PARTNER SERWISU
abextcgl
Gleba3

Gleba3

Ostatnie 10 wpisów
W piątek członek Rady Nadzorczej kupił na GPW akcje za prawie 250 tysięcy, doprowadzając do wzrostu kursu o 10%. Może wreszcie kurs ruszy do góry i zadomowi się ponad poziomem ceny emisyjnej.

Stopa alokacji 12,3%

Giełda papierów wartościowych wyznaczyła datę debiutu Cavatina na piątek, 23 lipca.
Jednocześnie, GPW podała w uchwale, że spółka będzie notowana na giełdzie pod skróconą nazwą CAVATINA-PDA i tickerze CAVA.

Drobni też łyknęli emisję: "zapisy na akcje Shoper w transzy dla inwestorów indywidualnych zostały ograniczone o 92%. Inwestorzy indywidualni złożyli zapisy na kilkanaście razy więcej akcji niż było oferowanych."

"Shoper, po zakończeniu budowy księgi popytu, ustalił cenę ostateczną w wysokości 47 zł, czyli równej cenie maksymalnej. Spółka podała też, że do inwestorów trafi 7 731 628 akcji stanowiących 27,1% akcji w kapitale zakładowym.

Spółka nie wyemitowała nowych akcji, więc nie pozyska dodatkowego finansowania w trwającym IPO.

Przy ustalonej cenie ostatecznej, szacowana wycena całej spółki wyniesie 1,34 mld zł.

W transzy inwestorów indywidualnych przydzielono 8% wszystkich oferowanych akcji."

W tym samym czasie jest jeszcze IPO ONDE, chyba ciekawsze. Choć pewnie w Shoperze redukcja będzie dużo mniejsza, ze względu na minusy o których piszecie. Pewnie podzielę kasę, ze wskazaniem na Onde.

Przydzielili.
Wychodzi mi, że kwotowa stopa redukcji (uwzględniająca niższą cenę) to 89.5%

Miras,
We wszystkich prezentacjach prezes Pepco mówił, że Steinhoff jest technicznym bankrutem od 3 lat, i że długiem zarządza Rada Wierzycieli, która ma w (Zarządzie lub Radzie Nadzorczej Pepco - nie zapamiętałem tego) 3 przedstawicieli, którzy mają dbać o interesy wierzycieli - czyli z jednej strony o rozwój firmy a z drugiej o sprzedaż akcji odpowiednim momencie po dobrej cenie. Brzmiało to przekonująco i nie zwiastowało sprzedaży akcji po każdej cenie po odblokowaniu.
No i długi po Steinhofie są znacznie większe od najbardziej optymistycznych wycen wszystkich składników jego majątku, więc wierzyciele chyba tym bardziej powinni zawyżać wycenę i w końcu sprzedać pakiet kontrolny jakiemuś inwestorowi branżowemu.

Kris59,
Oczywiście, też brałem udział w emisji Huuuge (sprzedałem na otwarciu za 50).
Zakładam, że ewentualna stabilizacja na Pepco może wyglądać podobnie i jakaś większa strata jest mało prawdopodobna, a może będzie jak na Answear, gdzie też było ciężko z uplasowaniem emisji, a debiut całkiem fajny.

W przypadku HUUUGE skupowali przez kilka dni (ale najwięcej pierwszego dnia):
February 19, 2021 ilość 2,215,000 cena 45.6000-49.9850
February 22, 2021 ilość 400,000 cena 46.7500-49.9000
February 23, 2021 ilość 600,000 cena 38.4000-47.0000
February 26, 2021 ilość 116,668 cena 41.1950-42.3000

Oczywiście w przypadku PEPCO stabilizacja jest na identycznych zasadach:
"W związku z Ofertą, Menedżer Stabilizujący lub jego podmioty stowarzyszone lub agenci mogą zawierać transakcje na GPW w celu utrzymania ceny rynkowej Akcji na poziomie wyższym niż ten, który mógłby obowiązywać w innym przypadku przez okres 30 dni kalendarzowych od daty Pierwszego Dnia Obrotu (Okres Dodatkowego Przydziału). Taka stabilizacja, jeżeli zostanie rozpoczęta, będzie prowadzona zgodnie z zasadami określonymi w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r."

Inwestorom Indywidualnym przydzielono 3,1% akcji sprzedawanych (2,5 mln akcji)
- czyli tutaj popyt był mały. Może to i dobrze (zapisałem się).

(excluding the over-allotment option) - czyli te 12mln jest dodatkowo

Steinhoff International Holdings N.V. (“SIHNV” or the “Company”, together with its subsidiaries,
“Steinhoff” or the “Steinhoff Group”) announces that, following the book building and consultation
with the joint bookrunners, today Steinhoff decided to sell in connection with the IPO of its subsidiary
Pepco Group N.V. (“Pepco Group”) 102,269,300 existing shares (excluding the over-allotment option)
at an offer price of PLN 40 (EUR 8.80), resulting in gross proceeds of approximately PLN 4.1 billion
(EUR 0.9 billion). The number of shares sold by Steinhoff includes 23,111,650 shares that have been
sold by way of cornerstone investments to certain lenders under the debt facilities entered into by it.
In addition, Steinhoff has granted the stabilisation manager (on behalf of the banks) an over-allotment
option up to a maximum of 12,058,252 existing shares. The final offer price implies a total equity value
of Pepco Group of PLN 23 billion (EUR 5 billion).

grabson napisał(a):
Dziwny ten cały debiut.
Chyba najdziwniejszy jaki widziałem - redukcja olbrzymia, zdawałoby się, że każdy będzie dokupował po debiucie, a w rzeczywistości taka padaka.

Sytuacja bardzo podobna do debiutu LC Corp w 2007 - wtedy dawali lewary x80, redukcja szalona ponad 98%, to spółka developerska a wtedy rynek nieruchomości był przegrzany, na szczycie hossy, tuż przed krachem spowodowanym zapaścią rynku pożyczek hipotecznych wysokiego ryzyka w Stanach Zjednoczonych. Otwarcie na 0%, a potem już tylko przez rok spadki do wartości 10% ceny emisyjnej.

Teraz mamy to samo, tylko branża inna.

Pewnie kasa na stabilizację się już skończyła. Jak był debiut JSW to na stabilizację mieli 500 mln, skończyło się bardzo szybko.

@buadib
Tak właśnie! Miałem uruchomioną na miesiąc pożyczkę na PCF, spłaciła się i stwierdziłem, że może wykorzystam to jeszcze na Answear - ale tu pojawił się zonk, Mbank nie zezwolił na wykorzystanie pożyczki na tę spółkę. A więc nie dość, że samemu się człowiek limituje w co wejść, to jeszcze biuro maklerskie z bankiem muszą "zatwierdzić" wewnętrznie, że na danej spółce będzie "wystarczające" prawdopodobieństwo dużej redukcji.

Dodam jeszcze że, przynajmniej w mbanku, odsetki lecą cały czas, niezależnie czy się pieniędzy używa, czy nie. Jedyną opcją uniknięcia odsetek jest spłata kredytu i zamknięcie linii kredytowej. Oczywiście ponowne jej uruchomienie wymaga nowej umowy i prowizji.

Normalnie, jak (prawie) zawsze:
Inwestorzy Indywidualni - Osoby fizyczne posiadające pełną zdolność do czynności prawnych (zarówno rezydenci, jak i nierezydenci w rozumieniu polskich regulacji dewizowych), jak również osoby prawne i jednostki organizacyjne nieposiadające osobowości prawnej, którym ustawa przyznaje zdolność prawną.

Ja, jako osoba fizyczna również kilka razy próbowałem startować w transzy instytucjonalnej (w dawnych czasach), ale nigdy mi nic nie przydzielili.

Mniejsze kredyty były droższe, ale nie znam stawek. Te 0,2% to najniższa stawka dla najwyższych kwot, ale nie pamiętam czy to było powyżej 300k czy 500k kredytu. An telefon udzielają pełnej informacji.
Aha - ten kredyt to 200% środków własnych, wliczając w to akcje kategorii A (jest tam gdzieś lista na stronie - to około 60 spółek).

To była raczej oferta standardowa - prowizja od udzielenia 0,2% (na miesiąc) + odsetki (WIBOR + 2,5%) za wykorzystane dni. Pewnie dlatego rozliczają na koniec dnia, żeby spłata liczyła się na jutrzejszy dzień (spłata do 16.00 jest bez odsetek)

Emakler i MDM (biuro maklerskie mBanku) to dwa różne produkty.
Ja też akurat skorzystałem z MDMa, bo mieli całkiem rozsądną linię kredytową na Huuuge. Na co dzień - BOSSA happy11

Generalnie, gdyby kurs nagle zaczął spadać poniżej ceny emisyjnej, to jest podmiot wyznaczony do skupowania (stabilizacji).

Bardziej martwi mnie to, że zmniejszyli ofertę (najpierw powiększyli, a potem zmniejszyli)

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 15 stycznia 2022 19:10:36
Liczba wpisów: 21
[0,00% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,316 sek.

vjufcclb
bagvuusb
lycmyujx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ztsvinit
fucfdgeh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat