Temat:
EUROCASH
Mamy już podane wyniki finansowe za pierwsze 6 miesięcy 2018... Szału nie ma … Mimo pięknej demagogii i opowieści o rebrendingu w zakresie inwestycji a nie kosztów ... po zmianie szyldu związanego z remoncie obiektów użytkowych nagle klienci kupują więcej w tych obiektach handlowych być może nawet płacą o 10% więcej niż mogą kupić u konkurencji... wspaniała wizja... ale do konkretów - Zysk za poszczególne półrocza to 17,5 miliona za 2018 versus strata 76 miliona w 2017 to skok do przodu ale versus zysk z 2016 na poziomie 55 milionów i 48 milionów w 2015 to nie jest aż takie imponujące... co do kosztów to jadają one wyniki a wzrosty przychodów wynikają z przejęć i ukrywają zmniejszenie przychodów z dotychczasowej działalności … Zobowiązania krótkoterminowe wzrosły o 1,9 miliarda PLN przez 3 lata - 2015 na półrocze 3,5 mld do 5,5 mld na półrocze 2018 !!! Czy 1,9 mld większe zobowiązania krótkoterminowe względem zwiększenia obrotu przez 3 lata z 9,8 mld do 10,8 mld ( tylko o 1 mld - 10% ) uzasadnia zwiększenie zobowiązań o 0,65% i 1,9 mld... hm… Mocne nerwy mają dostawcy i sam Prezes Eurocash... chociaż ten ostatni to raczej już się nie martwi bo przy takich zobowiązaniach to bardziej problem dostawców i banków niż EUROCASH... Co by się stało gdyby nastąpiła wymagalność 1 mld przez banki i dostawców jako zaostrzenie polityki i zmniejszenie kredytów kupieckich... można sobie wyobrazić !!! A gdyby przyjąć że o 10 % wzrosły przychody w latach 2015-2018 i zobowiązania nie powinny być większe niż o te 10%... 1,5 mld wraca do dostawców a firma traci płynność !!! Co do wypowiedzi Pana w informacji Eurocash o BILANSIE za 2Q to przekazuje iż wzrosła amortyzacja ze względu na inwestycje... a czym jest AMORTYZASJA ??? jest to tylko odpis podatkowy od wydanych pieniędzy czyli pieniądze poszły a aby nie wykazać straty rozpisuje się amortyzację na lata zamiast wpuścić to w koszty jednorazowe co spowodowałoby stratę... amortyzować można przez modernizację co podnosi wartość środków trwałych ale zmniejsza gotówkę w obrocie, którą pożycza się od dostawców lub w banku... Cóż …najlepsze pieniądze zarabia się pożyczonymi lub tzw. cudzymi i jeszcze nie oprocentowanymi jak kredyt kupiecki !!! Życzę tym którzy wyhodowali ten interes szczęścia i mocnych nerwów gdyby zmieniła się koniunktura bo pożyczoną kasę trzeba oddać … Wartość MARKI - EUROCASH nie jest chyba tyle warta... ale mogę się mylić i może się mylę !!!
|
|
tak mnie to intryguje co wymyślą szanowni Państwo od strategii inspirowani południowym temperamentem by akcje skoczyły choć na 30 PLN, którego już dawno nie było... MILA nie przyćmiła wyników, a i sytuacja na rynku pracy powoduje wzrost kosztów lub słabą obsługę za wschodniej granicy, która jest bardziej siłą fizyczną niż handlową. Takie mam odczucie iż pomysłu może i nie brak ale możliwości z pewnością... Mamy bardzo dobry sezon dla branży napojowej co stanowi sporą część w handlu grupy ale to paradoksalnie może zaszkodzić bardziej niż pomóc.. po raz kolejny zwracam uwagę brak pracowników i wzrost płac, zwłaszcza teraz gdy ruszyły prace sezonowe i inne branże podkupują pracowników za znacznie większe pieniądze na nadchodzący okres lata !!!
|
|
zaskoczenia nie ma ... strata na poziomie roku ubiegłego oraz drugi rok z rzędu ( 2017 i 2018 za 1Q) to wynik rosnących kosztów - zwłaszcza pracowniczych oraz gorsza marżowość bo producenci już nie widzą możliwość rodem z Portugali spółce przynosić kasy za bycie wielkim ale za wykonaną pracę !!! MILA jest nadal w trakcie realizacji ... jak pisałem w poprzednich swoich obserwacjach to jeszcze czekam na US i temat VAT... nie liczyłbym na szczególne wydarzenie w 2Q które pokaże lepszą tendencję tej spółki oraz plan który zmieni trend... ucieczka z obrotu hurtowego w średnio powierzchniowy handel typu MILA to jedyny pomysł ale to DINO dziś idzie szybko i bardziej efektywnie ... pierwszy ma prawo ... EuroCash niech goni ... odstawiam, że spadek akcji raczej bardziej możliwy niż wzrost... czekamy na odbicie po info o MILI ale nie koniecznie na dobry wynik !!!
|
|
Temat:
EUROCASH
coś w tym jest co Kolega przede mną napisał ... bardzo duża firma i duży gracz na rynku ale już nie raz mieliśmy okazję przeczytać lub usłyszeć "przepraszam pomyliłem się" co znaczy nie więcej nie mniej jak tylko przeprosiny za to, że każdy może się pomylić i za to przeprosić... co prawda nie jest to duża szansa na taki błąd ale pisząc od jakiegoś czasu i przyglądając się działaniu nerwowym tej spółki to mam wrażenie, że nie wiedzą jak sprzedać te informacje na giełdzie !!! może się mylę... jeżeli tak to "przepraszam pomyliłem się" !!!
|
|
Temat:
EUROCASH
nadal zarząd skupuje akcje choć nie tak łapczywie, 220 akcji po kursie 24.10 szału wizerunkowego nie zrobi... oprócz kolejnej informacji na GPW... moglibyśmy otrzymać informację co się dzieje w kwestii VAT i samo ukarania, bo nie padło jeszcze że US został zaspokojony i nie ma żadnego zagrożenia... jest to działanie mocno niepokojące oraz zastanawiające... wielu mających akcje tej spółki na pewno niepokoi się o finał sprawy z US !!!
|
|
Temat:
EUROCASH
powtórka z rozrywki i zmożone zakupu osób z zarządu akcji spółki, które mają sugerować skok akcji lub podnieść obrót nimi na gpw ... zawsze przed podaniem wyników za okres... uspakaja i wprowadza nastrój zbliżającej się ... Tak może robić to wrażenie gdy ktoś wydaje 10 500 000 PLN na zakup... Czekamy na informację co z MILA sieć sklepów, które są weryfikowane przez UOKiK... Przypominam, że w tej sprawie nie mamy długo żadnych info...
|
|
Temat:
EUROCASH
Witam Czytelników ... mamy czas 5 tygodni ( 11 maja ) do raportu za 1Q 2018. Rok temu za 1Q 2017 spółka EUROCACH osiągnęła wynik ujemny (6 980 000) względem zysku za 1Q 2016 6 643 000. Mamy więc kolejne emocje co się wydarzyło w 1Q 2018. Z moich obserwacji sądzę, że będzie kolejny etap z wynikiem ujemnym z dwóch powodów, które nie uległy zmianie od ponad roku... rosnące koszty oraz pogarszająca się sytuacja z uzyskaniem wyższych marż w obszarze sprzedaży do PSD oraz podnoszenie cen przez producentów. Podnoszę kolejny raz problem nie wyjaśnionej sytuacji z VAT. Nie było żadnej informacji od ubiegłego roku (sierpień) o zakończeniu tej sprawy i kwocie końcowej lub zwrocie przez US... To nie wróży chyba nic ...
|
|
Trochę w tym fantastyki i MANI WIELKOŚCI, która towarzyszy firmie GRUPA EUROCASH od kilku lat. Myślę że dostawcy i producenci są zbyt mocno pod presją wymuszania lepszych warunków od GE a sami przeżywają problemy rosnących kosztów oraz siły DYSKONTÓW. Co do sloganów, które wyuczone i powtarzane przez zarządzających są niczym innym niż zasłoną dymną !!! Fakt jest taki że rynek niezależny detaliczny kurczy się lub konsoliduje a sieć hurtu EUROCASHu ucieka w sprzedaż z własnej sieci średnio powierzchniowej, kupując np. sieć MILA. Tylko jedno ALE !!! Kto pokryje koszty przekształcenia i utylizacje ponad 150 hal cash&carry co może być trudne i kosztowne a przy okazji bagatelizowany problem VAT i samo ukaranie się przez EUROCASH nie ma końca i finału a kwota 121 mln wpłacona dobrowolnie na konto US nie koniecznie musi być ostateczna... hm... zresztą każdy normalny biznes sprawdza swoich kontrahentów aby nie popaść w problemy takiej skali bo VAT na poziomie 121 mln mówi nam że obrót z tymi podejrzanymi podmiotami musiał przekroczyć 500 mln netto PLN, a to dla mnie jest nie zrozumiałe, że spółka giełdowa z nadzorem KNF oraz Zarządem i Radą Nadzorczą nie zauważyła takiego obrotu, który stanowi kilka % w skali nawet kilku lat jak podaje w komunikacie !!! No cóż ??? Komentarz na pewno mógłby być dłuższy ale to wymaga pytań retorycznych !!!
|
|
jesteśmy chyba dorośli i pamiętamy krach na giełdzie 2007-2008 i sytuacje największych banków na świecie... co do Almy i jej sytuacji to również odwołuję do czytania o sieci "PIOTR i PAWEŁ", która chce się sprzedać a jej sytuacja jest nie wiadoma w przyszłości choć nie można przesądzić wszystkiego... jest to podobna sieć DELIKATESÓW jak ALMA, a wszystkie problemy biorą się z kosztów i przeinwestowania lub tzw. MANI WIELKOŚCI... polecam artykuł na portalu spożywczym, a tu myślę że mania może być dużo za duża !!! - www.portalspozywczy.pl/handel/...
|
|
broni się poziom 20.50 ale czy to jest perspektywa na 2018, raczej to kierunek i dalsze problemy. Koszty, koszty i jeszcze raz koszty, oraz opowiadanie o nowej koncepcji i kierunku o którym pisałem wcześniej czyli ucieczka w handel detaliczny średnio powierzchniowy i pewnie jutro się ukaże informacja dla złagodzenia o sklepach MILA i ciąg dalszy tej perspektyw dla zapomnienia o jeszcze nie skończonej batalii z VAT, bo za chwilę wszyscy zapomną o tym a przecież EUROCASH sam się ukarał i wpłacił do US kasę a nie wiadomo do końca czy jeszcze ta kwota się nie podwoi czy może więcej...hm ... życzę czujności w czytaniu bajek z południowej krainy Europy !!!
|
|
FAKT... ostatnio w drugiej połowie 2011 mieliśmy takie poziomy, czyli moje wcześniejsze uwagi odnośnie sytuacji rynkowej branży jak samego EUROCASHu byłyby właściwe, ale niefortunnie nazwałem to korektą bo raczej kolega to słusznie zauważył, że zbliżamy się do granicy 20 PLN z połowy 2011, a możemy zejść poniżej po ogłoszeniu 28 lutego wyników 2017 roku i 4Q... czyli kolejny zjazd w dół... co na to dostawcy i ile wytrzymają napięcie oraz instytucje finansowe oraz główny właściciel, który stał się bardzo bogatym człowiekiem dzięki tej spółce... jak zawsze NIC !!! Portugalczycy okazują się lepsi na naszej ziemi niż inni tu goście biznesowi !!!
|
|
Mamy ciąg dalszy tzw. korekty w oczekiwaniu za wynikiem za 4Q 2017 i jak widać korekta około 15% w dół (oczywiście) daje domyślenia czy to przed odbiciem na wynik okresowy czy raczej symptom przewidywań negatywnych... jak już pisałem poprzednio a nie chciałbym być prorokiem to z mojej obserwacji i wiedzy iż był to ciężki rok 2017 dla branży i z powodów kosztowych jak i innych VAT-owskich zdarzeń to będzie raczej .............
|
|
według mnie i moich obserwacji kurs trzyma się około 25 PLN i jest to nadal zawyżony do reali takiego biznesu jakim jest handel hurtowy w Polsce, a kierunek Eurocash jest na detal ale zorganizowany i średnio powierzchniowy bo to jest jedyna jego szansa ale co zrobi z dziesiątkami hal cash & carry oraz problemem spadku realnego zysku oraz zmiany tendencji sklepikarzy, którzy widząc rosnące koszty utrzymania własnego transportu (busa i kierowcy) a nawet znalezienia chętnych do takiej pracy idą w kierunku dostaw do ich sklepów ... problem z personelem na hala cash & carry oraz mega zwiększenie kosztów zatrudnienia ... z grupy Eurocash firma dystrybucyjna Premium Dystrybucja również dotyka problem pracowniczy oraz starzejący się sprzęt co powoduje duże zagrożenie w kwestii sporych inwestycji... drożejące produkty z grupy FMCG w hurcie względem promocji w sieciach ... mega problem !!!
|
|
Temat:
EUROCASH
przez prawie dwa miesiące nie może dojść do 30 PLN... a tu raport za 4Q będzie na koniec lutego... może MILA coś ruszy, choć wyniki mogą się okazać silnym ujemnym determinantem ... ale to wszystko się okaże już za niecałe 40 dni !!! myślę ze dwie informacje się zbiegną jak info o VAT i przejęciu sieci MILA w sierpniu 2017... jak to mówią na arenie TOREADORZY - OLE !!! Luis-omania już wkrótce !!!
|
|
Temat:
EUROCASH
to takie wahadełko ... teraz zjazd o 5% na 27,50 ... co do małych miasteczek i wsi to DINO je opanowuje ... a EURO... to siedzi w LEWIATANACH, Delikatesy Centrum, ABC itd.. czyli małe i średniaki ... Czyli jak to w wywiadzie Luisa (z jakiegoś portalu) widzi - potencjał w takich małych i średnich ale zapomniał, że ma tam już udziały i pierwszeństwo w dostawach ... hm ... Tylko jeszcze trzeba przypomnieć, że tam trzeba kredytować i to sporo no i marża zgodnie z jak myślę umowami jest też minimalna bo po co by to ... MILA to ma ratować, a zasłonę dymną to ludzie przyjmą ze zrozumienie - a hazard to hazard... czyli stawiam, że będą po 50 za akcje bo przecież inwestują i zdobywają rynek i to za pieniądze dostawców więc jakie ryzyko... Luis jest fajny ... 1 mld na naszych ziomkach i krajanach to tyle by się w Portugali nie dało !!!
|
|
to takie fajne... nikt nigdy nie widział jak odwiercają ropę a Kazachstan to takie ładne państwo i gościnne... ale zarobić nie dało bo wiertła słabe i za krótkie ... hm ... fajna opowieść o maszynach, które się nie napracowały ...
|
|
Temat:
EUROCASH
Luis może ma inne problemy ??? ale czy będą po 90 a może ponad 100 lub 23 nie znam się więc nie piszę ... spekulacje lub prognoz się raz sprawdzają a raz nie choć i wtedy można napisać staropolskie :"przepraszam pomyliłem się" ... czyli przeprosił to grzecznie a pomylić to każdy się może ... ot Luis ... co będzie to nikt nie wie oprócz ... trochę wiary nie zaszkodzi... jedno jest pewne, informację będą się ukazywały pozytywne, aż do momentu wyników 4Q, bo czekałem co pokaże 3Q i się doczekałem... zazwyczaj 1Q i 4Q są podobne w branży FMCG tradycja, choć ta firma to nie całkiem tradycja ale i własny zorganizowany handel... ja bym obstawił, że owczego pędu w górę na bicie rekordu nie będzie ale mogę się mylić bo fundusze czy inne cuda mogą wiele...
|
|
Temat:
EUROCASH
Przychylam się do analizy spółki poprzednika iż kurs może spadać lub nie będzie rósł ... Koszty pracy rosną ... utrzymania hal również ... są hale które po otwarciu, się zamyka w krótkim czasie, uruchamia się nowe dla załatania dziury ... generuje koszty ... nowa ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji z 12-07-2017 - przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej ... dotyczy to producentów jak i pośredników, którzy wykorzystują swoją wielkość do niszczenia innych podmiotów na rynku w celu eliminacji ich przez np. dumping itd... jest również kwestia VAT-u ... również 4Q nie należy do najlepszych w branży a może być i bardzo trudnym... inflacja na produktach FMCG.. producenci podnoszą ceny !!! cena na artykuł jak napoje bezalkoholowe, alkoholowe, spożywkę itd... codziennego użytku do końca roku będą rosły z powodu cen surowców jak i usług ... paliwa ... transport... energia ... wszystko to ma wpływ na efekt końcowy... a producenci nie dołożą jak zabraknie bo wykorzystywanie przewagi konkurencyjnej może rodzić problemy !!! Może MILA załata jakiś problem lub da szanse ucieczki z trudnego rynku detalicznego w własny detal wielkopowierzchniowy choć przychody to nie koniecznie zyski... ROK 2017 jest ciekawym dla ...
|
|