Jaras1 napisał(a):Dodałbym do tego bardzo dobre wyniki sprzedaży ( póki co) na Switch 2 - Cyberpunk jest na 3 miejscu po tych kilku dniach: nintendoeverything.com/nintend...A sprzedaż samego Switcha bije rekordy : w 24 godziny sprzedało się 3 miliony sztuk, podczas gdy PS 4 sprzedało milion. www.reddit.com/r/NintendoSwitc...Także potencjał jest spory Obstawiam, ze glownie to. Az tak duzej dynamiki sprzedazy i konsoli jak i samej gry nie spodziewal sie nikt. Z CDR i Nintendo wlacznie. Teraz rynek probuje szybko dostosowac wycene do tego niespodziewanego zrodla przychodu.
|
|
A ja mam wrazenie, ze bedzie odwrotnie i duzo ludzi kupi, zeby zobaczyc ile ze Switcha 2 da sie wycisnac i jako najbardziej zawansowana i graficznie dopracowana gre na platforme na moment premiery. Taki powiedzmy halo tytul. Czas i raporcik za kwartal pokaze jak to bedzie wygladac w rzeczywistosci. Jestem tez pewien, ze z racji tego, ze switch jest na ukladzie nvidii, z dlss pewnie, bedzie chodzil i wygladal znacznie lepiej niz na steam decku i switch stanie sie de facto "go to" platforma dla przenosnego cyberpunka.
|
|
aircanada15 napisał(a):Na dzisiejszych imprezach organizowanych przez Nintendo, można było zagrać w wiele z zapowiedzianych gier, m.in. Cyberpunka. Oglądałem jedną z relacji i jej autorzy wspomnieli o rozmowie z obecnym tam przedstawicielem Redów. Dowiedzieli sie od niego, że build, który ogrywali powstał po zaledwie 7 tygodniach prac, a cały port jest tworzony ''in house''. Bardzo dobra wiadomosc. Czyli koszt produkcji jest praktycznie niezauwazalny. Bylem pewien, ze nie uda im sie zrealizowac programu motywacyjnego, a tu moze sie okazac, ze nie mam racji.
|
|
ralwit napisał(a):Rufusinski napisał(a):Ta dyskusja jest bez sensu. GTA6 nijak na sprzedaz Wiedzmina nie wplynie, bo to dwie zupelnie inne i skrajne gry. Nie ma miedzy nimi zadnej rywalizacji o tego samego gracza. Nie rozumiem tez przeswiadczenia wszystkich analitykow, ze ludzie kupia tylko jedna gre, gdzie kazdy gracz przeciez ma pokazna kolekcje. Czesc graczy kupi GTA6, czesc W4, a pewnie wiekszosc oba. Sukces i sprzedaz jednego i drugiego nie beda mialy na siebie zadnego wplywu i sa zdarzeniami zupelnie rozlacznymi. Czytając to aż musiałem założyć konto, aby się do tego odnieść. Umiejscowienie premiery Wiedźmina 4 blisko ( - 3 miesiące) premiery GTA 6 to samobójstwo. Obecnie żadna marka nie ma podjazdu do GTA i nikt o rozsądnych zmysłach nie wejdzie im w drogę. Oni swoją premierą zgarną cały rynek. Nikt nie chce i nie będzie rywalizować marketingowo z taką marką. Jak wielką marką wiedźmin by nie był, na chwilę obecną jest płotką dla GTA, widać to po ilości odtworzeń trailerów: GTA6: za chwilę ćwierć MILIARDA na oficjalnym kanale, Wiedźmin 4: 13,5 MILIONA... i to z obu kanałów IGN plus oficjalny. Na premierę GTA żadna inna gra nie będzie się liczyć, cały świat i media będą na nich skupione. Na szczęście w CDR są ogarnięci i o tym wiedzą. Nie popełnią błędu Piranha Bytes ze swoją premierą Elexa 2, która obyła się tydzień po premierze Elden Ring, który zgarnął rynek, mimo, że to różne gry i różny target graczy. No wlasnie powtarzasz kompletne bzdury, ktore jakims cudem sa wiedza powszechna. Rynek gier jest na tyle chlonny, ze bez problemu przyjalby dwie duze premiery, jesli tylko gra sama w sobie jest na tyle dobra, zeby sie wybronic. Elex 2 to swietny przyklad, bo to gra zwyczajnie slaba i Piranha Bytes od Gothica 2ki praktycznie nic dobrego nie wydala, tylko ciagle odgrzewa ten sam kotlet przyprawiajac ulepszona grafika. Mieso zas, czyli mechaniki, fabula i cala reszta, ktora naprawde sie liczy, sa z poczatku wieku i naprawde juz bardzo brzydko pachna. Tylko dlatego sprzedal sie tak, a nie inaczej. Powtarzanie, ze to z powodu premiery bliskiej innej grze to proba odwrocenia uwagi od prawdziwego problemu, czyli jakosci gry, zarowno dla wlasnego spokoju jak i inwestorow nie majacych zielonego pojecia o realiach rynku.
|
|
Ta dyskusja jest bez sensu. GTA6 nijak na sprzedaz Wiedzmina nie wplynie, bo to dwie zupelnie inne i skrajne gry. Nie ma miedzy nimi zadnej rywalizacji o tego samego gracza. Nie rozumiem tez przeswiadczenia wszystkich analitykow, ze ludzie kupia tylko jedna gre, gdzie kazdy gracz przeciez ma pokazna kolekcje. Czesc graczy kupi GTA6, czesc W4, a pewnie wiekszosc oba. Sukces i sprzedaz jednego i drugiego nie beda mialy na siebie zadnego wplywu i sa zdarzeniami zupelnie rozlacznymi.
|
|
Tylko przez polityke dywidendowa. Wzrost mamy z tytulu zakupu akcji do wszelakiej masci funduszy, etfow itd dla ktorych posiadanie przez spolke polityki dywidendowej jest warunkiem koniecznym do dorzucenia spolki do portfela. Wszystko bedzie widac w 13F na koniec kwartalu.
|
|
tgolik napisał(a):animaes napisał(a): Ciekawość mnie żżera. Trzymasz bez przerwy od 15 lat akcje, bez realizacji zysków w okolicach premiery CP2077? 15 lat temu kurs wynosił ok 1zł, także niezależnie od tego czy realizowałeś czy nie, i tak musisz być nieźle zarobiony (jakieś x187). Jednak jestem ciekaw czy jako ekspert, który potrafi wycenić biznes CDR, dostrzegłeś przewartościowanie w okoliach ATH. I czy potrafiłeś to zmonetyzować.
Spadek po premierze CP2077 był bodajże piątym dużym spadkiem, który przeżyłem na CDR. Wiem, że większość tych, co byli od początku ( to nie był 1 zł, raczej ok 3-4 zł) wysypali się ok. 21 zł. Wcześniej 8-9 zł strząsała inwestorów tysiącami. Nie widziałem więc powodu, żeby pozbywać się akcji przy premierze 10 grudnia 2020. Wiedziałem, że akcje są przewartościowane - szacowałem kurs maksymalny wtedy na 315-350 zł. Grałem w Cyberpunka od północy premierowego dnia. Grałem na PC nie widziałem więc istotnych problemów technicznych a gra fabularnie była niesamowita. Problemy konsolowców zdziwiły mnie ale nie spodziewałem się fajerwerków po 8-letnich konstrukcjach. Jednym słowem nie widziałem fundamentalnych powodów do pozbywania się CDR. Co do monetyzacji, wystarczyły mi dywidendy a te, których spodziewam się za 2 -3 lata dokonają rewolucji moim portfelu. Akcji nie sprzedawałem też z tego powodu, że podatek Belki pozbawiłby mnie minimum 15% akcji CDR a zawsze żal mi było pozbyć się choćby jednej. Nie realizowałem zysków ani na premierze Wiedźmina 2 ani W3 ani Cp2077. Gdybym to zrobił, to raczej na poziomie 8 lub 21 zł i już dawno byłbym bez akcji z nędzna stopą zwrotu rzędu kilkuset procent. Ci co naprawde byli od poczatku to okolice 2.80, bo wlasnie wtedy pojawily sie publicznie informacje o wpisaniu Kicinskiego i Iwinskiego do zarzadu Optimusa. Pamietam jak wczoraj, zgadnijcie dlaczego. 8-9 zl to byl poziom, gdzie wszyscy dookola krzyczeli czemu kupujesz ten growy gownopapier jak mozesz kupic cudowny i przyszlosciowy Petrolinvest albo Bioton. Okolice 20, jakos do 28 to bylo przeciez zaraz zbankrutuja (i nie bylo to bez podstaw). A reszta jest historia.
|
|
A tak z innej beczki, patrzac jak mocno aktywowali sie z wywiadami i cala reszta, zestawiajac to z ich wlasnymi slowami o marketingu z poprzednich konferencji, jestem pewien, ze docelowo celuja w grudzien 2025.
Ciekawe czy uda im sie dowiezc czy jednak przesuna.
|
|
Jesli ktos mysli, ze info o patchu do gry powinno byc w ESPI, to nie powinien inwestowac samodzielnie w ogole. Moze niech jakis fundusz lepiej poszuka, albo zapisze sie na jakies kursy tutaj.
|
|
Nic w tym tweecie na to nie wskazuje. Ba, to oczekiwanie wrecz jest na bakier z ich zapowiedzia marketingu 'okruszkowego' z ostatniej konferencji. Aktorowi reka sie omskla i dobra, mozna sobie reszte dopowiedziec. Cos musialo ze spolki jednak wyciec, bo te obie rzeczy absolutnie nie uzasadniaja takiego zachowania kursu...
Juz predzej ktos z krotka stwierdzil, ze potrzebuje zamknac pozycje i to w krotkim czasie.
|
|
Skad w ogole plotka, ze CDP pokaze cos na Game Awards? Cos czuje, ze czeka niektore osoby rozczarowanie.
|
|
Temat:
11BIT
baks napisał(a):... Zapytać także co robią aby Alters odniosło większy sukces. To nawet prezesowi glowy nie trzeba zawracac. Kazdy widzi. Nic. Jakakolwiek zmiana jakosciowa to kwestia nie parunastu tygodni miedzy premierami, a lat. Oczywiscie zakladajac, ze nastapila jakakolwiek refleksja i jest na to wola i chec. Poki co, nie widac ani jednego ani drugiego. Spolka i prezes sa zadowoleni z miejsca w ktorym sa. I w sumie nie ma w tym nic zlego, spolka finanse ma zdrowe, dla dobrego balansu finansowego pozyczki potrzebne raczej nie beda, robic beda gry takie jakie chca i byc moze zwyczajnie nie zalezy im, zeby byc na jakkolwiek pojmowanym topie. Gry zle nie sa, zarobic na siebie tez zarobia. Entuzjazm i kapitalizacja jednak zakladaly chyba troche inny scenariusz.
|
|
Temat:
CDPROJEKT
Szybka reakcja. Poprzednicy raczej by siedzieli cicho, jak juz nie raz sie zdarzalo. Te zmiany w kierownictwie moga wyjsc firmie na zdrowie.
|
|
Temat:
11BIT
baks napisał(a):krewa napisał(a):Baks, doprecyzuję swoje pytanie - co określasz mianem spekulacyjnego instrumentu w przypadku 11B? Chyba nie tylko moim zdaniem nie powinno być możliwe tego typu zagrywki jak pożyczanie akcji w celu grania na spadki. To czysta spekulacja w celu zaszkodzenia innym uczestnikom rynku. To, że potrzebne są pewne regulacje pokazały same fakt jakie zaszły po wielkim kryzysie. Wprowadzono wtedy przepisy dzięki którym rynek dobrze funkcjonował przez 70 lat. W 1999 zlikwidowano te regulacje ..... i po zaledwie 7 latach wybuch kolejny wielki kryzys. Faktem, że dodatkowo zastosowano populistyczne podejście aby każdy bez względu na status mógł kupić sobie dom. Skutek był taki, że % były niższe niż inflacja ..... czyli opłacało się brać kredyty i inwestować w domy i inne. Jeśli rynek jest niedoregulowany to pojawiają się instrumenty które prowadzą do kryzysów finansowych lub niszczenia innych uczestników rynku. Nie mam nic przeciwko swobodnej grze rynkowej ale działanie celowe w celu destabilizacji sytuacji i narażania na straty innych uczestników gry rynkowej tylko w celu zlewarowania własnych zysków jest chore i powinno być doregulowane. Jak pokazały zmiany przepisów po kryzysie 1929 - takie doregulowanie jest potrzebne i skuteczne. Brak regulacji doprowadza do destabilizacji. Rynki finansowe muszą działać w określonych ramach. Jeśli brak regulacji odbywa się to ze szkodą. Pisałem o drobnych inwestorach bo oni nie mają sztabów analityków, doradców. Nie mają także możliwości częstych kontaktów ze spółkami. Chyba sam przyznasz, że wydawanie rekomendacji które służą interesom tylko danej instytucji jest szkodliwe. Sam o tym pisałeś. Tak jak były regulacje w USA rozdzielające depozyty od inwestycji powinno być rozdzielone rekomendowanie od inwestowania. Podmiot który prowadzi działalność inwestycyjną ani żaden stowarzyszony z nim nie powinien wydawać rekomendacji - bo to prowadzi do wypaczeń. Tak samo powinno być zabronione celowe granie na spadki. Chyba podziela to wielu inwestorów i to nie tylko indywidualnych. Co powiedzieć ludziom w imieniu których OFE, TFI inwestuje w instrumenty giełdowe ? Czy tak powinno być to szkodzi systemowi giełdowemu. Długoterminowi inwestorzy nie stracą. Jednak takie "gry rynkowe" szkodzą popularyzacji inwestowania na Giełdzie. Kto przy zdrowych zmysłach zainwestuje na Giełdzie widząc takie jazdy ? O czym ty mowisz? W przypadku CDR miales w rejestrze KNF Melvina, Citadel i Point72 itd, razem z naglowkami po drugiej stronie oceanu o ich wtopach na GME i sledztwach DOJ itd. Na 11bit do tej pory nie ukazala sie nawet jedna(slownie), 1(liczbowo), krotka pozycja. Jesli juz to dla bawiacych sie w zagrywki jw opisywane to stracona okazja. Badz dolacza, zeby trupa dobic, ale raczej algorytmy odstrasza relatywnie niska plynnosc spolki vs CDR.
|
|
Temat:
11BIT
baks napisał(a):Ricordare napisał(a):W takim czasie robenia planszówek FP2 5 lat, gra AAA wyszłaby za 15 lat, 11B, nigdy nie będzie CDR w zakresie kapitalizacji. Sięgnij do historii kiedy CDP był wyceniany w przedziale po 1-2zł przypomnę Ci Minimum: 1,1300 zł (10-05-07) To oznacza, ze nie masz pojecia o czym piszesz, bo kurs Optimusa traktujesz jako kurs CDP.
|
|
tomhead napisał(a):Naszym problem jako graczy i inwestorów jest to, że tak naprawdę nie wiemy co w trakcie preprodukcji zostało zrobione. Musimy chociażby wziąć pod uwagę zmianę procesu z waterfall na agile gdzie zespoły pracują nad danym obszarem(zadaniem) od początku do końca i to co wytworzą ma działać więc myślę, że etap alfy i bety powinien się znacznie skrócić. Wcześniej jeden zespół coś wymyślił, zrobił i szło dalej, a kolejny zespół dokonał zmian albo coś odrzucał i wracało do początku. Teraz całe zagadnienie jest w rękach jednego zespołu co pokazali podczas prezentacji podsumowującej premierę Widma Wolności w październiku zeszłego roku. Jedyne co interesuje zespoły to punkty styku ich zadań i konsekwencji które z nich wypływają, ale to mają również ogarnięte przy pomocy matrycy interakcji.
W kwietniu/maju Vavra w czeskim podcaście powiedział, że CDPR mają zrobione tereny, a to już jest coś. Po udostępnieniu oficjalnej informacji o pracach nad kolejnymi Wiedźminami Grysław powiedział, że on wie że prace już jakiś czas trwały. Ponadto coraz więcej twórców mówi, że UE5 znacznie przyspiesza prace nad grami. Podczas ostatniej konferencji dotyczącej UE pochwalili się, że udało im się we współpracy z Epiciem poprawić wydajność. Wsparcie ze strony twórcy silnika uważam, że bardzo duży plus ponieważ od wieków każdy wspominał że praca na RedEngine była koszmarem pod kątem jego możliwości i optymalizacji. Możliwe zatem, że etap preprodukcji i produkcji jest rozmyty i umowny więc nie do końca powinniśmy patrzeć na to moim zdaniem. Bardziej opierałbym się na całościowym czasie produkcji gry od koncepcji do premiery niż na czasie poszczególnych etapów.
Jakiś czas temu CDPR wrzucili na insta post z sesji motion capture co też już jednak jakimś procesem produkcyjnym jest.
Co do znajomości UE - nie wiemy jaki % pracowników jest spoza firmy i zna UE4 więc przesiadka na UE5 jest dla nich łatwiejsza. Ponadto pracę na UE5 ogłoszono 2 lata temu, przez ten czas spokojnie można nauczyć się pracy na silniku mając wsparcie ze strony jego twórcy. Przez ten czas można również tworzyć assety i później je importować do UE.
Pisalem o tym w maju. www.stockwatch.pl/forum/wpis-n...2026 to nie jest nierealny wytwor wyobrazni fana. Osobiscie obstawiam, ze marketing ruszy w 2025, a w 2026 dostaniemy gre. Co kurs bedzie robil po drodze jeden alladyn wie. Pamietajcie, ze zawsze longa mozecie na tej spolce hedgowac shortem przy uzyciu certyfikatow ING albo Raiffeisena, ktore sa dostepne praktycznie dla kazdego.
|
|
Mam deja vu.
|
|
Shot Caller napisał(a):Jest jeszcze ciekawa kwestia skupu akcji własnych, który był zapowiedziany przez zarząd. Czy tego typu deklaracje są w jakikolwiek sposób wiążące? Czy przy zaniechaniu takiego działania spółka powinna wydać oficjalny komunikat? Obecnie nic na to nie wskazuje, aby mieli najmniejszą wolę do przeprowadzenia skupu, więc jeśli coś takiego planują, to chyba nie w momencie gdy kurs będzie latał po 300? Co sądzicie? To nie jest oznaka woli, badz intencji. Tylko kwestia mozliwosci, ile ewentualnie moze byc przeznaczone, ale zupelnie nie musi. Zwyczajnie to taki straszak na szorty, jesli zbijecie nasza cene do zbyt niskich poziomow, zareagujemy angazujac kapital spolki w celu skupu akcji wlasnych. Bardzo zaluje, ze CDR nie mial rownie doswiadczonych i ogarnietych ludzi, gdy identyczny scenariusz rozgrywany byl na LPP. Z perspektywy czasu ugoda na tym niby-pozwie tez mnie boli, gdzie widac, jak wczesniej pisalem, ze to fabryka gowno-pozwow na zlecenie kazdego placacego: https://pomlaw.com/shareholder-alerts dzialajaca sprawnie. A CDR wykosztowal sie na renomowana kancelarie, ktora ugrala ugode z zaplata z ich strony... Wygrali prawnicy, choc to grosze przy ich obrotach i budzetach. A niby mieli bankrutowac z tego tytulu.
|
|
Patrzac na ostatnie zachowanie, nie do konca wierze, ze za takie ruchy na takim wolumenie odpowiedzialne sa wylacznie rekomendacje.
<ubieram czapke z folii aluminiowej> Chyba CDR ma ciut wieksze plany niz co roku wobec Gamescom niz mi sie zdawalo, i ktos chyba jakims cudem dowiedzial sie o nich ciut wczesniej i zyski bedzie realizowal na popycie po. </zdejmuje czapke z folii aluminiowej>
Przepiekny wolumen na przepieknym wzroscie, jesli jeszcze okaze sie, ze rejestr KNF sie nie zmienil, badz pozycje sie powiekszyly... Zaczyna sie znowu robic na spolce interesujaco.
|
|
micpl napisał(a):tgolik napisał(a):Jeśli komuś zależy na pracy nad Wiedźminem bądź Cyberpunkiem (a takich ludzi rekrutuje CDR), to nie pójdzie przecież chałturzyć przy Call of Duty czy innym wynalazku od Acti. Trudno opierać się wyłącznie na napalonej młodzieży, która kieruje się takim myśleniem. Zresztą z ofert pracy wynika, że Activision będzie robić w Polsce grę "open world rpg". Tymczasem powitajmy Larian Studios Warsaw: With two very ambitious RPGs now starting development, what better way to see our visions realised than by growing the team and opening a 7th studio in the heart of Poland’s lively gaming scene!
Welcome, Larian Studios Warsaw!x.com/larianstudios/status/179... Larian z CDR jest w bardzo dobrej komitywie. Moze nie wszyscy wiedza, ale to wlasnie CDR zalatwil Larian rozmowy z Wizards of the Coast w sprawie uzyskania licencji na Baldur's Gate 3. Nie zdziwie sie jak maja jakies kolezenskie umowy o niepodbieraniu sobie specjalistow. A wielka nadzieje mam na jakies wspolne projekty. Internet by zwariowal, gdyby pod jakims trailerem pojawilo sie Larian we wspolpracy z CDR lub vice versa.
|
|
animaes napisał(a):Cześć! Czy ktoś się orientuje czy spółka skorzysta z kolejnych wersji Unreal Engine? Czy może ze względu na stopień zaawansowania prac nad Polarisem, silnik nie będzie już aktualizowany? Czy ktoś wie, która wersja została wykorzystana? Ta z kwietnia 2024, czyli UE 5.4, wydaje się wnosić sporo udogodnień dla developerów. Potencjalnie może to przyśpieszać prace. Omówienie najnowszej wersji: www.youtube.com/watch?v=9aIbo8... Maja umowe z Epic na wspolna prace nad rozwojem silnika, takze wersja biezaca na czas premiery. Vavra ostatnio w wywiadzie przy okazji zapowiedzi KCD2 wypaplal, ze rozmawial z kims z CDR i mape i lokacje maja juz gotowe, ale mecza sie wlasnie z performancem. Nie zdziwilbym sie jakby wyszlo, ze usprawnienia performanceowe z 5.4 sa wlasnie owocem wspolnej pracy CDR i Epic.
|
|
Pracownicy moga przechodzic w obie strony...
|
|
No to co? W piatek standardowy scenariusz z wynikami powyzej konsensusu, do 12 plus, pozniej zjazd. Artykuly o rozczarowaniu i realizacji zyskow. Zas w knf i ortexie rosnacy procent shortow?
|
|
Temat:
11BIT
Z Helldivers tak samo, tylko proporcja jeszcze bardziej na korzysc PC. 60% przy okazji starszych danych. Studio tez pochwalilo sie peakiem graczy i po odliczeniu ludzi grajacych na steam proporcja wyszla 75% PC 25% PS.
|
|
Temat:
11BIT
Wyglada przeslicznie. 0 szans na sukces komercyjny.
|
|
Temat:
LPP
BearHand napisał(a):Rufusinski napisał(a):abcabc napisał(a):Może być po prostu mniejsza niż 0,5% kapitału albo jeszcze nie raportowana. Albo zwyczajnie nie zaraportowana. Co im KNF zrobi? Nalozy kare bedaca promilem dzisiejszego zarobku? Przerazajace. Na zamknięciu mogli już się zkeszować. "ale jaki short" ? Formalnie jak wczoraj otworzyli to dziś powinien być w rejestrze, ale tak jak wyżej KNF to imitacja nadzorcy. Jestem pewien, ze wlasna pozycje zamkneli przy okazji dlugiego rownowazenia. A teraz reszta niech nasladuje, badz probuje ustawiac sie w kontrze i ogarniac co sie stalo.
|
|
Temat:
LPP
abcabc napisał(a):Może być po prostu mniejsza niż 0,5% kapitału albo jeszcze nie raportowana. Albo zwyczajnie nie zaraportowana. Co im KNF zrobi? Nalozy kare bedaca promilem dzisiejszego zarobku? Przerazajace.
|
|
Temat:
LPP
Do kompletu brakuje jeszcze pozwu jakiejs smiesznej kancelarii w USA, jak to okropne LPP oszukalo i narazilo na straty akcjonariuszy. Pewnie w najblizszych dniach sie pojawi.
|
|
Temat:
LPP
Nie pierwszy raz Hindenburg taki patent odstawia... Moderator:A można prosić o szczegóły?
|
|
Caly czas byl pod progiem. Wystarczy rzucic okiem w dane historyczne. Mam nadzieje, ze wiekszosc juz sie na to nie daje nabrac.
|
|
Temat:
CDPROJEKT
Krewa ma racje, nawet nie ignorujac sesje trzech wiedzm z rozliczeniem kontraktow. Tu ponownie dzieja sie magiczne rzeczy z rynkiem reagujacym absolutnie irracjonalnie i analitykami dorabiajacymi teorie po fakcie. Czasami mam wrazenie, ze nawet echo moich postow slychac dzien lub pare pozniej na popularnych portalach finansowych, gdy zaczne sie nabijac z poziomu ich merytoryki tutaj.
Nikomu finansowo doradzac nie bede, z racji braku odpowiednich papierow, ale pragnalbym zwrocic uwage na istnienie certyfikatow short turbo np ing, gdzie mozna sobie przy ich uzyciu pozycje dluga zrownowazyc, a z zarobku po ich zamknieciu dluga usrednic.
|
|
Temat:
CDPROJEKT
Aticzek napisał(a):Po drodze jest mocne 105, do 80 nie będzie tak łatwo zejść Na moje widzimisie, jesli kurs zejdzie do 105, to nie widze opcji, zeby ktos sie nie pokusil o test przebicia psychologicznej 100ki.
|
|
Temat:
CDPROJEKT
Dlaczego w takim razie nie bija w ten beben? Standardowo jeszcze mozna dorzucic wzrost kosztow produkcji, ryzyko opoznien z tytulu przejscia na nowy silnik, czy cokolwiek sensownego. Ale prosciej chyba po prostu wmawiac, ze biale jest czarne.
|
|
Temat:
CDPROJEKT
tgolik napisał(a):90 mln zł łącznego kosztu produkcji Cyberpunka 2.0 i Phantom Liberty obciąży 3 kwartał. Taka sama kwota wejdzie w koszty 4Q2023. Do tej pory franczyza Cyberpunk amortyzowana była w kwocie 17 mln zł kwartalnie (poza kwartałem premierowym). 3 mln szt. to niezły wynik i 5-6 mln szt. Phantom Liberty do końca roku jest jak najbardziej realne. W najbliższych latach sprzedaż Cyberpunka wspomagać będzie serial (lub film) aktorski. Wydaje mi się, że Badowski pod koniec prezentacji przypadkiem zasugerował, że także Trigger może nad czymś pracować. Tak, powiedzial, ze nie moze wiecej powiedziec, bo Trigger ma swoje wlasne wymagania co do ujawniania produkcji. Produkcji czego? Takze, jesli to nie bylo zwyczajne przejezyczenie nad live-action pracuja z Anonymous Content. A Trigger tez cos u siebie szykuje. W miedzyczasie mozna podziwiac jak popularne portale finansowe kresla obraz jak to sprzedaz w tydzien ilosci, ktora miala sprzedac sie do konca roku wg analitykow, oznacza bycie blisko szacunkow. Parodia.
|
|
Temat:
CDPROJEKT
Jesli ktos nie zauwazyl to z racji nagromadzenia spolek grajacych na krotka starajacych sie kreslic korzystna dla siebie wizje reakcji rynku, takie rzeczy juz sie tu wlasciwie staja norma.
5mln sztuk sprzedanego dodatku do konca roku po takim pierwszym tygodniu jest calkiem realistyczne.
|
|
Temat:
CDPROJEKT
Oho, pochwalili sie wspolpraca z Anonymous Content i HBO. Bedzie live action produkcja(e?) w uniwersum Cyberpunka.
Ale nerwowi sa okrutnie, prawie tak jakby katem oka w trakcie zerkali na notowania. :D
|
|
imp-p napisał(a):no w końcu jakiś dobry ruch zarządu z konferencją na 5 października i tak uważam że spóźniona ale lepsze to niż nic. Nie jest spozniona, widac, ze to nerwowa reakcja na zachowanie kursu. Normalnie podaje sie pozniej niz po tygodniu.
|
|
Oho, zaczyna sie robic nerwowo i wiac beznadzieja. Chyba powoli pora rozpoczynac zakupy.
|
|
CSharpBeginner napisał(a):... A sam Gabe, to jest po prostu skarb dla spółki bo nigdy nie słuchałem bardziej "podjaranego"/charyzmatycznego pracownika gamedevu, jestem przekonany, że Cyberpunk 2 pod jego reżyserią to będzie coś pięknego. Ja tylko dodam, ze od marca tego roku Gabe siedzi w Bostonie. Jest spora szansa, ze prace na 2ka pelna para rusza na dniach, jesli juz nie ruszyly.
|
|
Bo nie ma co analizowac, od kilku miesiecy jestesmy w boczniaku. Dopoki nie wybije z jednej albo drugiej strony nie ma co fibo przykladac do wykresu.
|
|
Akurat sprzetowo CDP tez nie zawalil. Na reddicie znajdziesz posty posiadaczy radeonow, ze cos sie rzeczywiscie poprawilo i moga plynnie grac z wlaczonym ray tracingiem, gdzie wczesniej nie udawalo im sie dobic do 60 fpsow. Oczywiscie mowimy o zwyklym rt ultra.
|
|
W rejestrze KNF wyskoczyl ponad prog Verition. Utrzymuje swoje zdanie, ze jest to celowe powiekszanie pozycji krotkich, aby wytworzyc wrazenie, ze rynek jest rozczarowany sprzedaza, badz juz jest ona w cenie.
Mialem tez okazje ograc juz patch 2.0 przez pare godzin. Mozna bylo miec, calkiem uzasadnione, obawy, ze po przejsciach z ostatnich lat, rotacjach pracownikow, ataku hakerskim itd spolka nie bedzie w stanie dowiezc jakosci. A jednak dali rade. I co ciekawe jest ogromny skok na polu, ktore od zawsze bylo najwieksza bolaczka gier CDP czyli mechanik i systemow. Gdzie do Wiedzmina 3 wyszedl mod naprawiajacy, tu zdaje sie taki nie bedzie nawet potrzebny. Jest naprawde swietnie.
Zakladam tez, ze recenzenci dodatku tez nie oszukuja i ponownie fabularnie i scenariuszowo, CDP pokaze, ze jest klasa sama w sobie.
Jestem spokojny o Wiedzmina 4 pierwszy raz od kiedy zostal oficjalnie ogloszony.
|
|
bożyczko napisał(a):To zaczyna wyglądać tak, jakby udana premiera Phantom Liberty była już w cenie. Gdybym mial krotkie na spolce niezamkniete bardzo by mi zalezalo na zrobieniu takiego wrazenia.
|
|
Mam odwrotne wrazenie. :) Przekonamy sie w najblizszych tygodniach.
|
|
Mnie najbardziej interesuje peak po premierze dodatku. I tez jestem strasznie ciekaw.
|
|
Szorciki sie nie poddaja. Mirabelka znowu wskoczyla ponad prog. W tym momencie to chyba desperacja, aby uniknac margin calla. Byc moze kogos przestrasza, ale przyszlych dwoch raportow kwartalnych przeciez to nie zmieni. A sprzedaz zapowiada sie bardzo dobra.
|
|
Przegladam pierwsze wrazenia na youtubie i okazuje sie, ze CDP juz miesiac temu udostepnil gre i patch recenzentom. Poki co wszyscy zachwyceni, ale znacznie wiecej tego wysypie sie jutro po uplywie embarga.
Wyglada, ze o odbior nie ma sie co martwic.
|
|
Nie rozumiem obsesji wishlista jaka maja nasze spolki gamingowe. I wyglada na to, ze udziela sie rowniez akcjonariuszom. To miernik, ktory jest obarczony tak potwornym rozmiarem bledu (bo dodalem przed premiera, ale kupie sobie za rok czy kiedystam w przecenie, jesli w ogole), ze nie powinien byc uzywany i prezentowany jako jakikolwiek wymierny kwantyfikator przyszlej sprzedazy.
W przypadku cyberpunka najwiekszy wplyw na sprzedaz dodatku bedzie mial fakt, ze to marka z ktorej zostali efektywnie otrzepani klienci, ktorzy kupowali w ciemno spodziewajac sie gta6 czy ass creeda kolejnego. Baza graczy to twardzi fani, ktorzy zniesli ogrom hateu i wmawiania im w kazdej mozliwej publikacji, ze nascie milionow sprzedanych egzemplarzy to porazka i rozczarowanie. Ale 3 miliony ass creeda najnowszego to ogromny sukces. Ci klienci raczej wiedza czego sie po grze spodziewac i konwersja z tytulu zakupu dodatku raczej znowu wszystkich zaskoczy.
|
|
A nie maja zwalniac jakos 100 osob? 9% zatrudnienia?
|
|
Albo moze w komentarzach w koncu oceniajacych gre jaka jest. Niedoskonala, ale w wielu plaszczyznach bedaca jakoscia sama w sobie.
|
|
Temat:
BEDZIN
Niesamowicie ciekawy przypadek, bo watpie, zeby wielkie instytucje probowaly sie tu bawic w market makera. Free float unikalnie maly. Chyba wlasnie przezylismy jak wyglada drobny inwestor wyrywajacy sobie udzial w celu spekulacyjnego zarobku na nic nie wartym papierze. Zlotowki tu nie wloze, ale obserwuje zachowanie z wypiekami na twarzy.
|
|
Jestem pewien, ze przynajmniej czesciowo odpowiedzialny za ta zmiane jest Point72.
|
|
Zapowiada sie ciekawy przyszly tydzien. Zobaczymy jak rynek w obecnej sytuacji odbierze zloty krzyz na dziennym.
|
|
Temat:
11BIT
Stad moje oczekiwanie na tej spolce na atak szortow w stylu CDR, glebsza korekte lub chociaz realizacje zyskow. Patrzac na perspektywy mam jej zdecydowanie za malo w portfelu.
|
|
Temat:
11BIT
tgolik napisał(a):A ja myślę, że CDR'a 2.0 przez najbliższe 7 lat nic dużego nie doścignie. PCF jest rzemieślnikiem pracującym dla innych. Kokosów z tego nigdy nie będzie. Masz na mysli skale projektow? Prawdopodobnie. Dalej to w zaden sposob nie neguje sensu inwestycji.
|
|
Temat:
11BIT
tgolik napisał(a):Naprawdę, nie wiem, co Wy widzicie w 11bit. Przyszłego CDR? xD Druga najlepsza spolka do inwestowania na GPW, wg mojego widzimisie. I tak, widze tu przyszle CDR. Przez moment myslalem, ze bedzie to PCF, ale fiasco Outriders mocno moje zapaly ostudzilo. No, moze trzecia, bo zawsze jest jeszcze LPP....
|
|
Temat:
11BIT
baks napisał(a):Bartas_Gda napisał(a):
zakładasz, że decyzja odnośnie premiery jest uzależniona od kalendarza premier i znali oni już daty premier MK, Spider Man i innych wcześniej? - jestem przekonany, że gdyby tytuł był gotowy pojawiłby się w tym roku. Nikt nie wie, kiedy jakie gry będą miały premierę w 2024 - dziś podczas konferencji Xbox wiele tytułów podawało datę na 2024.
