Temat:
MONNARI
powoli odkupując coraz więcej akcji. Jaki jest długoterminowy cel wykupu? Czy zostaną odwołane?
|
|
Temat:
WOJAS
o co chodzi z tymi ofertami bez premii? Dlaczego po prostu nie dostaną premii w wysokości powiedzmy 20–30% i zamiast tego mają przyzwoitą szansę na przejęcie firmy jako prywatną? czego mi brakuje?
|
|
Przemyślałeś dzisiejszą ofertę przetargową? Wydaje się mało prawdopodobne, aby przejść przez to - a jak myślisz?
|
|
Temat:
LIBET
wydawał się dość okropnym raportem. Czy ktoś domyśla się przyczyny ujemnej marży brutto? Musi być odpis aktualizujący wartość zapasów, prawda? Jakieś odczucia co do stanu branży? Aktywność budowlana wydaje się być OK.
|
|
Temat:
PEPEES
czy ktoś może mi wyjaśnić, o co chodzi w tej walce między firmą a epsilon?
|
|
Temat:
BERLING
zbyt niska oferta. Ile % potrzebują, aby usunąć go z giełdy?
|
|
Temat:
PAMAPOL
o co chodzi z takim „podejmowaniem”? Przy ok. 80% udziałów - czy mogą wymusić to koryto? A może potrzebują 90%, aby wymusić transakcję, prawda?
|
|
Temat:
PAMAPOL
Jak myślisz, jakie jest dzisiejsze zastaw akcji? Właściciel większościowy ma kłopoty finansowe / lub szykuje się do zrobienia czegoś innego? Może źle zrozumiałem zgłoszenie?
|
|
Temat:
HARPER
co się dzieje z wczorajszym szalonym wzrostem wolumenu i ceny akcji?
|
|
Temat:
ELKOP
Firma pisze „Spółka oprócz siedziby w Płocku posiada także oddziały w Chorzowie, Płocku, Elblągu oraz Poznaniu, oferując do wynajęcia powierzchnię biurową, magazynową, hal produkcyjnych oraz gruntów, o łącznej powierzchni ponad 93.000 m²”. Czy ktoś wie, czy rzeczywiście jest to 93 000 metrów kwadratowych nieruchomości, czy też duża część z tych metrów kwadratowych może być po prostu niezabudowana?
|
|
Temat:
KOMPAP
brak zainteresowania tą firmą w ogóle tutaj na forum?
|
|
Temat:
KOMPAP
wydaje się, że Waldemar Lipka, poprzez różne holdingi, kupuje udziały w rynku już od dłuższego czasu. Byłem udziałowcem od ok. 2 lata i kiedy kupiłem do spółki Lipka kontrolowałem 32,9% udziałów (wliczając część udziałów KMP w spółce zależnej KMP).
Dziś, jeśli spojrzymy na stronę akcjonariatu, Lipka nadal kontroluje 32,9% akcji. Dla mnie to się nie zgadza. Czasami trochę sprzedaje, więc może zamienia się miejscami dla niektórych swoich zasobów - ale w ujęciu netto na pewno wydaje się, że całkiem sporo dodaje do swoich zasobów.
Czy ktoś może mi pomóc lepiej zrozumieć, co się dzieje?
|
|
Temat:
PAMAPOL
Jakieś podejście do niedawnego ponownego ratingu przez giełdę? Prawdopodobny popyt znacznie wzrośnie. Ale czy to usprawiedliwia tak duży skok w wycenie? Może się mylę, ale nie odnoszę wrażenia, że w fabrykach jest mnóstwo niewykorzystanych mocy produkcyjnych, więc czy rynek liczy na dużą moc cenową w przyszłości? A może mylę się co do pojemności? Te mocne ruchy trochę mnie zbiły z tropu i podczas tych mocnych ruchów sprzedałem całkiem sporo swojej pozycji.
|
|
Temat:
BOWIM
Wielkie dzięki za powyższego Addisona! To ma o wiele więcej sensu.
Tak, na pewno istnieje ryzyko, że w przyszłości zaczną prywatnie tę firmę, być może kiedy skończą z tymi „wymuszonymi wykupami”. Od dłuższego czasu akcje są bardzo tanie i nawet po niedawnym okresie rozruchu nadal są, jak sądzę, dość atrakcyjnie wyceniane.
masz pomysł, czy i jak długo będą w stanie kontynuować z podwyższonymi poziomami zysków, jak w ubiegłym roku? Naprawdę byli we właściwej pozycji, by złapać falę!
|
|
Temat:
BOWIM
dość dziwne. Czy to naprawdę jest zgodne z zasadami rynku giełdowego, aby móc dokonywać wykupów określonych akcjonariuszy po cenach znacznie wyższych od cen rynkowych?
Ale też popraw mnie, jeśli się mylę – wygląda na to, że trio większościowych akcjonariuszy nie sprzedaje. A więc jest to w zasadzie prywatna operacja w zwolnionym tempie – wykupywanie najpierw z premią największych i być może najbardziej potencjalnie „sprzeciwiających się akcjonariuszy”?
Ale dlaczego po prostu nie mieliby kupować jak najwięcej na rynku? płynność nie jest tak niska.
|
|
Temat:
BOWIM
ach ok, więc to nie był cały 12% blok, który teraz kupili? nagromadziło się w czasie? Właśnie kupili te akcje, o które złożono wniosek o sprzedaż?
|
|
Temat:
BOWIM
Czyli odkupili 12% akcji po 2x cenie akcji? czy dobrze to zrozumiałem? jak to jest motywowane? czy to tylko niewielka część odkupu, która wynosiła 16 zł za akcję? (jak główne zgłoszenie udziałów Konsorcjum Stali)
|
|
Temat:
IZOSTAL
ktoś, kto zna nazwy konkurentów, aby zorientować się, jak dobrze Izostal radzi sobie w porównaniu z innymi na rynku?
|
|
Temat:
FASING
czy mniejsi akcjonariusze kiedykolwiek wygrywają w takich sytuacjach? Widziałem kilka takich sytuacji i żadnych wygranych akcjonariuszy mniejszościowych. Chociaż niektóre są dość powolne do usunięcia z listy (na przykład Moj / RPC).
Sprzedałem swoje akcje w miniony piątek.
|
|
Temat:
PATENTUS
jakiś pomysł, dlaczego nagły wzrost w ciągu ostatnich dwóch dni?
|
|
Temat:
IZOBLOK
czy będzie obowiązkowe wezwanie, gdy przejdą 66% głosów? jeśli tak, to dlaczego po prostu nie złożymy od razu oferty nabycia wszystkich udziałów mniejszościowych?
|
|
Temat:
MOJ
co się stało z telefonem. czy Fasing nie był w stanie zdobyć wszystkich udziałów? Nie spodziewałem się, że akcje nadal będą notowane.
|
|
Temat:
RELPOL
Zgadzam się - całkowicie racjonalne jest zwolnienie z dywidendami. Nadal uważam, że jest miejsce na wypłatę dywidendy w kolejnych latach, więc nie wykluczam tego. ale jeśli zapłacą, będzie prawdopodobnie mniejszy niż w przeszłości.
|
|
Temat:
RELPOL
nadal potrzebują 30 milionów, żeby się sfinansować? wydaje się rozsądne, aby nie wypłacać dywidend.
|
|
Temat:
RELPOL
firma jest właścicielem zakładu w Żarach, prawda? jak myślisz, jak duży jest? 3000 czy 4000 metrów kwadratowych? jeśli są właścicielami, czy wiesz, od jak dawna je posiadali?
|
|
Temat:
RELPOL
cześć wszystkim. Od wczoraj jestem nowym udziałowcem firmy Relpol. Czytanie sprawy i podoba mi się to, co widzę.
Jestem dość zdumiony, że wygląda na to, że inwestorzy detaliczni kupili wszystkie akcje funduszy z całej tej ciężkiej sprzedaży. Czy powiedziałbyś, że sentyment detaliczny na polskim rynku akcji jest teraz naprawdę silny?
|
|
Temat:
IZOBLOK
interesujące ze zmianą właściciela większościowego. jakieś myśli tutaj? myślisz, że opublikują cenę, po której doszło do transakcji?
|
|
Temat:
KPPD
przegapiłem to, dzięki!
|
|
Temat:
KPPD
tak, ale to żadna nowość na dzień dzisiejszy? dość "stare" wiadomości
|
|
Temat:
KPPD
masz jakiś pomysł, co się tutaj dzieje? tak bardzo! ale nie na tak dużej głośności
|
|
Temat:
KPPD
zabawne, jak twój post jest pierwszy od 12 lat! nie ma tu innych udziałowców KPPD?
|
|
Temat:
ASBIS
wielkie dzięki mihumor!
fascynujące jest to, że chociaż akcje wzrosły tak gwałtownie, nadal są dość tanie w porównaniu z danymi TTM ze względu na silny wzrost / dobre marże
|
|
Temat:
ASBIS
co Twoim zdaniem jest głównym motorem wyjątkowego wzrostu i rentowności w ostatnich latach?
|
|
jak myślisz, jakie są ich szanse na zdobycie udziałów w rynku?
|
|
Temat:
ARCTIC
wielkie dzięki za wiele ciekawych informacji dotyczących rynku i firmy!
|
|
Temat:
BERLING
dlaczego rodzina nie kupowała akcji na rynku od czasu nieudanej oferty?
|
|
Temat:
MOJ
|
|
Temat:
SANWIL
Dziękuję Ci
|
|
Temat:
ASBIS
rzeczywiście, bardzo imponujące.
|
|
Temat:
SANWIL
sebastian100, gdzie to przeczytałeś?
|
|
Temat:
KOMPAP
Tak, zdecydowanie istnieje ryzyko, że wycofają firmę z rynku.
Jeśli chodzi o nieruchomości, czy wiesz, czy wszystkie trzy zakłady są w pełni własnością? Tak przypuszczam na podstawie ich historii.
|
|
Temat:
KOMPAP
zacząłem ostatnio przeglądać Kompap. Wydaje się, że to dość ciekawy biznes i atrakcyjna wycena. Są tam akcjonariusze? Byłoby bardzo interesujące usłyszeć kilka przemyśleń na temat firmy.
|
|
Wielkie dzięki!
|
|
jak czytać wczorajszy komunikat prasowy? Czy Krakchemia jest już wolna od jakichkolwiek dalszych procesów związanych z podatkiem VAT, czy są po prostu odraczane? Jeśli kwestie VAT są teraz zamknięte, czy jest to prawdą we wszystkich sprawach - czy są też inne otwarte sprawy?
Uważam, że wczorajszy komunikat prasowy był dość trudny do zrozumienia!
|
|
Temat:
RADPOL
droga do niskiego. Nie sprzedaję swoich akcji.
|
|
Temat:
SANWIL
To tyle, dziękuję
|
|
Temat:
SANWIL
jakiś pomysł, dlaczego zapasy znacznie wzrosły w dużych ilościach?
|
|
nawet teraz z ofertą?
|
|
jakie są szanse na dywidendę w najbliższej przyszłości?
|
|
Temat:
LUBAWA
bardzo dziwne - co się tam dzieje?
|
|
jakieś przemyślenia na temat najnowszych wiadomości?
|
|
Temat:
MIRBUD
Ciekawe, dziękuję za aktualizację. Gdzie mogę zobaczyć zmiany cen asfaltu?
|
|
Świetna wiadomość dzisiaj. Naprawdę mocne liczby!
|
|
Temat:
TESGAS
dlaczego akcje szaleją? jakieś wiadomości, które przegapiłem?
|
|
Temat:
MUZA
Jacyś akcjonariusze Muza na forum? Firma wydaje się bardzo tania, choć bardzo mała i niepłynna. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie / wiedzę w zarządzie / zarządzaniu? Ostatnie wykupy i sprzedaż akcji poufnych po obniżonej cenie rynkowej nie wyglądały zbyt dobrze.
Aktualna wycena: Kapitalizacja rynkowa: 7,4 mln zł Dług netto: 3,4 mln PLN (zakładam, że 3,9 mln PLN „Zobowiązania wobec różnych jednostek” to dług)
Muza jest właścicielem hotelu o wartości bilansowej 11,7 mln zł. Jeśli dobrze to rozumiem, część tego hotelu, małej „rezydencji” na stronie hotelowej, jest teraz sprzedawana za 2,5 mln zł. Kiedy Muza otrzyma gotówkę ze sprzedaży, dług pro forma netto zmniejszy się do 0,9 mln zł (nie biorąc pod uwagę ewentualnych podatków).
Nie sądzę, że „dwór” jest prowadzony po cenie wyjściowej 2,5 mln zł, ale powiedzmy, że tak było. Muza ma wówczas resztę hotelu wycenioną na „wartość godziwą” w wysokości ~ 9,2 mln zł. Gdyby hotel został sprzedany za 9,2 mln zł, Muza znalazłaby się w gotówce netto w wysokości 8,3 mln zł, a zostałby tylko biznes wydawniczy.
Jeśli hotel został sprzedany za 9,2 mln zł: Gotówka netto: 8,3 mln zł Akcje: 2,75 mln Środki pieniężne netto / akcję: 3,02 pln / akcję
Obecnie akcje notowane są po 2,70 pln / akcję, co daje działalności wydawniczej ujemną wartość 32 groszy / akcję. Firma, która choć niewielka, historycznie wykazywała przyzwoitą rentowność.
Ponadto, jeśli dobrze rozumiem, Kompap chciał licytować Muzę w 2010 roku po cenie nieco powyżej 8 pln / akcję. Z perspektywy czasu nie byłoby to takie złe dla akcjonariuszy ...
Obecna wycena wydaje się bardzo niska, ale z drugiej strony firma jest kontrolowana i bardzo mała / niepłynna. Czy uważasz, że rynek właściwie utrudnia sytuację?
|
|
Dobrze jest zobaczyć tutaj jakąś wewnętrzną aktywność
|
|
Temat:
SANWIL
ok, ma sens. Dziękuję Ci!
|
|
Temat:
SANWIL
nie wspominając o moim ostatnim poście, źle go przeliczyłem, teraz ma sens.
|
|
Temat:
SANWIL
Mam problem ze zrozumieniem ostatniego powiadomienia o transakcji. Czy większość właścicieli również sprzedała udziały w przetargu? I sprzedano z 11 022 761 akcji do 10 666 653, sprzedając 356 108 akcji?
A ponieważ są właścicielami większościowymi, pośrednio kontrolują odkupione 700 000 akcji?
Ponadto, jeśli rzeczywiście sprzedali 356 108 akcji, to dlaczego uzyskali 51% wykupu, gdy ich proporcjonalny udział powinien wynosić ~ 35%?
Czy coś tu nie zrozumiałem?
|
|
jakieś przemyślenia na temat nagłego zainteresowania udziałem? Całkiem zdumiony wysoką wydajnością
|
|
Słusznie. Kupiłem moje akcje około 4,5 roku temu, więc oczywiście wszystko się zmienia. Ale dla osób, które były w firmie od samego początku, 12 zł to oczywiście nic do świętowania
|
|
Cieszę się, że widzę kolejną dywidendę, choć liczyłem na nieco ponad 0,20 zł.
Czy uważasz, że akcjonariusze większościowi zrezygnowali z prywatnej firmy?
|
|
Ciekawy. Przynajmniej cena akcji nieco wzrosła w ciągu ostatniego roku. Gdybym został wyjęty za 12 pln / akcję, byłoby mi dobrze. Ale nadal byłaby dla nich atrakcyjna cena.
|
|
Temat:
PATENTUS
P / TB 0,37 i EV / EBITDA 2,2 - dlaczego ta firma jest tak tania? Jeden zły rok kilka lat temu, ale od tego czasu dość solidny rozwój. Zastanawia mnie.
|
|
jak myślisz, dlaczego zabiorą firmę na osobność? Czy nowy właściciel ma taką historię?
|
|
Temat:
NORTCOAST
dziękuję za link. Fascynujące, jak silnie ten udział wzrósł od miesięcy
|
|
Temat:
NOWAGALA
dlaczego dążą do co najmniej 65,99%? Jakie zasady sprawiają, że liczba ta jest rozsądna z perspektywy kupujących?
|
|
Temat:
ASBIS
bardzo szczęśliwy, widząc dość silne wykupy. Firma jest moim zdaniem głęboko niedoceniana, a wykupy natychmiast tworzą wartość dla długoterminowych akcjonariuszy.
|
|
Temat:
SANWIL
dziękuję za odpowiedź Mindek
|
|
Temat:
NOWAGALA
Dużo połączeń w Polsce. Myślę, że to mój czwarty od około roku. Wszystkim im powiedziałem „nie”. Obecna wycena jest zbyt niska. Naprawdę mam nadzieję, że tak się nie stanie. Ale cieszę się, że ktoś widzi wartości w firmie.
Co myślisz o połączeniu?
|
|
Temat:
SANWIL
Ale jeśli Adam lub Robert kontrolują firmę. Dlaczego zarząd, którego częścią jest Adam, odrzucił zaproszenie do składania ofert kilka lat temu z powodu zbyt niskiej oferty? Czy w rzeczywistości to on był za ofertą? A może coś nie zrozumiałem? Dziękuję za odpowiedź!
|
|
Temat:
SANWIL
jacyś akcjonariusze spółki tutaj? Jak oceniasz obecną sytuację? Czy jest gdzieś, gdzie można znaleźć informacje o Value Fundusz Inwestycyjny Zamkniety ? Czy Adam Buchajski jest właścicielem funduszu?
|
|
jak oceniasz kwestie VAT? Jak prawdopodobne jest, że będą musieli zapłacić całą kwotę?
|
|
Temat:
ARCTIC
dzięki za wnikliwy post kostek-mundek!
|
|
Temat:
HELIO
Nie otrzymują moich akcji za 9 zł za akcję, mniej niż 0,50x TB i P / E ~ 7,5 - ricolous. Naprawdę mam nadzieję, że akcjonariusze mniejszościowi nie pozwolą im na to.
|
|
Temat:
HELIO
może coś mi brakuje, ale nie mogę znaleźć ceny za połączenie?
|
|
dzień dobry
Czy wiesz, czy istnieją witryny, które wyświetlają transakcje z wykorzystaniem informacji poufnych, a także transakcje „dużych udziałowców”?
|
|
i dzięki tym ostatnim transakcjom szansa na wycofanie się z firmy może być całkiem dobra. Na jaką własność mogą wycofać firmę? oni potrzebują 90%, aby wymusić wykup, prawda?
|
|
czy naprawdę chcieliby emitować nowe akcje po obniżonej cenie akcji?
