.
Za to jak KNF taki ruchawy, a jak miał przyklepać skup akcji XTB, to przez kilka miesięcy nie mogli wydać decyzji. Podobnie wałki na akcjach, to po 10 latach rozstrzygają. Taki nadzór, to niech lepiej siedzi cicho i nie podcina fajnego biznesu.

Trafny wpis moim zdaniem.

Mając na uwadze, już sam instrument CFD, to nawet jeżeli regulacja reklam wejdzie w Polsce w życie, to tak samo dotknie wszystkich regulowanych brokerów obsługujących te instrumenty, a tych nieregulowanych będą banować, co stawia tych działających zgodnie z prawem już na wygranej pozycji.

Ponadto skupiłbym się również na ostatnim zdaniem informacji prostującej od XTB:
"Jednocześnie, jako XTB wspieramy wszelkie działania lokalnych regulatorów, których celem jest ochrona praw i interesów inwestorów. Z naszego punktu widzenia, nowe wytyczne CNMV w długim terminie wzmocnią naszą pozycję konkurencyjną i pozwolą oczyścić lokalny rynek z nieuczciwych praktyk, które negatywnie wpływały na wizerunek całej branży."

Wobec tego, nabiera też nowego wymiaru wcześniejsza informacja odnośnie utworzenia Rzecznika Praw Inwestorów Indywidualnych wespół ze Stowarzyszeniem Inwestorów Indywidualnych w maju br. roku, która to funkcja Rzecznika została powołana do ochrony praw i obowiązków inwestorów indywidualnych oraz pracy na rzecz dobrych standardów w branży.

longterm napisał(a):

W międzyczasie Szejko wysłał maila potwierdzając ze większość pismaków i inwestorów nie zna arkanów działaności XTB

Co do komunikacji spółki ze spółką potwierdzam, że jest na wysokim poziomie.

Swego czasu wysłałem do szefa działu PR maila z informacją, że jeden z portali napisał artykuł mogący mieć niekorzystny wpływ na wizerunek firmy umieszczając nieprawdziwe treści na temat XTB. Już tego samego dnia dostałem odpowiedź, że spółka reagowała, wynikiem czego dziennikarze zmienili elementy, które mogłyby wprowadzać w błąd czytelników, co do faktów zawartych w treści.

longterm napisał(a):
Kolego, chyba nie zrozumiałeś tego co napisałem i niczego mi tutaj nie imputuj, to co twierdziłem to to ze w dzisiaj powstałym chaosie i szumie informacyjnym widziałem gdzieś jakaś wzmiankę która nawet sugerowała zakaz cfd w Hiszpanii co jest oczywiście bzdura!

To pisz jednoznacznie, bo nie znam się na Twoim poczuciu humoru i nie muszę się znać.

longterm napisał(a):
Takie to „ryzyko” ze od czasu jego wystąpienia tj 11 lipca, rynek zdążył jeszcze zrobic nowe ATH (przy uwzględnieniu dywidendy)….

A wisienka na torcie to był chyba dzisiaj news ze w ogóle zakazano cfd w Hiszpanii

...

To celowe wprowadzenie w błąd z tym hiszpańskim banem na cfd?

Jeżeli jesteś tym "longetrm", który uważa się i promuje, jako doświadczony inwestor, to raczej powinieneś umieć wyszukiwać takie informacje i unikać rozpowszechniania fejk newsy.

Z tego, co do tej pory wiadome i do czego już ustosunkowała się spółka to tylko zakaz reklamy cfd w Hiszpanii, czego i tak XTB już od dawna dawna nie robiła.

Info od spółki, jakbyś miał problem znaleźć:

"Wpływ regulacji CNMV dotyczących działań marketingowych związanych z CFD na działalność XTB na rynku hiszpańskim

Jako XTB wspieramy wszelkie działania lokalnych regulatorów, których celem jest ochrona praw i interesów inwestorów. Z naszego punktu widzenia, zmiany wytycznych CNMV (Comisión Nacional del Mercado de Valores) dotyczące zakazu reklam i wszelkich działań marketingowych związanych z CFD (contract for difference) na tamtejszym rynku pozwolą oczyścić lokalny rynek z nieuczciwych praktyk, które negatywnie wpływały na wizerunek całej branży.

Już od niemal dwóch lat nie prowadzimy działań reklamowych związanych z CFD w Hiszpanii, stąd ten wpływ nowej regulacji na działalność operacyjną XTB oceniamy jako niewielki. W ostatnich latach nasze działania marketingowe na tym rynku skupiały się przede wszystkim na promocji oferty akcyjnej oraz działaniach edukacyjnych. W związku z wytycznymi CNMV dostosowaliśmy nasze strony internetowe, działania w mediach społecznościowych, zasady współpracy z partnerami oraz oferowane klientom metody płatności. Wszystkie te zmiany zostały już wprowadzone.

Od momentu wprowadzenia wytycznych CNMV nie widzimy znaczących zmian jeśli chodzi o tempo pozyskiwania nowych klientów w tym regionie. W naszej ocenie, długoterminowo regulacja ta przyczyni się do dalszego wzmocnienia pozycji rynkowej XTB w Hiszpanii również dlatego, że oferta produktowa naszej lokalnej konkurencji jest ograniczona. Już niedługo klienci z tego regionu będą mogli korzystać z naszego nowego – pasywnego produktu. Natomiast strategia marketingowa XTB na rynku hiszpańskim znacząco się nie zmieni. Na początku 2024 roku planujemy dużą kampanię reklamową związaną z naszym nowym konceptem komunikacji z klientami.

ir.xtb.com/wplyw-regulacji-cnm...

yellowshadow napisał(a):
Jestem kolego na spółce od pandemii czyli ponad 3 lata. Oglądałem wszystkie konferencje wynikowe oraz przeczytałem wszystkie raporty. Argumentacja, że ważne jest to co mówi prezes czy piszą analitycy pokazuje jedynie, że w te klocki jesteś jeszcze świeży doświadczeniem, stażem lub progresją wyciągania wniosków i nauki - niepotrzebne skreślić.

Abyś w następnym poście nie "płakał", że uraziłem Ciebie personalnie, napiszę więc tak:
- to, co napisałem odnośnie XTB czy w nawiązaniu do spółki, co negujesz powstało choćby na podstawie moich doświadczeń na GPW, czy NC. Już nie będę pisać, że komentując moje "doświadczenia" mógłbyś spojrzeć na datę założenia mojego profilu na forum i nazywać je "świeżymi", to musisz być ignorantem, bo to ja bardziej Ciebie mógłbym obarczyć cechami w które próbujesz mnie ubrać.

Nie wnikając jednak w historię moich doświadczeń inwestycyjnych, znalazłem się na XTB i to w czasie podobnym do Ciebie dlatego, bo m.in. cenię sobie Zarząd i Prezesa, za ich działania w kierunku rozwoju firmy. Do tej pory, nie miałem podstaw, żeby coś im zarzucić, za co sobie władze spółki cenię, a wynika to stąd, że mam przerobioną praktykę pod tym kątem z wielu innych spółek.

Co do analityków, to się nie wypowiadam, bo nigdy nimi się nie sugerowałem, choć uważam akurat, że ich stwierdzenie w jednej z analiz:
"Powinna więc być notowana na wyższych wskaźnikach od konkurencji, a jest wręcz odwrotnie." za trafne i celne jej podsumowanie i również pod tym się podpisuję.

magellan napisał(a):
W kontekście ewentualnego braku owiec do strzyżenia, bardziej martwiłbym się klientami ubezpieczycieli, tam strzyżenie jest na poziomie 85-90% - czyli innymi słowy ludzie wpłacają 100pln, aby ograniczyć szkody ze zdarzenia (np. upadek statku kosmicznego/złamana ręka) - a ubezpieczyciel z zebranej kwoty oddaje im/rynkowi jedynie ok 10-15pln - skąd oni maja ciągle kasę aby się ubezpieczać od zdarzeń które akurat w ich wypadku nigdy nie następują?
Podobnie brak powtarzalności zysków - raz, że żadna spółka nie daje takiej gwarancji - nawet gwiazdy WIG 20, po drugie nawet jak są, to często są zatrzymywane i przepalane w kolejnych latach - pojawia się zysk, pojawiają się magicy w spółce lub w otoczeniu, którzy robią burzę mózgu jak się nimi nie dzielić z pozostałymi akcjonariuszami vide Sasiny i spółka lub pojawiają się zlecenia dla krewnych i znajomych królika - i zatrzymany zysk znika w kolejnym roku.
XTB póki co mega zarabia powtarzalnie (choc dla niektórych niespodziewanie i nieprzewidywalnie) i co najważniejsze dzieli się uczciwie, a nie tylko symbolicznie - można się na XTB czuć współwłaścicielem firmy a nie tylko dawcą i buforem ograniczającym ryzyko dla głównego.

Fajnie i logicznie wytłumaczone...

yellowshadow napisał(a):
Niska wycena bierze się z problemu z wiarą w powtarzalne, wysokie wyniki oraz trudnością ich prognozowania. Jak tylko rynek uwierzy, że spółka jest w stanie regularnie kwartał w kwartał notować 200+ mln zł zysku netto, to kurs dwucyfrowy stanie się przeszłością, a biura zaczną na wyścigi podnosić prognozy i rekomendacje. Na dzisiaj wszystkie ważniaki w garniturach z poszetkami są ważniakami w teorii patrząc na przeszłość, a nikt nie ma minimum odwagi aby tutaj zabidować z jajami... no może poza Noble. Tyle warte te rekomendacje i analizy.

Dzisiaj na kursie widać mega zbieranie z kierowaniem poziomem. Jeśli wyniki za 2Q nie zawiodą, to może być bardzo ciekawie.

Chyba ani razu się nie oglądało powynikowych konferencji spółki, gdzie Prezes aż do znudzenia powtarza, że wyniki należy rozpatrywać nie w kwartalnym, ale dłuższym - rocznym przedziale czasowym?

Mając na uwadze podsumowanie w rekomendacji jednego z analityków wydanych w tym roku znamienne są słowa:
"Spółka ewidentnie odskakuje konkurencji w ostatnich kwartałach, a cały czas czekamy na wprowadzenie zapowiadanych nowych produktów, dzięki którym może wykonać kolejny skok do przodu. Powinna więc być notowana na wyższych wskaźnikach od konkurencji, a jest wręcz odwrotnie."

Dziś można dywagować czy aktualna wycena jest adekwatna do aktualnej sytuacji spółki, ale uwzględniając ciągły rozwój spółki, choćby w postaci stałego skokowego dużego przyrostu klientów oraz nowe usługi, które spółka wprowadziła i będzie wprowadzać, to moim zdaniem wycena nie będzie stała na tym samym niskim poziomie, co dziś.

ZygmuntW napisał(a):
XTB nie ma szans na WIG20 w tym rozdaniu.
JSW miało blisko 6 razy wiekszy obrót za ostatnie 12m niż XTB i przy aktualnie wyższej kapitalizacji, ma tez bardziej wartościowy free float.
Zwiększenie FF to dobry ruch ale bez dalszego wzrostu kursu i obrotow nie ma szans na WIG20

Skąd wiedza, że spółka choćby chce być w WIG20?

To jest tylko gdybanie na forach.

Ale dzięki, że posprawdzałeś możliwości.

Pawel 1234 napisał(a):
Główny sprzedaje około 7000000 akcji ciekawe czy to jednorazowa akcja czy chce sprzedać w późniejszym czasie większy pakiet

Ludzie, dlaczego nie czytacie treści informacji?

• Zamiarem Akcjonariusza jest pozostanie strategicznym inwestorem w Spółce i dalsze wspieranie Spółki w jej dynamicznym rozwoju.

Rekomendacje to od zawsze była jedna wielka komedia - kurs rośnie to prześcigają się kto da więcej, zaczną się spadki to zaczną się ścigać kto da mniej. Gdzieś patrzyłem jak gość sprawdzał pełno rekomendacji i zachowanie kursu w założonym czasie - większość się nie sprawdziła, także rzut monetą może dać większą szansę sukcesu niż kierowanie się rekomendacjami.

W skrócie, nie ma co oceniać jakiejkolwiek rekomendacji.

Myślę, że rekomendacje przy dobrych spółkach są bardziej wiarygodne, niż "rzut monetą" do którego je porównujesz.

Co jakiś czas, mam studentów, którzy za temat pracy magisterskiej czy licencjackiej, obierają wpływ rekomendacji na realne notowania i ich badania wskazują na wręcz odwrotne wnioski.
Nie, po to, to piszę, by dyskutować nad "wyższością świąt wielkanocnych nad bożym narodzeniem", ale mamy inne widać źródła i zapatrywanie.
Wydający rekomendacje, są to ludzie z wiedzą, na pewno większą, jak przeciętna, a i instytucje same są często sprawdzone i wiarygodne wcześniejszymi rekomendacjami.

Co, do ostatniej rekomendacji XTB wydanej przez Noble Securities S.A., chciałbym zauważyć, że ta instytucja finansowa jest niejako prowadząc m.in. jeden z pierwszych DM w Polsce, też konkurencją dla XTB.

Ciekawostką też jest, że sama informacja dot. rekomendacji, brzmiąca:
"Depesza jest skrótem raportu Noble Securities. Jego autorem jest Mateusz Chrzanowski. Pierwsze rozpowszechnienie raportu nastąpiło 26 kwietnia, o godzinie 14.30"
została wydana przed ogłoszeniem wstępnych wyników za I kw. 2023r. informujących o rekordowych kwartalnych zyskach, ilości nowych klientów pozyskanych w tym czasie.

O perspektywach spółki i jej rozwoju, nie będę pisał, bo już wiele zostało napisane, a nie chciałbym się powtarzać i powtarzać.

Równie pozytywny zapis, znalazł się też we wcześniej chwilę wydanej rekomendacji TRIGON DM:
"Spółka ewidentnie odskakuje konkurencji w ostatnich kwartałach, a cały czas czekamy na wprowadzenie zapowiadanych nowych produktów, dzięki którym może wykonać kolejny skok do przodu. Powinna więc być notowana na wyższych wskaźnikach od konkurencji, a jest wręcz odwrotnie."

Nikaja napisał(a):

No właśnie nie, popatrz na taki Natgas, do tego była bankowa zawierucha. Z resztą przed chwilą to potwierdzili na konferencji.

I a propos konferencji, to prezes właśnie pośmieszkował z tych oneoffów, z tego co kojarzę to chyba pierwszy raz coś takiego miało miejsce.

Nie będę się z Tobą przekomarzał, ale mam troszkę inne zdanie. Każdy inaczej, to odbiera.
Widzę, że gaz teraz non stop, też jest w HOT, ruchy krypto w kwietniu. Do tego dochodzą ruchy na walutach, towarach - zwłaszcza metale, indeksach, które podchodzą niemal pod ATH. Do tego wyniki spółek zwłaszcza z NASDAQ...

W ub. roku, też III kw. niby nie było triggerów (podobnie, jak w I kwartale br.), a wynik grubo ponad 200 mln zł kwartalny i to przy dużo niższej bazie klientów.

Baza klientów, to tez jest słowo klucz o czym można się przekonać czytając wynik finansowy za ub. kwartał.

Nikaja napisał(a):
mboro55 napisał(a):
"Kolejny one-off" ? Dlaczego one-off?
(...)

Kolega @Rif poleciał ostro w sarkazm, a Ty tego nie wyłapałeś.Anxious

Niektórzy już zapomnieli o "one-offach" albo w "tamtych czasach" nie interesowali się jeszcze spółką czy coś, więc i te żarciki-sarkaźmikii będą trafiały do coraz mniejszej liczby osób ;).

Wyniki świetne, zagwarantują pewien pułap na ten rok, bo [póki co] Q2 jest senny i na ten moment fajerwerków nie można się po nim spodziewać.

Ponoć I kw. też był senny, a jak wyszło to widać po zyskach spółki.
Plus500 też podał dobre dane za I kw., pomimo że konsensus był dużo niższy i predykcje analityków wcześniejsze.
Także ten argument, raczej słaby jest.

"Kolejny one-off" ? Dlaczego one-off?
(...)

Kolega @Rif poleciał ostro w sarkazm, a Ty tego nie wyłapałeś.Anxious

@anty_teresa szacun, za duże napracowanko. thumbright

koordian napisał(a):
Baza klientów robi swoje, ciekawe jak zachowa się papier, ja po szacunkach za 2q22 skróciłem o połowę pozycję, bo po kilkunastu latach na bananie byłem świecie przekonany, że zachowanie kursu świadczy o jakimś trupie w szafied'oh! . Wolumeny w ostatnich miesiącach wyraźnie wzrosly, no i trzeba przyznać, że mają rozmach...

Ze wszystkim się zgadzam, oprócz wolumenów.
Choćby dziś przemieliło się 157 772 akcji, czyli nic nadzwyczajnego. Zmienia się to dopiero jak patrzysz na wartość obrotu. Tutaj pojawiły się większe kwoty, a dzieje się tak wraz ze wzrostem ceny akcji.
Co prawda, jakiś czas wstecz wolumeny obrotu na poszczególnych sesjach były momentami wysokie, ale wtedy latały duże pakiety akcji, co mogło już sygnalizować, że duzi gracze się pozycjonują na spółce, podbierając akcje z obrotu sesyjnego. Można mieć tylko tutaj nadzieję, że musieli posiłkować się na sesjach, bo nikt nie chce już pozbywać się akcji w pakietach poza rynkiem.

clave napisał(a):
Koledzy, przez kilkanaście lat byłem zawodowo związany z rynkiem kapitałowym i widziałem jak pewne sprawy wyglądają od wewnątrz. Jeśli wydaje się Wam, że świat jest doskonały, to wypada mi tylko Wam pogratulować dobrego samopoczucia.

Oczywiście, że Trigon ani żadne inne BM nie jest w swych rekomendacjach wyrocznią. Tyle tylko, że zdecydowanej większości takie upublicznione prognozy stanowią dość mocny punkt odniesienia w zachowaniach inwestorów.

Ja byłem kilkadziesiąt lat związany z rynkiem kapitałowym i widzę waćpan, że bzdury piszesz.

funkster napisał(a):
Chociaż wielu longtermów robi raz w roku transakcje mające na celu wytworzenie tarczy podatkowej, więc o tę jedną transakcję nie jest aż tak trudno, a przynajmniej jest uzasadnienie, żeby jej dokonać nawet jeśli nie jest się traderem.

Jak longterm, to po co im tarcza?

darebar napisał(a):
Nie, nie żartuję.

(...)

Nie odmawiam Prezesowi XTB przedstawiania w jak najlepszym świetle perspektyw jego firmy, to wręcz jego obowiązek. Warto jednak na opinie Prezesa nakładać własne filtry. W tym przypadku oznaczałoby to tyle, że styczeń i luty były najprawdopodobniej kiepskie dla firmy, ale marzec ratuje sytuację. Łącznie wynik powinien być przyzwoity, ale nie rekordowy (chyba, że coś jeszcze wydarzy się w tym miesiącu).

Nakładaj co tam chcesz i nie zawracaj gitary. Skoro wiesz lepiej od Zarządu, to nie zadawaj pytań, tylko rób po swojemu.
Ja nie czekam na nowe rekordowe wyniki za I kw., wystarczy mi śrenio-kwartalny za ub. rok. Ja przyjmuje, że na wyniki spółki patrzę w ujęciu rocznym, bo tak naprawdę za to są choćby płacone dywidendy na spółce czy robione skupy akcji.

darebar napisał(a):

Patrzę na VIX indeks (indeks zmienności kontraktów na Chicago Board Options Exchange) i w okresie styczeń- luty 2023 był w przedziale 19-22, gdy w roku 2022 obracał się w przedziale 20-34. Dzisiaj sięga dopiero poziomu 27.

Nie mnie oceniać co Zarząd XTB rozumiał przez "zmienność" w styczniu 2023, ale na podstawowym wskaźniku, jakim jest VIX indeks, tej zmienności nie było widać.

Powiedz, że żartujesz?

"Indeks Vix oblicza zmienność rynku akcji w USA w oparciu o ceny w czasie rzeczywistym opcji kupna i sprzedaży na Indeks S&P 500 (SPXSM)."
Dla uzupełnienia wiedzy sam sobie wygoogluj, co to jest Indeks S&P 500.

Są jeszcze inne indeksy, innych krajów. Wystarczy popatrzeć, co działo się w ostatnim kwartale na indeksach giełd europejskich, zwłaszcza DAX.
Oprócz indeksów giełd, są jeszcze notowane surowce, waluty i wiele innych instrumentów w tym akcje, również w CFD.

Mało tego sam VIX jest notowany i można zawierać pozycje, tak jak na innych instrumentach.

Skoro Prezesi XTB twierdzili, że była w styczniu zmienność, to niekoniecznie tę wiedzę opierają tak, jak Ty jedynie o VIX, bo jako Zarząd mają zapewne, też na bieżąco wgląd w statystyki innych istniejących na platformie instrumentów.

Vox napisał(a):
www.bankier.pl/wiadomosc/KERNE...

Cytat:
6.1 The authorized capital, excluding the share capital, is set at five million seven hundred three thousand six hundred ninety-six US Dollars (USD 5,703,696), consisting of two hundred sixteen million (216,000,000) shares without nominal value

jeszcze jest przyklepana emisja 216 mln akcji po nieznanej cenie bez PP.
Namsen i jego Rada Dyrektorow zrobia co zechca, okresla dowolnie kto i za ile obejmie.
carte blanche

Unikajcie spółek Ukraińskich, Chińskich, Cypryjskich, Luksemburskich, Delaware
one sa po to notowane na GPW a nie u siebie by oszukiwać inwestorów

NOVA KBM
CEDC
PEIXIN
KERNEL?

Popieram!

piase napisał(a):
Jedna ze spółek Miłka wystawiła też na sprzedaż 2 ostatnie posiadane przez siebie galerie handlowe.

Nie posiadam CCC, choc się przyglądam jak temat się rozwinie, ale w świetle wielu doświadczeń z obserwacji upadłości, choćby z GPW, to chyba jeden z dobrze świadczących o właścicielu i nieliczny z przykładów, że spienięża on swój majątek, żeby ratować spółkę.

Szkoda jedynie, że tak późno o tym pomyślał, bo teraz potencjalni nabywcy będą mieli pole do negocjacji cenowej w tak trudnym dla biznesu czasie.

magellan napisał(a):
Rozwój, wyniki i przyszłość coraz bardziej doceniane przez inwestorów, wycena spółki zmierza do godziwej ceny za akcję.
Kolejny raz analitycy nie docenili fundamentów i rynku - skupiono się na mniejszym zysku za 4 kw. w stosunku do oczekiwań, zapominając, że duże podmioty należy oceniać w długich okresach liczonych w latach.

Logiczne, co piszesz, wszak sam Prezes powtarza to w podsumowaniach, niemal każdego z kwartałów oraz w wywiadach w mediach:

"Zmiana kursu po wynikach o 10 proc. lub więcej w przypadku akcji domu maklerskiego to standard. By się w tym nie pogubić na perspektywy XTB trzeba patrzeć długoterminowo"

www.pb.pl/wycene-xtb-trzeba-us...

Wieled napisał(a):
no a jeśliby jeszcze napisali, że taki robodoradca opiera się na algorytmach sztucznej inteligencji to byśmy mieli windę do nieba..

O tym samym pomyślałem, ale mnie uprzedziłeś wpisem. Not talking

veve napisał(a):
Jasne, że nie ma powrotu do wyceny 3zł, ale sęk w tym że istotne wzrosty ponad obecne 30zł wcale nie są oczywiste. Być może przed nami normalna kilkuletnia hossa, co zachęci ludzi do zwykłego kupowania akcji na czym XTB nie zarabia.

Na giełdzie nie ma i nigdy nie było nic oczywistego, Być może hossa, być może bessa, a być może rok obfitujący w przypadkowe i nieoczekiwane zdarzenia, choćby mające związek z działaniami za naszą wschodnią granicą, a na świecie wiele innych różnych.
Widać nie czytałeś nic o firmie, a nawet nie wysiliłeś się, aby przeczytać ostatnie sprawozdanie, ani posłuchać wypowiedzi prezesa w których powtarzał o kontynuacji założeń i wdrażaniu nowych, by dążyć do celu, jakim jest ścisła czołówka branży.
Wyniki finansowe r/r są imponujące i było przez zarządzających XTB powtarzane, że wynik finansowy roczny w którym należy rozpatrywać zysk spółki ponad miliard, to kwestia czasu, a postępowanie spółki naznaczone jest ciągłym rozwojem.

KDPW podał dane za 2022r.

"Mamy już najnowsze dane dotyczące liczby rachunków maklerskich na koniec 2022 roku. Banki i biura maklerskie prowadziły ich 1.604.739.
W porównaniu z grudniem 2021 roku oznacza to wzrost aż o 230.380 rachunków."

twitter.com/KDPW_/status/16128...

dziudo napisał(a):
To są te nowości zapowiadane od dłuższego czasu? To jest desperacja a nie marketing. Kogo oni szukają? Inwestorów na założenie konta? Jest to bardzo słaby pomysł na budowanie portfela klientów. Dla obecnych oczywiście nic.

Kolego, po pierwsze nie rozróżniasz promocji od nowości w platformie, po drugie jeżeli masz pomysły wyślij do spółki, może skorzystają, a po trzecie... jak ci się nie podoba, polecam założyć własną firmę, a nie krytykować innych i pokazać, jak się robi marketing, bo krytykować, to każdy potrafi.

Desperacją, są takie wpisy między innymi, jak twoje przenoszone żywcem z bankiera.

XTB, to jednak umie w marketing. Whistle

https://pl.xtb.com/darmowa-akcja

"ODBIERZ DARMOWĄ AKCJĘ
na dobry początek i sprawdź się jako inwestor!

Teraz, otwierając konto w XTB i dokonując wpłaty w dowolnej wysokości, otrzymasz jedną darmową akcję o wartości do 30 USD!"

yellowshadow napisał(a):
Ok, ostatni raz patrzylem kilka kwartalow temu i nie przypominam sobie. No ale wiekszosci zlecen caly czas brakuje. J

Ale ty marudny...

To w końcu zobacz czy są, czy nie ma... Jak nie ma zadzwoń do Biura Obsługi. Platforma jest intuicyjna, ale już z doświadczenia wiem, że roztropni-inaczej inwestorzy, nawet nie wiedzą, gdzie są użyteczności, czy funkcje poukrywane a nawet instrumenty, które często i bez problemów broker włącza na życzenie zainteresowanego, jeżeli ich brak w profilu domyślnym.
Idąc tym tropem, ci co by mieli wszystkie włączone, pewnie by się żalili, że platforma nieprzejrzysta, bo za dużo wszystkiego.

Po co ci, jak nie korzystasz?

A jak platforma się nie podoba, albo broker to znajdź takiego, który ci będzie pasować.

Nie wyobrażam sobie sytuacji, żeby ktoś normalny i rozgarnięty, kto nie jest użytkownikiem platformy, czy akcjonariuszem spółki siedział na jej forum i bezinteresownie klepał posty bez sensu...

Info dotyczące stanowiska KNF odnośnie dywidendy za 2022r. hello1

www.knf.gov.pl/komunikacja/kom...

yanek z hor napisał(a):
ZygmuntW napisał(a):
@yanek z hor
kolega nie zagląda do tego XTB :)
1. kontrakty na WIG20 nie są w topie popularności
2. Dzienny SWAP masz zawsze podany więc trzymanie kontraktu miesiąc i nie zrealizowanie zysku (o ile wystąpił) to dość ciekawa strategia
3. Market Making był wielokrotnie podawany jak sprawdzisz to się zdziwisz ile to jest

uwierzysz w to że część kontraktów na innych platformach forex nie mają SWAPU ??? Uwierzysz w to ze SWAPY walutowe na innych platformach sa korzystniejsze niż w XTB i faktycznie odzwierciedlaja poziom stóp procentowych ? Uwierzysz w to ze kontrakty na zwykłych platformach sa o wiele bardziej korzystne niż to co oferuje XTB np na wig20 czy akcyjne ??
SWAP to jest zasadnicza różnica, druga sprawa moja transakcja na akcjach - limit aktywacji 32 - realizacja max 33 . Realizacja mojego zlecenia za 33.
Z rachunku nie korzystam od lutego 2022

Co ma swap wspólnego ze stopami procentowymi?
Amerykę odkryłeś, że jedne instrumenty sa bardziej korzystne inne mniej? Wynika to głównie z dostawców płynności na dany instrument. Nie ma platformy, która równie oferowałaby równie korzystne warunki korzystania ze statystycznie największej liczby instrumentów, po prostu trzeba sobie ustalić, jaki instrument się rozgrywa i jeżeli ne pasuje na danej, to wybrać sobie inną platformę optymalną.

Co do ustawiania swap i limitów aktywacji - często są źle ustawiane te poziomy cenowe aktywacji robią to często nie potrafiący obsługiwać platform lub niedoswiadczeni użytkownicy, problem często wałkowany na innych forach technicznych.

Twój wpis mi sie kojarzy, jakby ktoś napisał, że nie tankuje na Orlenie od 2021, bo na konkurencyjnej dają słodszy cukier do kawy, albo dają kartę na punkty, ktora bardziej śliskie powierzchnie.

Ponadto każdy uczciwy broker nawet w reklamch informujeo ponoszonych stratach, a statystycznie w dłużym okresie tracą niemal wszyscy...

Brakuje jeszcze tutaj na koniec twojego zdania, że na XTB traciłem a poszedłem do innego brokera (i tu pisana nazwa) i tam zarabiam codzień. Liar
Z ciekawości napisz więc z jakiego brokera korzystasz, ktory spełnił twoje wymagania?

juniorAccount napisał(a):
Szczur się wcale wśród wytrawnych szorciarzy nie cieszy dobrą opinią. Ale wytrawni smakosze nie jadają przecież w Burger Kingu :)

Skoro sie nie cieszy wsród "szorciarzy" dobra opinią, to może wsród longersów przynajmniej?
Jak żyję nie słyszałem o "wytrawnych shorciarzach", to jakies określenie dla wyznwców pewnego radyjka na zoom?
Napisz więc nazwę platformy, gdzie grają Ci "wytrawni szorciarze".

yanek z hor napisał(a):

Oczywiście pomijam rozjeżdzajace się spready na akcjach i jakięs dziwne ceny zakupu bądź sprzedazy.

Fakty sa takie że XTB to marketing którym wygrywa na rynku i nie zamierzam temu zaprzeczać. Też mam akcje XTB i oczekuje jeszcze wzrostu kursu

Kolego XTB nie ma możliwości mieć innych spreadów na akcjach, niż te które posiadają standardowo inne DM (jest pełnoprawnym członkiem GPW), chyba że piszesz o cfd na akcje spółek (ale to całkiem inna historia).
Ponadto XTB jest również dostawcą płynności do innych polskich DM maklerskich czy brokerów i to tych jednych z większych.

Różnica cen może wynikać po fixingu, bo XTB na dzień dzisiejszy jeszcze nie bierze w nim udziału i masz cenę, którą ci pokazuje przed rozpoczęciem tego okresu sesji.

Pomijając opłaty, są plusy i minusy kazdego brokera czy DM. Przy ich mnogości na rynku wybierasz sobie optymalnego pod twoje potrzeby i nie robisz tego typu wpisów technicznych na forum akcyjnym spółki.

To tak, jakbyś 7 lat temu pisał na forum giełdowym CDRed, że grałeś w Wiedźmina 3 i ci się lagował, a "zapomniałeś" dodać, że masz kartę graficzną przełożoną ze starego komputera, który dostałeś na 2gą komunię.

razz88 napisał(a):
Cytat:
jak Cię wydoili na darmowych akcjach i ETF?
jeżeli straciłeś na CFD to tylko TY źle wybrałeś opcję.
XTB udostępnia narzędzie i możesz z nim robić co chcesz.
Ja akurat miałem konta w paru DM i już zostałem z dwoma a od przyszłego roku wszystko będzie w XTB, bo oferta jest bezkonkurencyjna.
To są fakty a nie dyrdymały.

Szybka ocena co do tego co jest faktem, a co dyrdymałem ;)

Co do XTB to poza "darmową" opłatą na akcjach i ETF widnieje jeszcze coś takiego jak spread czyli w skrócie np. kurs zamkniecia 11bit w bossa 560, a na XTB odpowiednio 558 i 559 zl. Chwile korzystajac z brokera mozna zauważyć, że dodatkowo lubiacy w trakcie dnia sie asymetrycznie rozjezdzac i to bynajmniej nie ze wzgledu na takie zlecenia w karnecie ;)

A co do "darmowych" akcji i ETF to też nalezy pamietać, że ma to swój limit do 100k euro obrotu miesiecznie

Co ma brak opłaty do spreadu?

Kolega ZyguntW ma rację, jak mogli cię wydoić za czymś poza cfd, który sam w sobie jest instrumentem dyskusyjnym. Jednak mającym również swoje zalety zwłaszcza dla posiadaczy niskich depozytów, który mogą dzięki niemu skorzystać z dużej dźwigni przynoszącej duże zyski, ale również, co jest z tym związane utraty tego depozytu przy nieumiejętnym rozegraniu pozycji?

Po co Ci dogrywka, jak tam sa manipulowane kursy akcji składanymi zleceniami? Normalny akcjonariusz ma wystarczająco czasu na sesji by kupić lub sprzedać...

Spread na akcjach inny niż w pozostałych DM? Bzdur, jakich dawno nie czytałem poza forum bankiera...
Spready np. w okresach nocnych rozjeżdżają się, ale na instrumentach niezależne jest od brokera czy DM, tylko raczej wynikają z mniejszej płynności w tym czasie.

Piszesz a asymetrii na akcjach?
Chcesz siać propagandę doczytaj czego i w jakim okresie ona dotyczyła, bo słaby troll z ciebie i nawet propagandy na spadki siać nie potrafisz...

Co do opłat, na dzień dzisiejszy nie ma DM z lepszymi ofertami na handel np. akcjami.
Opłaty za handel akcjami zaczynają się powyżej limitów (np. na akcje powyżej 100 tys. euro miesięcznie), a powyżej limitów nadal sa konkurencyjne w stosunku do innych DM.

Poza tym XTB, jako jedno z DM w Polsce ma wdrożony protokół W-8BEN, kóry pozwala na obniżenie wysokości podatku przy posiadaniu akcji np. z USA.

Każdy normalny użytkownik dzwoni do BOK, a nie próbuje w pierwszej kolejności siać zamieszanie na forach.

Używam różnych platform od xtb-owej, mt4, nol3 i uzależniam ten wybór od optymalnych czynników handlu do instrumentu, który w danej chwili jest grany.

Poza tym, używając innych brokerów zwłaszcza konkurencji zagranicznej XTB, życzę powodzenia przy próbach kontaktu z ich serwisem klienta, a przy brokerach mających siedziby w rajach podatkowych lub siedziby w egzotycznych miejscach świata odzyskania pieniędzy.

Mam konta też w innych DM i tam też widzę ich wady i zalety.
XTB i używam ich np. do akcji i uważam ich platformę za bezkonkurencyjna pod wzg. łatwości i przejrzystości obsługi przy tym mające konkurencyjne stawki opłat wobec innych DM w Polsce.

yanek z hor napisał(a):
Miałem rachunek w XTB, podkreślam MIAŁEM. Te zyski nie biorą się z niczego tylko z dojenia klientów. To jest tylko dobre dla pierwszych klientów ,którzy nie mieli do czynienia z innymi BM. Co trzeba im pogratulowac to medialnej rozpoznawalności i przez to pozyskiwanie coraz więcej klientów nieświadomych opłat...

Kolego o opłatach napisałem wyżej. Poza tym, jeżeli zaczynasz przygodę np. z danym DM, to w pierwszej kolejności czyta się umowę oraz taryfę opłat. Ty chyba jednak tych dokumentów na oczy nie widziałeś, więc szkoda czytać twoje bzdury o opłatach...

Tego typu wpisy, jak powyżej pojawiają się notorycznie na forum bankiera. Nie pozwólmy, aby to forum zaniżało się do jego poziomu.
Piszący je koniecznie, jak widać chcą zniechęcić do kupna akcji, a posiadaczy do wyprzedaży. Próby wyłudzenia akcji po taniości trwają, zwłaszcza że teraz trwa korekta, gdzie niecierpliwi i mało doświadczeni inwestorzy widząc chwilowo trwającą stagnację na kursie przez takie wpisy jak powyższe mogą podjąć irracjonalne decyzje prowadzące do wyprzedaży akcji, co kreatorzy zamieszania wykorzystają w przededniu takich wydarzeń, jak ogłoszenie wyników, rekordowej dywidendy, czy nowości, które Prezes zapowiadał na początku Nowego Roku.

Tutaj po koleżeńsku do krewy bardziej dostępne ze stockwatch:

www.stockwatch.pl/wiadomosci/c...

LukashP napisał(a):
krato napisał(a):
No to proste pytanie a trudna odpowiedź - czemu nam XTB znowu rośnie, skoro jest przewartościowany

W którym momencie XTB jest przewartościowane? Rewelacyjne C/Z na sektor, dywidendy, ciągły wzrost liczby klientów..
Te akcje powinny po 50-60 PLN chodzić.

Miał napisać "niedowartościowane" a źle mu się kliknęło. Shhh

finance.yahoo.com/news/interac...

Info dodające optymizmu dodatkowo na czas wyników na XTB.

W dniu wczorajszym na sesji Interactive Brokers (amerykański broker) podał wyniki kwartalne finansowe za 3 kwartał 2022r.
Wyniki lepsze niż oczekiwane i prawie 2x lepsze niż za 3 kwartał 2021r - oczekiwano 0,97 USD na akcję, a zysk realny 1,08 USD na akcję.

Dory napisał(a):
Cytat:
Panowie, żeby pogodzić wasze różnice i rozwiać wszelkie wątpliwości wklejam link do artykułu ze spółkami objętymi nowym podatkiem.

chłopie, nie ma jeszcze ustawy, a ty mówisz że rozwiejesz wszelkie wątpliwości XDDDDD

Rozwiałem wątpliwości na takim samym poziomie wiedzy, co ich dyskusje. Po co więc przepychanki i kłótnie na forum, jak nie ma Ustawy?

yellowshadow napisał(a):
„Eksperci” z parkietu prognozowali, ze cypryjski Asbis zaplaci 50% podatku dochodowego. Ale jaka gielda tacy branzowy eksperci thumbright

Fakt. Zapewne dlatego, już artykuł usunięty. Angel

Panowie, żeby pogodzić wasze różnice i rozwiać wszelkie wątpliwości wklejam link do artykułu ze spółkami objętymi nowym podatkiem.

XTB na tej liście brak.

www.parkiet.com/firmy/art37122...

fxnewsgroup.com/forex-news/exe...

Jens Chrzanowski ceniony manager na rynku Niemieckim z rynków kapitałowych, dotychczas tworzący Admiral Markets w Niemczech wzmocnił kadry XTB.

Raczej nie przepłacają. Kiedyś się orientowałem się w praktyce i maja np. tak z zakupem nieruchomości pod market, że wyżyłowana cena, a jak kupiłeś działkę chwilę wcześniej i chciałeś im odsprzedać, to nawet nie chcieli prowadzić dalszych rozmów.
Z działem realizacji nie miałem styczności, ale patrząc z czego jest budowane, to raczej też stawiają na oszczędność.

Czytając opinie na gowork odnośnie Kr Inżynieria, czy nawet o samym Dino to ludzie raczej miło nie piszą, bo raczej z wpisów wynika, że raczej szeroko pojęta tzw. "optymalizacja" jest tam na porządku dziennym.

Fun fact, że Biernacki Tomasz poprzez BT KAPITAŁ Sp. z o.o. został udziałowcem w spółce youtubera Friza Ekipa Holding SA notowanej na NC, poprzez prywatną emisje akcji.

yellowshadow napisał(a):
(...) prowadzona narracja to jednak ciągle ryzyka, ryzyka, ryzyka, koniec zmienności, koniec zmienność bo ludzie ograniczają wydatki.(...)

Jeszcze zapomniałeś o którymś już z kolei ONE-Off Whistle

@1ketjoW
Wg. mnie dzisiejsza wycena i tak jest niska do tego, co pokazała spółka w raportach, jednak z rynkiem się nie dyskutuje i można uznać, że jest na takim poziomie, na jakim powinna być lub "magiczna ręka rynku" chce by była.
Skoro uważasz, że kurs może równie iść w kierunku południowym, to ja kumuluję gotówkę i będę kupować i nie będę pisać dlaczego, bo dużo już gdzie indziej zostało powiedziane czy napisane, a ja mam powody myśleć, że spółka będzie i tak się rozwijać, by być w ścisłej czołówce światowych brokerów. Najwyżej przy niskiej kapitalizacji będę trzymał, bo przy dzisiejszych założeniach i tego, co prezentuje spółka, przez kilka a w najgorszym scenariuszu kilkanaście lat dywidendy będę miał akcje za darmo.

Zarejestrowaliście fakt, że członek zarządu ponownie zakupy uskuteczniać zaczął?

Generalnie w regulaminie GPW są okresy ochronne, a nie łamiąc ich można dla osób powiązanych ze spółką nabywać lub pozbywać się akcji.
W spółce mieli wcześniej chyba jakiś regulamin wew. albo zarządzenie (choć mogę się mylić, bo nie śledziłem tego wątku), ale widać na dzień dzisiejszy nawet zarządzający uważają, że poziom cenowy akcji jest na tyle atrakcyjny, że grzech nie wykorzystać okazji. Tym bardziej, że mają dostęp do informacji finansowych z pierwszej ręki, a mamy już II kw. 2022r. pełen zmienności i emocji na indeksach.

Również zauważyliście, że informacja wyszła ze spółki bez wykorzystania maks. terminów do informacji, tzn. bez zwłoki?
To raczej, też dobrze świadczy o spółce.

W czasach wysokiej inflacji, nawet rozpieszczani zarządzający dobrze prosperujących spółek zaczynają racjonalnie patrzeć na swoje prywatne pieniądze.

Abstrahując od zarządzających, mających bezpośredni dostęp do informacji w spółce ciekawostka - nawet Pan Janusz zauważył spółkę Whistle

twitter.com/Piechocinski/statu...

Świeżutkie info. Dalszy rozwój... Pozostało czekać wg. słów Prezesa na następne...

GPW: w sprawie określenia daty rozpoczęcia i zakresu działania w alternatywnym systemie obrotu na rynku NewConnect przez XTB S.A.
19:13 06/05/2022

Na podstawie § 19 ust. 1 Regulaminu Alternatywnego Systemu Obrotu, Zarząd Giełdy wyznacza na dzień 9 maja 2022 r. datę rozpoczęcia działania przez XTB S.A. jako Członka Rynku w alternatywnym systemie obrotu na rynku NewConnect - w zakresie obrotu na rachunek klienta wszystkimi instrumentami finansowymi notowanymi na tym rynku.

infostrefa.com/infostrefa/pl/w...

trtr napisał(a):
Moim zdaniem za XTB ciągnie się przeszłość i ma jakiś wpływ na kurs. Zawsze siedzi z tyłu głowy, czy historia się nie powtórzy? Reputacja jest bezcenna.

O jakiej przeszłości piszesz? O tej, że zapłacili karę wyznaczoną przez KNF?
Abstrahując od prowadzonego biznesu, każdy rozsądny trader przyzna Ci, że nie ma brokerów idealnych i prawdą jest, że polskiego brokera złapali na gorącym uczynku, ale jak poszperasz w necie, dowiesz się, że metody te stosowali niemal wszyscy brokerzy.
XTB przebyło długa drogę i dzis jest już całkiem inną firmą, niż w tamtym niechlubnym dla nich czasie.

Tutaj link od firmy w temacie symetrycznego odchylenia

https://pl.xtb.com/rzeczowo

Oraz zapis z oświadczenia XTB: "Uwagi KNF do firmy XTB odnośnie stosowania tego mechanizmu dotyczą działalności od stycznia 2014 r. do maja 2015 r. Wytyczną dotyczącą konieczności stosowania symetrycznego odchylenia (deviation), KNF wydała w maju 2016 r., prawie rok po tym, jak spółka dokonała samodzielnie zmiany w swoich systemach IT."

Zmiany wprowadzone w spółce łącznie z nowym Zarządem, który podejmuje nowe wyzwania i je terminowo realizuje, jest transparentna, zorientowana na przyszłość z masą pomysłów (wystarczy posłuchać z bieżącego tygodnia wywiadów Prezesa m.in. w Parkiecie).
Ponadto choćby przed wynikami widać, że jest to spółka hermetyczna, gdzie nie ma insider tradingu i cwaniactwa, jakiego wiele na GPW, nie wspominając o NC.
Będzie tak, że któregoś pięknego dnia spółka wystrzeli z kursem, bo jak nie polskie fundusze, to zainteresują się nią fundusze zagraniczne, choćby dla dywidendy.
Myślę, że to tylko kwestia czasu.

Co to za ranking?
Speak to the hand
A gdzie jest XTB, które ma w kasie samej gotówki ponad 800 mln zł, a za Ikw br. podali dziś zysk prawie 253 mln zł netto?

252,6 mln zł zysku netto za I kw. 2022r.

BUM!!! thumbright

Jeszcze ciepły wywiad z Prezesem XTB. Warto przesłuchać, bo wiele nowych rzeczy wnosi na temat spółki

www.youtube.com/watch?v=5F4Sle...

Perspektywy spółki. Analiza w skrócie wykonana przez @LeonidasGpw:

bithub.pl/gieldy/spolki/xtb-an...

oraz AT, zgapione u @AnalizyD:

pl.tradingview.com/chart/XTB/5...

Informacje
Stopień: Rozgadany
Ostatnia wizyta: 13 sierpnia 2025 09:51:07
Liczba wpisów: 142
[0,03% wszystkich postów / 0,02 postów dziennie]
Punkty respektu: 29

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,861 sek.

mmodaozy
zchqsbwn
lgpjwgzd
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 751,90 zł +383,76% 96 751,90 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bqgwckjj
dfuezesg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat