Brak mi kompetencji, by rzetelnie ocenić tę ofertę. Nawet gdybym je miał, to chyba mamy za mało informacji, by cokolwiek powiedzieć. To, co mogę wskazać, to to, że z moich wyliczeń wynika odzyskanie 37% zainwestowanej kwoty a nie ok. 40-45% wspomnianej w liście. Być może w międzyczasie USD osłabł? Zważywszy na to, że był to crowdfunding, to IMO i tak nieźle, choć oczywiście dotacja z NCBiR dodawała przedsięwzięciu wiarygodności. Fakt, że jednak dzieje się cokolwiek i że jest propozycja objęcia akcji w nowej spółce za symboliczną kwotę sprawiają, że raczej wierzę w dobre intencje zarządu. Co do komunikacji, to miałem wrażenie, że w ogóle jej nie było, choć teraz widzę, że na stronie www.neutrinogeology.pl/relacje... jednak są dwa komunikaty z 2024 roku.
|
Z góry przepraszam za zboczenie z tematu, bo moje pytanie dotyczy propozycji porozumienia dla obligatariuszy zabezpieczonej serii LE GetBacku. Otrzymałem pismo następującej treści, ale przyznam szczerze, że nie rozumiem propozycji. Czy zechciałby ktoś to wyjaśnić, tj. przełożyć na prostszy język? Dodatkowo, jakie są konsekwencje odmowy podpisania dokumentu? Z góry dziękuję za pomoc. Cytat: Dom Maklerski od dłuższego czasu podejmuje próby rozmów z GetBack SA w restrukturyzacji („Spółka”, „Emitent”) oraz Universe 3 NS FIZ („Zastawca”, „Fundusz”) mające na celu uruchomienie procesu spłacania Obligacji serii LE („Obligacje”) ze środków generowanych z przedmiotu zabezpieczenia. W efekcie Spółka proponuje Obligatariuszom i Zastawcy zawarcie odpowiedniego porozumienia.
W ramach porozumienia środki generowane przez portfele stanowiące zabezpieczenie Obligacji po pokryciu wszelkich kosztów (około 50% odzysków) byłyby regularnie przekazywane na spłatę zobowiązań z Obligacji.
Emitent przez dłuższy czas nie prowadził obsługi operacyjnej portfela stanowiącego przedmiot zabezpieczania Obligacji. Wg wstępnych szacunków przedstawionych przez Emitenta do Obligatariuszy powinno wpłynąć z tego tytułu łącznie ok. 2,4 mln zł, co stanowi ok. 65% wartości nominalnej istniejących na dzisiaj Obligacji. W latach 2020-2023 do Obligatariuszy trafiałoby rocznie po ok. 6-10% wartości nominalnej istniejących na dzisiaj Obligacji oraz ok. 30% w roku 2024. Wysoki udział spłat spodziewanych w 2024 r. wynika z charakterystyki windykacji wierzytelności hipotecznych, które stanowią dużą część przedmiotowego portfela. Na potrzeby porozumienia Emitent zlecił szczegółową wycenę portfela, która będzie także przedstawiała prognozę odzysków. Finalna wartość i termin realizowanych przepływów do Obligatariuszy uzależniony będzie od faktycznych spłat otrzymywanych przez Fundusz w najbliższych latach. Ponadto, zgodnie z przyjętym układem wraz z nadejściem terminu płatności 9. raty (szacunkowo w roku 2024) Emitent przystąpi do spłacania 25% salda niespłaconych na ten dzień Obligacji. W przypadku realizacji szacunków przedstawionych powyżej oznaczałoby to dodatkową spłatę w wysokości ok. 9% wartości nominalnej istniejących na dzisiaj Obligacji.
Jednocześnie Emitent oczekuje, że w ramach porozumienia Obligatariusze zobowiążą się, iż nie będą prowadzić egzekucji wobec Emitenta ani Zastawcy.
Projekt porozumienia zakłada zgodę wszystkich Obligatariuszy. W związku z powyższym zwracamy się z prośbą o informacje czy będą Państwo popierać podpisanie takiego dokumentu.
|