Teberius napisał(a): Wysłane: 9 maja 2016 10:31:27 Witam, czy ktoś się orientuje co dalej z obligacjami serii E? Dostałem pismo od SECUSA o wstrzymaniu licytacji na wniosek obligatoriuszy. Proszę o pomoc
Pozdrawiam A to ciekawe. Kiedy otrzymałeś takie pismo? Ja z kolei otrzymałem od nich pismo stwierdzające, że SECUS zmienił nazwę na: Time Asset Management S.A oraz, że już się nie zajmują sprawą Religa Dev.
|
|
Czy ktoś z obligatariuszy serii D otrzymał jakieś pieniądze w wyniku licytacji zabezpieczenia?
|
|
Moje porozumienie wraz z kompletem dokumentów zostało doręczone do Minox ok. 2 tygodnie temu. Do tej pory nie otrzymałem środków na konto bankowe ani także przez KDPW na rachunek maklerski. Niezła ściema.
|
|
Podbijam pytanie. Ja nie otrzymałem majowych odsetek, spłata obligacji także nie została dokonana. Porozumienie ze spółką zawarłem i nic.
|
|
czy jest jakiś postęp w sprawie wykupu / spłaty zaległych odsetek od obligacji? w raporcie 02/2014 jest mowa o spotkaniu z obligatariuszami. czy owe się odbyło?
|
|
Temat:
MINOX
Propozycja ze strony Minox jest. Jeśli obligatariusz wyśle do nich maila to otrzyma propozycję, aby dostarczyć świadectwo depozytowe i wypełnić ich formularz w zamian za zwrot pieniędzy. Ja nie mam zamiaru grać w tę grę pana prezesa.
|
|
Temat:
MINOX
Czy ktoś z forumowiczów-obligatariuszy zamierza skorzystać z propozycji zarządu Minox?
|
|
Temat:
MINOX
Jaki prawem Minox tak postępuje? Co z odsetkami za zwłokę? Co na to KDPW? Ciekawe czy okaże się, że nie ma na nich bata w Polskim prawie. Czy po raz kolejny to dowód, że Polska to dziki kraj?
|
|
Na razie czekamy. Poniższą odpowiedź otrzymałem z East Pictures: Cytat: Korespondencja z 15 stycznia 2014 ("Uzupełnienie informacji do korespondencji z 14 stycznia 2014")
Szanowni Państwo,
Część obligatariuszy zwróciła również uwagę, że istnieje możliwość dalszego rozliczania obligacji za pośrednictwem KDPW, co zostało przez nas niezwłocznie skonsultowane z KDPW i na co otrzymaliśmy potwierdzenie. Zwróciliśmy się również do KDPW z prośbą o udzielenie wyjaśnień w zakresie dochowania procedury formalnej zarówno w relacjach z KDPW, jak i z Państwem. Dlatego też prosimy o wstrzymanie się z przesyłaniem Porozumień o wcześniej zaproponowanej treści. Po otrzymaniu odpowiedzi z KDPW niezwłocznie poinformujemy Państwa o dalszych krokach.
|
|
hiduke napisał(a):A na jakiej podstawie ma działać ten kurator powołany przez nadzorcę sądowego? Kuratora może powołać tylko sąd, jeżeli są ku temu przesłanki. Coś się to kupy nie trzyma, bo gdyby były podstawy kuratora wyznaczono by w post. o upadłości GANTA:/ Nie napisałem, że kurator ma być powołany przez nadzorcę! Czy sugerujesz, że sekretariat nadzorcy sądowego udziela nieprawdziwych informacji? Zachęcam wszystkich zainteresowanych do zweryfikowania tej informacj. Wystarczy telefon do Pana Szczerbińskiego lub do sekretariatu. Dane kontaktowe łatwo znaleźć.
|
|
W rozmowie z sekretariatem nadzorcy upadlosci Ganta dowiedziaem sie, ze w planach jest powolanie kuratora sadowego do reprezentowania wszystkich obligatariuszy Ganta w procesie odzyskania wierzytelnosci. Termin powolania kuratora jest na razie nieznany. Nalezy sledzic Monitor Sadowy. Przepraszam za brak polskich znakow.
|
|
czy ktoś z forumowiczów czytał lub może już podpisał proponowaną przez Ganta umowę o spłacie przeterminowanych obligacj w kwartalnych ratach?
|
|
Temat:
GANT
czy ktoś z forumowiczów czytał lub może już podpisał proponowaną przez Ganta umowę o spłacie przeterminowanych obligacj w kwartalnych ratach?
|
|
GNT1212 zostały wykupione.
|
|
Wygląda na to, że wykup GNT1212 dopiero po świętach. Ciekawe których :(
|
|
Jak to jest z zabezpieczeniem tych obligacji? Ja dogrzebałem się do następujących faktów: - PAN0614 to seria D - PAN1214 to seria C - prospekt emisyjny mówi, że hipoteka jest zabezpieczeniem obligacji serii D i nie jest zabezpieczeniem obligacji serii C - w kalkulatorze Stockwatch.pl seria obligacji jest dostępna tylko w abonamencie! W_T_F - w kalkulatorze Stockwatch.pl obydwie serie C oraz D widnieją jako zabezpieczone
Dziwnie to wygląda! Co sądzicie?
|
|
nie jestem pewien czy ta informacja pojawiła się już na forum ale jeśli nie to dla prządku dodam, że właściciel hipoteki będącej zabezpieczeniem obligacji serii C t.j. REL0913 przeniósł własność na spółkę Religa Development.
|
|
wapkil napisał(a):W tym artykule nigdzie chyba nie jest napisane, że pieniądze ze sprzedaży zabezpieczenia hipotecznego ustanowionego na majątku nienależącym do upadłego wchodzą do masy upadłościowej (choć można tak pomyśleć). Stwierdzenie, że inwestorzy są zrównani z innymi wierzycielami dochodzącymi zaspokojenia z masy upadłościowej wydaje mi się dosyć oczywiste - w tej masie nie ma niczego, co powinno być dla nich wyłączone.
Ja to rozumiem tak, że (w przeciwieństwie do innych wierzycieli) mają dodatkowo hipotekę, która nie ma nic wspólnego ani z upadłym, ani z prowadzonym postępowaniem upadłościowym. Chyba już wcześniej gdzieś o tym pisałem. Ale mogę się mylić - warto dopytać, albo inaczej sprawdzić.
EDIT: Inna sprawa, że artykuł SW wyraźnie sugeruje, że zabezpieczenie hipoteczne na majątku podmiotów trzecich jest gorsze niż na majątku dłużnika. Ponieważ artykuł nigdzie nie wyjaśnia, dlaczego by tak miało być, miło by było, gdyby ktoś z SW mógł to wyjaśnić :) Widzę, że sprawa została już wyjaśniona dzięki temu ze czosnek z sukcesem zaangażował do pomocy SII. Szacunek za inicjatywę. Ja ze swojej strony chciałem dodać, że w mojej interpretacji artykułu w SW, Pan Piotr Pociej wyciągnął wniosek ogólny (tj. na wyższym poziomie agregacji) i zaprezentował go jako dotyczący wszystkich przypadków zabezpieczenia obligacji, nie podając żadnego zastrzeżenia: Cytat:Trzeba pamiętać, że przepisy o zaspokojeniu z osobnej masy upadłości, pozwalające na preferencyjne traktowanie obligatariuszy, mają zastosowanie wyłącznie gdy upadłym jest emitent obligacji, a zabezpieczenie ustanowiono na jego majątku. Jeśli więc zabezpieczenie jest ustanowione na majątku innego podmiotu niż emitent, to inwestorzy nie będą mogli liczyć na pierwszeństwo zaspokojenia. Posługując się przy tym przykładem dotyczącym tylko jednej z możliwości (niższy poziom agregacji) : Cytat:Podobna sytuacja ma miejsce, jeśli upadnie spółka zależna, która jest emitentem, a zabezpieczenie zostało dokonane na majątku spółki dominującej. W takich wypadkach inwestorzy zostają zrównani z innymi wierzycielami dochodzącymi zaspokojenia z masy upadłości. – mówi Piotr Pociej, aplikant adwokacki, kancelaria prawna Chajec, Don-Siemion & Żyto sp.k. Powyższe stwierdzenie brzmi sensownie ale tylko w przypadku, gdy mamy do czynienia ze strukturą holdingową. Jednakże w przypadku spółki Religa Development jedna z serii obligacji była zabezpieczona majątkiem osoby prywatnej. Tutaj oczywistym jest, że majątek osoby prywatnej nie związanej z podmiotem w stanie upadłości nie wchodzi do masy upadłościowej tegoż podmiotu.
|
|
Raportu brak, kuponu z REL0913 brak. Są jeszcze jacyś optymiści?
|
|
... i ponownie zmiana terminu. To jakieś jaja są! =========================================== DEVELOPMENT SA - zmiana daty przekazania raportu rocznego Raport Bieżący nr 15/2012 Zarząd Spółki Religa Development S.A. z siedzibą we Wrocławiu informuje, że ulega zmianie data przekazania (opublikowania) raportu rocznego za rok 2011, z dotychczasowej daty przypadającej w dniu 13 czerwca 2012 roku, na nową przypadającą w dniu 30 czerwca 2012 roku. Podstawa prawna: § 6 ust. 14.2 Załącznika Nr 3 do Regulaminu Alternatywnego Systemu Obrotu "Informacje bieżące i okresowe przekazywane w alternatywnym systemie obrotu na rynku NewConnect". Więcej na: http://biznes.pap.pl i http://biznes.pap.pl/espikom ebi pif/ Depesza pochodzi z biznes.pap.pl z 11.06.2012 10:03 ==========================================
|
|
Wygląda na to, że będzie niezła wtopa. Na razie czkamy na spóźniony raport za 2011, potem na wypłatę kuponów z REL0913 (koniec czerwca) i już będzie wszystko jasne. Po prostu dołączymy do grupy wierzycieli. forum.gazeta.pl/forum/w,186,10...
|
|
zapisy tylko do jutra tj. 27/04/12, minimalna kwota 20k PLN
|
|