PARTNER SERWISU
cqovauoy
selekk

selekk

Ostatnie 10 wpisów
A ja widzę tyle:
ostatnie 3 lata, od debiutu:
> przeciętna roczna stopa wzrostu kapitału własnego = ok 30-35%.
> przeciętna roczna stopa wzrostu ceny akcji = ok 70%.

No i wychodzi mi że coś tu nie gra czyli:
- albo firma była za nisko wyceniona podczas oferty publicznej i teraz te 70% rocznie podciąga do poziomu bardziej rzeczywistego
- albo jedziemy na konkretnej (za mocnej) zwyżce od 3 lat.
(- albo, jeszcze opcja, analiza fundamentalna jest oderwana od rzeczywistości. Choć przypuszczam, że raczej na odwrót Think Dancing Whistle ).

Pozdrowionkawave

Dodatkowo nadmienię, że Invested Capital chyba powinien pochodzić z roku poprzedzającego roku wyniku finansowego. Ma to sens, bo licząc return on invested capital, najrozsądniej będzie wziąć taką kwotę tego invested kapital jaka była WE WCZEŚNIEJSZYM okresie - bo to na nim narósł nam (miejmy nadzieję) zysk/zwrot, któremu się przyjrzymy.

Znalezione w " Return on Capital (ROC), Return on Invested Capital (ROIC) and Return on Equity (ROE): Measurement and Implications; Aswath Damodaran; Stern School of Business; July 2007" strona 7

Cześć, wiem że temat odgrzewany po długim czasie :)

Czy do kapitałów (z których liczymy zwrot w przypadku ROIC) - nie powinno się zaliczać kredytów (lub ogólniej mówiąc - zobowiązań) jedynie długoterminowych? Na takie informacje się często napotykam, i przyznam że wydaje mi się to uzasadnione.

Potencjalnie, jeżeli sam miałbym firmę, to Invested Capital - byłby chyba kapitał własny + np. obcy pozyskany długoterminowo (w kredycie). I wtedy moge sobie określac jaka był rentownośc całości takiego kapitału - bo wiem że mam go do dyspozycji na długo (jest stały) i mogę niem gospodarować i planować do swojej działalności. Czego nie mogę z kapitałem obrotowym (kredyty krótkoterminowe (<12m, w tym kupieckie)).

Chętnie poznam Waszą opinię, dlatego zachęcam do odpisania :)

Pozdrowienia

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 30 marca 2022 19:14:47
Liczba wpisów: 3
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,185 sek.

hdrswjhp
muztjrnf
exexjruu
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
idcnqpbu
gznabcxy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat