PARTNER SERWISU
wirmckln
Don Eladio

Don Eladio

Ostatnie 10 wpisów
W pełni popieram starania akcjonariuszy o wyjaśnienie sprawy. Akcje 11bit miałem między 2020-2021 i pamietam swoje rozgoryczenie ciągłymi niespełnionymi obietnicami i po prostu brakiem szacunku dla akcjonariuszy ze strony zarządu i relacji inwestorskich (niesławny Pan Darek).

Proszę też spojrzeć jakie wynagrodzenia zaczął pobierać zarząd w ostatnich latach. O ile pamiętam oprócz pensji były też premie, umowy zlecenia i opcje akcyjne. Ktoś gdzieś zestawienie zrobił, że (pomijając opcje) wynagrodzenie zarządu wzrosło x8 w latach 2020-2024 w porównaniu do poprzednich 5 lat. Pamiętam też jak w 2020 chcieli przepchnąc program motywacyjny, który był najgorszym dla drobnych akcjonariuszy z wszystkich firm game-dev na GPW (chyba tylko Creepy Jar miał gorszy). Jeśli to weźmie się pod uwagę, nie zdziwi mnie jeśli pieniądze były wyprowadzane też poprzez P8.

Jeśli akcjonariusze drobni nie będą sami siebie szanować, to takich wałków w białych rękawiczkach będzie tylko więcej, bo będzie na to społeczne przyzwolenie. Praktyka rynkowa powinna iść w strone podniesienia ładu korporacyjnego na GPW i większej transparencji.

Jeszcze raz - powodzenia Panowie, w pełni wspieram. Dobrze gdyby też SII i inne organizacje związane z rynkiem kapitałowym pomogły w tej sprawie.

Ricordare napisał(a):
Pięknie was załatwili, 8 lat mydlenia oczu, każdemu powinni strate zwrócić

O ile pamietam to w 2018 na konfie mowili, że projekt 8 jest zaawansowany i 2 lata max do wypuszczenia. Potem na forum wewnętrznym 11bit było w 2019, 2020 i 2021 mówione że za rok ma wyjść.
Swoja droga ciekaw jestem jak się wybronili, jak audytor juz chyba w 2020 im chciał odpisać P8. Wtedy widocznie były już nieprawidłowości.

Metropolis Software bis.

Czy orientuje się ktoś jak będzie rozliczany Program motywacyjny w RZiS jeśli płatność za niego będzie akcjami, które firma nabyła w ramach skupu akcji własnych? Czy koszt będzie rozliczany po cenach średnich z zakupu akcji, czy po cenach z momentu przyznania akcji, czy będzie księgowany dokładnie tak samo jak do tej pory, a może jeszcze inaczej?

Czy jeśli firma będzie trzymać skupione akcje na rachunku, to czy będą jakoś rozliczane w przychodach/kosztach finansowych wahania cena akcji Ten Square Games na giełdzie?

Pytam, gdyż zapowiada się, że spółka może skupić nawet 7-9% swoich akcji w najbliższych miesiącach, zgodnie z upoważnieniami od Rady Nadzorczej i środków, które mają na rachunkach.

@krewa po 603 zł brał prezes Master Pharm za ponad 15 milionów złotych d'oh!

jeśli chodzi o restrykcje wiekowe to:
Fishing Clash jest 12+
Hunting Clash jest 17+
moich subiektywnych obserwacji średnia wieku jest ponad 30 (z czasów gdy grałem w obie gry)

1. Powiedzieli też, że koszt pozyskania użytkownika w sierpniu spadł. Poza tym, wiele razy podkreślali, że modele ilościowe im mówią na bieżąco czy warto inwestować w UA. Tym samym wzrost przychodów zawsze jest pozytywny (pytanie tylko o ile).
2. Zgoda. Tak czy owak 200-240m zł zysku w najbliższe 12 miesięcy przy obecnej wycenie jest pozytywne.
3. Patrząc na innych top deweloperów gier clash, zwykle udaje się 1 gra na 5. Nawet gdyby jedna z tych 6 gier które TSG wypuści do końca 2022 zażarła, to możemy mieć potencjał x2-x10 na kursie (pytanie jak bardzo zażre i na ile skanibalizuje przychody FC/HC)

Dlatego właśnie mówię, że nie ma się co za bardzo emocjonować już FC, czy nawet rosnącym HC, bo to może ruszać kursem +/- 30% w najbliższych latach. Całe story odnośnie spółki wg. mnie dotyczy tego, czy któraś z nowych gier zażre. Faktem jest, że obecna faza rozwoju TSG daje największe szanse na to, że w najbliższym 2-3 latach nowy hit się pojawi. Szanse są większe niż w ostatnich 3 latach (2x więcej devs'ów), a trzeba przyznać, że jednak HC się udał, a jego podobieństwo do FC wskazuje, że dalsze skalowanie przychodów jest możliwe, trzeba tylko szukać kolejnych nisz. Do tego rynek daje miejsce na wzrost nawet x20, co rzadko się zdarza w jakiekolwiek branży.

Pozytywne jest też to, że o spółce jest bardzo cicho na forach, czatach, twitterach, w przeciwieństwie np. do 11bit, CRJ, czy CDPR.

Ja myślę, że obecne wyniki + Chiny + przejęty włoski dev, spokojnie uzasadniają obecną wycenę i dają perspektywy na najbliższe 4 kwartały na wynik netto 220-260m (wyłączając program motywacyjny), które to środki mogą zostać wypłacone w dywidendzie. Dziś na konferencji padło zdanie, że FC prawdopodobnie osiągnął dno w czerwcu, do tego pierwsze 3 tygodnie sierpnia wskazują na poprawe o około 10-15% m/m.
W Chinach FC performuje nadzwyczaj dobrze:
Link do Sensor Tower Chiny

Wg. mnie najwazniejsze pytanie to nie FC, HC, Włosi, czy Chiny, a nowe gry. Przypominam, że do końca 2022 ma wyjść 6 nowych gier dewelopera, w tym Undead Clash, który jest robiony pod przewodnictwem osoby odpowiedzialnej za sukces FC. Undead Clash to jego kolejny projekt, jak sam mówi „opus magnum”, w którym Krzysiek chce wykorzystać wszystkie najlepsze doświadczenia zdobyte podczas dziesięcioletniej pracy w Ten Square Games.
Niech jedna z tych gier osiągnie sukces porównywalny z Clash Royale / Clash of Clans i mamy x10 na wycenie w przeciągu roku. Dziwie sie, że Paweł o tym nie wspomniałeś.

topfacet napisał(a):
Za 8 dni nowy trailer a na kursie cichutko, wszyscy chyba na wakacjach. Lub wszyscy obstawiają FP 2 :D

Z ciekawych rzeczy jest długi wywiad z 11BS w radiu RDC:

www.rdc.pl/podcast/dzwieki-muz...

Jest tam także mowa o nowych projektach.

Osobiście wyrzuciłem 11bit po tym jak została przegłosowana zmiana statutu. Pojawiło się nowe ryzyko, które rynek jakoś musi wycenić. Kurs pewnie odbije dopiero gdy ogłoszą to nieszczęsne przejęcie, tak jak odbijał zawsze WIG20 w dniu ogłoszenia lockdownu. Do tego czasu wielu potencjalnych inwestorów będzie stało z boku.

baks napisał(a):
Chyba dość zaskakujący ruch TSG. Należało się raczej spodziewać przejęć kilku jakiś mniejszych podmiotów w celu pozyskania pracowników a tu mamy duże przejęcie które wyczerpało niemal całą pulę na przejęcia. Portfolio produktów sporo się rozszerzyło ale czy spółka zyskała siły robocze do własnych produkcji ?
Spore koszty a mogą się powiększyć o 50% 5x EBITDA za lata 2021-2025.
Pytanie jeszcze ilu pracowników przejęto. Ciekawi mnie jak kształtują się zarobki w takich spółkach we Włoszech czy USA. Jak podają ostatnie publikacje u nas zarobki na kontraktach w ciągu roku poszły do góry o 10-30% w branży IT (programiści).

Nie przejmują dla pracowników, bo rynek pracy w PL jest bardzo duży, w roku 2020 zwiększyli zatrudnienie o 50% bez żadnych przejęć.
Przejęli, bo widzą potencjał w silniku i grach, które udało się zbudować w Rortos. Liczą na to, że zboostują mocno wyniki w najbliższych latach używając własnych narzędzi, a może też po drodze podłapią jakiś know-how od Włochów. Prezes podczas konferencji powiedział "it's all about growth".
Wedlug mnie break-even będzie gdzieś w okolicy 1,2m USD na miesiąc wg sensor towera. Jeśli uda im się to przekroczyć i utrzymać po 2025, to znaczy, że przejęcie było udane.
sensortower.com/android/publis...

Osobiście mam lekko-negatywne odczucia co do tego przejęcia. Wydaje się, że TSG słabo negocjowało i można było uzyskać lepszy deal. Podczas konferencje gdy Rodak z BOŚ zapytał czemu tak drogo, to Włochom ciężko było ukryć uśmiechy.

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 17 stycznia 2025 20:17:46
Liczba wpisów: 9
[0,00% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,418 sek.

jtrkyjwa
ndqoewpp
zhspbytl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 429,91 zł +382,15% 96 429,91 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bniilnrn
nbkxqejb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat