Temat:
JSW
Kłamie, czy mija się z prawdą. A może zwyczajnie szwagier szortuje akcje?
|
|
Temat:
JSW
Świetne wyniki, czekamy na podwyżki płac i 16-tkę lub już teraz 17-tkę - należą się
|
|
Temat:
PKNORLEN
le rom napisał(a): ..Hm ...czy zdarzy się jeszcze raz wypad na 45 zł/pS , oto jest pytanie? A dyć tu może paść info, że ORLEN przejmuje całość ATT ! , czy to niemożliwe? Rynek akcji PKN -u wtedy dostałby drgawek, z kierunkiem na północ. Drgawek z kierunkiem na północ to dostałby wówczas raczej rynek akcji ATT.. Ale możemy tu tylko pogdybać..
|
|
|
|
Czy ktoś z bardziej doświadczonych kolegów na forum chciałby pokusić się o wytłumaczenie reakcji rynku na wczorajsze wyniki Celon Pharmy? Dzisiejsza prezentacja i omówienie zarządu brzmią sensownie w kontekscie najbliższych miesięcy - ciężko doszukać się negatywnych punktów.
|
|
|
|
Temat:
JSW
krewa, czyli GS pożyczył komuś akcje, kto shortował?
|
|
Aticzek napisał(a):Orlen pięknie się wywinął ze składki solidarnościowej. Mało kto pamięta o ile % spadł kurs po tych doniesieniach prasowych
|
|
Jak odczytujecie bieżące niezdecydowanie kursu PKN Orlen? Dziwne zachowanie
|
|
Jozef99 napisał(a):No, z jednej strony mówią wprost "dostaliśmy poniżej kosztów, mniejsi akcjonariusze be damned" (było sporo kontrowersji z konwersją akcji prawie 10:1), a z drugiej - "nie wiemy ile trupów w tej nowej szafie" :) Lepiej chyba nie można tego zinterpretować. Informacja na plus, co widać po kursie i wyczyszczeniu rynku. Ciekawe czy na dniach przebije opór w okolicach 67,50.
|
|
Temat:
ORANGEPL
KrzysztofK napisał(a):Co to się tu dzisiaj porobiło? Zagraniczny kapitał bawi się w shortowanie na GPW: rss.knf.gov.pl/RssOuterView/fa... Tanio napchali kieszenie w złotówki, to mogą zwiększyć ryzyko. Żeby ich zaraz nie pokarało i nie poszło w drugą stronę. Nie wszyscy wyciągneli wnioski z gamestopu.  Dla mnie to sygnał średnioterminowego kupna OPL.
|
|
Temat:
ONDE
Pamiętaj tylko, że większość tych fundów z listy brało akcje przy 17-20 PLN i wcale nie wykluczone, że nie robią tego dalej.
|
|
Temat:
ONDE
Kolejny solidny spadek i dołowanie kursu bez żadnej negatywnej wiadomości.
|
|
Temat:
ORANGEPL
Spółka wraca do wypłaty dywidendy, wyniki za q1 bardzo dobre - powyżej oczekiwań... i mamy zjazd -3%
|
|
Temat:
ONDE
Zastanawiam się, dlaczego papier nie cieszy się zainteresowaniem użytkowników forum.
|
|
Temat:
ONDE
O proszę.. Metlife 5% Pocztylion 0,9 % PKO OFE 0,5% Generali 1 % NN 7,9% (wcześniej było 5,53%)
|
|
Azoty to obecnie jeden z niewielu producentów w Europie, który nie wstrzymał produkcji nawozów. Dziś import, z racji nałożonego embarga po prostu nie istnie, nawet "na czarnym rynku". Nie ma też wyjścia, brak nawozu odbije się w kolejnych latach na plonach i każdy ma tego świadomość. Część rolników wstrzymuje się z zakupem, składając jedynie zadatek na zakup licząc na niższe ceny.
|
|
Sam już nie wiem.. papier zaczął mocno spadać a to jeden z niewielu producentów w UE, który nie ograniczył produkcji nawozów.
|
|
Dziś -8%. Powody - cena gazu?
|
|
www.benchmark.pl/aktualnosci/o.....i mamy -4%, co pokazuje jak inwestorzy boją się polityki. W sumie się nie dziwię. Nic i nikt nie obrzydził mi słowa "narodowy" jak ten rząd.
|
|
Temat:
ONDE
Wszyscy zajęci rozczarowaniem wynikami CDP czy rollercoasterem na Mercatorze, a tutaj mamy przecenę o -40% bez większych powodów, wręcz rykoszetem ze względu na spadki budowlanki i energetyki..
|
|
Ja wiem, że wiele można spodziewać się po działaniach obecnego rządu, dlatego m.in obawiam się "tarczy antyinflacyjnej" ale chyba.. nie aż tak?! W mojej opinii spółka ma solidne podstawy do skokowego wzrostu kursu. Produkcja nawozów w EU zachodniej została zmniejszona, nie tylko z powodu cen gazu. Problemy z dostępnością, jaką mieli miesiąc temu polscy rolnicy powstała przez działania pośredników, którzy wykupili zapasy.
|
|
Temat:
PZU
Pytanie czy przychody PZU będą rosnąć w takim tempie jak koszty? Polisy zawierane są często na wiele lat bez indeksacji, domyślam się, że w niektórych kategoriach w tym roku podwyżka kosztów nastąpiła wielokrotnie.
|
|
I mamy cofkę, ale tylko na 1,9% co jest raczej podyktowane ogólną słabością rynku niż waloru. Gra jest raczej pod dopłaty do nawozów i eksport, który niewątpliwie ma miejsce - produkcja mocznika w niektórych zakładach DE została ograniczona lub wstrzymana.
|
|
Skąd te +13,8% dziś? Blokada białoruskich producentów w UE?
|
|