www.bankier.pl/wiadomosc/Fundu...Fundusze nie odpowiedzą na wezwanie p. Kulczyk, zgodnie z ich oświadczeniem zaproponowana cena nie odzwierciedla wartości godziwej.
Przyznam, że nie zaskoczyło mnie stanowisko funduszy, spółka ma przed sobą świetną przyszłość, póki co rynek jeszcze tego nie widzi.
Po wielu latach niechęci i podkładania kłód pod nogi ze strony rządzących, przed PEP otwiera się zupełnie nowy rozdział.
Poniżej harmonogram który znalazłem na innym forum, przedstawiający co ma się wydarzyć w najbliższych 5 latach.
Sprawdziłem, daty są zgodne z najbardziej aktualnymi informacjami dostępnymi publicznie etc.
02.2021 - wejście w życie ustawy o promowaniu wytwarzania energii z MFW
06.2021 - uruchomienie FW Szymankowo (38 MW)
06.2021 - przyznanie wsparcia dla projektów MFW Bałtyk II i Bałtyk III
12.2021 - uruchomienie FF Sulechów II (11 MW)
03.2022 - uruchomienie FF Sulechów III (11 MW) i FF Buk (7 MW)
06.2022 - uruchomienie FW Dębsk (121 MW)
09.2022 - uruchomienie FW Kostomłoty (27 MW)
06.2023 - uruchomienie FW Piekło (13 MW)
12.2025 - uruchomienie MFW Bałtyk II (720 MW) i MFW Bałtyk III (720 MW)
12.2025 - aukcja dot. przyznania wsparcia dla kolejnych projektów MFW, w której weźmie udział projekt MFW Bałtyk I (1560 MW)
Dodatkowo mamy kilka kwestii które również powinny się wydarzyć w tym czasie ale póki co brak informacji odnośnie terminów:
- uruchomienie 87 MW farm wiatrowych/fotowoltaicznych zgodnie ze strategią spółki do 2024 r.
- rozstrzygnięcie sporu z Tauronem, które powinno być korzystne dla spółki
- zaangażowanie w rozwój technologii gazowych (bloki kogeneracyjne) i projekty wodorowe
- złagodzenie ustawy 10H
- uchwalenie planu zagospodarowania Bałtyku - możliwe zaangażowanie PEP w nowe projekty MFW
- rozbudowa sieci dystrybucyjnej
Poniżej jeszcze jedna ciekawa informacja z dzisiaj dot. sprzedaży udziałów Orsted w morskiej farmie.
www.cire.pl/item,209533,1,0,0,...Zachęcam do analizy spółki i dyskusji :)