Chodzi Ci o przeliczenie kursu jak sądzę.
|
Wychodzi na to, że znalazłem odpowiedź na temat PIT-ZG. Konstrukcja tego załącznika jest taka, że nie ma tam możliwości wpisania przychodu i kosztów, a jest możliwość wpisania wyłącznie dochodu w jednej z rubryk, tj. w pozycji 31. Jest również pozycja 32, w której można wpisać podatek zapłacony za granicą, jeżeli został za granicą zapłacony. Konstrukcja deklaracji jest taka, że w sytuacji, gdy nie osiągnęło się dochodów a stratę, nie ma możliwości wpisania czegokolwiek w załączniku PIT/ZG, ponieważ strata oznacza, że musi to być kwota wyższa od kwoty 0. Wnioskodawca osiągnął stratę w wysokości 6 606,05 zł, w związku z tym załącznika nie powinien wypełniać. msp.money.pl/akty_prawne/inter...
|
Poniżej przesyłam link do instrukcji, którą zamieszcza Finax. www.finax.eu/pl/blog/wszystko-...W tym wypadku chodzi mi o PIT-ZG. Jest tam napisane, że jeśli była strata to wówczas jej nie wpisujemy w pole 32. Czy muszę w takim razie złożyć PIT-ZG, że skoro miałem stratę? Lub po prostu muszę złożyć dokument ZG, lecz z pustym polem?
|
Witam,
W 2020 dla testów założyłem konto w Finax żeby zobaczyć o co w tym chodzi. Po krótkim czasie stwierdziłem, że to nie dla mnie i sprzedałem wszystko.
Finax nie wystawia PIT-8C ale przesyła dokument z rozliczeniem, z którego wynika, że miałem stratę - 10 zł, którą muszę teraz rozliczyć.
Finax zawiera swoje transakcje na giełdzie w Niemczech.
Proszę o podpowiedź : Otrzymane dane z dokumentu ze stratą muszę wpisać w PIT-38, sekcja C w pola 20, 21 czy 22, 23 czy może jeszcze gdzieś indziej?
|