Hej, piszę prace na temat analiz dyskryminacyjnych. Muszę opisać wskaźniki finansowe wykorzystane w modelach. Pomimo przeszukania kilku książek i internetu, nie udało mi się znaleźć interpretacji poniższych wskaźników. Będę wdzięczna za pomoc . :) 1.(zysk z działalności operacyjnej-amortyzacja)/(aktywa ogółem) ( ebit/aktywa)? 2.(wynik finansowy netto)/zapasy 3.[(zysk/(strata brutto))*1/(Majątek ogółem)]∙100 4.(Koszty operacyjne(bez pozostałych kosztów operacyjnych))/(zobowiązania krótkoterminowe (bez funduszy specjalnych i zobowiązań finansowych) 5.(wynik operacyjny)/(Przychody z sprzedaży) 6.(wynik netto+amortyzacja)/(zobowiązania ogółem) 7.(Koszty operacyjne(bez pozostałych kosztów operacyjnych))/(obowiązania krótkoterminowe (bez funduszy specjalnych i zobowiązań finansowych)) 8.(Wynik ze sprzedaży)/(suma bilansowa (wartość średnia)) 9.(zobowiązania krótkoterminowe)/(koszt wytworzenia produkcji sprzedanej) 10.(zysk brutto+amortyzacja)/(zobowiązania ogółem) 11.((kapitał własny-kapitał zakładowy))/(Wartość aktywów) 12.((wynik finansowy+amortyzacja))/(Suma zobowiązań) 13.(Wynik operacyjny)/(Koszty finansowe) 14.(Kapitał obrotowy)/(Wartość majątku trwałego)
|