180 mln zł z ABRIS do GetBack?
Wielką kwotę dla Getback z DNLD Holdings obiecał w 2017 pełnomocnik DNLD. To miał być wynik rozliczeń w związku ze sprzedażą akcji GetBack i wejściem na giełdę; według wyliczeń – nawet 180 mln złotych. O rozliczeniu zobowiązania i uwzględnieniu w postępowaniu układowym ani słowa…
Tak wynika z korespondencji, jaka trafiła w listopadzie 2020 r. do zarządu GetBack i m.in. do sądu we Wrocławiu i do prokuratury. Pełnomocnik był równocześnie członkiem Rady Nadzorczej Getback, dzisiaj jest partnerem i szefem polskiego oddziału ABRIS.
Charakterystyczne: stawia „znak równości” pomiędzy DNLD i ABRIS, jako zobowiązanymi do przekazania pieniędzy. Czyli… 180 mln złotych z ABRIS do GetBack?!
Co na to ABRIS? Co na to drobni akcjonariusze, oszukani jak obligatariusze?
|
|
Obligatariusz kontakt napisał(a):Drodzy forumowicze! Dzisiaj, do 21.00 otrzymacie zapytanie dot. mandatu do rozmów z Zarządem GetBack. Będą one jutro rano. Proszę o odpowiedź DZISIAJ DO 23.00. Paweł i Radek przynajmniej jeden  odzyska z naddatkiem a co z Pawłem z tandemu Paweł&Radek, był zastępcą przewodniczących rady wierzycieli: Barczyńskiego i Bucholc, również naganiał na "Porozumienie Obligatariuszy", czy złodzieje też go zaspokoili, że siedzi cicho? bo strona Porozumienia chyba nie była aktualizowana od stycznia 2019 r., czyli wtedy, gdy złodzieje osiągnęli to, co zamierzali...
|
|
W niepewności i trudnej sytuacji znajduje się obecnie wiele osób, natomiast niektórzy w 2019 roku za zasiadanie w RN zainkasowali 296 tysięcy zł.
Udanego oczekiwania na 1%, który spółka obiecała w drugiej połowie grudnia
|
|
Po nerwowej reacji sasky z zespołu stockwatch.pl (usunięcie mojego postu, insynuowanie mi, że piszę bzdury, reklamowanie snickersa) widać, że każda pliszka swój ogonek chwali, więc chyba lepiej będzie jak sam sobie odpowiem: Bzdury opublikowane przez stockwatch.pl to przeklejona informacja prasowa Getbacku: www.getbacksa.pl/biuro-prasowe... A "zasadnicza część przegłosowanego przez wierzycieli planu restrukturyzacji" to według Getbacku "częściowa spłata zobowiązań wobec wierzycieli zabezpieczonych i realizacja kolejnych elementów planu restrukturyzacji, w tym w szczególności stworzą warunki do realizacji przyszłych spłat obligatariuszy niezabezpieczonych". Pisanie, że "Chodzi o wypłatę dwudziestu paru procent kapitału" jest daleko wybiegającym optymistycznym założeniem. Przy okazji dobrze widać, że dla osób postronnych układ to "ustalenia". Dla rozproszonych po całej Polsce okradzionych osób jest to narzucanie warunków przez złodziei.
|
|
Koniec kwietnia 2019: "Szwedzki inwestor przejął od GetBack portfele za łączną kwotę prawie 100 milionów euro. Oznacza to, że GetBack zyska środki, dzięki którym będzie mógł zrealizować zasadniczą część przegłosowanego przez wierzycieli planu restrukturyzacji." Co to za bzdury? Jaka "zasadnicza część"? Gdzie wypłaty dla obligatariuszy? www.stockwatch.pl/wiadomosci/h...
|
|
mareksus napisał(a):Ja już wiem, bo jestem zabezpieczony na 777 i mam nadaną klauzulę, komornik już czeka, więc nie będę miał problemu. No i co z tymi, co "nie będą mieć problemu", czy komornik już spuszczony z łańcucha i się zaspokoili?
|
|
|
|
Sędzia we Wrocławiu zabrał akta sprawy i nadal pisze uzasadnienie do postanowienia z 6 czerwca. Nie wiadomo, kiedy skończy. Dopiero po wysłaniu uzasadnienia do chętnych i pozbieraniu zażaleń sąd rejonowy przekaże akta do sądu okręgowego. Być może SO wyda postanowienie w tym roku. Ale jeszcze musi się uprawomocnić. Wniosek: pierwsza rata (jeśli w ogóle), 0,5% całej kwoty, może być wypłacona 31 grudnia 2021 roku.
|
|
[quote=webking Trochę głupio to jednak wygląda, gdy osoba duchowna poświęca cały swój czas i wysiłek najpierw na zdobycie majątku, później jego pomnażanie a na koniec na walkę biznesowo-prawno-personalną w aferze GetBack. [/quote]
Ciekawe skąd wie, że "poświęca cały swój czas". I ciekawe, czy moderator znów usunie mój wpis ;)
|
|
@Pogromca miałem zamiar polemizować z twoją wypowiedzią, ale po tekście Pogromca napisał(a): Ale rozumiem -artykuł sponsorowany i autoryzowany … zrezygnowałem: nie będę kopać się z koniem ;) PS. ciekawe skąd liczba 50 zaskarżeń, o której piszesz? Ja w aktach sprawy w sądzie widziałem ich więcej, czemu wprowadzasz w błąd niezorientowanych w temacie, na których obrońcę się kreujesz?
|
|
Joker napisał(a):Obligatariósz_kontakt napisał(a): -----
Masz koszty wykazane w większości emisji z Catalyst, więc sprawdź zanim kogokolwiek zaczniesz oczerniać. @Joker: ja nie pisałem o 14%. czy twój tekst był do mnie? Jeśli do mnie, kogo oczerniałem? Cytowałem twój wpis: "Warto sprawdzac zanim napisze sie glupoty."
|
|
bekdas napisał(a):Joker napisał(a):bekdas napisał(a):Niestety ale liczysz dobrze. Wniosek z tego taki że szkoda pary na ratowanie trupa. Idę o zakład że każdy typ z zarzadu i RN jak tylko nie zobaczy kasy z wypłaty z dnia na dzień odejdzie. To się nawet nie spina na nędzne 25% dla nas. Przejedzą kasę do końca roku i goodbye. To że GB przepłacał powszechnie wiadomo ale za tym szły już rzeczywiste nasze pieniądze. Do kogo? Za co i na jakich warunkach? Dlaczego do dzisiaj nie ma odpowiedzi na najprostsze pytania. Jeśli kupuję na rynku towar o 30% taniej niż inni to nie wiem że to szwindel? Jeśli Michael Strom jako profesjonalny DM sprzedaje obligacje za 14% to przyczynia się do czego? Podobnie PDM, IB itd. Każdy pośrednik to tylko inny model. Cel i kierunek ten sam. W zwrot kasy z GB nie wierzę bo coś zbudowane na przestępstwie nie ma prawa znowu powstać. To się zwyczajnie nie uda. Pośrednicy, banki mają się dobrze. Zarobili za sprzedaży, wcisnęli GB niewiele warte wierzytelności i wzięli kasę od złodzieja. W dodatku dzisiaj są grupą uprzywilejowaną. Kim my jesteśmy?
Wspomniany DM nie oferowal obligacji na 14% a okolo 6%. Warto sprawdzac zanim napisze sie glupoty. Czy kolega był/jest klientem tego DM że zna sprawę? Poza tym kwestia czytania ze zrozumieniem: Bekdas napisał o obligacjach "za 14%" (14% prowizji dla DM Michael Strom???) a Joker pisze o obligacjach "na 14%". Warto sprawdzac zanim napisze sie glupoty.
|
|
Pogromca napisał(a):Joker napisał(a):Lama zła, próby dealowania z GB to Ok. Komedia.
Tak jak napisał Hektorek Lama tylko tłumaczy zachowanie tego naszegonaniby przedstawiciela.Napisałeś tez nie dawno o doświadczeniu i wiedzy Barczyńskiego.To jeszcze napisz, co dzięki tej wiedzy zyskali obligatariusze niezabezpieczeni .Układ który jest ,,sukcesem'' .W sumie tak piszą w ,,Parkiecie ''ten układ to zdecydowanie sukces  Swoja drogą nie ma to jak rzetelne dziennikarstwo .Zgadzam się to jest sukces dla Abrisu i zabezpieczonych ,bo dla mnie i większości obligatariuszy ten układ to SKANDAL .Dla Ciebie to jest sukces? Uważasz za sukces to ,że w drugiej połowie 2021 roku dostaniesz 2% z 25 % spłaty ?  To jest dopiero KOMEDIA! Pan Barczyński ma doświadczenie w totalnej manipulacji ludźmi .Czytając twoje ostatnie posty mam wrażenie ,że już temu bogatemu doświadczeniu uległeś. Należy sprostować powyższą wypowiedź: w GG Parkiet ukazał się wywiad z R. Barczyńskim. Przewodniczący_wielu_rad zwany w skrócie rad-kiem stwierdził w nim, że "układ z GetBack to sukces". @Pogromca podaj proszę choć jeden artykuł, w którym Parkiet stwierdza to samo. Znam obu dziennikarzy piszących o GetBacku: Maćka Rudke i Przemka Tychmanowicza - obydwaj mają na ten temat odmienne zdanie. A wywiad z Barczyńskim - ktoś to musiał opublikować, inaczej w ogóle bylibyśmy odcięci od jakichkolwiek źródeł informacji. I niestety - jest zakaz pisania o GetBacku - czekamy aż sprawa przycichnie. Jeśli nie mówi się o problemie, to problemu nie ma.
|
|
Odzyski spadły z kwoty 14 361 220 PLN za maj do kwoty 13 085 651 PLN za czerwiec. Nikt nie mówi o wysokości kosztów. Nie ma też informacji o pozostałościach po ok. 359 mln zł otrzymanych od Hoist Finance. Wykonalność układu leży w gruzach, choć 29 kwietnia SW pisał, że "GetBack zyska środki, dzięki którym będzie mógł zrealizować zasadniczą (jaką zasadniczą???) część przegłosowanego przez wierzycieli planu restrukturyzacji". Rówież sędzia Tomasz Poprawa 6 czerwca był cały w skowronkach gdy oświadczał, że "Wykonano transakcje ze spółką Hoist, która była niezbędna, do tego by uznać, że układ będzie wykonany", co jest WIERUTNĄ BZDURĄ. Kasy ze sprzedaży już niewiele zostało.
|
|
Komisja Nadzoru Finansowego wszczęła postępowanie administracyjne w związku z podejrzeniem naruszenia przez Idea Bank m.in. ustawy "Prawo bankowe" oraz rozporządzeń ministra finansów. Postępowanie dotyczy również podejrzenia stworzenia przez bank "zagrożenia dla interesów uczestników obrotu instrumentami finansowymi". W komunikacie Idea Bank nie podał czy sprawa dotyczy oferowania obligacji GetBack S.A. Ponad rok zajęło UKNF wszczęcie tego postępowania, jeszcze kilka lat i sprawa się przedawni, hulaj dusza piekła nie ma...
|
|
NerfMe napisał(a): Wiele osób krytykowało RB i jakoś wysypu banow w tym watku nie ma... Bardziej chodziło o sposób tej krytyki...
To prawda, wysypu banów za krytykę RB nie było, były za to bany za publikowanie na tym forum publicznie dostępnych adresów prowadzenia działalności przez przewodniczącego rady wierzycieli w czasie, gdy nie był on dostępny dla innych członków rady wierzycieli - 2 lipca br. (a czy przewodniczący już jest dostępny? czy coś wiadomo o posiedzeniach rady wierzycieli? temat ucichł, wiceprezes Dąbrowski też już przestał pisać swoje listy do obligataruszy, ostatni jest z 8 października ub. r., rzecznik prasowa Joanna Grzechca też cicho siedzi...). Bez odbioru.
|
|
1. członkowie organu spółki publicznej nie mają ze sobą kontaktu, przez co nie mogą właściwie pełnić swoich funkcji 2. podaję adresy, które według prawa są publicznie dostępne, a pod którymi prowadzi działalność przewodniczący. 3. za taki wpis moje konto jest blokowane przez stockwatch.pl 4. Fundacja Itaka nie miałaby pożytku ze StockWatch.pl, gdyby ktoś zaginął - nie pomogą, najwyżej zablokują konto.
Temat dopiero teraz uważam za zamknięty.
|
|
@Bukos:
napisałem już do prezesa zarządu spółki, która prowadzi serwis stockwatch.pl, że moderator usunął mój wpis. Jeśli nadal szukasz Radosława Barczyńskiego - przewodniczącego rady nadzorczej GetBack S.A. (jeśli moderator uważa, że zaginięcie członka organu spółki nie jest merytoryczne, to co jest?), poszukaj w KRS (Prix Investments ul. Jasielska 7, Poznań, GetBack) oraz w CEIDG (Radosław Barczyński Doradztwo), zaginiony według oświadczenia pracuje też w Lesznie.
