Temat:
SCPFL
Carlos, ja nie wiem czy mi się coś wydaje czy Ty masz krótką pamięć. Spójrz proszę na materiały z 2019 roku, jaka to było przedstawiane i jaka była komunikacja: - prezentacja modelu biznesowego - www.kpk.gov.pl/wp-content/uplo...slajdy 5 i 11 chyba dość jasno mówią o exicie, zakonczeniu prac i sprzedaży gotowego produktu - Raport roczny z 2019 roku - scopefluidics.com/wp-content/u... strona 70: "Zgodnie z harmonogramem Spółki dopuszczenie systemu PCR|ONE do komercyjnego obrotu oraz jego sprzedaż na rzecz globalnego producenta urządzeń medtech zaplanowane jest na 2020 r."- Wywiad - stockbroker.pl/piotr-garstecki..."Dla nas benchmarkowe transakcje na podobnych aparatach zachodziły dosłownie w momencie uzyskania dopuszczenia do rynku."Ale polecam cały wywiad bo on fajnie podsumowuje pierwotne plany Ja wiem, że w 2020r. wszystko zaczęło się zmieniać, nagle potrzeba było sporo dodatkowej kasy i dopiero wtedy zaczeli otwarcie mówić (i pisać w raportach) o warunkowej transakcji ale chyba nie zaprzeczysz że jest to zasadnicza zmiana założeń i modelu biznesowego prezentowanego wcześniej? I ja nie mam przekonania, że można to wszystko wytłumaczyć pandemią. Każdy wnioski może sobie wyciągnąć sam.
|
Temat:
SCPFL
Carlos, pięknie to wyjaśniasz tylko jak to się ma to oficjalnej komunikacji ze spółki? No jak dla mnie to średnio. Dopóki to co piszesz nie będzie spójne z tym co słyszeliśmy i słyszymy ze spółki to ja to traktuje jako spekulacje i Twoją interpretację rzeczywistości - nie twierdzę, że błędną. A jakie były założenia i komunikacja przez cały czas:
- że takie produkty sprzedają się zazwyczaj zaraz po certyfikacji. Referencyjne transakcje były zawsze tak prezentowane - że będzie to jednorazowa transakcja i płatność - PCR jako platforma miała być rozwijana przez nabywce - nie było mowy o średnioskalowej produkcji, strategii dystrybucji czy wejścia na rynek z produktem itd. założenie było takie, że klientem będzie duży podmiot, który ma pieniądze, struktury, know-how i może to zrobić szybciej i lepiej niż SCP
Czy te wszystkie założenia zmieniła tylko pandemia? Nie jestem przekonany... A może założenia od początku były błędne? A może klienci mają wątpliwości co to urządzenia i jego potęcjału? Tak jak Ty spekulujesz pozytywnie, to można też negtywnie :)
Cokolwiek wpłynęł/wpływa na zmianę planów to jako akcjonariusz chciałbym usłyszeć coś na ten temat oficjalnej komunikacji i wtedy bym zrozumiał, doceniał i wiedział na czym stoimy. Jeśli mają do przeprowadzenia jak to napisałeś "całą masą fisibilities studies" to czy nie przeliczyli się gdzieś? Ale ja nawet nie pamiętam żeby o tym gdzieś wspominali.
I niestety, zmiana wielu początkowych założeń, brak tej oficjalnej komunicaji jest tutaj dużym problemem i źródłem wątpliwości. Nie dziw sie wiec, że wielu Cię traktuje jak orendownika spółki. Wolą pozytywną interpretację sytuacji od Ciebie niż ciszę ze strony spółki :)
Ale wszystko zostanie im wybaczone jeśli rzeczywiście kwota transakcji będzie wielokrotnością tych referencyjnych transakcji, które przezentowali jakiś czas temu. Bo jeśli Twój scenariusz jest prawdziwy, czego wcale nie wykluczam, to teraz chcą sprzedać znacznie wiecej niż zakładał pierwotny plan. Tego oczywiście życzę Tobie, sobie i wszystkim akcjonariuszom :) Czekamy :)
|