zctkizot
Advertisement
PARTNER SERWISU
gtpvtwlg
saipix

saipix

Ostatnie 10 wpisów
No dzisiaj ładnie biorą z prawej. Wymiana 100k akcji po 5,77, ciekawe kto kupił kto sprzedał?
Dla kursu idealnie byłoby gdyby za 3 dni okazało się, że coś tam Hawe skupiło, bo ten termin końca skupu jest troche przerażający (2014r).
Generalnie zaczyna się budować formacja spodka, pytanie co się stanie jak dojdzie pod 6zł.

Sprzedali dzisiaj pakiet ok.6,5% akcji do Generali OFE w transakcjach pakietowych. Kupili po 3.9 a sprzedali po 4.65.

Ale c/z=5 jest w średnim terminie nie do utrzymania.
Ja nie znam przypadków w swoim 5 letnim doświadczeniu giełdowym, gdzie było na 90% wiadomo, że sp bedzie miala c/z=5 na koniec roku, czyli akcje daja oprocentowanie 20% i kurs w średnim terminie nie zdyskontowałby tego.
Były fundamentalne jazdy na Amice, Boryszewie, MWT, na Eko Exporcie itd...itd.
To jest ta sama sytuacja, zdrowa sp z dynamicznie rosnacymi wszystkimi pozycjami w rzis - musi być fundamentalna jazda.
Dla mnie ostatni dzwonek jest za 3 m-ce. Jeżeli wyniki 1Q potwierdza dynamike i realnosc prognozy to kurs musi być na poziomie 8-10 zł.

katepel pamiętasz może kiedy były takie sygnały wysyłane ze strony zarządu tj. odnośnie tego zysku ok 26mln ?
Jestem od niedawna w hawe, więc inaczej: jakie masz przesłanki co do tego że za 4q zysk bedzie taki a nie inny?

Dla mnie wycena metodą mnożnikową jest niemiarodajna.
Z uwagi na bardzo wysoką marżę uzyskiwaną przez spółkę (dużo wyższą niż dla branży, vide powyższa analiza), bezsensowna jest wycena wskaźnikami opartymi o inne pozycje niż Zn i Zo.
Przy unikalnej rentowności na tle sektora, moim skromnym zdaniem tylko DCF i ew. P/E, Co wskazuje na prawidłowa wycenę rynkową lub lekkie niedowartościowanie.

Cytat:
21.02.2011 13:52
depesze
BPH TFI ma powyżej 5 proc. Warimpeksu

21.02. Warszawa (PAP) - BPH Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych zwiększyło zaangażowanie w Warimpex do 5,1 proc. - podał Warimpex w komunikacie.

Przed nabyciem 56.752 akcji spółki, fundusz posiadał 2.695.467 akcji Warimpeksu, stanowiących 4,99 proc. w kapitale zakładowym spółki. (PAP)

pel/

Źródło:gpwinfostrefa

Bardzo podoba mi się raport. Zysk na sprzedaży za 4Q 5.526 mln, wobec 6.693 mln za cały rok. Ostatni kwartał genialny widać, że coś sie ruszyło tyle, że wiadomo - 4Q to juz historia. Pytanie czy to znaczące ożywienie popytu się utrzyma. K-ty finansowe z tytułu odsetek WYRAŹNIE spadły do 575tys w IV, jednakże ogólnie k-ty finansowe lekko wzrosły w stosunku do średniej z pozostałych 3-ech Q, z powodu tajemniczej pozycji k-ty finansowe-Inne 1.088 mln.

Ogólnie ciężko cokolwiek prognozować, nie wiem czy tak wysoki zysk jest do powtórzenia w kolejnych Q, jeśli tak to 2010 może wyglądać imponująco C/Z=3-4 !

anty_teresa napisał(a):
Dziś spółka opublikowała raport za 4 kwartal. Zaraportowano pokaźny zysk netto, ale w większości jest to zysk wykreowany. Zmiana zasad rachunkowości, rowiazanie rezerw. Na oko operacyjnie znow strata. Nie nalezy sie także sugerować automatycznymi wycenami jak się pojawią w serwisie.
To tak na szybko, bo pełna analiza raportu - wieczorem

Z tego co na szybko wyczytałem to 22,512mln przepływów z działalności operacyjnej, wg. mnie nienajgorzej. Nie uwzględniając sprzedaży nieruchomości za 40mln zarobili netto 18mln w IVq, a w całym 2009 5,5mln. Widać dużą poprawę, przede wszystkim w postaci redukcji kosztów.
Zastanawia mnie tylko pozycja Pozostałe przychody finansowe - Inne - 13,712mln ???

btw. uśmiałem się jak zaraportowali w sekcji "Sytuacja Paged Sklejki SA" w nakładach inwestycyjnych zakup wózka widłowego :D:D

anty_teresa napisał(a):
Dziś spółka opublikowała raport za 4 kwartal. Zaraportowano pokaźny zysk netto, ale w większości jest to zysk wykreowany. Zmiana zasad rachunkowości, rowiazanie rezerw. Na oko operacyjnie znow strata. Nie nalezy sie także sugerować automatycznymi wycenami jak się pojawią w serwisie.
To tak na szybko, bo pełna analiza raportu - wieczorem

www.parkiet.com/artykul/7,8997...

Paged prognozuje 39,1 mln zł zysku netto w 2010 r.
23-02-2010, ostatnia aktualizacja 23-02-2010 13:21

Producent płyt wiórowych i mebli Paged prognozuje osiągnięcie w 2010 roku przychodów ze sprzedaży na poziomie 418,20 mln zł i zysku netto w wysokości 39,10 mln zł, poinformował dziennikarzy prezes spółki Daniel Mzyk

"W prognozie zysku netto jedynie kilka milionów to efekt przeszacowań wartości nieruchomości. EBIT ma wynieść 50,45 mln zł. Naszym celem jest wypracowywanie regularnie 10 - 12% rentowności netto. Zarówno w segmencie sklejki, jak i produktów drewnopochodnych odnotowujemy bardzo korzystne tendencje" - powiedział Mzyk dziennikarzom.

Dodał, że zarząd nie podjął jeszcze decyzji w sprawie podziału zysku z 2009, który wyniósł 50,0 mln zł.

"Mamy sugestie z rynku, aby zmniejszyć zadłużenie i na obecną chwilę redukcja zobowiązań o ponad 40 mln zł (spłata kredytów w BPH i BRE) jest na pierwszym miejscu. Jeśli jednak się na to nie zdecydujemy, wtedy możliwa byłaby wypłata dywidendy" - powiedział Mzyk.

Kolejne potencjalne cele inwestycyjne Pagedu to inwestycja w Rosji lub Sklejka Pisz.

"Przepraszam akcjonariuszy, że w kwestii Rosji wciąż nie ma ostatecznych decyzji. Wciąż ta inwestycja jest w naszym 'pipeline', ale rozbieżności cenowe są ogromne. Podobnie sytuacja się ma, jeśli chodzi o Sklejkę Pisz. MSP ponownie zaprosił nas do negocjacji. Podtrzymujemy zainteresowanie, ale istotna jest cena za spółkę, której wyniki pogorszyły się w ostatnim czasie" - powiedział prezes.

Spółka planuje podstawowe inwestycje w tym roku rzędu 11 mln zł, w tym rozszerzenie liczby składów o 8 do 10 w tym roku.

"Chcemy intensywnie poprawiać efektywność. Dlatego rozważamy zainstalowanie automatycznej linii produkcyjnej w segmencie drewnopochodnym. Inwestycja może kosztować 10 mln zł, ale jej efektem będzie zmniejszenie kosztów jednostkowych nawet o ponad 30%" - tłumaczy szef Pagedu.

Narastająco w I-IV kw. 2009 roku spółka miała 50,06 mln zł skonsolidowanego zysku netto wobec 51,00 mln zł straty rok wcześniej, przy przychodach odpowiednio 338,25 mln zł wobec 340,06 mln zł.

zbieracz napisał(a):
Ale ruch zrobił się w związku z w/w kontraktem. Chyba Fasing zbankrutuje, bo nie wygrał jednego przetargu. To żart oczywiście Angel . Szkoda, że nie piszą na forach o wielu, wielu innych wygranych.

O jakich wygranych przetargach mówisz ?

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 5 listopada 2024 10:01:31
Liczba wpisów: 13
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,318 sek.

cosiafuc
hjtytotd
nkpvlvun
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 405,22 zł +387,03% 97 405,22 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
egpgsyms
yqnlturr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat