PARTNER SERWISU
tyjehzse
denzelwaszyngton

denzelwaszyngton

Ostatnie 10 wpisów
BearHand napisał(a):
CDR chodzi obecnie w szerokim prostokącie i dopóki nie będzie potwierdzonego wybicia, żadne newsy, nowe silniki, etc nie poprawią sytuacji technicznej. Czy obserwowany ruch boczny jest formą akumulacji (np. Wyckoffa), czy tylko przystankiem o tym przekonamy się właśnie po wspomnianym wybiciu.

kliknij, aby powiększyć

wg tego wykresu w lutym nie było przebicia dna z 2021 roku.

krewa napisał(a):
Nie wiemy na jakich warunkach realizują dostawy do klientów, wiemy natomiast że w ramach grupy koszt transportu ponosi producent - wynika to z wielokrotnie cytowanej na tym wątku wypowiedzi CFO: towar w drodze, niezafakturowany (czyli ryzyko nie zostało jeszcze przeniesione na kupującego, a więc koszt transportu po stronie producenta).

krewa napisał(a):

Mercator napisał(a):
Negatywny wpływ na osiąganą marżę w segmencie dystrybucji mają wzrastające koszty nabycia towarów (ceny towarów, koszty transportu morskiego i drogowego).

Linkować do raportu?

Dzięki. Czyli koszty transportu nie są po stronie producenta, a dystrybucji i tam dopiero wpływają na marżę w grupie kapitałowej. To by również oznaczało, że część frachtu wysyłana do dystrybutorów zewnętrznych (kupujących bezpośrednio) są na incotermsach, których koszty i ryzyko ponoszą bezpośrednio zleceniodawcy/płatnicy.

krewa napisał(a):
denzelwaszyngton napisał(a):

o jakim trendzie spadkowym piszesz?
Kilkanaście ostatnich stron na tym forum to usilnie staranie się przekonać wszystkich, że tutaj jest trend spadkowy

Bo tutaj jest trend spadkowy. Kurs akcji opuścił obszar kanału którym poruszał się przez ostatnie 10 lat. Cena jest znacznie poniżej 200-dniowej średniej, która jest skierowana w dół. Układ opadających szczytów, zejście poniżej poziomu dopuszczalnej korekty - tutaj obowiązuje trend spadkowy.

czy wyjście z jednego kanału oznacza zmianę trendu na przeciwny? Co na to wachlarze tempa i oporu?
zniesienie fibo narysowałeś w górę, to oznacza, że dotyczy fali wzrostowej. popraw mnie proszę jeśli się mylę.

Cytat:
baks napisał(a):
Jakiś czas temu, tutaj i na stooq, pisano o wsparciu na 154, wygląda na że to wsparcie jest bronione, trend jest niby spadkowy, ale potencjał spółka ma, a wycena jest już całkiem niezła.

o jakim trendzie spadkowym piszesz?
Kilkanaście ostatnich stron na tym forum to usilnie staranie się przekonać wszystkich, że tutaj jest trend spadkowy, szczytem było pisanie, że teraz sprzedają jeszcze podmioty kupujące po 8 PLN, albo, żeby "nie dotykać tego waloru". a kiedy to niby się kupuje jak nie na dołku? osoby, które tego nie stosują kupiły po >400 i teraz mogą sobie pluć w brodę. Jak dla mnie miejsce idealne. Fundamentalnie tutaj też było pisane, że spółka ma najwięcej kasy w historii, a co do perspektyw: jeśli ktoś ma pieniądze to perspektywy również ;)

Dzięki. Poddałeś w wątpliwość, to co napisałem - dobrze, cieszę się. ale zrobiłeś coś czego ja nie zrobiłem, a mianowicie prognozowałeś przyszły kurs na podstawie mojego wykresu, czego sam nie zrobiłem, zdając sobie sprawę, że dojście do górnej bandy może być nie możliwe, a zamknięcie w okolicach ostatniego ATH będzie dobrym lub bardzo dobrym wynikiem. Pewnie nie jestem w tej samej narracji, trudno - pisałem na tym wątku już kilka wpisów m.in.:
"12 marca 2021 21:08:17
Oczywiście istnieje jeszcze alternatywa dla tego scenariusza. RSI nie przekroczy 65-67 na dziennym i lecimy grubo w dół;)"
lub ten:
"23 marca 2021 18:30:40
Pisałem tutaj przy ostatnim kursie 400, że jak na d1 nie przebije 65--67 RSI to lecimy w dół. Teraz trwa obrona 33-40 na d1. Jak to padnie to lepiej nie łapać." , poparty wykresem z 23 marca 2021 20:32:50.

Tradycyjne AT zostawię ekspertom od tradycyjnego AT.

w takim przypadku nie ma czegoś takiego jak "wróżenie z fusów". albo coś się stało, albo nie.
poniżej wykres

kliknij, aby powiększyć

A była jakaś zmiana trendu na spadkowy? W piątek było odbicie od dolnej krawędzi kanału wzrostowego

Moderator:
Proszę o zamieszczenie wykresu

Dalej mowa o kosztach transportu, a skąd wiadomo jak sa rozliczane. Może się okazać że są pozycja na fakturze i koszty nie są odejmowane z marży. Jeśli mamy jakieś dane na ten temat to proszę o info. W przeciwnym razie wątek powinien zostać zakończyny bo jest mocno spekulacyjny.

krewa napisał(a):
Zarząd wspominał ostatnio o produktach w drodze. Skoro to nie zostało zafakturowane, to ryzyko nie przeszło na kupującego. A to oznacza, że koszt transportu jest po stronie sprzedawcy. Mnie to lekko dziwi, gdyż z handlowego punktu widzenia towar na który jest ssanie powinien być sprzedawany na EXW lub FOB

Jeżeli jestem kupującym i zamawiam kontener rękawiczek to mam podstawić swój transport bo towar jest "chodiwy"‽ a jak te koszty są rozliczane? Jest jakieś oficjalne info? Proszę o link.

na powyższym wykresie RSI jest poniżej 60, RSI miesięczne w chwili obecnej to 65,9

ciekawe co piszesz, natomiast nie pokrywa mi się to z danymi finansowymi. Altus to nie jedynie Rockbridge Gier i innowacji, poza całym Rockbridgem jest jeszcze sporym akcjonariuszem. np. ZUK Stąporków.
Zysk w rok ponad 10 MPLN - ta spółka nie idzie na dno, pomimo tak obciętego portfela przez GB.

Oczywiście gdyby odszkodowanie z GB pokrywało straty to tutaj mamy 3 krotność kapitalizacji, no ale to już gdybanie i być może wyczekiwanie na zmianę władzy?

można prosić o komentarz do wyników?

Jeśli chodzi o mnie to jeszcze czekam az miesiąc się zamknie na RSI >=60 to będzie dopiero bycze

Cotuduzo pisać. Zamknięcie tygodnia na górnym ograniczeniu luki. Mogło być gorzej

Dyskusja tutaj sprowadza się do wyceny spółki w chwili obecnej czy kursu? Czy to nie są 2 osobne kwestie? Kurs to cena po której 2 strony zawierają transakcję i nic więcej.

Cytat:
9 kwietnia 2021 17:21:15 przez ap71
Boo hoo! Boo hoo! Boo hoo! Jak widać ciąg dalszy bo nam się należy i gdzieś mamy kto zapłaci bo sami nie zarabiamy. Przedłużyli o 10 lat gwarancje i dostaną barbórki i teraz jeszcze kolejnie podwyżki zapewnie a zapłaci jak zwykle podatnik. Módlmy się żeby gospodarki świata ruszyły i węgiel koksowy był na szczytach bo inaczej ostatnie majty z nas zedrą by na kawior w JSW starczyło.

ok, ale po co to wszystko? Patologia występuje we wszystkich SSP. Wina za(rządu) każdej z tych spółek, że nie są wstanie być rentowne. Zatrudnianie osób związanych z politykami, wypłacanie im sporych pensji, premie, niepatrzenie na koszty produkcji, przepłacanie we wdrożeniach nowych systemów IT to tylko przykłady niegospodarności.
Pewnie jest sporo do poprawienia w zarządzaniu tych spółek, ale ten górnik na dole, który pracuje jak należy - dlaczego niemiałby dostać to na co zasługuje i niech mają gwarancje 10-letnie, bo nie po to ktoś pracuje 20-lat na dole, aby za kilka nie iść na emeryturę, a co jakby nie miał tej gwarancji?
takie PGG dostało przed chwilą 1mld PLN pożyczki z PFR i takich akcji pewnie będzie więcej w różnych spółkach, do których podatnik musi dopłacić. Do póki nie będzie odpowiedzialności włodarzy państwa i SSP za każdą złotówkę w kasie SP i SSP to tak będzie wyglądać. A nie wygląda na to, że w tym systemie politycznym to się zmieni. Cieszmy się, że trend wygląda na wzrostowy i aby te osoby, co wiszą mogliby wyjść przynajmniej na 0. Tego życzę :)

Adagio napisał(a):

Nie jestem fanem wskaznikow, ale... Jakby sie bawic we wskazniki to mozna wyciagnac inne "ciekawe" wnioski..
Poprowadz linie przez dolki od wrzesnia 2019...
We wrzesniu 2020 bedziesz mial podobny sygnal jak obecnie...
Wracajac do wykresu imo ten spadek obecnie po falszywym wybiciu ponad liniie trendu jest byc moze jak we wrzesniu 2020...
Jestesmy w podobnym miejscu, jezeli ta analogia sie sprawdzi to teraz moze pojsc dynamiczna fala wzrostowa w ww kierunku... Think

dokładnie. te 2 różne linie trendu na RSI, to nic innego jak linie tempa, obawiam się, że jak ta nie wytrzyma, to walor poleci mocno - póki co nie widać ku temu żadnych znaków i to jest dość optymistyczne (poza szerokim, który nieco dołuje).

@KREWA, zgadzam się. RSI powstaje na bazie ceny. Jednak jego zakres sporo mówi o samym ruchu na cenach - jak pokazałem wyżej - linie trendu, które obowiązują. No chyba, że uważasz, że jest to przypadek?

odnośnie mojego powyższego wpisu, dołączam jak ja to widzę.
RSI od dołu trzyma cały ruch wzrostowy, dodatkowo zakres 40-80 (skrajnie 33-100) jest zakresem wzrostów dla ceny. może komuś się przyda takie alternatywne spojrzenie.

kliknij, aby powiększyć

Pisałem tutaj przy ostatnim kursie 400, że jak na d1 nie przebije 65--67 RSI to lecimy w dół. Teraz trwa obrona 33-40 na d1. Jak to padnie to lepiej nie łapać.
Moderator:
Regulamin się kłania - wątki spółek nie są miejscem do informowania o własnych transakcjach

Tak czy inaczej dobre miejsce na wejście z wąskim SL.

Day traderzy z 80k akcji? Day traderzy na niskich interwalach czasowych grają. Niedawno robiłem analizę jakich ruchów można się po nich spodziewać na walorze CDR. Wyszło, że realizacja zysków u nich to ok. 4%. Większe ruchy muszą być zatem związane z podmiotami o większym kapitale. Pamiętajmy że zamknięcie dnia to dla większości analityków najważniejszy wskaźnik cenowy analizując interwał dzienny.

Tutaj ważna jest matematyka RSI. Liczony jest stosunek sumy wzrostów do sumy spadków. Jeśli masz rsi 14 i wzrost przez ostatnie 14 okresów to RSI bedzie maksymalne.

A kiedy powstają większe szczyty lub dołki?
Oczywiście istnieje jeszcze alternatywa dla tego scenariusza. RSI nie przekroczy 65-67 na dziennym i lecimy grubo w dół;)

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 20 lutego 2023 21:31:04
Liczba wpisów: 28
[0,01% wszystkich postów / 0,02 postów dziennie]
Punkty respektu: 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,302 sek.

ftlglyuj
wlyekfmx
moiypxuc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
aebzgzsl
nlzbnfxn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat