PARTNER SERWISU
mrejwlot
grzegorzpp

grzegorzpp

Ostatnie 10 wpisów
discopolo napisał(a):
grzegorzpp napisał(a):
Ja czytałem tutaj wcześniej że P/E dla S&P 500 to 70. Ja jak szukałem w serwisach to znalazłem dane z września 2009 i przy wartości 1044 pkt - P/E 139. Różnica jest kolosalna, mógłby ktoś poszukać dokładnie? Ja nie znam angielskiego i wolałbym się upewnić, prosiłbym również o inny ważny wskaźnik C/WK.

P/E dla SP500 to 71.2, dla Nasdaq 43.9, dla DJIA 15.5. Źródło: theWSJ.
Natomiast P/BV (C/WK) nikt na tym forum nie zna. Dziwne, ale prawdziwe.

Moje 139 znalazłem na http://www.tradingonlinemarkets.com , nie wiem skąd ta różnica.

Ja czytałem tutaj wcześniej że P/E dla S&P 500 to 70. Ja jak szukałem w serwisach to znalazłem dane z września 2009 i przy wartości 1044 pkt - P/E 139. Różnica jest kolosalna, mógłby ktoś poszukać dokładnie? Ja nie znam angielskiego i wolałbym się upewnić, prosiłbym również o inny ważny wskaźnik C/WK.

Mnie zastanawia to, że w CMS kupuje w pakietach poza giełdą akcje po 1,00 zł, a przecież mogliby taniej na rynku. Nie robią tego, dlaczego?? No właśnie dlaczego, może ktoś mi wyjaśni? Jak dla mnie to jakaś machloja.

W tej akurat chwili nie było chętnych na kupno po 0,84. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta, bo można było za chwilę kupować po 0,83, a potem 0,82. Na razie jeszcze można, ciekawe jak długo, bo dziś stało się coś niezwykłego: w dogrywce akcje zwyżkowały o 1 grosz. Cud, prawdziwy cud!!!

Mógłby mi ktoś wyjaśnić, jak oni to robią? Podczas fixingu transakcje są po 0,83 i 0,82, ostatni kurs zamknięcia wynosi 0,82, a niezaspokojony popyt i podaż zostaje na 0,84 ??? I tak już jest druga sesja z kolei. To jakiś cyrk czy co?

Centrozap uparł się, żeby nie rosnąć. A teoretycznie niedługo powinien, bo pomyślmy logicznie. Fundusze kupują akcje po 1,00 zł i im się opłaca. Więc jeżeli teraz mogą kupić na giełdzie po 0,82 to tym bardziej powinni kupować. W listopadzie ma wejść inwestor branżowy, więc teoretycznie w interesie funduszów byłoby teraz się obkupić, potem wywindować kurs do góry, żeby inwestor branżowy kupił jak najdrożej, np po 1,50. Więc teoretycznie mamy przed sobą wzrosty. Co o moich przemyśleniach sądzicie?

Zastanawiam się na czym polega biznes wycinania drzew w Rosji. Wiadomo, że spółka zależna Centrozapu dzierżawi duże obszary lasów w komii (umowa dzierżawy jest na 49 lat). I co dalej, mogą na podstawie tej umowy wycinać drzewa i już za nie nie płacą, czy w zależności od tego ile wytną to wnoszą jakieś opłaty. To mnie ciekawi, bo ma to duże znaczenie dla przyszłych zysków. WD może Ty gdzieś się doszukasz? Pozdrawiam

Patrząc dziś na obraz naszej giełdy (i innych zresztą też), i potrząc na Impexmetal widać że kurs dobił do "żywego betonu" i niżej chyba nie powinien spaść, kto chce zbierać zrobi to teraz. Jak sytuacja na giełdach się uspokoi, kurs powinien szybko rosnąć.

Zgadza się, też nad tym rozmyślam. Co do stopnia niedowartościowania Hutmenu (który jest w 60% własnością impexmetalu, i są duże szanse że będzie w 100%) to wystarczy porównać że aktualnie C/WK to 0,31. Majątek trwały gdyby został wyceniony wg wartości rynkowej to conajmniej z kilkukrotną przebitką (nie jestem w stanie dokładnie policzyć). A taki zastrzyk gotówki jaki miałby wpływ na C/WK? Spadłoby do 0,10 albo mniej. Oczywiście gdyby cena akcji stałaby w miejscu, a cały proces nie trwałby np 15 lat, a przez ten czas spółka generowałaby straty i przejadałaby kapitał. Ale ten ostatni pesymistyczny wariant jest chyba nierealny. Zauważmy, że wczoraj Hutmen wzósł o 1.6 % a dzisiaj rośnie ok 4-5 %. Czyli są spółki, które pomimo walącej się na pysk giełdy potrafią rosnąć.

Wczoraj była ciekawa informacja dotycząca Huty Szopienice. Jest zgoda sądu na jej likwidację a tym samym duża kasa spłynie do Hutmenu, a z Hutmenu (którego cena/wartość księgowa wynosi 0,31 !!!) większość spłynie do Impexmetalu. Albo drugi wariant - Impexmetal wchłonie cały Hutmen. Raczej nie sądzę, żeby Karkosik chciał wycofać z giełdy Impexmetal, chyba go jednak na to nie stać, ale nie widzę przeszkód żeby Impexmetal skupił wszystkie akcje Hutmenu, jeżeli sprzeda jakieś aktywa to czemu nie? Albo jeżeli dostanie .... sowitą dywidendę z Hutmenu, pochodzącą z zysku ze sprzedaży majątku. Kapitalizacja Hutmenu to zaledwie niecałe 70 mln.
WD co o tym sądzisz? Wydaje mi się że Impexmetal potencjał do wzrostów ma po prostu olbrzymi, jeśli jeszcze zacząłby pokazywać zyski z działalności operacyjnej, to hoho?

A co zrobią ze skupem akcji? Z zarezerwowanych 100 mln wydali chyba niewiele, myślę że conajmniej 90 im zostało (na oko). Mogą przeznaczyć tą kasę na dywidendę, a Baterpol może poczekać. I mają niedługo sprzedać 900 mieszkań w centrum Katowic, gdzieś napisali że to ma być 20 mln, ale to chyba bzdura po jeśli nawet 1 mieszkanie za 250 tys to 900 jest warte 225 000 000. Chyba że gdzieś pomylili się o 1 zero, albo mieszkań jest 90, a nie 900. Wie ktoś dokładnie?

Po walnym może być ciekawie. Ja jakbym był Karkosikiem, to zaprzestałbym skupu akcji celem umożenia ( i tak w ostatnia transakcja miała miejsce w grudniu 2008) a pozostałą do dyspozycji gotówkę przeznaczyłbym na dywidendę. Korzyść byłaby podwójna: 1) Duża gotówka trafiająca do portfela 2) Reakcja rynku - z pewnością duży wzrost kursu akcji.
Ma ktoś pomysł co mogą uchwalić?

Może to była próba zbicia kursu, żeby uruchomiły się zlecenia "stop loss" i żeby ktoś te akcje mógł potem zebrać???

Dziwna była dzisiejsza sesja, nały dzień notowania "trzymały fason", a w dogrywce wyraźny spadek. Dodatkowo to dziwne, bo od jakiegoś czasu drożeje ropa, a dzisiaj wzrost jest wyraźny. Ma może ktoś jakąś teorię, takiego nietypowego zachowania?

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 6 listopada 2009 21:11:35
Liczba wpisów: 14
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,372 sek.

jfcmkeff
drsxkzkb
eiycxacm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mfkhjzyw
tekvwltx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat