vyajgirr
Advertisement
PARTNER SERWISU
yjsldfxm
meter30

meter30

Ostatnie 10 wpisów
Dzięki za info, spróbuję dziś wysłać, natomiast przytoczę cytat ze wzoru wniosku:
"Pouczenie w zakresie sposobu wypełniania wniosku:
• Wszczęcie postępowania oraz przerwanie biegu przedawnienia roszczenia będącego przedmiotem sporu następuje z dniem wpływu wniosku do Rzecznika Finansowego..."
Jeśli chodzi o pierwszą i drugą ratę to... nie wiem jak to skomentować, nie wiedziałem że są aż tacy chojni.

Sądy dziś nieczynne, przerwanie biegu przedawnienia przez rzecznika finansowego następuje z dniem wpływu wniosku do RF, czyli dziś wysłanie pocztą nie wchodzi w grę, pozostaje przesłanie elektroniczne przez epuap - a tam na na stronie error 404. Nice...
Swoją drogą zalogowałem się pierwszy raz od prawie 3 lat na konto w IB, a tam w grudniu wpłynęły 2 wpłaty po 500zł każda z tytułu 3 i 4 raty układowej - pytanie co się stało z 1 i 2 ratą układową?

Średnio orientuję się tych sprawach, właściwie już położyłem lachę na kasę z Getback, ale może jeszcze warto złożyć wniosek o zawezwanie do próby ugodowej.
Mam tylko jedno pytanie - od kiedy liczyć bieg terminu przedawnienia?

Stowarzyszenie OSOG:
Stowarzyszenie OSOG napisał(a):

Poszkodowanych prosimy o kontakt na
kontakt@osog.pl

OSOG prowadzi rozmowy z wybranymi Kancelariami w celu wytaczania pozwów wobec beneficjentów NASZEJ kasy. Rozmowy i negocjacje nadal trwają.

W Sądzie Okręgowym w Poznaniu toczy się pięć spraw dotyczących obligacji Getback z czego cztery prowadzi nasza kancelaria.

Mam pytania:
1. Jestem poszkodowanym - chciałbym dołączyć do grupy. Nie mam fejsbuka, twittera itd, korzystam tylko z forum i maila. Co to da, że napiszę do Was maila? Czy z automatu stanę się członkiem stowarzyszenia?
2. Coś tu nie gra. Prowadzicie rozmowy z kancelariami odnośnie reprezentacji poszkodowanych, a już macie 4 sprawy rozpoczęte? To macie tą kancelarię czy nie?
Wiele osób czeka na informacje od Was.

Czyli na chłopski rozum (kupiłem w IB) - przystępować do postępowania grupowego?

Leonek- o jakim ogłoszeniu piszesz?

Na poniedziałek 2 marca było przelozone ogłoszenie pierwszego wyroku w sprawie cywilnej przeciw bankowi oferującemu obligacje GB. Czy ktoś coś o tym wie?

Stowarzyszenie OSOG- jak mamy wyrazić poparcie? Przez napisanie na forum? Czy utworzymy jakąś oficjalną petycję?

Mam pytania do stowarzyszenia OSOG do którego oczywiście chętnie się zapiszę:
1. Jak wygląda sprawa z utworzeniem subkonta na które miałyby spływać kary nałożone na GB i spólki powiązane?
2. OSOG miał współpracować bądź też połączyć się z grupą Pana Artioma, on z kolei ostatnio chciał forsować zmianę prawa w zakresie możliwości rozliczenia straty na obligacjach z tytułu umowy o pracę bądź działalności gospodarczej- czy coś wiadomo?
3. Panie Marcinie, wspominał Pan jeszcze przed założeniem OSOG, że trzeba próbować powrócić do rozmów z PJK- czy ten pomysł będzie realizowany?

Panie Marcinie, jeśli jest już Pan teraz w radzie wierzycieli to czy jest szansa na nakreślenie kondycji firmy, dane dotyczące odzysków?
Kiedyś był tu poruszony temat rozmowy z PJK, stanęło na tym, że "trzeba pomóc" i temat jakoś umarł- czy coś więcej w tym temacie?

YaPaE napisał(a):
Czy ktoś w jaki kolwiek sposób odzyskał iles% z obligacji w gbk sprzedawanych przez banki catalys czy bezpośrednio?
Oraz czy ktoś odzyskał lub mu wiadomo że ktoś inny odzyskał iles% ze spółek powiązanych do gbk typu Hussar czy Basel?
Nie pytam kto i ile tylko czy komu kolwiek sie coś udalo odzyskać?

Tak, znam (a przynajmniej miałem okazję poznać) jedną osobę która odzyskała 30tys zł z zainwestowanych 50tys zł. Bankier który tak usilnie sprzedawał te obligi sam je chętni odkupił w calości. W ramach negocjacji otrzymał przetrącone kolano. Resztę kasy wzięli negocjatorzy.

alder74 napisał(a):

Cytat:
Minął rok od wybuchu afery GetBacku. Oto, co w tej sprawie dotychczas zrobiono.

businessinsider.com.pl/finanse...

No to możemy fetować pierwszą okrągłą rocznicę.
Ciekawe, ile ich jeszcze będzie?

Serce rośnie, gdy czyta się fragment: co w tej sprawie dotychczas zrobiono.

W powyższym linku napisano: "Zarzuty postawione pracownikom Idea Banku dotyczą m.in. oszustw, czyli wprowadzenia w błąd nabywców obligacji GetBacku, którzy ponieśli szkody szacowane na co najmniej 90 mln zł. Na ich mieniu zabezpieczono majątek o wartości ok. 40 mln zł na poczet szkód wyrządzonych obligatariuszom. "

Nie słyszałem do tej pory nic o tych 40 milionach - to prawda, czy kolejna mistyfikacja?

Oglądaliście dziś reportaż Anity Gargas na tvp1 ? Zdaje się, że reżim rządzący już wybrał ofiarę. Chyba taśmy Czarneckiego nie są na tyle mocne, że to wyemitowali.

Wczoraj w radio coś przebąkiwali o Getback. Podobno do prokuratury wpłynęło "220 zawiadomień z wnioskiem o pozew".
Pierwsze pytanie- dlaczego tak mało?
I drugie pytanie- o jaki pozew chodzi? Jeśli złożyłem zawiadomienie do prokuratury z 286kk, ale nie wnosiłem o pozew cywilny w moim imieniu to czy jeszcze mogę to zrobić?

Czy jestemy już gotowi aby wyjść na ulicę aby zrobiło się o nas medialnie? Czy mamy tu lidera który np wspólnie z grupą FB zorganizowałby to? Dojadę w każde miejsce w Polsce

Czy w wariancie z konwersja jest nadal podzial na grupy, czy jest to bezwarunkowa konwersja dla wszystkich? Pytam pod katem mozliwosci dochodzenia roszczen od posrednikow

To co się dzieje to zwykła bandyterka i zgodnie z prawem prawdopodobnie nic tu nie ugramy. Państwo pokazuje jak bardzo jest skłonne pomóc obywatelowi. Każdy ma swoje sumienie i musi sobie zadać pytanie jak daleko jest w stanie się posunąć aby odzyskać swoje. Mi bankier tak zamydlił oczy, że straciłem pieniądze na budowę domu, w nim widzę przyczynę mojego nieszcześcia i jeśli pozwy cywilne mają się ciągnąc latami, a ja w tym czasie mam mieszkać z tesciową, to wolę posunąć się do niekonwencjonalnych metod.

MIFID

Przedwczoraj otrzymałem pismo z prokuratury, że moja sprawa została dołączona do zbiorowego rozpatrzenia, czyli coś tam robią.
Oprócz tego Idea bank przesłał mi zaświadczenie depozytowe, pomimo że wcale o nie nie prosiłem- chyba chcą zasugerować abym był za konwersją na akcje, aby zamknąć sobie drogę do dochodzenia od nich zadośćuczynienia

Nie powinniśmy pisać publicznie takich rzeczy, np ze zadowala nas 30%. Zadowala nas 100% i ch.. komu do tego czy to realne czy nie.

Jako, że jestem zwykłym szaraczkiem- ciułaczem, to rozjaśnijcie mi Państwo pewnną sprawę:
1 część obligatoriuszy przystepuje do propozycji kuratora- 0% konwersji, druga część bierze konwersję. I hipotetycznie wchodzi do układu opcja inwestorska czyli niby zwrot 24%. Ci co umorzyli to mogą tylko 'liczyć' na rekompensatę pośredników. Ale z kolei druga grupa która koniecznością nabędzie teraz akcje GBK.to co ma zrobić (oprócz tego że hipotetycznie mogą czyhać na odzyski z fraudów)? Skoro w teoretycznym wariancie inwestorskim aktywa miałyby być sprzedane inwestorowi, to czym GBK wykaze jakąkolwiek wartosc zeby być wznowionym choćby na chwile na GPW? W ogóle po sprzedaży aktywów to co zostanie z tej firmy? Pare samochodow i drukarek?

InwestorAmator napisał(a):
1) Czy ktoś wie gdzie aktualnie można się zgłosić po wystawienie aktualnego zaświadczenia depozytowego? Czy wystarczy na biuro@polskidm.com.pl czy teraz jest to jakiś bardziej skomplikowany proces z racji utraty licencji?

2) Doradźcie proszę dla kogoś kto nie czuje się nie siłach (i nie ma kompletnie ochoty) ciągnąć i walczyć w sądach zarówno z bankiem jak i z PDM/GB która z konwersji będzie lepsza? (chodzi tutaj o potencjalne odzyski w przyszłości - co bardziej się opłaca)
Nie gram na giełdzie - obligacje wydawały mi się w miarę bezpieczne (sprawdziłem firmę gdzieś w okolicach września 2017, więc wszystko wyglądało ok). Uznałem ten etap w moim życiu za lekcję życia i z każdym kolejnym miesiącem coraz mniej mi zależy na tych pieniądzach (wsadziłem <50 000, więc z racji wieku i kwoty uznałem, że gra jest nie warta moich nerwów bo najzwyczajniej w świecie mam za co jeść i żyć - co prawda kupno samochodu trzeba odłożyć na kolejne lata :) )

3) Przydział ewentualnych akcji - jak to się będzie odbywało gdy ktoś taki jak ja nie ma konta maklerskiego? W jaki sposób będę wiedział czy i ile mam akcji?

Jesli kupiłeś w banku to po zaświadczenie depozytowe musisz zwrócić się do banku bo pdm nie wyda zaświadczenia. Druga sprawa, jeśli chcesz coś od PDMu to szkoda czasu na wysyłanie maili- tylko list polecony i najlepiej za potwierdzeniem odbioru. Dla tych którzy chcą walczy z bankiem w sądzie, wersja z konwersją 3% podobno jest najlepsza

Byłem dziś zeznawać w sprawie mojego doniesienia do prokuratury o doprowadzenie do niekorzystnego rozporządzenia mieniem przez IB. Obligi nabyłem w Idea Bank w Kielach przy ul. Paderewskiego, jako miejsce przesłuchania wyznaczono komisariat znajdujący się najbliżej miejsca popełnienia przestępstwa czyli komenda również w Kielcach na ul. Paderewskiego. I uwaga- sierżant sztabowy który mnie przesłuchiwał zajmuje się typowo takimi sprawami, do tej pory o aferze Getback wiedział tylko z mediów, u nich na komisariacie byłem pierwszą osobą składającą zeznania w tej sprawie, mimo że pobliski IB (jedyna placówka w Kielcach) szastała obligami GBK niemal hurtowo. Czy ludzie boicie się działac w tej sprawie czy myślicie, że wszystko samo się załatwi?

Ja mam reakcję niemal natychmiastową. Zablokowano mi skrzynkę pocztową na onecie

Poszedl e-mail z listem do wszystkich ze świętokrzyskiego. Jeśli trzeba to wyślę poleconym.

Od godziny 13:00 notowania Idea banku to linia prosta na kwocie 2.19zł. Czyżby zawieszono ich notowania?

Kurs Idei galopuje w dół nie od wczoraj, ale od ponad pół roku

Swoją drogą bardzo jest to ciekawe. Co prawda w stenogramie nie pojawia się nigdzie kwota 40mln zł, jednak cały zapis swiadczy niewątpliwie o chęci wymuszenia łapówy przez Chrzanowskiego, a ten odpowiada że to zniesławienie i fałszywe zarzuty. Jak coś kradniesz i złapią Cię za rękę to za wszelką cenę trzeba iść w zaparte, że to nie Twoja ręka.

Ciekawe jak to będzie rzutowało na nas i czy w tej sytuacji uda się nam cokolwiek odzyskać od "pośrednika" jakim był IB

Mi tam już nie zależy. Nie jestem przedsiębiorcą tylko ciułaczem, dzięki IB zainwestowałem w geta pieniądze na budowę domu. Teraz za 20 czy 30 procent chałupy nie wybuduję, kolejne lata pomieszkam z teściową. Jednak cała sprawa dała mi nauczkę i solidnego kopa- zwolniłem się z pracy na etacie i rozpocząłem własną działalność gospodarczą, na razie się rozkręca, ale mam nadzieję że szybko odrobię straty. I Wam też radzę- po tych wszystkich newsach raczej nikt nam już nie pomoże i trzeba się samemu brać za odrabianie strat.

Odnośnie postępowania UOKIK w sprawie dystrybucji przez IB to podobno doniesienie złożyło 250 osób, podczas gdy za pośrednictwem tego banku obligacje kupiło ponad 2000osób więc to stanowi trochę więcej niż 10%. Nie to żebym wierzył w cudowną moc UOKIK, ale ludzie, dlaczego nie składacie tych doniesień? Polecony kosztuje 5zł, trzeba coś robić żeby choć mieć złudzenie że uda się coś więcej odzyskać.

Abstrahując od kolejnej próby wydymania nas, mam pytanie do osób które składały doniesienie do prokuratury z art 286kk- czy macie jakieś odpowiedzi? Czy są jakieś przesłanki od rzecznika finansowego?

Mam prośbę - ktoś około tydzień temu wkleił tu na forum taki ładnie sformułowany tekst zawiadomienia do prokuratury z art 286kk odnosnie doprowadzenia do niekorzystnego rozporządzenia mieniem przez pośrednika w sprawie Getback. Nawet zanotowałem, że było to na stronie 94 tego forum i teraz nie mogę tego znaleźć, nie wiem czy zostało usunięte, czy mi się coś przyśniło.
Czy mógłby ktoś jeszcze raz wkleić ten tekst? Jesli nie można publicznie to chętnie przyjmę na PW wzór takiego zawiadomienia

Mam pytanie do bardziej obeznanych w temacie. Złożyłem reklamację do Idea Banku zaraz po rozlaniu się afery czyli 25 kwietnia br. 27 kwietnia wysłano mi mailowo potwierdzenie zgłoszenia reklamacji i informacje o rozpatrzeniu w czasie 30 dni. Do dziś nie mam odpowiedzi na piśmie czy mailu. Czy to oznacza, że reklamację uznano?

Bardzo chętnie złoże doniesienie do prokuratury, jednak Pan Wójcik podkreśla, że najważniejsze są dowody. A co jeśli ich nie mam? Ja sam poszedłem do Idea Banku po lokatę a wyszedłem z obligacjami. Nie mialem bladego pojęcia o obligacjach korporacyjnych, zostałem omamiony przez pracownika banku. Oczywiście rozmowy nie nagrałem. Czy jest sens iść do prokuratury w takim przypadku?

Mam pytanie do osób bardziej swobodnie poruszających się w temacie.
Co nieco przewinęło mi się informacji, że UOKIK może cofnąć/anulować zakup obligacji sprzedanych w 2018r. Czy to w ogóle możliwe, czy traktować tą informację jako medialną bezwartościową sensację?

Kupiłem obligi 26 marca 2018 z opcją wykupu po roku. Po 21 dniach gówno się wylało, a to były pieniądze na budowę domu która ma/miała ruszyć wiosną 2019

Piszecie, że szkoda tracić głos na kondydata do RW. Wobec tego po co mi świadectwo depozytowe? Pytam, ponieważ nie wiem czy składać wniosek o jego wydanie

Czyli tak na chłopski rozum - brać to świadectwo depozytowe?
Jestem zwykłym obligatoriuszem/Januszem ciułaczem który jak zapewne większość nie miał doświadczenia w obligacjach korporacyjnych, w związku z tym nie zamierzam zasiadać w radzie wierzycieli.
Jesli mi potrzebne to świadectwo to na jaki czas wnioskować?

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 13 listopada 2021 10:57:03
Liczba wpisów: 38
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,270 sek.

jeadjdii
qmcqkfeb
gnbobvue
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 751,90 zł +383,76% 96 751,90 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wgspooyw
pwqrucqs
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat