Temat:
DINOPL
Może masz racje. Ale obserwuje ta spółkę od jakiegoś czasu, bo miałem akcje i tam jest jakaś dziwna gra przerzucania pojedynczej akcji(1 szt). Nie wiem na czym to za bardzo polega i komu się to opłaca. Masz jakiś pomysł @krewa? Na ten moment obserwuje od 2 tygodni żeby wejść w pozycje krótka pod oporem 335(cert turbo). Spoźniłem się w piątek bo była dobra okazja ;) ale nie ucieknie
|
|
Temat:
DINOPL
Problem z Dino jest taki, ze wycena giełdowa nie odzwierciedla sytuacji fundamentalnej spółki. Mam wrażenie, ze wzrost kursu generowany jest przez fundusze, które prawdodpobnie grają na zwiększenie zysku. Maja po prostu jakiś cel żeby napompować spółkę do granic możliwości i sprzedać dalej. Stad bardzo agresywne budowanie sklepów. Tu nie chodzi o zyski tu chodzi tylko o zwiększenie majątku nieważne jakim kosztem. Ulica jest ubierana w drogie akcje podobnie jak było kiedyś z CDP. Kiedy nikt się za bardzo nie spodziewa akcje zostaną zrzucone. Dino niczym nie wyróżnia się poza konkurencje. Rekordowa wycena(nr 1 na polskiej giełdzie) to jest śmiech. Porównując inne spółki, które zarabiają krocie pomimo kryzysu i inflacji spadają jak kamień w wodę, a Dino cały czas rośnie. To spółka mocno spekulacyjna i nie za bardzo innowacyjna. Spadki mogą być bolesne :)
|
|
Temat:
DINOPL
Dino blisko oporu! Panowie jakie przewidywania na najbliższy czas?
|
|
MJK04 napisał(a):Cześć wszystkim,czy moglibyście mi pomóc w sprawie przelewów do IB. Ostatnio przelałem do nich z ING 5250 dolarów i okazało się że ich bank, JP Morgan Chase, wziął 100 dolarów prowizji, czyli ponad 400 złotych!!!
Czy to jest normalne? Czy można to zrobić jakoś taniej, moglibyście dać jakieś wskazówi.
Na ten moment wygląda to tak, że ja jeszcze nic nie zarobiłem, a już jestem 2-3% na minusie.
Proszę o pomoc.
mk
Cześć! Od lipca korzystam z IBKR i przynajmniej raz w miesiącu zasilam konto. Jeszcze nie zapłaciłem prowizji za przelew USD/EUR. Testowałem poniższe sposoby wpłaty: - Przelew w EUR z ING - tak jak pisał rafsty, za darmo ale jako że kupuje głównie za dolary to koszt przewalutowania w IBKR to 2$ od transakcji. - Przelew w EUR/USR z Revoluta. Też za darmo. Jest limit na darmową wymianę, z tego co pamiętam to powyżej 5k pln miesięcznie jest pobierana prowizja. Przynajmniej w tym darmowym pakiecie. Miałem problem przy przenoszeniu środków z Degiro i wtedy znalazłem trzeci sposób :) - Przelew w USD z Aion. Wg mnie najlepsza opcja. Darmowy przelew i wymiana USD po kursie międzybankowym bez limitu. Przelew dochodzi to IBKR po kilku godzinach. Za każdym razem przelew zrobiony do południa, mam dostępny przed startem sesji w Stanch. Mam nadzieje że to pomoże! Pozdrawiam
|
|
Temat:
TAURONPE
Ministerstwo Aktywów Państwowych złożyło wniosek o wpisanie do wykazu prac Rady Ministrów programu transformacji sektora elektroenergetycznego - poinformował resort w komunikacie prasowym. Program zakłada, że do Narodowej Agencji Bezpieczeństwa Energetycznego trafią aktywa związane z wytwarzaniem energii z węgla od PGE, Tauronu i Enei. "Kierujemy do prac rządowych przełomowy projekt transformacji energetyki. Zakłada on wydzielenie spółek węglowych, co da spółkom Skarbu Państwa oddech" – powiedział, cytowany w komunikacie prasowym, Jacek Sasin, wicepremier oraz minister aktywów państwowych. Program przewiduje wydzielenie do osobnego podmiotu elektrowni węglowych Enei, PGE oraz Tauronu, by odciążyć je i umożliwić pozyskanie kapitału potrzebnego do niezbędnych inwestycji. "PGE, Enea oraz Tauron są obecnie właścicielami 70 bloków węglowych. Wydzielenie ich z tych podmiotów odbędzie się przez nabycie przez Skarb Państwa aktywów związanych z wytwarzaniem energii w jednostkach węglowych. W związku z nierozerwalnością kompleksów energetycznych zasilanych węglem brunatnym wśród nabywanych aktywów znajdą się również kopalnie węgla brunatnego" - napisano w komunikacie. "Nie będą natomiast nabywane aktywa związane z wydobyciem węgla kamiennego. Przedmiotem wydzielenia nie będą też elektrociepłownie opalane węglem, gdyż planowana jest ich modernizacja w kierunku źródeł nisko i zeroemisyjnych" - dodano.To chyba niezbyt dobra informacja dla Tauronu, bo węgiel kamienny co cały TPE, jednak mimo tego przejęcie elektrowni węglowych to i tak duży plus. Niewiadomo też co z Jaworznem? Jego mi trochę szkoda, bo to elektrownia spełniająca normy emisyjne. Macie pomysły co dalej? Są tu w ogóle jacyś akcjonariusze TPE? :) Po drugiej stronie frontu jest wywiad z prezesem, który twierdzi, że cały węgiel zostanie wydzielony. www.wnp.pl/energetyka/prezes-t...Pozdrawiam!
|
|