@Koruptos analiza spółki zajmuje dużo czasu. a spółka dobra fundamentalnie dla mnie nie zawsze musi być dobra dla innych.
dużo doświadczonych inwestorów stosuje różne kryteria wyboru spółki. np. Piotroski uwzględnia rotację kapitału, ilość akcji, przepływy, rentowność, jakość, marżę... wg niego spółka spełnia tylko połowę oczekiwań. moje kryterium (ale podkreślam, to jest wyłącznie moje zdanie) wskazuje, że Kruk nie jest dobrą fundamentalnie spółką, ale też nie jest złą. jest raczej jedną z wielu przeciętnych - nic specjalnego.
|
|
pewnie, że nie.
|
|
cześć,
straty bolą każdego z nas, ale są nieuniknione więc nie traktuj ich nigdy osobiście. skup się na ogóle wyniku. przed tobą jeszcze długa i ciężka praca.
moim skromnym zdaniem nawet jeśli nie jesteś zwolennikiem analizy fundamentalnej to powinieneś nauczyć się wybierać tylko wyłącznie dobre fundamentalnie spółki. wtedy uniknąłbyś zakupu kruka i innych stratnych pozycji.
ps. sygnały kupna na twitterze? i w taki sposób chcesz zarabiać?
|
|
witam,
po długim zastanowieniu się podjąłem decyzję o dodaniu nowego parametru do strategii - siły relatywnej w ujęciu rocznym. dzięki temu kryterium uczestniczyć będę wyłącznie w wyraźnych trendach co na danych historycznych pozwoliło uzyskać znaczącą poprawę, i w wyniku ogólnym [+8%], i w zmniejszeniu obsunięć kapitału [+3%]. co więcej, strategia zyskała miano, i technicznej, i fundamentalnej!
nie optymalizowałem wskaźnika. przyjąłem dość standardowe parametry jakimi posługują się ich zwolennicy [min 75%]. zmianę wprowadzę w następnym kwartale.
portfel od 1 stycznia wzrósł prawie o 7% co uznaję za wynik dobry.
pozdrawiam
|
|
 kliknij, aby powiększyćPortfel: bogdanka 71.56 - 67 = -6.4% robyg 3.23 - 3.65 = 13% razem = 3.3%, mwig40 = -2.8% kupione: jsw = 97.20 (50% portfela) apator = 27.90 (połowa)
|
|
Bogdanka i Robyg sprzedane. W portfelu JSW i Apator. Podsumowanie wieczorem
|
|
witam, transakcje stratne zawsze realizuję do końca roku, a zyskowne na otwarciu 1 sesji nowego roku. w ten sposób obniżam kwotę podatku od zysku. a zatem, jutro na close sprzedaję Bogdankę a Robyg w Nowym Roku i buduję nowy portfel na 1 kwartał. jednocześnie pragnę się już dziś pochwalić, że dostałem się do zespołu Investpedia.pl i tam będę czytany częściej. pozdrawiam i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku
|
|
witam, kwartał powoli dobiega końca, zatem przedstawiam wyniki:
lubawa = -8.25% robyg = +8.37%
mwig40 = -4.15%
wynik w ujęciu poprzedniego kwartału niemal bez zmian. pozdrawiam
|
|
Nie zdziwiłbym się gdybyśmy jeszcze śmiało kolejną dekadę nieustannie mieli rynek byka (tak jak np. sp500 od 1980 do 2000 roku), a nawet jeszcze dłużej, np. kolejne pół wieku (jak nikkei zaczynająć od 1945 roku). Kto wie? Zbyt wielu prorokuje spadki i to mi się właśnie nie podoba. Moda Kowalskich na teorie spiskowe sprzyja wzrostom, nie spadkom.
Poza tym skoro nawet Fakt wieszczy Wielki Kryzys to można śmiało kupować ;) Nagłówki z 2007 roku - pamiętacie?
|
|
LazyShare napisał(a):opcje na akcje to jest to najlepsze źródło budowania długoterminowego bogactwa dla inwestora opcje są ograniczone w czasie, a więc z samej swej natury nie mogą pełnić roli długoterminowej "inwestycji". średni cykl hossy trwa 4.1 roku, bessy 0.8 - u nas hossa trwa 1.5 roku, ale każdy ma swoje zdanie i statystyki.
|
|
Tak na marginesie, po co ci te lewary, opcje i krótka sprzedaż? Przecież to liga dla zawodowców (bez urazy oczywiście; po prostu wnioskuję po postach, że jeszcze się uczysz inwestowania). Zresztą i tak jest to po to zrobione żeby ludzie tracili, bo wszystko działa na ich niekorzyść.
|
|
Zgadzam się z przedmówcą. Powinieneś sobie wyrobić nawyk niekupowania spółek, których cena jest niższa niż 1 zł lub 1 dolar. Bardziej ostrożni inwestorzy stosują nawet zasadę 10 zł i 10 Euro, Dolarów itp.
Nieustannie podnoś swoje kwalifikacje. Tu każdy chce wyrwać przeciwnika przysłowiowe 3 grosze.
|
|
Witam. Jako, że inwestuję nie tylko własne środki, ale też pomagam kilku znajomym za cel pierwszorzędny przypisałem nie tracić kapitału. Kolejną rzeczą, na którą szczególnie zwracam uwagę są prowizje. Krótkoterminowo nie wpływają znacząco na ogólny wynik portfela, ale w ujęciu kilkunastu miesięcy już tak. Trzecim kryterium jest odpowiedni dobór spółek. Kieruję się wyłącznie analizą fundamentalną, choć przez 15 lat byłem zwolennikiem wyłącznie analizy technicznej, to dzięki fundamentalnej zarobiłem znacznie więcej pieniędzy. Pozostałe wartości jakie stosuję to systematyczność, konsekwencja, całkowita odpowiedzialność za wynik portfela i... takie tam moje filozofie.
W skrócie:
1. Nie tracić kapitału. 2. Nie przeprowadzać zbyt często transakcji (prowizje). 3. Opracuj logiczną strategię i trzymaj się. 4. Przetestują ją w możliwie najgorszych warunkach. 5. Reinwestuj zyski z dywidend oraz wypłacaj tylko część zysków.
O podwójnym szczycie możemy mówić jedynie wówczas, kiedy dolny punkt formacji zostanie przebity. Każda inna nadinterpretacja jest obarczona dużym ryzykiem niepowodzenia (np. to co wygląda na podwójny szczyt może być konsolidacją przy szczycie i skutkować dalszym wybiciem). Formacje tego typu są jednymi z najbardziej zdradzieckich formacji odwrócenia trendu.
Zresztą analiza techniczna wypada ładnie po fakcie.
|
|
odpowiednikiem polskiego stooqa jest dość dobry skaner finviz.com
|
|
cześć, a po co ci ten lewar? lewar to złudzenie, że więcej i szybciej zarobisz. lewar to maszynka do zbijania większych opat tytułem prowizji. niemal każdy kto wzbogacił się na akcjach odradza tego typu procedury. i dlaczego inwestujesz globalnie, a nie na polskim rynku?
|
|
witam.
w opracowaniu metody gry inspirowalem się takimi osobami jak: Graham, Buffett, Templeton i... [nie powiem kto]. na parkiecie od 1998 roku, natomiast metodę stosuję od roku. od czasu do czasu coś napiszę. pozdrawiam!
rewizja portfela raz na kwartał (1 styczeń, 1 kwiecień, 1 lipiec, 1 październik).
w portfelu:
ROBYG 50% cena zakupu 3,23* BOGDANKA 50% cena zakupu 71,56*
* aby było sprawiedliwie, podałem ceny z dnia dzisiejszego, choć społki zakupiłem w dniu 2 października.
|
|