Tutaj zakładam, że to przemyślany zabieg i będą odkrywać więcej kart z czasem.
Myślę,że nie ma co ignorować kalendarza. Co prawda spółkę aktualnie już stacja wydatki marketingowe na poziomie 20mln na grę. Jednak to nie jest dużo. Spółki nie stać na takimarketing jak przy W3 czy CP. Zamiast wydawac 20 czy 100mln na marketing lepiej znaleźć dogodniejszy termin a każdy dodatkowy czas warto poświęcić na poprawki w grach. Gra nigdy nie jest bezbłędna. Więc każdy dodatkowy miesiąc się przyda. Oczywiście gdyby gra była gotowa pod koniec zeszłego roku nie czekaliby ale gra jeszcze nie jest odpowiednio dopracowana według standardów spółki. My tu nie chcemy takich premier kak wspomnianej wyżej gry Mam wrazenie, ze nie jestem jedyna osoba raczaca sie procentowymi napojami z tytulu niezrealizowanych zyskow. Tak tylko zalece rozwage. Laska rynku na pstrym koniu jezdzi, a czesto spolki z tego samego indeksu lubia ruszac sie podobnie.
|
|
Blackrock tez schowal sie pod prog. Chyba odbior dodatku im sie spodobal. Zaczyna sie robic niebezpiecznie euforycznie. RSI orbituje, przydalaby sie korekta (chce dokupic).
|
|
Point72 tez powoli wychodzi. Squeeze to moze nie jest, ale i tak przyjemnie sie oglada.
|
|
Temat:
11BIT
Bardzo solidnie to wyglada. Wlasciwie w tym momencie dziwi mnie fakt jak niewiele negatywnych misiow siedzi na spolce liczac na powiekszenie pozycji w promocyjnej cenie. Sam chcialbym miec wiecej jej w portfelu po dobrej cenie. Powoli zaczynam sie godzic z faktem, ze raczej sie nie doczekam, chyba, ze spolka jakims cudem znajdzie sie na celowniku szortow w stylu CDR.
|
|
A tak dla smiechu polecam tez lekture swiezego pozwu ulubionej kancelarii akcjonariuszy CDR. www.bloomberg.com/press-releas...Cytat: On June 7, 2023, GameStop issued a press release announcing disappointing first quarter 2023 results, including non-GAAP earnings per share of -$0.14, missing consensus estimates by $0.02, and revenue of $1.24 billion, missing consensus estimates by $120 million, and representing a 10.1% year-over-year decline. The same day, GameStop disclosed in a filing with the U.S. Securities and Exchange Commission that the Company's "Board of Directors . . . terminated Matthew Furlong as President and Chief Executive Officer of the Company, effective immediately". Multiple analysts responded negatively to this disclosure, noting that Matthew Furlong's termination amounted to the Company's fifth such termination of a Chief Executive Officer within the past 5 years. In addition, Wedbush Securities cut its price target on the Company's stock to $6.20 per share.
On this news, GameStop's stock price fell $4.67 per share, or 17.89%, to close at $21.44 per share on June 8, 2023.
Polecam sprawdzic gdzie kurs GME jest teraz. W pare dni podstawy pozwu staly sie troche nieaktualne. Cos ewidentnie nie styka w maszynie do szortowania. Te wszechwiedzace fundusze, ktore jakims cudem sobie na cel te dwie spolki obraly latwego zycia nie maja. Ich strategie arbitrazowe musza byc bardzo skomplikowane. Ciekawe jak bedzie wygladal kontratak, do konca tygodnia bedzie calkiem ciekawie. Zas piatkowa koncowke sesji bede obserwowal z wypiekiami.
|
|
nowy57 napisał(a):S squezze ? W zyciu. Jak chcesz zobaczyc jak short squeeze wyglada, rzuc okiem na sesje 25-28 styczen 2021. Szczegolnie uwage zwroc na wolumen.
|
|
Wersji z gamepass nie zmodujesz. W przypadku gier Bethesdy to od Oblivion koniecznosc, zeby sie w to w ogole sensownie grac dalo. Moze tym razem takiej potrzeby nie bedzie, ale oddechu nie wstrzymuje.
O ile sprzedaz samego Cyberpunka jakos mnie specjanie nie zaskakuje, bo zawsze w promocji okupuje top, to juz fakt, ze preorder dodatku sprzedaja sie az tak dobrze, to juz troche dla mnie szok. Ojjj, cos mam przeczucie, ze analitycy mocno niedoszacowali ile sztuk tego sie rozejdzie.
|
|
Nie wiem skad zalozenie, ze trasa odbedzie sie w ramach targow. Tak naprawde nic nie wiadomo i rownie dobrze moga to byc eventy w przeciagu biezacego i przyszlego miesiaca.
|
|
Ja czuje sie pozytywnie nastawiony i czekam z niecierpliwoscia na prezentacje dodatku.
Zrzut po wynikach wyglada jak zdrowa korekta, wolumen tez sie zgadza. Dalej czuje sie byczo.
|
|
Temat:
11BIT
Co jest alternatywa jak nie dowiezie?
|
|
Ja mam nadzieje na dwie rzeczy. 1. Sprzedaz dodatku bedzie znacznie wyzsza niz standardowy przelicznik podstawka vs dodatek z racji lojalnej i wyglodzonej bazy fanow Cyberka. 2. CdP wykorzysta okazje do podniesienia ceny dodatku i zestawu obu. Ostatnio nawet niektore popularne indyki drozeja z racji inflacji itd. Choc znajac dotychczasowa cenowa polityke firmy raczej marne szanse na to.
Co bedzie, zobaczymy. Prezentacja juz niedlugo, ciut ponad tydzien. Mowiac szczerze nie moge sie doczekac zobaczenia co tam upichcili. I bardziej czekam na to niz na Diablo 4 czy Starfield.
|
|
Bartas_Gda napisał(a):Aticzek napisał(a):Wynik jak na wycenę jest kompromitujący, ale tu się kupuje marzenia które imo nigdy się nie ziszczą, co nie przeszkadza żeby spółka urosła kolejne 100% Konsensus to kolejna kompromitacja, typowa zagrywka pod kupowanie balona, który już raz pękł. kompromitujący? Podaj liczby - przy tych danych za 1Q23 mam P/E TTM 30 - na horyzoncie istotne rozszerzenia w postaci widma wolności. Czy P/E na poziomie 30 to kompromitacja. Jestem pełen podziwu dla totalnej polaryzacji jaka ma miejsce na forum Najbardziej w oczy rzucają się docinki od @krewy który powinien być tutaj wzorem merytorycznej dyskusji a tak nie jest i po raz kolejny raz zwracam na to uwagę. Jak ktoś uważa że wyniki to kompromitacja i CDR to balon to czekam na merytoryczne argumenty. Marzenia kupuje się na takich spółkach jak no NCL @krewa nie mów mi tylko, że w przypadku inwestycji w takie spółki jak CDR oczekujesz dywidendy. Od razu widac, ze jestes niedoswiadczonym amatorem. Przeciez to oczywiste, ze P/E 30 na CDR to nieowybrazalny balon, a 175 na NVIDIA to oszczedna wycena dobrze rokujacej spolki poparta solidnym fundamentem. Zalecam wiecej lektury artykulow na popularnych portalach celem edukacji.
|
|
Zrzut jutro polaczony z wysypem artykulow jak to rynek jest rozczarowany przebiciem konsensusu tylko 111.9% jest pewny niemal jak w banku. Pytanie tylko czy zatrzyma sie na poziomie zdrowej korekty ostatnich dwoch sesji czy jednak uda sie wywolac wieksza panike.
|
|
Bicie piany jak to wynik lepszy o 111.9% vs konsensus to slabizna oglaszam za oficjalnie rozpoczete.
Nastepne w programie - tlumaczenie jak to wysoka sprzedaz DLC to dla spolki problem, bo teraz ma duzo gotowki, a kazdy glupi wie, ze przy wysokiej inflacji duzo gotowki posiadac sie w kasie nie powinno.
|
|
O rany mogliby sie postarac wymyslic jakas nowa plotke, ale nie ciagle powtarzaja ta sama. Tak sony kupi studio, ktoremu zablokowalo sprzedaz gry w swoim sklepie. Wszak wiadomo, ze to oznaka estymy i szacunku.
Ludzie sa coraz glupsi.
|
|
Bergman napisał(a):Aticzek napisał(a):BlackRock to największy na świecie fundusz inwestycyjny, i jak będzie chciał to zrobi tu totalną miazgę. ło Panie, co to za bzdury ? Polecam zerknąć chociażby na Lumen Technologies i jaką pozycję mieli kiedyś i jaką obecnie. Blackrock potrafi pomylić się bardzo w swoich inwestycjach. Poza tym nigdy nie wiesz pod co taki fundusz ma krótką pozycję. Po co tak daleko szukac? Na Orlenie krotka zamykali z ok 50% strata. Krotka na Tauronie tez mieli stratna. Nie chce mi sie szperac po ich historycznych 13f, ale wcale bym sie nie zdziwil jakby i wtedy netto byli na longu i koniec koncow wyszli na plus.
|
|
Blackrock dalej netto jest na longu. Chociaz o 1.14% pozycje skrocil, wg danych z ich ostatniego 13f z 30 kwietnia 2023 dalej ma 1.75% akcji spolki. To wyglada na zwyczajny hedge longa. Jakos ten fakt fachowcy z portali finansowych pomijaja...
Macie drobny przedsmak jak bedzie wygladac bicie piany po udanym raporcie i premierze dodatku.
|
|
Nawet jesli wypuszcza gre idealna, to szykuj sie na standardowy review bombing i podplacone artykuly jakie to slabe jest. Czy tam po prostu zwyczajnie podpuszczajace, bo temat znowu zrobi sie goracy, a kliki w portalach najlatwiej sie zbiera na rageu i hejcie. Jak nie bedzie na co narzekac, to bedzie narzekanie, czemu gra taka nie wyszla na premiere, albo cos sie znajdzie. Nie dosc, ze to teraz zaczyna sie robic norma, to jeszcze dochodzi kwestia, ze szorty jakos tez chca akcje odkupic. A na takim poziomie i takim dziennym wolumenie zwyczajnie sie nie da.
|
|
Temat:
IFIRMA
maslak napisał(a):Rufusinski napisał(a):Jako ich od dluzszego czasu klient z racji jakosci swiadczonych uslug wstydzilbym sie wystawic rekomendacje wyzsza niz trzymaj. Na szczescie nie jestem analitykiem. Co zatem skłania Cie do dalszego korzystania z ich usług które jak rozumiem oceniasz nisko ? Pytam z ciekawości, a nie zaczepiam, aby jako akcjonariuszy lepiej zrozumieć Twoje spojrzenie jako klienta. Dokladnie to samo co sklanialoby analitykow do wystawienia rekomendacji trzymaj. Nie oceniam ich nisko, zdecydowanie srednio. Rezygnacja z ich uslug zmusilaby mnie do przeniesienia calego e-archiwum faktur i rozliczen do kolejnego biura, co moze wydawac sie proste, ale strasznie mnie odstrasza. Bede dalej korzystal z ich uslug, poniewaz oferuja mi one niezbedne dla mnie minimum, ale nie widze w dluzszym horyzoncie wzrostu, szczegolnie, ze zaczyna pojawiac sie sporo konkurencji oferujacej podobne uslugi z bardziej hip/cool/iekosystem marketingiem. Stad nieporada finansowa trzymaj (konto u nich).
|
|
Temat:
IFIRMA
Jako ich od dluzszego czasu klient z racji jakosci swiadczonych uslug wstydzilbym sie wystawic rekomendacje wyzsza niz trzymaj. Na szczescie nie jestem analitykiem.
|
|
Temat:
JSW
No bo to przeciez perla polskiego gornictwa! Sam mieszko kladl pierwszy stempel, zupelnie nie kolejna spolka z wiekszosciowym udzialem skarbu panstwa. Powstan, oddaj zysk. Najwyzej kolejny podatek sie uchwali.
|
|
Temat:
PKOBP
micmak napisał(a):Ostatnio czytałem, że mocno rośnie liczba osób które nie płacą w Polsce kredytu we frankach. Coś już ponad 8%. Liczą na wygraną w sądzie. Co na to banki? Beda mialy ostro w plecy. Tajemnica poliszynela jest, ze banki nie bawia sie w wypowiadanie umow kredytowych i zajmowanie mieszkan, tylko sprzedaja dlug o wysokim ryzyku w formie innych instrumentow czy tez ich pochodnych. Jesli to co mowisz jest prawda i bedzie mialo wysoki procent wystepowania, szortuj banki i bierz longi na firmy od dochodzenia dlugow, Kruk etc. Problem w tym, ze juz troche po ptakach, mowiac potocznie.Chyba, ze skala jest o wiele wieksza i jakims cudem pomiedzy sprawozdaniami pochowali dlugi klientow wysokiego ryzyka. Generalnie PKO, jak i cala reszta naszej cudnej gieldy, mialo cofke do poziomow blickich 2008, co uwzgledniajac inflacje moze ci wiele mowic o skali problemu i jak ladnie kapital jest z naszej gieldy wyprowadzany. Morgan Stanley wczesniej i Goldman Sachs teraz, nie otwierali tu biur, zeby stracic. :D
|
|
Odlatujecie w kosmos. Baks szczegolnie z neoludytyzmem. Skupmy sie moze na finansach spolki, zamiast probowac rozmawiac o sprzecie bez pojecia o nim. W tym pierwszym nie bedzie mi tak latwo zlapac dyskutantow na przyslowiowym plecieniu bzdur.
|
|
Przepaskudna swieca i wolumen. Ciekawe czy 100zl w przyszlym tygodniu wytrzyma.
|
|
tgolik napisał(a):aircanada15 napisał(a):Do fanów dywidendy: moglibyście wytłumaczyć wasze rozumowanie ? Przecież mówimy o kwotach rzędu "dorobię sobie rozwożąc jedzenie na Glovo'' ? Dywidenda jest dla starych akcjonariuszy z czasów Optimusa. Dla świeżaków ma mniejsze znaczenie. Heh cieszylem sie, ze zlapalem pambu za nogi, jak tylko zobaczylem wpisanie Kicinskiego i Iwinskiego do zarzadu. A cala ulica zyla obiecanymi miliardami z PETROLINV. Chociaz przed premiera W2 tez watpliwosci nachodzily. Dzis mam deja vu.
|
|
Indie i dobrzy programisci? A to zabawne :D
|
|
Nie na takie wiadomosci kazdy liczyl. Z boczniaka dostajemy wybicie dolem. I teraz raport zamiast pomoc w wybiciu gora, do kanalu boczniaka w najlepszym wypadku kurs zawroci. A jesli jeszcze jakims cudem rozczaruje...
|
|
mihumor napisał(a):Spada jakby to był bank. Może i jest, taki żarcik ze strony rynku. Zaden zarcik, to bank pelna geba. Tylko nie dla ciebie, tylko do drenazu i finansowania idiotyzmow rzadu.
|
|
Za duzo za szybko. Jesli jutro, to sie odbijemy. Wolalbym zobaczyc najpierw pare spokojnych sesji bujajacych sie pi razy oko w obrebie knota dzisiejszej przed atakiem na tak spory opor.
|
|
baks napisał(a):Nawet nie ma co porównywać. Poczytaj sobie jak szybko naprawiono grę do bardzo dobrego poziomu i poczytaj sobie jaki był poziom cen gry a to gracze wydają ocenę. CP dopiero po ok 1,5 roku zyskał na jakości ale oceny inwestorów są bardziej stronnicze poprzez większe zaangażowanie w te czy inne spółki. W mojej opinii jeśli grę usprawnią w 3 miesiące to dobra gra. Nie da się zrobić gier bez błędów - istotne jest jakiego typu to są błędy. Gry są coraz większe i ilość błędów musi rosnąć. Jednak część wad CP jest praktycznie nie do usunięcia i o tym piszę. Ja nie liczę na cud ale jakość W3 będzie dla mnie wielkimi sukcesami.
Mam nadzieję, że nowe środowisko i silnik pomoże podnieść jakość gier i spółka uniknie dramatu z utratą potencjału tak jak przy CP. Mi to wystarczy. I za to trzymam kciuki za nowe otwarcie i nowych menedżerów projektów. Nie musze czytac, pamietam jak wczoraj.
|
|
baks napisał(a):CDProjekt przygotowuje być może nowy rozdział w historii spółki. Jeśli uda się go zrealizować w jakości zbliżonej do W3 to może być to spółka na miarę naszych oczekiwań. Plany wyglądają bardzo mocno i ciekawie. Wypada trzymać kciuki z powodzenie planów. [quote][Wiedźmin Project Sirius z potencjalnymi szczegółami. Elementy kooperacji i PvP wymienione w ofertach pracy Szymon Góraj | 31-01-2023 10:00 | Od pewnego już czasu wiadomo, że CD Projekt RED szykuje wielką ofensywę gier z uniwersum na bazie prozy Sapkowskiego. Gdzieś w oddali wisi nad nami remake nieco już przestarzałego pierwszego Wiedźmina, ponadto ujawniono kilka większych przedsięwzięć. Wygląda więc na to, że twórcy chcą trafić w nieco inną część rynku, wprowadzając do gry elementy rozgrywki wieloosobowej. Obecnie trwają prace nad wspominaną już odświeżoną wersją Wiedźmina (z początku określano to jako Project Canis Majoris) pod okiem Fool's Theory, ponadto CD Projekt RED działa z Project Polaris - otwarciem zupełnie nowej trylogii. Wszystkie trzy przedsięwzięcia mają zostać ukończone w trakcie sześcioletniego okienka, a proces zostanie rozpoczęty przez nową część Wiedźmina, stworzoną na silniku Unreal Engine 5. www.purepc.pl/wiedzmin-project... /quote] Ja bym wolal jednak w chociaz ciut lepszej jakosci. Nikt juz nie pamieta, albo patrzy przez rozowe okulary, ale Wiedzmin 3 na premiere byl bardziej zbugowany niz CP2077. Crashe, awantura o downgrade, psujace sie questy, pelno glitchy itd. Tylko, ze wtedy nie bylo potrzeby robic nagonke pod szorty, wiec ludzie sie z tego smiali i powstawaly memy np z Plotka, ktore do dzis maja sie calkiem niezle w sumie.
|
|
Wilk z T29 napisał(a):Komputronik to detalista, Action o ile pamiętam to marki własne, hurt i trochę detal. W mojej opinii detal jest bardziej perspektywiczny. Z jakiego powodu Action miałby być wyceniany 4 x drożej od Komputronika? CCC od kiedy pamiętam jest zadłużony po uszy, często rynek o tym zapominał. Przypomni sobie z czasem. Tluklem grochem o sciane w watku o Allegro o zadluzeniu w okolicach kursu ca 60 zl, a zobacz gdzie jestesmy teraz. Czasami trzeba czekac bardzo dlugo i miec rezerwe kapitalu, ale predzej czy pozniej rzeczywistosc zapuka do drzwi.
|
|
Temat:
PKNORLEN
Gring napisał(a):Jak myślicie, realne jest 30zł dywidendy na akcję? Rok temu było 3,50, ale przeznaczyli tylko 1,5mld na dywidendę, w tym roku mają już 19mld zysku, 10mld może iść na dywidendę moim zdaniem No pewnie. I kurs -50% po odcieciu. Niektorzy to maja pomysly.
|
|
Ja bym nie doszukiwal sie tu jakichs fundamentalnych przeslanek. Z mojego punktu widzenia to zwyczajna kontra niedzwiadkow/szortow, ktorym zaparkowanie kursu powyzej sma50 jest nie na reke. Obstawiam kontynuowanie boczniaka dookola srednich ruchomych 50/100 w najblizszych tygodniach.
|
|
xseror napisał(a):Doskonale wiem jak działa prawo i wiem czym jest ugoda,(...) No tak. Zapewne stad stwierdzenie, ze: Cytat:Ale jak to jest że w USA ludzie wygrali z molochem fałszującym dane o grze (...) Cytat: ja pokazuje wyrok jest o co walczyć Jaki wyrok? Przeciez czarno na bialym jest i sam piszesz, zawarta zostala ugoda. Powtarzaj na glos za mna w tempie dostosowanym do swojego przyswajania: ugoda to czynnosc pozasadowa. Jesli o jakims wygranym tu w ogole w przypadku ugody mozna mowic, to tylko o kancelariach reprezentujacych obie strony. A to i tak pyrrusowe zwyciestwo, bo na ciagnacym sie przez wiele lat postepowaniu zarobiliby jeszcze wiecej $$$. Myk polega na tym, ze CDP reprezentuje Cooley LLP, ktora jest tytanem takich spraw i firma do ktorej w podobnych sprawach leci cale Silicon Valley i reszta IT firm w USA. I za swoje uslugi kaza sobie adekwatnie placic, wiec przeciaganie sprawy nie jest czyms czym byliby zainteresowani, bo efektywnie byloby to ubytkiem w ich prestizu. Cytat:ale jak by podobny pozew wyszedł ze strony polskich akcjonariuszy mogło by być ciekawie Ciekawie o tyle, ze zostaliby wysmiani w kazdej instancji przez ktora probowaliby to pchac. Chyba, ze sprawa zainteresowalby sie ekspert prawny mniejnizzero i probowal to pchac kolanem przy uzyciu swoich ludzi.
|
|
xseror napisał(a):Ale jak to jest że w USA ludzie wygrali z molochem fałszującym dane o grze, a w Polsce nikt pozwu nie złożył chociaż na pewno dużo ludzi tu jest też w plecy. Ale jak się nie walczy o swoje to się dostaje w efekcie standardy GPW. A ja pokazuje wyrok jest o co walczyć, a w USA firma mogła się bronić bo tam były ADR, a w Polsce są akcje wiec szanse na wygraną są dużo większe. Nie rozumiesz jak dziala prawo i czym jest ugoda. Sprobuje wytlumaczyc: ugoda to czynnosc pozasadowa, nie majaca nic wspolnego z orzecznictwem i nie jest ani przyznaniem sie do winy, ani stwierdzeniem niewinnosci. Tak samo nie ustala zadnego precedensu. Jest jedynie dogadaniem sie na konkretna kwote z powodem w celu unikniecia wlasnie kosztownego postepowania sadowego, ktore by powyzszym owocowalo. Jesli dalej nie do konca rozumiesz, polecam cofniecie sie rok w watku i poczytanie moich postow, gdzie ludziom wieszczacym bankructwo z tego tytulu probowalem to wytlumaczyc. Jak sam widzisz sprawa jest wygrana wlasciwie nawet z uposledzonym prawnikiem tylko z tytulu tego, ze mowimy o ADRach. Sek polega na tym, ze zaplacili tyle, ile krotki okres reprezentacji przez powazana i prestizowa kancelarie w USA by ich kosztowal. I sprawa moglaby sie ciagnac latami (jak sam widzisz po odstpie od pierwszej informacji o ugodzie vs klepnieciu jej przez sad). Pomimo tego, ze kazdy wie jaki zapadnie wyrok (stad kwota nizsza niz rok temu, prawnicy CDP wiedza, ze to niepowazny pozew, chodzi tylko o naglowki w prasie z ktorych zreszta pozywajaca kancelaria slynie, vide podobne pozwy vs ATVI itd). Ale pracujac w kancelarii kazda czynnosc bedziesz wydluzal pod ustawowy termin wlasnie po to, zeby klient zaplacil. Niestety nie jestes jedyny i czesc prasy branzowej powiazana z instytucjami z pozycjami krotkimi, bedzie za wszelka cene starala sie to w swietle negatywnym przedstawiac. Jesli drobni niezorientowani sie przestrasza nic tylko korzystac z promocji.
|
|
Tyle czasu zajelo klepniecie tej ugody sadowi.
|
|
Zgaduje, ze beda probowali przeglosowac kolejny skup zamiast emisji. Trzymam kciuki.
|
|
Zarowno na steam i na gog, powrot do starej wersji to pare klikniec w menu. Nowa wersja rowniez udostepnia wersje dzialajaca na dx11, ktora pozbawia takie dzialanie sensu. Jesli z jakiegos powodu ktos ma problem z wersja dx12, wersja dx11 dziala identycznie jak stara gra zmodowana, ale zawiera reszte zmian (kamera, questy itd).
Gra w wersji dx12 jednak potrafi sie zawieszac, co moge potwierdzic juz niestety z wlasnego doswiadczenia. Do wczoraj nie mialem problemow, a teraz przy wlaczonym ray tracingu nie chce mi nawet wczytac save. DX11 albo DX12 RT off i wczytuje bez problemu. Mial tez pare crashy do pulpitu. Wiec z pewnoscia sa tu usterki techniczne do poprawienia. Mam nadzieje, ze przy okazji tego nie rusza jakosci assetow i wydajnosci. Bo kompresowaniu tekstur i zmniejszanie rozdzielczosci lodow, gestosci obiektow otoczenia itd w patchu, ktory mial to podbic dla next genowego sprzetu jest kompletnie bez sensu. Predzej czy pozniej do ludzi dotrze, ze to jak przeplacili na gorce cen kart graficznych nie jest zadnym gwarantem wydajnosci. Zas nawet z suwakiem na high gra wciaz wyglada cudnie.
|
|
CSharpBeginner napisał(a):Wg. mnie wiązanie spadków z problemami W3 New Gen jest bardzo mylne z wielu powodów. W skrócie aktualizacja jest darmowa, także nie ma ona większego wpływu na wyniki spółki i logiczne było, że gdy musieli przez wojnę sami ukończyć develpoment zrobili to zapewne po łebkach bo studio jest skupione na DLC do CP i nowych projektach. Z punktu biznesowego nie było sensu tutaj angażować większych zasobów co jest w pełni zrozumiałe. Poza tym wystarczy spojrzeć na inne spółki gamedev jak się dzisiaj zachowały, TEN podobne spadki, 11b i PLW też duże minusy, za oceanem Rockstar również widzę spada 4%. Także powtarzanie jak mantra, że dzisiejszy spadek to przez nieudaną aktualizacje jest niepoważne. Nastąpiła po prostu kolejna fala realizacji zysków po wzroście z 80->150. Aktualna pewnie zachaczy już o równe 100 zł i zobaczymy co dalej. Szczerze watpie, ze spadnie do 100. Raczej czeka nas powtorka z poczatku grudnia. A i juz jutro pod koniec sesji moze byc calkiem ciekawie.
|
|
tgolik napisał(a):Suwaki, na prawo. Patrz! To było chyba dzisiaj podstawowe działanie większości niecierpliwych graczy (w tym mnie). Opcji graficznych w Wiedźminie 3 jest w tej chwili tyle, że do każdej konfiguracji da się je dopasować. Można też skorzystać z presetów. Gra została odświeżona, żeby jeszcze za kilka lat wyglądać świetnie. Dla większości graczy część suwaków stanie się dostępna za 5 lat.
Gra ma w tej chwili zauważalnie wyższe wymagania niż wersja premierowa. Natomiast Ultra+ z RT max wygląda świetnie, jednak zarzyna sprzęt. Niestety są problemy techniczne - zawieszenia gry, narastające pogorszenia działania, gdy w jednej sesji testuje się różne ustawienia - tak jakby w trakcie zabawy wyciekał VRAM. Część problemów związana też jest ze starszymi sejwami. Po podobnych problemach premierowych Calisto Protocol zatonął w odmętach Steamowego TOP 1000. Myślę jednak, że Wiedźminowi to się nie przydarzy i Redzi jakoś wyjdą obronną ręką. Restartuj gre po zmianie ustawien i po problemie. Wycieki moze sa, ale po kompletnym zapchaniu restart jest zawsze wskazany, bo tego typu kwiatki potrafia wyskakiwac i raczej sa po stronie sterownika. Callisto Protocol zas zatonal, bo to po prostu srednia gra. Ani to dobry horror, ani fajna gra akcji. Wlasciwie jedyne czym mogl sie wyrozniac to wlasnie grafika.
|
|
baks napisał(a):Rufusinski napisał(a):
Dokladnie to sie dzieje. Ludzie odpalaja na Ultra+ i placza, ze im karty zdychaja. Tymczasem z tego co zdazylem natestowac te ustawienia wymagaja duzej ilosci vramu. I karty z 8GB lub ponizej maja problem z obsluzeniem bez dzikich przyciec. Ciecie rozdzielczosc niewiele pomaga, wiec i DLSS nic nie daje. U mnie Ultra i Ultra+ sa zwyczajnie niegrywalne. Ale po zejsciu ze wszystkimi suwakami na high caly problem znika gra hula jak marzenie w okolicach 90 fps bez RT.
To o czym piszesz nazywa się ..... optymalizacja. Nie jest żadnym wytłumaczenie jeśli gra dobrze działa tylko na najmocniejszych grafikach o ile tak jest w rzeczywistości. Spółka zdawała sobie sprawę, że będzie z tego smród. Jeśli to celowe zagranie to wygląda jak kolejny strzał w obydwa kolana. Jak inwestorzy mają wierzyć, że spółkę stać na zrobienie hitowej gry ? Niezupelnie. Kazdy moze dostosowac ustawienia do mocy sprzetu i ilosci klatek, ktora go zadowala i gra takie opcje udostepnia. To co ty okreslasz jako optymalizacje to ustawienie sztucznego sufitu dla ustawien, zeby srednie karty niby hulaly na ustawieniach 'maksymalnych' oferowanych przez gre. Jesli ktos jest niezadowolony z plynnosci naprawde nie boli i nie jest ujma ustawienie detali zamiast na ultra na high. Gra i tak wyglada bardzo dobrze. Ale wole miec ta opcje w menu, a nie palowac sie modami i recznie podkrecac lod bias, streaming distance itd, bo do ludzi sypiacych 6k za karty z 8GB vramu w pandemicznym szczycie cen zaczyna docierac jak genialnie wydali pieniadze. Inna kwestia to, ze u niektorych sa widoczne prawdziwe usterki ze zle renderujaca sie trawa, nierendurajaca sie czescia scenerii itd. Ale z tego co widze to pojedyncze przypadki, ktore pewnie szybko zostana spatchowane. Wiekszosc narzekania jest na to, ze dlss i fsr nie dziala, bo suwakami z detalami zapchali caly dostepny vram.
|
|
asganis napisał(a):Rif napisał(a):A co tu się odwaliło...? www.ppe.pl/news/310451/wiedzmi...Podoba mi się jeden komentarz: "Cybepunkizują Wiedźmina". Co niestety oznacza, że w CDR bez zmian. Nowa strategia to na ten moment pudrowanie problemów. Chyba za wcześnie wydawać opinie na podstawie kilku komentarzy. Na ten moment na steamie W3 jest w top10 ogrywanych tytułów z wynikiem prawie 86tyś a takich liczb chyba nie osiąga niedziałająca gra. Na PC są tysiące konfiguracji sprzętu więc statystycznie trafi się garstka u której coś może nie zadziałać, a nie ukrywajmy sporo ludzi włączy ustawienia na max ze wszystkimi możliwymi wodotryskami i są zaskoczeni że ich kilkuletni sprzęt nie ogarnia.Nie bronie spółki ale sam opinii jeszcze nie wydaje póki nie zagram. Dokladnie to sie dzieje. Ludzie odpalaja na Ultra+ i placza, ze im karty zdychaja. Tymczasem z tego co zdazylem natestowac te ustawienia wymagaja duzej ilosci vramu. I karty z 8GB lub ponizej maja problem z obsluzeniem bez dzikich przyciec. Ciecie rozdzielczosc niewiele pomaga, wiec i DLSS nic nie daje. U mnie Ultra i Ultra+ sa zwyczajnie niegrywalne. Ale po zejsciu ze wszystkimi suwakami na high caly problem znika gra hula jak marzenie w okolicach 90 fps bez RT. Ray tracing zas to domyslnie wlaczone global ilumination jako pierwsza opcja, ktora zawsze byla morderca i dla porownania w CP 2077 jest dostepna powyzej opcji ultra z nazwa psycho. Tu zas jest opcja podstawowa, ktora po wlaczeniu dopiero pozwala na odpalanie reszty wodotryskow. I tak samo jak w CP2077 morduje wszystko z 3090 wlacznie. To opcje dla ludzi z 4080 i 4090 na poziomie ultra+ lub trzeba sie pogodzic z przesuwaniem suwakow jak wyzej i wtedy znowu gra zaczyna dzialac plynnie. Jesli zas o same wrazenia chodzi na zywo gra wyglada o niebo lepiej niz na wszystkich dotychczasowych materialach promocyjnych i w zyciu by sie nie zgadlo, ze to odpicowany tytul z 2015. Niestety w wersji next gen na sprzecie z 2015 juz nie pohula, co okazuje sie byc dla czesci graczy szokiem. Jak znam zycie pewnie 'poprawia' to znowu zmieniajac ustawienia podpiete po etykietke i ultra+ stanie sie obecnym high i wszyscy zostana skazani na ta sama gorsza grafike niezaleznie od posiadanego sprzetu, tylko po to, zeby czesc spolecznosci nie czula psychicznego dyskomfortu, ze ma w grze jakis suwak niewymaxowany. edit: Z tego co widze suwaki na ultra i ultra+ niezle tez morduja cpu, wiec jesli ktos ma slaby procesor ale mocna karte, tez nie bedzie mial powodow do radosci.
|
|
tgolik napisał(a):Bartas_Gda napisał(a):Zaprzeczenie napisał(a):I kolejna gwiazda światowego kina w grze! Idris Elba. Dobrze to rozgrywają. czy ze mną jest coś nie tak - że nie znam wg aktora? To gwiazda serialowa (główna rola w serialu Luther). W kinie role drugoplanowe. Aktor jest swietny. Jesli ktos jeszcze nie ogladal to koniecznie musi The Wire i Beasts of No Nation. To jego role popisowe. Uwielbiam kolesia. I nie, niestety Bondem nie bedzie z racji wieku, to juz potwierdzone. A szkoda, bo byl moim faworytem/
|
|