My mali nic nie możemy bo my mali nawet w walnych nie uczestniczymy.
|
|
Temat:
RELPOL
O Ho Ho. Spółka dostaje dofinansowania do projektów ale zawiesza wypłatę dywidendy. Moim zdaniem wygląda to słabo.
|
|
Temat:
DECORA
Inna sprawa to jaka była reakcja na podwyżki wynagrodzeń kilka lat temu. Jak swig spadał bo koszty rosły w firmach ze względu na rosnące wynagrodzenia. Sorki że to nie będzie szczegółowo ale jaki procent kosztów stanowią wynagrodzenia? 10-20 a jaki procent kosztów stanowią surówce? 50? I teraz surowce rosną 100% r/r a wtedy wynagrodzenia rosły max 10% r/r
To wszystko prawda co piszesz, ale pamiętaj, ze przy rosnących wynagrodzeniach wcześniej to Decora nie miała możliwości podwyzszać cen konkurując z kimś na zachodzie bo tam wzrostu wynagrodzeń nie było. Teraz surowce rosną dla wszystkich - zapewne w różnych proporcjach tutaj siła zakupowa na pewno ma znaczenie. Ale presja na podwyżki cen będzie raczej na całym rynku - widzimy to w marketach budowlanych na produktach o wiele mniej przetoworzonych już wyraźnie i zapewne za chwilę zobaczymy na tych bardziej przetworzonych. Cz całość przerzuci na klientó - chyba niemożliwe, stąd podkreslałem, że rentowności EBIT na poziomie powyzej 20% to nie jest coś standarowego i co się da utrzymać w długim okresie czasu - zbyt fajne eldorado by było.
|
|
Temat:
DECORA
Podwyżki nie były odczuwalne z końcem 2020. Podwyżki zaczęły się w połowie lutego by eksplodować w marcu i kwietniu. To co było na początku roku to były średnie wahania długookresowe. Marzec i kwiecień to jest armagedon. Dlatego też pytam o metodę fifo. Bo skoro ceny eksplodowały w marcu a każda spółka ma jakieś zapasy to do zysków brana jest jeszcze cena surowca z zapasów.
|
|
Temat:
DECORA
Pierwszy kwartał to jest ogromny wzrost ceny surowców. Zwłaszcza końcówka kwartału. To są ceny znacząco wyższe niż średnia wieloletnia. Wyniki A 1 kwartał świetne ale tu moje pytanie. Czy w tych wynikach widać już wzrost ceny surowców? Tzn najwyższa cena w ostatnim miesiącu ale czy ona wpływa na wyniki 1 kwartału? Chodzi mi o to czy w rachunku zysków i strat jest metodą fifo. Jeśli tak to czy to znaczy że w praktyce wynik z 1 kwartału jeszcze nie uwzględnia podwyżki? Bo przecież spółka ma zapasy surowców jeśli są rozliczane według fifo to w rozliczeniu są ceny z momentu zakupu czyli tak praktycznie z wcześniejszych miesięcy.
|
|
Temat:
PKOBP
@kokospl To że sędziowie nie widzą konfliktu interesu to jedno. Ale bardzo uderzające jest to, że żadnych niewłaściwych rzeczy nawet sędziowie nie widzieli gdy podpisywali umowy a teraz post factum widzą. Jak dzieci. Przegrałem to zmieniam zasady gry.
|
|
Temat:
PKOBP
Oczywiście "polityka" jak najbardziej ma znaczenie. Sprawy frankowcow niby są wyroki sądów ale jednak niesmak pozostaje. Niby sądy rozwodzą się nad tym jakoby konsument nie miał obowiązku wszystkiego wiedzieć. Ale... Nawet w SN są sędziowie którzy kredyt we frankach brali. W takim razie skoro były w tych umowach niedozwolone rzeczy to dlaczego ci sędziowie te kredyty brali? Dlaczego umowy podpisywali? Wtedy nie wiedzieli? A teraz już wiedzą? Wiedząc że w składzie SN są sędziowie którzy mieli kredyty Frankowe i wiedząc że banki już wystąpiły z pytaniem o takich sędziów, jeśli będzie orzeczenie w obecnym składzie zapewne banki będą się odwoływać od tego orzeczenia i sprawa 25 marca się nie skończy.
|
|
Temat:
PKOBP
Ja się tylko pytam, gdzie podziała się narracja że koszt w postaci podatku bankowego banki przerzucą na klientów? Dlaczego dziś nikt na lewo i prawo nie mówi że stratę z kredytów frankowych banki przerzucą na klientów? A jeśli nie banki to NBP. A jeśli nie NBP to np OFE nie dostaną dywidendy czyli pośrednio każdy kto jest w OFE. Dlaczego o tym nikt nie mówi?
Taki PKO to w 30% OFE czyli każdy z nas. W 30% skarb państwa czyli pośrednio każdy z nas, bo luka w postaci niewypłaconej dywidendy zostanie jakimś nowym podatkiem załatana.
|
|
Temat:
PKOBP
Czyli w praktyce co to znaczy? Że wszyscy pokryjemy straty na kredytach frankowych nielicznych?
|
|
Nie wiem jak to będzie wyglądać u polskiego brokera. Ale sam ISIN nie jest ważny. Zobacz ADR na british american Tobaco. ISIN jest US a broker nie pobiera podatku od dywidendy bo spółka jest z UK gdzie stawka podatku od dywidendy wynosi 0%
|
|
Temat:
GPW
Energia nie będzie handlowana przez giełdę. To by znaczyło spadek przychodów z tego segmentu
|
|
To ja z praktycznego punktu widzenia.
Broker degiro ADR BTI (british americano Tobaco) adr notowany na NYSE. ISIN zaczyna się od US ale spółka z UK. Broker nie pobrał żadnego podatku od dywidendy. Pobrana została tylko opłata za ADR +-0.75% od kwoty dywidendy.
Akcje Lyondelbassel (LYB) notowane na NYSE. ISIN zaczyna się od NL. Według formularza 10-k spółka zarejestrowana w Holandii (Holandia 15% podatku od dywidendy) natomiast adres biur wykonawczych w UK. W tym przypadku broker również nie pobrał podatku od dywidendy.
Dla porównania Akcje Pfizer notowane na NYSE. ISIN US. Przy wypłacie dywidendy broker potrąca 15% podatku od dywidendy (formularz WBEN-8)
Więc z tego wynikałoby że nie ważne gdzie jest notowany dany papier nie ważne gdzie spółka jest zarejestrowana. Ważne gdzie ma biura wykonawcze
|
|
|
|
Temat:
FERRO
Wyniki za pierwsze półrocze lepsze od prognoz analityków i znacznie lepsze niż rok temu. W jednym z komunikatów spółka informowała że zatrzymany zysk z tego roku będzie wypłacony w przyszłym. Pomimo sytuacji jaka nastąpiła z całą pandemią spółka pokazuje lepsze wyniki r/r
|
|
Temat:
DELKO
W lipcu miało być przejęcie przez delko kolejnej spółki. Czyli dopiero od Q3 w sprawozdaniu uwzględniane będą wyniki. Czy do tego przejęcia doszło? Nie było raportu na ten temat.
|
|
Temat:
LENA
0.24 dywidenda z zysku za 2019 0.06 dywidenda z zysku z lat poprzednich. Łącznie 0.30
|
|
Nie no bez przesady podobno Fed miał być panaceum na wszystko... Bank banków... Bank ostatniej instancji... A teraz trzeba ratować Fed przed stratami?
Te całe kwarantanny... To co się wyprawia to szczyt wszystkiego. Jeśli ktoś mnie przymusowo wyśle na kwarantannę to dlaczego mój pracodawca ma ponosić tego koszty? Jeśli rząd mnie zmusza do tego bym mimo braku jakichkolwiek objawów nie pracował to ja się chce do rządu zwrócić o odszkodowanie. A najlepiej do każdego z posłów podpisujących takie ustawy z osobna. Łatwo zwalić koszty na innych bez brania jakiejkolwiek odpowiedzialności
|
|
Cytat:a swoją drogą po co się męczyć na GPW jak w USA są gwarantowane zyski przez FED, a trend 10 letni w zasadzie od linijki Swoją drogą jak to jest? Fed podnosi stopy s&p rośnie. Dochodzi do krytycznego momentu s&p spada więc obniżka stop i ath. Teraz znów drukarka z Fed i znów rośnie... A RPP ma ciągle nisko stopy i rosnąć nie chce...
|
|
MFW też spieszy z pomocą... Ale chwila moment... Według Wikipedii: Cytat:Po upływie terminu, na jaki udzielono kredytu, państwo powinno wykupić swą walutę z MFW za walutę wymienialną lub złoto. Czyli co to oznacza dla kursu złota lub waluty wymienialnej?
|
|
Ktoś tu podlinkował na końcu posta link do profilu na FB kobiety która w Krotoszynie w szpitalu była. Chciałbym zwrócić uwagę że w 11:10 filmu ta pani wykonała gest Lichockiej  Cytat:LoL - wątek czyta się lepiej niż ogląda M jak Miłość Ciekawe kiedy w m jak miłość pojawi się wątek koronawirusa  Edit 3 Obserwujac utrzymującą się tendencje śmiem twierdzić że Polska poraz kolejny ma szansę zostać zieloną wyspą na mapie świata... Tym razem pod względem braku zachorowań... Ja bym tu upatrywał szansy... Zamknąć granice wydzielić w Radomiu strefę kwarantanny i czekać aż wielmożni tego świata masowo będą ewakuować się do Polski wraz ze swoim kapitałem w strachu przed koronawirusem.
|
|
Cytat:Jak dzieci we mgle, sami siejecie panikę i się nakręcacie nie znając faktów. Właśnie tylko 25 %! No właśnie też to chciałem powiedzieć... Ściśnięci w puszcze odległość niewielka tam praktycznie każdy musiał mieć kontakt z wirusem. @vox jedna kobieta na 40000 wyzdrowień.... Chmmm w takich Chinach to by się chciało żyć.... Jakby u nas w sezonie grypowym taką opieką spoleczenstwo objęto... Ale no niestety w Polsce to zapierd.... Trzeba. Ciekawe co jest bardziej opłacalne... Zamknąć na miesiąc całą produkcję czy pozwolić ludziom chorować na grypę Siedzieć na zwolnieniach płacić chorobowe podobno w Polsce w tym roku już było 1.5mln chorych na grypę. To chyba raczej duża strata ekonomiczna jak 1.5mln na zwolnieniu lekarskim siedzi nie produkuje i pobiera zasiłek chorobowy?
|
|
Cytat:Umiera 3.8% wg WHO... Chyba lepiej wiedzą niż PAN, skoro pojechali do Chin W cytowanym raporcie who stwierdza się ze: w wuhan umieralność wynosiła 5.8% podczas gdy na pozostałym terytorium Chin wynosiła 0.7% Czyli tak naprawdę umieralność jest znacznie mniejsza. Być może w samym wuhan diagnozę stawiano tylko tym bardzo chorym a teraz gdy jest duża świadomość diagnozuje się także tych co tylko katar mają? A gdy do tego dorzucimy tych którzy nawet nie mają objawów więc wogole nie zostali zdiagnozowani to statystyka umieralności jeszcze bardziej spadnie. Sam statek Diamond Princes jest też ciekawym przypadkiem. 3700 pasażerów a zachorowało tylko 1000.
|
|
Jakby wrzucili do gara to by wirusa zabili. Musieli jeść na surowo
|
|
Statystyki mają to do siebie że są tylko statystykami. Moja babcia zachorowała dawno temu na grypę... Silny kaszel spowodował pęknięcie żyłki w mózgu, wylew i w konsekwencji śmierć. I tu pytanie jak myślicie w statystykach odnotowano śmierć z powodu grypy czy wylew?
Kwestia 2... No skoro od zwierzęcia pochodzi ten wirus to co ma niby dać izolowanie całych miast? Wirus zostanie opanowany? Przecież rezerwuar wirusa będzie w zwierzynie cały czas!
|
|
Co niektórzy piszą o przerwaniu łańcucha dostaw, zmianie modelu gospodarczego, gdzie gospodarka nie będzie się koncentrować na imporcie półproduktów z jednego regionu na świecie i składaniu ich w produkt gotowy na miejscu. I wydawać by się mogło że zanim ten model się zmieni upłynie dużo czasu bo przecież postawić nową fabrykę w innym miejscu na świecie to trochę czasu zajmuje... Ale... Jest jeden przykład że tak wcale nie musi być Do tej pory większość rowerów produkowana była w taki sposób że komponenty sprowadzane były z zagranicy. No wiadomo w Chinach tanio produkują... Ramy rowerowe też. Wszyscy sprowadzali ramy z Chin. Aż tu nagle w Polsce w sierpniu 2019 czyli jeszcze przed tym gdy wszyscy myślą otym że nastąpi zmiana modelu gospodarczego, otwierana jest fabryka ram rowerowych. https://ag-motors.pl/">http:// https://ag-motors.pl/. Pierwszy wpis do KRS w 2009 roku jako właścicieli wymienia rodzinę Grzybów czyli właścicieli Romet. No ale jak to? Fabrykę ram sobie w Polsce postawili? No przecież z Chin taniej sprowadzić. Coś mi się wydaje że prawdziwy biznes może być bardziej przygotowany na obecną sytuację niż to się wszystkim wydaje.
|
|
Temat:
LENA
I jeszcze jedna ciekawa informacja dotyczącą rezygnacji z udziału w targach że względu na koronawirusa... www.rynekelektryczny.pl/lena-l...Swoją drogą ciekawe jak wyglądają perspektywy dostaw. Toż to przecież spółka produkuje oprawy led. Natomiast same diody... Produkowane w Chinach.
|
|
Temat:
LENA
Spółka podaje wstępne dane za 2019r. Przychody kolejny rok w dół tym razem o prawie 10% zysk także w dół. Na poziomie zysku netto o ponad 15%. Wzrost kursu akcji z ostatniego czasu to jak widać efekt nadzieji i marzeń które dziś pryskają... Kurs po opublikowaniu danych nieźle oberwal
|
|
Temat:
ELBUDOWA
Panowie powiem wam szczerze mimo wszystko dział relacji inwestorskich spółka ma świetny. Jesli nurtuja was jakieś pytania można śmiało napisać. A informacja o tym że licznik miesięczny jeszcze nie bije to jak waszym zdaniem wpłynie na kurs? Jak na moje popyt się wyczerpuje a podaż siedzi na 9.6
|
|
Temat:
EFEKT
Cena za dzierżawę hoteli to 400 tys netto miesięcznie i 150 tys netto miesięcznie co daje 6.6mln rocznie. Tak właściwie co stało się w spółce w tym roku? Pomimo posiadanej gotówki spółka wypłaciła śmiesznie niską dywidendę. Gotówka poszła na zakup instrumentów dłużnych oprocentowanych na 5.5%. Od kogo tego nie podano ale jak ulał pasuje to do kwoty dzierżawy za hotele.
|
|
Temat:
RELPOL
Zastanawia mnie też inna kwestia... Bo przecież uważa się że przepływy pieniężne są ważniejsze niż zysk... I tu na stockwatch też tak się uważa. Ale przecież przepływy są pochodną zysków... Dając tu przykład RLP przepływy operacyjne były duże ale przecież jest to tylko spływ gotówki wygenerowanej wcześniej. A jaki będzie spływ gotówki w przyszłości skoro wiadomo że koszty materiałów wzrosły ceny produktów nie co przejawia się w mniejszym zysku teraz? I jeszcze dodatkowo od nowego roku będzie presja na wynagrodzenia?
|
|
Temat:
RELPOL
Tak apropo dyskontowania wszystkich informacji... Widzę addison się w wątku udzielił. Adddison wie jak to jest z tym dyskontowaniem na przykładzie ELB. Jak wartość księgowa może topniec w oczach jak nawet wielka dywidenda nie rusza kursu. A obroty na RLP? Duże... Jak na ostatnie czasy... Na ELB przy 40 też pewnie były duże jak na ostatnie czasy...a dziś kurs 8
|
|
Temat:
RELPOL
Inna sprawa to konkurencyjność ze strony polprzewodnikow. Przy wyższych cenach metali szlachetnych konkurencyjność polprzewodnikow będzie wzrastać.
|
|
Temat:
RELPOL
Inwestycja na 13mln w rozbudowę i zwiększenie mocy produkcyjnych. Capex w tym roku to już 8mln więc przypuszczam że coś w tym temacie się dzieje. Inwestycja w segmencie przekaznikow miniaturowych. Jeśli w tym segmencie można uzyskać wyższe marże to spoko. Mogło by to zniwelować wzrost cen metali szlachetnych. Mnie zastanawia na ile trwały może być wzrost cen metali szlachetnych?
|
|
Temat:
RELPOL
Cytat:imo wszystko juz zdyskontowane, co nie oznacza, ze jakis panikarz jeszcze nie wyskoczy z akcji, ale jest faktycznie popyt i to dosc duzy jak na relpol, czemu nie zaprzeczysz. wave
Chyba zgadzam się z każdym z tych stwierdzeń. Q3 w cenie a q4? A przyszły rok? Te 5 baniek to zasługa pierwszego półrocza. Nie znam się zbytnio na tych wszystkich księgowościach ale nadal sądzę że spadek zysku w dużej mierze przez wzrost cen metali szlachetnych. Do przyszłego roku dużo może się wydarzyć wiadomo... Tak w jedną jak i druga stronę. Ale przy tej cenie metali szlachetnych przyszły rok marnie widzę. Przy spadających przychodach chyba trudno będzie je sobie w cenniku odbić. Pocieszające są przepływy operacyjne i inwestycje które są z tych przepływów robione. Może tu coś da się wycisnąć? Jakieś produkty z wyższymi marzami ewentualnie spadek kosztów? Ale jak na razie to jest raczej niewiadoma.
|
|
Temat:
RELPOL
Widzę będziemy się spierać... Starcie skrajnego optymizmu ze skrajnym pesymizmem  Ktoś to zbiera... Pewnie Adagio  4 kwartał pewnie będzie tak samo słaby jak 3. Ciekawe ile dywidendy w przyszłym roku będzie. Bo za chwilę może się okazać że mamy następna fale podaży tym razem z portfeli dywidendowych.
|
|
Temat:
RELPOL
Cytat:Teoretyzujac obecne oslabienie zlotego z nadwyzka rekompensuje wzrost cen surowcow, wiec w teorii wyniki powinny bac nawet lepsze od ostatnich.
Czy mi się wydaje czy zysk spadł prawie o połowę w q3? EDIT Faktycznie wydaje mi się bo o połowę zysk to spadł ale w skumulowanym okresie 3 kwartałów. W samym 3 kwartale zysku prawie nie było. Gdzie te pozytywne wpływy zmiany kursów walut? Pewnie dzięki nim w polu zysk jest jeszcze znak + a nie -
|
|
Temat:
ELBUDOWA
No właśnie... Bo do tej pory Pan Podgórski mi się nie podobał ze względu na to że z orlenem jest powiązany ale przecież to pan przybył forsował emisję dla zarmenu. Pan przybył kupował akcje po 35zl potem forsował emisję dla zarmenu? Hmmm czyżby piękny blef? Skąd tak apropo Pan Przybył się wziął w zarządzie? Bo pan Podgórski to wiemy że z ramienia akcjonariusza OFE PZU
|
|
Temat:
ELBUDOWA
Zarząd nie chce grać do akcjonariuszy bramki? Przecież akcjonariusze zarząd zmienili... Więc zarząd gra... Ale raczej do bramki nielicznych akcjonariuszy i to raczej tych z ramienia których się wywodzi. No przecież nikt nie odgryzie ręki która chlebem karmi. Prawda?
|
|
Temat:
ELBUDOWA
Emisja akcji miała być po średniej cenie ważonej wolumenem liczona 30 dni przed otwarciem księgi popytu minus dyskonto. Na dzień otwarcia księgi popytu cena była jakieś 6zl więc jeśli by doszło do emisji to nie taniej niż po 5zl. Księga popytu już miesiąc się buduje i nie może się wybudować a podobno liczył się czas. Za to teraz zapowiedź przypływu gotówki takiej że nie będzie potrzeby emisji robić?
|
|
Temat:
ELBUDOWA
A z tym wyrokiem sądu o co tak właściwie chodzi? Jeśli dobrze pamiętam to poprzedni prezes mówił że były rozmowy z orlenem i Orlen potwierdza że przedłużenie terminu realizacji instalacji metatazy nie wynika z winy ELB. Sam prezes musiał być mocno do tego przekonany w końcu postawił swoje półroczne wynagrodzenie przy kursie 35zl.
|
|
Temat:
ELBUDOWA
A ten STARHEDGE to też ciekawy podmiot. Sprawdzał ktoś z was jego historię? Jak feniks z popiołów się podniósł
|
|
Temat:
ELBUDOWA
Le Rom gdzie 70% to drobnica? Jak jeszcze niedawno 70% to były OFE plus tfi czyli sami swoi. Tu w ELB Pana Podgorskiego do rady nadzorczej wysuwa OFE PZU. Ale np. w spółce Decora Pana Podgorskiego w czerwcu OFE Aviva wysunął. No i jak to było powiedziane na walnym "mieliśmy pracowity weekend" no tak bo pan Podgórski jeszcze w intercars jest w radzie nadzorczej.
|
|
Temat:
ELBUDOWA
A czy ktoś z was pisał już do KNF?
|
|
Temat:
ELBUDOWA
Ale też się nie dziwię bo przy takim rozgrywaniu spraw nigdy nie wiadomo ile tak naprawdę akcje będą warte
|
|
Temat:
ELBUDOWA
W akcjonariacie ELB do tej pory nie byłem więc powiem szczerze emocjonalnie nie jestem związany ze spółka ale obserwuje to co się dzieje i powiem szczerze że z jednej strony mnie to przeraża a z drugiej strony to widzę po prostu okazję do zakupów. Ci którzy w spółce widzieli jakiś potencjał jeszcze przy wyższych wycenach teraz pewnie są po prostu sparaliżowani strachem i nie są w stanie dokupić akcji po tak niskich cenach. Czas czas czas to jak widzę tylko ściema bo od czasu kiedy była mowa o emisji akcji spokojnie dało by radę zrobić emisję z pp
|
|
Temat:
ELBUDOWA
A księga popytu do kiedy ma być budowana?
|
|
Temat:
ELBUDOWA
Le Rom sorki ale czasem nie potrafię puenty twoich wypowiedzi wychwycić. Do 20 X... To tak oficjalnie. Tak samo jak oficjalnie był tylko wybrany do rady nadzorczej... A PZU co na to wszystko PZU jak przy ostatniej dywidendzie naciskali na jej podniesienie? Teraz wystawili prezesa związanego z orlenem
|
|
Temat:
ELBUDOWA
A czy to trochę nie dziwne, bo ze prezesem został Jacek Podgórski który jeszcze rok temu był prezesem Anwilu - spółki należącej w 100% do Orlenu?
|
|
Temat:
RELPOL
A gdy już się Paribas wyprzeda z akcji... "1. Umowy o limit wierzytelności oraz kredyty w bankach: BNP PARIBAS SA (poprzednio Raiffeisen Bank), zabezpieczenie kredytu wg umowy o limit wierzytelności" To może się okazać że nie za bardzo chce im się finansować spółkę której marże spadają... Zyski spadają... I nie jest w ich profilu...
|
|
Temat:
RELPOL
"Główne czynniki powodujące wzrost tych kosztów to wyższe ceny zakupu surowców, towarów, materiałów i usług (w tym podwykonawstwa), wyższe koszty energii a także wyższe koszty zatrudnienia pracowników."
Cytat z raportu... Mówimy tu o pierwszym półroczu gdzie: cena miedzi była niższa niż przed rokiem a cena złota i srebra trochę wyższa... W q3 cena miedzi jest trochę niższa niż przed rokiem ale cena złota i srebra.... Znacząco wyższa. I nie zgadzam się ze stwierdzeniem kolegi Adagio że ten wzrost au i AG ma małe znaczenie. Tak jak pisałem materiały stylowe o ile dobrze pamiętam to było 19% kosztów. W tej kategorii nie ma miedzi tak jak to kolega Adagio sugeruje. Przy obecnych cenach po q3 liczę na 4zl za akcję
|
|
Temat:
RELPOL
O q3 się martwiłem nie o q2
|
|
Temat:
RELPOL
Cytat:Jak sie prowadzi jakiekolwiek planowane inwestycje, to juz w momencie planowania okresla sie sposob finansowania i zabezpiecza srodki na ten cel A mi tosie wydaje że jednak zarząd przewidział jako finansowanie zyski ze sprzedaży. Teraz będą musieli wypłacić dywidendę a z następnych kwartałów przy tej cenie surowców zysków może nie być...
|
|
Temat:
RELPOL
I szczerze to liczę że zarząd brał pod uwagę ewentualny wzrost tych kosztów i się zabezpieczył. W końcu są to specjaliści od zarządzania którym spółka płaci niemałe pieniądze. A skoro to specjaliści od zarządzania i znają się lepiej niż ja... I sowite wynagrodzenie się im za to należy to myślę że dobrze zadbali o interes spółki i akcjonariuszy... No chyba że nie... Chyba że to tacy sami specjaliści jak my wszyscy i wróżą z fusów jak większość
|
|
Temat:
RELPOL
stooq.pl/q/?s=xagpln&c=1y&...srebro wzrost w ciągu roku o 15% stooq.pl/q/?s=xaupln&c=1y&...złoto wzrost w ciągu roku o 30% Koszty materiałów i energii to 60 mln z czego 19% stanowią materiały stykowe czyli złoto, srebro. Nie wkleje tu screena z raportu bo nie można prosto z telefonu czy kompa ale poszukać w raporcie rocznym zawsze można... Czyli materiały stykowe mieliśmy za 11 mln teraz mamy powiedzmy 22% drożej czyli jakieś 2.5mln więcej na materiały stykowe.
|
|
Temat:
RELPOL
Próbuję oszacować jakie zmiany na wyniki mogą mieć ostatnie zmiany cen surowców. Miedź jak na razie cena podobna jak przed rokiem. Złoto i srebro wzrost ceny o 30% i 15% nie wiem w jakich proporcjach używają poszczególnych surowców powiedzmy że średnio jest to wzrost o 22%. Generalnie "materiały stykowe" to 19% kosztów materiałów. Czyli tak duży wzrost ceny przy założeniu niezmienionego zapotrzebowania przełoży się na wzrost kosztów o jakieś 2.5mln rocznie. Wzrost wynagrodzeń jeśli by przyjąć 7% jak to jest publikowane dla polski to następne 2.5 mln. Do tego wzrost ceny energii??? i dywidenda wyparowała... Ciekawe na ile spółka jest sobie w stanie poradzić z takimi wyzwaniami... Przy spadających zamówieniach raczej trudno o podnoszenie cen... więc być może zmniejszenie zatrudnienia oraz bieżącej produkcji i upłynnianie zapasów. Na plus może działać wzrost zainteresowania fotowoltaniką gdzie spółka upatrywała nadzieje na wzrost zapotrzebowania przekaźników do tego sektora, być może ładowarki do samochodów... ale to raczej przyszłość... No i można by się spodziewać spadku cen tworzyw sztucznych ze względu na spadki cen ropy
|
|
Temat:
RELPOL
W tym tempie to za 2 miesiące okaże się że wycena jest po 3 złote... I dodatkowo okaże się pewnie, że ze względu na wzrost ceny złota i srebra oraz słabszy popyt spółka nie ma kasy na dokończenie inwestycji... Ciekawe w jaki sposób sfinansuje inwestycje w takiej sytuacji...
|
|
Temat:
RELPOL
Cytat: Cytat:grzechu216 napisał(a): Norges Bank głosował przeciwko powołaniu wszystkich członków rady nadzorczej... Tak przynajmniej wychodzi mi z analizy akcjonariatu Nie pierwszy raz Wczesniejszy zarzadzajacy zrobil z Norges idiotow, Możesz wyjaśnić na czym to polegało, w jaki sposób zrobili z nich idiotów? Cytat:Nie swiadzy to dobrze o banku BNP Paribas jezeli zyskowna spolke, ktora placi 5% dywidendy rocznie sprzedaje sie PKC na nieplynnym rynku. Kupujacy ustawiaja sie coraz nizej i maja racje, skoro Paribasa cisnie to niech oddaje po promocji.
To jest dla mnie potwierdzenie, zeby nigdy nie inwestowac w fundusze inwestycyjne. takie jak BNP Paribas TFI i tym podobne. Fundusze nie potrafia inwestowac, albo kupuja jak lemingi, albo sprzedaja jak lemingi. Kolejne potwierdzenie, ze zarzadzajacy funduszami maja w w d... kase klientow To, że spółka płaciła 5% dywidendy rocznie nie świadczy o tym, że będzie robić to w przyszłości. Niemcy są czołowym odbiorcą, a tam wskaźniki kuleją... w Q2 ceny ceny miedzi były niższe r/r w Q3 ceny miedzi mogą być podobne r/r , za to ceny srebra i złota wyższe. Myślę, że w takiej sytuacji ryzyko pogorszenia wyników w Q3 jest duże i BNP już z wyprzedzeniem akcje sprzedaje.
|
|
Temat:
RELPOL
Ktoś tu zaczyna nieźle wyprzedawać. Pytanie dlaczego? W 2q miedź tańsza niż przed rokiem więc z tego powodu można by się spodziewać lepszych wyników w 2q
|
|
Temat:
RELPOL
Norges Bank głosował przeciwko powołaniu wszystkich członków rady nadzorczej... Tak przynajmniej wychodzi mi z analizy akcjonariatu
|
|
Temat:
RELPOL
Mhm no to już wszyscy wiedzą... I mimo tego kurs spadł z 7.6 na 7.3 i na 7.3 widać że ładna podaż siedzi co zostanie podskubane od razu pozycja 1000 sztuk jest odbudowywana gazetalubuska.pl/polska-firma-...Może to jest powodem?
|
|
No ale banki nietylko z bonów pieniężnych korzystają maja przecież depozyty. Gdy RPP podniesie stopy to oczywiście WIBOR podskoczy. Natomiast oprocentowanie depozytów utrzymywane przez klientów w bankach będzie rosło wolniej. Jak szybko będzie rosło oprocentowanie depozytów? To zależy od płynności banku. A Czarnecki dlaczego musi za depozyty dawać 4 procent? A PKO na lokacie standardowo ma chyba tylko 1.5 procent. Mając dużą płynność bank nie będzie musiał wspierać się pożyczkami miedzybankowymi opartymi na WIBOR lub tylko w małej części będzie musiał to robić. Kredyty pójdą do góry z dnia na dzień bo WIBOR maja wpisany w umowach tak jak kredyty we franku poszły w górę bo Franka miały w umowach. Ale lokaty nie mają wiboru w umowach... Więc na tyle na ile płynność banku będzie pozwalała tak długo banki będą zwlekać z podnoszeniem sobie kosztu depozytów i w ten sposób zwiększa zysk dzięki podwyżce stóp. Oczywiście chodzi o najbardziej płynne banki.
|
|
No ale tu moje zlecenie jednak leci jako pierwsze i w tej samej sekundzie dołączane są zlecenia już po mnie które realizowane są po niższej cenie niż moja. 100 akcji po cenie 7 ileś za akcję więc też nie jestem jakimś dużym graczem. A po mnie o ile dobrze pamiętam w tej samej sekundzie poleciało 5 razy tyle co w moim zleceniu. Rachunek w boś
|
|
Dziś sprzedaję 100 akcji jednej ze spółek po pierwszej cenie z ofert kupujących. Gdy spoglądam w transakcje to moje zlecenie jest wykonane jako pierwsze ale w tej samej sekundzie leci jeszcze sprzedaż jakichś 2000 akcji praktycznie po pkc. Skąd to się bierze?