Inna sprawa: widziałem, że właściciel większościowy niedawno wykupił fundusz. Czy myślisz, że spróbują ponownie wykupić firmę z giełdy? Czy to nie fundusz zatrzymał go po raz ostatni?
|
|
popraw mnie, jeśli się mylę, ale czy firma mleczarska nie była prawdziwym hamulcem ogólnej wydajności przez kilka lat? Z mojego odosobnionego punktu widzenia płacenie 2,5 mln euro za 50% tej działalności wydaje się bardzo kosztowne!
|
|
Temat:
MIRBUD
jakiekolwiek wyobrażenie o tym, jakiego rodzaju marże mogą oczekiwać w takim projekcie?
|
|
silne liczby! czy myślisz, że możemy spodziewać się dywidendy?
|
|
Temat:
MUZA
Jakieś przemyślenia na temat raportu rocznego?
|
|
Czy czytam ostatnią wersję poprawnie, że Generali Otwarty Fundusz Emerytalny lub Rockfield Holding AG zaproponował dywidendę w wysokości 1 zł za akcję? Wydaje się, że daleko idące jest to, że fundusz to zrobi lub co o tym myślisz? Czy widzisz jakieś powody, dla których Rockfield to robi?
|
|
Temat:
MOJ
wydawał się bardzo solidnym raportem! EBIT nie był tak wysoki od 2014 r., A wzrost sprzedaży był dość solidny. Długoterminowo, jak myślisz, jaki jest plan Fasingsa z Moj? Dlaczego ta firma jest notowana, gdy tak bardzo ją kontrolują?
Jak myślisz, jaki jest ich plan w odniesieniu do projektów mieszkaniowych? Dość dziwne, że taka firma jest inwestowana w mieszkania (jeśli dobrze ją zrozumiałem?).
|
|
co sprawia, że myślisz, że to handel poufny?
Ten kurs wydaje się być bardzo niedowartościowany na P / TB 0,35 i P / NCAV 0,75. Czy tylko fakt, że większość właścicieli wydaje się próbować zabrać to tanie, co obniża cenę akcji? Czy jest coś jeszcze złego w firmie, której nie widziałem?
|
|
Temat:
FASING
dlaczego uważasz, że tak wiele firm przemysłowych ma niską wartość?
|
|
Temat:
FASING
bardzo dobre wyniki!
|
|
Jestem właścicielem niektórych udziałów w Asbisc, wierzę, że to przyzwoity przypadek. Oglądałem „China Hustle”, świetny i przerażający film dokumentalny. Widziałem już sporo takich osób w Stanach Zjednoczonych (jak dotąd udało się uniknąć poparzenia przez chińskie oszustwa)
|
|
Czy ktokolwiek z was patrzy na „klasyczne” przypadki wartości, takie jak akcje notowane poniżej kapitału rzeczowego, kapitał obrotowy itp.? Jeśli tak, jakie przypadki lubisz najbardziej w Polsce? Byłoby interesujące, aby przejść wątek inwestowania wartości. Jeśli już istnieje, proszę wskazać mi właściwy kierunek.
|
|
Temat:
PATENTUS
dzięki za podzielenie się swoimi spostrzeżeniami!
|
|
Temat:
PATENTUS
to naprawdę świetne liczby 4Q! Nie przeczytałem raportu, w szczególności coś, co wyglądało wyjątkowo imponująco oprócz liczby sprzedaży / zarobków? Czy uważasz, że firma wkrótce zacznie wypłacać dywidendę?
|
|
Temat:
IZOSTAL
wydaje się, że firma radzi sobie dobrze, jakikolwiek pomysł, dlaczego wycena spadła prawie co roku w ciągu ostatnich 8 lat?
|
|
Zauważyłem nagłe skoki ilości / cen w kilku akcjach w 2019 roku. Jednym z nich był CNG. Czy ktokolwiek z was ma pojęcie, o co w tym chodzi?
|
|
fascynujące, że udało im się kupić tylko 5000 akcji. Jak myślisz, co będzie dalej?
|
|
Temat:
RADPOL
stanie się dyrektorem w Arctic Paper - dlatego opuścił firmę
|
|