Może się okazać, że cała ta Rada Wierzycieli pilnuje swoich interesów, a nie obligatariuszy. To już byłby niezły numer. Całe to towarzystwo (RN, Zarząd) trzeba by zamknąć, jak się okaże że RW wierzycieli jest na pokaz to też zamknąć.
|
|
Jak się dostaje kawę, wygodny fotel to tym bardziej trzeba uważać. Może niektóre starsze osoby uwierzyły, bankierzy byli i są szkoleni żeby wciskać gówno klientom. Za te obligacje powinni być ukarani, za świadome wprowadzanie w błąd klientów. Jednak jak patrzę na wpisy na facebook-u to bardzo dużo różnych osób myślało (tak twierdzą), że to jest lokata. Trudno mi uwierzyć,że osoba która dorobiła się dużej kwoty nie odróżnia lokaty od obligacji, sam fakt że wcześniej jak przychodziły odsetki to nikt nic nie reklamował, dopiero od maja wszystkich olśniło.
|
|
LUK123ASZ napisał(a):Kilka moich przemyśleń: 1) nie ma jakichkolwiek szans na zwrot części kwot za kupione portfele wierzytelności, propozycje zwrotu do drugiej oferty są śmieszne 2) screen z 1 portfela nie przesądza za ile płacono standardowo. Może być pakiet zabezpieczony hipotecznie, za który się płaci zazwyczaj 50%+, a może też być pakiet zgonów za 3-4% lub jakiś słabych wierzytelności korporacyjnych czy przedawnionych (granice 5-7 %) 3) Wpisy Wójcika z RW czy jego pełnomocnika Adamczyka są śmieszne. Są to osoby walczące z wszechobecnym układem, tak jak całe bankowe bezprawie itp. Żal wyboru 4) przejęcie spółki przez wierzycieli nie będzie wcale takim świetnym rozwiązaniem, obecność Abrisu w większym stopniu niż 3% (lub wg niektórych propozycji nawet w ułamkowych częściach) oprócz zemsty za nieprzypilnowanie innych korzyści nie przyniosą 5) wykorzystywanie osób starszych przez IB/LB (głównie oni) jest warte największego potępienia, ale osób w wieku ok. 20-50 lat zupełnie mi nie żal. Sam straciłem pewną kwotę, ale jak można nie czytać tego co się podpisuje, godzić się na jakiekolwiek przelewy bez weryfikacji, bezgranicznie ufać bankierom. Taka lekcja inwestycji na przyszłość bardzo się przyda 6) dlaczego reklamacje odnośnie zakupu obligacji pojawiły się dopiero po wybuchu afery? Wcześniej jak wpadały odsetki od Getback to było wszystko ok? Dlaczego nikt nie protestował wcześniej, że wciśnięto mu papiery nieznanej firemki, a nie lokatę? 7) ten wątek jest chyba najmniej merytoryczny, zawsze wchodziłem na SW z nadzieją na poszerzenie wiedzy, poczytanie fachowców, tu pojawiają się dobre wpisy sporadycznie (tak, wiem, mój też jest słaby) Zgadzam się całkowicie co do punktu 5 i 6. Ludzie robili przelewy na kilkaset tysięcy i nie wiedzieli, że to są obligacje - myśleli że to lokata. Ktoś kto dysponuje takimi kwotami i nie wie na co wpłaca to musi być kompletnym idiotą. Komentarze na w grupie na facebook-u to dramat. Kobieta jak kupuje jabłka na targu to wybiera, ogląda każde jabłko, a tu wpłaca 100 tys. bo jakiś cymbał bankier jej powiedział, że zarobi 5% tak jak na lokacie.
|
|
Ja myślę, że warto do tego włączyć nasze państwo. W końcu ktoś dopuścił tę spółkę na rynek publiczny i zatwierdzał tak olbrzymią ilość emisji prywatnych. Jest tyle instytucji kontrolujących rynek finansowy i nagle wychodzi taki przekręt.Jest jakaś kontrola nad rynkiem finansowym i powinna ona zauważyć że coś się dzieje nie tak i chociaż ostrzec, a nie dawać im dyplomy, nagrody. Poza tym skąd były rekomendacje żeby kupować te akcje. Ktoś to wszystko zorganizował - tak myślę.
|
|
W sumie to coraz mniej wiemy. Rada Wierzycieli też nie za bardzo pomaga w zrozumieniu tej sytuacji. Grupa na facebook-u skoncentrowała się na prokuraturze i uoikk. Coraz gorzej to wygląda, ten prezes codziennie mówi co innego. Te nasze miliardy po prostu się rozpłynęły w państwie prawa i sprawiedliwości. Nie ma jak ich odzyskać, a Kąkolewski za pewnie niedługo wyjdzie za kaucją, albo z jakiegoś innego powodu. Główny właściciel Abris też nie jest winien, nic nie wiedział, Rada Nadzorcza też nic nie wiedział, tak jak i KNF.
|
|
Dlaczego ten skurwysyn kąkolewski jeszcze w ogóle jest na wolności.
|
|
Zgłosiliście kandydata do RW - Pana Radosław Marek Barczyński (40 lat). Dalej piszecie że od 2000 - 2008 Wicedyrektor/ Dyrektor Wykonawczy/ Dyrektor/ Specjalista UniCredit CAIB Poland/ Bank Pekao/ Bank BPH/ Raiffeisen Bank Polska. Tzn że od 2000 (wiek 22 lata był już dyrektorem w tylu bankach). Nie chcę żartować, ale to jakieś trochę dziwne. Pracuję w banku, jakiś dziwny taki szybki awans - i to w tylu bankach. Dyrektor wykonawczy w banku w takim wieku to niestety nie uwierzę. Może jako dyrektor w GetBacku to bym uwierzył.
|
|
To jest miliard straty - takiego czegoś jeszcze na giełdzie nie było, tak mi się wydaje. Zarząd i rada nadzorcza powinni już siedzieć w więzieniu.
|
|
KNF to ma to w dupie. Po co oni są to nie wiadomo. Tutaj jest sprawa dla prokuratury, sądów.
|
|
Kiedyś złodziejom obcinano ręce - Kąkolewski jest z Radomia, Abris i zarząd jest w Warszawie, Kornasiewicz - może dostanie znowu jakąś nagrodę dla biznes woman. Może ludzie wezmą sprawy w swoje ręce. Ci złodzieje są między nami.
|
|
To dlaczego nie dali jeszcze tego info - jeśli już wiedzą, że nie będzie. Po prostu maja nas w dupie. Ja uważam, że albo trzeba się zebrać i tam pójść. Nie ma tak chyba nigdzie, żeby złodziej bezkarnie tak postępował.
|
|
voyager747 napisał(a):Ciekawe dlaczego ? Myślą, że to film, jakaś gra ? Nie bawią mnie te ich gierki. Może warto poświęcić te 70 tys. ( w moim przypadku) i niech znikną z Polski. Nie jest to dobry pomysł. Takie osoby jak Kakolewski, Łukawski (Abris), Kornasiewicz i pozostałe złodziejskie bydło z zarządu i rady nadzorczej - powinno już dawno siedzieć w areszcie - za to złodziejstwo, chamstwo - brakuje już mi słów. Robią sobie z nas kpiny, nie wiem po co w Polsce jest ta prokuratura. Chyba tylko do ścigania ludzi z platformy.
|
|
Z tą grupą na facebook-u jest coś nie w porządku. Jak ktoś napisze coś o zmianie warunków umowy z kancelarią Szeja jest ten wpis usuwany. Nie znam się na facebook-u ale to chyba kasują opiekunowie tej grupy - Arti, Piotr Sułek. Jak tak ma wyglądać współpraca i wspólne stanowisko to o dupę to potłuc. Jeśli kolesie chcą załatwiać prywatne interesy - wyjdzie tak, że najpierw Idea Bank nas wykiwał, a potem ta kancelaria - nie wiedzą ile osób sie zgłosi, a ja już podali ceny. Na każdym kroku jest jakiś oszust - tak to wygląda moim zdaniem. Chciałbym się mylić.
|
|
W grupie na facebook-u promują mocno jakąś kancelarię z Warszawy - Szeja. Jak myślicie, czy w obecnym stanie rzeczy warto wpłacić tam kasę i co ta kancelaria będzie robiła. Na razie chcą 2 tys. - od osoby potem co kwartał też około 500 zł.
|
|
InwestorAmator napisał(a):Musimy dotrzeć do jak największej rzeszy ludzi, którzy trzeźwo myślą i chcą walczyć, a nie tylko idiotycznie rzucać się na banki. Ta grupa która istnieje na FB ma potencjał ludzki, ale niestety jest on zmarnowały na jakieś bezsensowne walki. Tych 2 gości którzy prowadzą tą grupę - jeden z nich nawet nie ma obligacji GB. Reszta ludzi spanikowani idą za nimi jak w ogień, także tamci ludzie są już straceni, a szkoda, bo 1600 osób to niezły kapitał i może wtedy udałoby się mieć więcej jak jedno/dwa miejsca? Z drugiej strony, może ktoś z nich wpadnie na to, żeby zebrać ludzi i zgłosić kogoś do RW i wtedy ewentualnie zrobić z nimi koalicję (o ile stonują z kursu misselingu i walki z bankami a skupią się na GB)
"Kurator wniósł o ustanowienie 4 miejsc w 5-osobowej Radzie Wierzycieli dla obligatariuszy na każde 20% wartości wierzytelności zgodnie z art. 123 ust 2 Prawa Restrukturyzacyjnego."
Polecam drugą grupę, która się wydaje być bardziej merytoryczna i z którą można by może się połączyć, żeby mieć chociaż 1, 2 miejsca: GetBack S.A. - restrukturyzacja spółki, zagrożenia dla Obligatariuszy
Paweł/Radek: Może warto się z nimi skontaktować i zweryfikować jaką siłą dysponujemy i czy uda się uzyskać miejsce/a w RW? Ja bym proponował połączenie z grupą z facebook-a jest ponad 1600 osób i na pewno są tam osoby które chcą się połączyć z nami. Może im będzie nas wiecej tym więcej zdziałamy.
|
|
To znaczy jeśli się zgłosiłem, wysłałem maila na wskazany adres obligacje_getback.... to co teraz robić. Czekać ?
|
|
Temat:
CAPITEA
Chciałbym się dowiedzieć na temat powstającego stowarzyszenia, a następnie do niego przystąpić. Też mam obligacje.
|
|