|
|
Temat:
RELPOL
a czy w komunikacie było w jaki sposób spółka chce sfinansować inwestycje? po ostatnich dużych transakcjach oraz przesunięciu pakietu akcji altus nadal posiada znaczne udziały w relpolu. Wiadomo że po znacznych transakcjach podaż cofa się na wyższe poziomy, ale jak na razie te wyższe wolumeny to jest nic w porównaniu z tym co altus nadal posiada... sam fakt powzięcia inwestycji wcale nie musi pozytywnie wpływać na wycenę akcji. Taka amica... wszyscy w koło pisali o nowym nowoczesnym magazynie... a akcje poszły z 140 zł do nawet 100 zł
|
|
Temat:
LENA
grupa zumtobel zamyka zakład w Austrii i przenosi produkcję do Serbii. twierdzą że produkcja ledow jest nieopłacalna. To ciekawe. boś wycenia lene na 5 zł ale ta wycena to chyba czysto teoretyczna. Tak samo jak czysto teoretyczna jest ocena spółki po sprawozdaniu. to tylko historia. pytanie jest czy spółka jest w stanie poradzić sobie na bardzo konkurencyjnym rynku w przyszłości. Jakiś czas temu przy kursie 2.5 główny akcjonariusz dokupil trochę akcji... kurs ponownie spada do 2.5 i główny akcjonariusz nie dokupuje ani jednej akcji... Coś mi się wydaje że sam widzi co się w spółce dzieje Spółka poczyniła w ostatnim czasie pewne inwestycje co powinno w przyszłości przełożyć się na poprawę wyników... powinno... jeśli inwestycje są trafione... bo co z tego ze spółka wprowadzi nowy produkt jeśli nie będzie potrafiła go sprzedać...?
|
|
Temat:
RELPOL
Od razu zaznaczę ze automatykiem nie jestem żebym jakoś szczegółowo znał się na temacie przekaźników... i żeby nie było że same negatywne rzeczy piszę... pytałem automatyka co sądzi o przekaznikach relpol. stwierdził że z relpolu bardzo dobre przekaźniki są. Mi jako akcjonariuszowi osobiście podobają się raporty Relpolu między innymi ze względu na zawarte informacje pozafinansowe.
|
|
Temat:
RELPOL
wszystko ładnie pięknie ale... ja u siebie w pracy widzę kolejny przełom technologiczny który pewnie z czasem zagości na stałe i będzie coraz częściej stosowany... w starych maszynach było to tak: przekaźnik załączal stycznik... w nowych maszynach... zastosowane są takie elementy www.gefran.com/en/products/39-...wiec oprócz słabości giełdy związanej z polityką ja widzę też inne zagrożenia jak wszechobecny postęp technologiczny który jednak u nas idzie bardzo marnie... co z tego ze produkujemy długopisy jak na zachodzie jest juz technologia drukarek... a my... ciągle dlugopisami piszemy co z tego ze w latach ubiegłych silnie i stabilnie rozwijała się telefonia stacjonarna skoro w zasięgu ręki jest już telefonia komórkowa? TP tez w swoim czasie prężnie się rozwijała...
|
|
Temat:
RELPOL
Nie twierdzę że spółka nie jest fajna... ale spółka swoją drogą a giełda swoją drogą... bo... niech mi ktoś wytłumaczy jak to jest że amica chce skupić akcje po 120 zł chętnych brak na sprzedaż a na giełdzie znajdują się chętni by sprzedawać po 110? ursus... kurs 1.9 a tu informacja ze nastąpiła emisja po 2.5 i chętni na tą emisję po takiej cenie byli... a po cenie 1.9 na giełdzie chętnych nie ma... tu jeszcze sytuacje rozumiem do podpisywania umów mogło dojść gdy cena była jeszcze po tyle... a z drugiej strony... spadek kursu mógł być wynikiem spadku popytu ze względu na to ze popyt po prostu poszedł w nową emisję zamiast skubac na giełdzie
|
|
Temat:
AMICA
co tak właściwie oznacza obecna sytuacja? skup akcji po 120... zero chętnych do sprzedania po tej cenie... a kurs spada do 110?
|
|
Temat:
LENA
szukamy dalej... szukamy kolejnych informacji... bo jakoś cyferki z przeszłości łatwo opisywać i nazwać to analizą fundamentalną ale hmm to tylko historia... w tym roku w Niemczech Lena brała udział w targach... ok fajnie... ale rodzi się pytanie dlaczego Lena nie bierze udziału w targach energetab w Polsce? ponad 700 wystawców... philips... lug... i inne małe firmy z branży oświetlenia Led... Leny na liście wystawców brak.
|
|
Temat:
RELPOL
dla kogo wycofanie z giełdy było by dobrą rzeczą? bo chyba nie dla akcjonariusza mniejszosciowego. nigdy nie wiadomo po jakiej cenie dojdzie do przymusowego wykupu. no pewnie nie po tej po której teraz jest notowana tylko po niższej. spadek kursu... spoko dziś po 7 jutro może po 1 zł a za 6 lat może po 20 zł będzie kurs... tylko co z tego skoro po drodze może dojść do przymusowego wykupu po cenie znacznie niższej niż dziś
|
|
Temat:
RELPOL
powiedzmy że nie przewidziałem innych ryzyk związanych z akcjami... nie przewidziałem, że spólka mająca dobre fundamenty może zostać zdjęta z giełdy. jakieś tam ryzyko jest w tej kwestii. A może JP Morgan kupi?
|
|
Temat:
ALTUS
w wątku spółki relpol jeden z użytkowników forum zapewnia że altus nie będzie zainteresowany sprzedażą tak dużego pakietu akcji. a ja się pytam... Kto by ten pakiet akcji chciał kupić, skoro zapowiada się taka fala umorzeń? indywidualny inwestor? no powiem do tej pory myślałem sobie... poczekam na niższe ceny... ale jako indywidualny statystyczny inwestor ile mogę kupić takich akcji? 0,01%? a resztę kto? Główny akcjonariusz? i co te akcje będą robić na giełdzie? czyli po fali umorzeń w TFI może okazać się że nastąpi fala wezwań na akcje.
|
|
Temat:
RELPOL
pytanie czy w ogóle warto? przy znaczącej fali umorzeń z tfi kto kupi te pakiety akcji? co z tego że altus będzie chciał sprzedać innej instytucji finansowej? Przy ogromnej fali umorzeń we wszystkich TFI kto to kupi? Główny akcjonariusz? Zapewne. No i co spółkę zdejmie z giełdy. Nie mówię że tak będzie ale jakieś ryzyko takiej sytuacji jest.
|
|
Temat:
ALTUS
"Wypłata środków pieniężnych Uczestnikom Subfunduszu, które pozostaną w Subfunduszu po dokonaniu czynności likwidacyjnych, na wskazany przez Uczestnika Subfunduszu rachunek bankowy, planowana jest do dnia 31 marca 2020 r." Tu cytat z bankiera. czyli zamrożenie środków na półtora roku. Dla mnie to oznacza ogromną falę umorzeń we wszystkich TFI. Skarbiec... https://stooq.pl/h/?i=100h dane z 30 czerwca większość na czerwono. skarbiec zapowiada dużą dywidendę. w wątku skarbca tu na forum przytaczane są wypowiedzi że nie ma jakiegoś tam wielkiego odpływu z tfi... hmmm jak to nie ma?
|
|
Temat:
ALTUS
no tak... ale... w innych tfi teraz wyprzedaż pójdzie... póki jeszcze można
|
|
Temat:
ALTUS
czyli likwidacja funduszy = wyprzedaż akcji = niższe wyceny jednostek uczestnictwa ale taki uczestnik nie może odkupić jednostek uczestnictwa tylko może biernie czekać i patrzeć jak kapitał mu topnieje?
Czyli co? totalny odpływ z wszystkich tfi się szykuje?
|
|
Temat:
ALTUS
likwidacja funduszy otwartych co to oznacza? zamrożenie ceny jednostki uczestnictwa na na taką jaka była w dniu likwidacji? i wyprzedaż aktywów? ewentualna wyprzedaż po niższej cenie idzie jako strata na konto altusa?
|
|
Temat:
LENA
gdy notowania spółki robiły maksimum było tu kilka osób które wieszczyly wystrzal. teraz przy kolejnych minimach nie ma nikogo. jestem tu dość nowy jak widzę większość skupia się na technicznym podejściu i fundamentalnym ale fundamentalnym pod względem wskaźników cyferek... a ja... hmmm mnie cyferki nie przekonują... i tak ... wycena od boś jest nadal powyżej 5 zł... ciekawe podobnie było z unimotem a potem nagle wycena spadła... wiec nie czekając na mądre głowy analityków wybrałem się do pobliskiej hurtowni elektrycznej. oprawy przenośne... są ale osrama... plafony... jest wyeksponowany jakiś producent którego nazwy nawet nie zapamiętałem i nigdy wczesnjej o nim nie słyszałem. oprawy uliczne? są ale Philipsa. zwykle oprawy te w stylu tytan Led tez nie ma... wiec idę do personelu pytam czy maja jakiekolwiek oprawy leny... personel odpowiada ze w tej chwili nie mają bo wszystko się sprzedało. personel opowiada ze oprawy z leny są bardzo dobre mają bardzo dobra wydajność itp... ale co z tego skoro na sklepie ich nie ma? jak klient ma kupić skoro na sklepie nie ma towaru skoro towar nie jest wyeksponowany? no i najważniejsze... bardzo dziwne jest to ze personel mówi ze wszystko się sprzedało a na sklepie nie ma ani jednej oprawy producenta. cały asortyment sprzedaje się od reki? hmmm skoro tak to nie powinno być problemem zamówienie większej ilości tak by na sklepie zawsze coś było... no bo przecież zawsze się to sprzeda...
|
|
Temat:
RELPOL
nie no z tego jak ja to rozumiem to Norwegowie mają osobno udziały w relpolu. może się mylę... ale jeśli altus zarządza kapitałem Norwegów to ten kapitał w akcjonariacie występuje jako altus TFI. proszę o napeostowanie jeśli mylę się pod tym względem idąc dalej... Norwegowie nie uciekają z polski ale chcą zmienić zarządzającego. a to znaczy ze nowy zarządzający może nie być zainteresowany akcjami akurat relpolu.
|
|
Temat:
RELPOL
altus ma w akcjonariacie ponad 20 procent. jak wypowiedzenie umowy przez norweski bank altusowi wpłynie na podaż akcji?
|
|
czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć dzisiejszy obrót na fixingu na tauronie?
|
|
Temat:
LENA
jak waszym zdaniem rysują się perspektywy dla spółki po pierwszym kwartale 2018? niższe r/r przepływy operacyjne + niższa od zapowiadanej dywidenda + mimo obniżenia dywidendy brak gotówki w kasie na wypłatę nawet tej niższej dywidendy+ niższe przepływy operacyjne w q2 w ostatnich latach
|
|