|
|
Obligatariósz_kontakt napisał(a):Widać, że na forum jako moderatorzy działają ludzie Radosława Barczyńskiego - jenes w poście podał ogólnodostępne adresy, pod którymi w/w prowadzi działalność, ale post został usunięty: Jeśli moderator usuwa post, może poda podstawę prawną... Moderator:Z przyjemnością. Regulamin forum stanowi, iż usuwane są treści: - nie merytoryczne, tj. nie dotyczące spółki lub jej akcji; - powtarzające wcześniejsze informacje bądź opinie;
Dziękuję za odpowiedź. Moderatora proszę jeszcze tylko: 1. o przedstawienie się (informacja dla Łukasza Konopko) 2. podanie, które wcześniejsze informacje były powtórzone 3. na jakiej podstawie zawiesza się konta na tym forum Moderator:Usuwane są wpisy .... - nie merytoryczne, tj. nie dotyczące spółki lub jej akcji; Generalnie zachęcam do zapoznania się z regulaminem forum
|
|
_olo_ napisał(a):Wywiad z Przewodniczącym Rady Nadzorczej:Cytat:Układ zaskarżyła grupa około 50 osób. Jest to 0,5 proc. z grona prawie 10 tys. wierzycieli indywidualnych – ocenę, czy to dużo, pozostawiam czytelnikom. Przypomnę, że na członków Rady Wierzycieli głosowało aż 1160 osób, a grupa która głosowała na niego to 625 osób czyli jakieś 10% z tej grupy. Wszystko zależy jakie się poda liczby i jak je przedstawi. @_olo_ pisząc o 10% masz na myśli odsetek osób, które oddały głos na członków rady wierzycieli z ogółu wierzycieli indywidualnych? Widać Przewodniczący_Wszystkich_Możliwych_Organów bryluje na salonach, czyli robi to, co lubi ;)
|
|
Widać, że na forum jako moderatorzy działają ludzie Radosława Barczyńskiego - jenes w poście podał ogólnodostępne adresy, pod którymi w/w prowadzi działalność, ale post został usunięty: Jeśli moderator usuwa post, może poda podstawę prawną... Moderator:Z przyjemnością. Regulamin forum stanowi, iż usuwane są treści: - nie merytoryczne, tj. nie dotyczące spółki lub jej akcji; - powtarzające wcześniejsze informacje bądź opinie;
|
|
Joker napisał(a):Stowarzyszenie OSOG napisał(a):Piotr Osiecki były prezes Altus TFI najbliższy krewny Alicji Kornasiewicz byłej przew. RN Getback wraca za kratki za przestępstwa jakich się dopuścił w GetBack. To dobra wiadomość dla pokrzywdzonych. Czekamy na dalsze postępy i sukcesy pracy zespołu prokuratorów . Mydlenie oczu. Ilu zatrzymano w tej sprawie? www.google.com/amp/www.dzienni...O ilu takich sprawach nie wiemy? Nie ufam kompletnie prokuraturze. Zatrzymywani, idzie news do prasy i po 48 h wypuszczani. Ilu pozostało w areszcie z tych 5 ostatnio zatrzymanych w sprawie manipulacji kursem EGB? Z tego co wiem w areszcie jest tylko KK. co dają działania prokuratury? Chyba tylko spadek zaufania do ich działań jak pisze Joker. I jeszcze ta pani prokurator z posiedzeń ZW i sądu, która szczerze przyznała, że nie ma doświadczenia w tego typu sprawach i dopiero się uczy...
|
|
Obecnie Lama Gold nazywa się "Bitusi Trejd", wyniki miała następujące: przychody: 2012: 13 mln RUB (1,3 mln zł) 2013: 114 mln RUB (10,5 mln zł), 2014: 311 mln (19,5 mln zł), 2015: 341 (18,1 mln zł), 2016: 176 mln (12,1 mln zł) RUB (2016: i cały czas na stratach: 2012: -2 mln RUB (-203 tys. zł), 2013: 0,2 mln (-18 tys. zł), 2014: -24 mln RUB (1,5 mln zł), 2015: -15 mln RUB (800 tys. zł), 2016: -14 mln RUB (965 tys. zł)
|
|
krewa napisał(a): (...) Można też do UEFA (...) @krewa: wspaniały pomysł! przygotujemy pismo. Wiedziałem, że na "Zespół StockWatch.pl" można liczyć i to nawet bez płacenia abonamentu
|
|
@Maupa_w_niebieskim hehe, skąd to oburzenie? być może nie zadziałał mu klawisz "d" ;)
|
|