ngvwxxhm
Advertisement
PARTNER SERWISU
uhehfpme
del-28042021

del-28042021

Ostatnie 10 wpisów
Paradoksalnie dobrze na tym wyszli tacy klienci ING jak ja. Nie dość, że na awarii szczęśliwie nic nie straciłem (nawet planów zakupowych nie miałem, więc potencjalnego zysku też nie straciłem), to ING nie pobierze prowizji od PCF. A prowizja za te kilka akcji, które mi wpadły, byłaby nieefektywna ;)

W ING wszystko się załatwiło wczoraj. Ok. połowy dnia miałem akcje i zwrot kasy na koncie.

Potwierdzam i ja redukcję 98,5%. Mam już rozliczenie w bm.

Na razie tylko apka. Na kompie nie widzę maklera. Ale u mnie też się zgadza, nawet się zlecenie kupna zrealizowało ;)

CSharpBeginner napisał(a):
A ja mam pytanie czysto techniczne, może akurat ktoś wie.

W przypadku takiej awarii, jak teraz, że DM wyłącza Maklera. Czy jaki kolwiek inny DM swój system, jak wiadomo akcje są zapisywane w KDPW, także nie ma obaw, że coś zniknie. Jak wygląda sytuacja ze stop-lossami? Gdzie one są przechowywane? Jeżeli DM wyłącza swój system, to stop-lossy też wylatują? Czy może gdzieś indziej je DM przekazuje i tak jak teraz przykładowo leży Makler to stop-lossy dalej się moga wykonać?

Niestety nie można według mnie stwierdzić, że "nie ma obaw". Ja mam obawy i z każdą godziną, a teraz dniem, są one poważniejsze. O ile ja się orientuję, w KDPW prowadzony jest rejestr akcji spółek z podziałem na poszczególne biura maklerskie, a podział tej puli na poszczególnych inwestorów to już jest kwestia biura maklerskiego. Dlatego właśnie ja nie jestem zaniepokojony ewentualnymi stratami, tylko tym, czy moja gotówka i akcje są bezpieczne. Bo przecież ta gotówka i akcje są czysto wirtualne i potrafię sobie niestety wyobrazić sytuację, że BM ING na skutek awarii albo jakiegoś ataku hakerskiego, utraciło całą bazę danych swoich klientów i teraz nie są w stanie się doliczyć kto miał ile akcji jakich spółek, czy ile gotówki. Co w takiej sytuacji? Bardzo czarna d....

ING wprawdzie wczorajszy swój komunikat zmodyfikowało o dodanie zapisu, że środki, akcje i dane osobowe klientów są bezpieczne, ale co innego mieliby napisać, nawet gdyby było inaczej....

Generalnie fajnie nie jest :(

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 27 kwietnia 2021 08:31:52
Liczba wpisów: 7
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,201 sek.

kdrpkqcq
xqvxvwyq
sdnkartb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 751,90 zł +383,76% 96 751,90 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vodgcpbp
dqqnwtiq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat