zezxvgcu
Advertisement
PARTNER SERWISU
dbczedff
pikodat

pikodat

Ostatnie 10 wpisów
a) nie każdy zakłada, że rozwój będzie liniowy
b) nie każdy zakłada, że kupując dziś akcję nalezy dyskontować potencjalne wyniki za 4 lata
c) nie każdy używa Twoich wskaźników mnoznikowych.

Krótko mówiąc - z tego, że akcje wg pewnej metodologii mają za 4 lata kosztować 2.5 raza tyle nie wynika, że należy na te akcje już teraz się pchać z perspektywą 4 letnią. Nalezy je obserwować. I zapewne robić takze analizy krótsze horyzontem czasowym.
W perspektywie 4 letniej zapewne sa na giełdzie tez inne spólki z potencjałem x2.5
Zatem - to, że rynek ma dostęp do pewnych danych nie oznacza, że wnioski będzie wyciągac podobne jak Ty ; a nawet jeśli, to nie jest powiedziane, ze horyzont czasowy mają inni taki sam jak Ty.

Proszę, zrób analizę krótkoterminową (12 miesięczną) i napisz tutaj. Jak krótkoterminowa tez jest optymistyczna - to szansa, że rynek to pokaże jest spora.

Podsumowując - rynek może i wie, ale to nie oznacza, że się na akcje rzuci juz teraz. W perspektywie 4 letniej raczej nie stracisz a zyskasz. Ale czy za pół roku bedziesz zadowolony , ze akurat PEPCO wybrałeś...

PS.

Mamy 23 mln akcji u wierzycieli które są sporym ryzykiem podażowym.
Po drugie właściciel Pepco ma 180 dniowy lockup na sprzedaż akcji.

Ergo - co warta naprawdę jest ta spółka dowiemy się za kilka (6..12) miesięcy.

Tak sobie poczytałem dziś o kilku spółkach. Tu i ówdzie osoby namawiają do kupna/sprzedaży czegoś. Podobnie tu. Ale tu wątek zdecydowanie na innym poziomie i aż mnie korci by cos napisać.
W odwiecznym sporze - kupować czy sprzedawać - w wyapdku tej konkretnej spólki mamy do dyspozycji następujące fakty:
a) spółka jest po pewnym okresie spadków od maksimum sprzed kilku miesięcy - przy czym rynek ogólny w tym czasie rośnie
b) niedawno (w maju) AVIVA kupiła akcej do swojego portfela (mamy 1 gracza dość dużęgo, który docenił walory w cenach majowych)
c) z dużych graczy zrezygnował kiedyś tam OFE NN (ale OFE to instytucja o nieco innym charakterze), zrezygnował zresztą dawno (2019 chyba) i to z dostęnych danych wynika, że sprzedał połowę posiadanych akcji dawno temu
d) jakiś gracz zdecydował się na shorta
e) po raz trzeci z rzędu będzie dywididenda i wyraźnie wyższa niz ostatnio
f) mają być wykupywań akcje przez spółkę (przy cenie rzędu 400 zeta zdaje się kasy jest na akcje równe kilu dniom normalnego obrotu)
g) z dzisiaj komentarz z parkiet.com www.parkiet.com/Technologie/30...
h)popatrzcie na rekomendacje dla spółki i zakresy cen. Z wyjątkiem jednego banku (mi nieznanego) pozostali są zgodni co do poziomu. Mi wystarczy poziom 80-90 % ich wyceny przy załóżeniu, że jutro kupię w cenie podobnej do dzisiejszej by uznać inwestycję za udaną. A że poziomy cen w rekomendacjach powoli się zmieniają to dla akcjonariuszy dobrze(bo idą lekko w góre).

Co to oznacza? Mamy gracza akumulującego (AVIVA), który skonczył(?) kontunuuje(?) akumulację (komunikat pojawił się z tego co wiem po przekroczeniu pewnego procenta akcji - w wypadku AVIVy przekroczyli oni 5 % akcjonariatu - i to od dołu bo inaczej by nie musieli nic ogłaszać - precyzyjniej - nie musieliby ogłaszać, że osiagnęli ponad 5 %.
Mamy gracza, który skrajnie długoterminowo deklaruje zakup zauważalnej ilości akcji (spółka - w celu umorzenia, czyli wieczyście bezterminowo).

No i teraz powiedzcie - czy po zestawieniu tych faktów wolelibyście mieć na koncie 35 000 akcji na shorcie czy 35 000 akcji na longu?
I co się stanie z kursem, gdy zarząd zacznie skupować a kurs nie spadnie i shorter też zacznie kupować? (wariant optymistyczny)

Jasne, powiecie - kurs może spadać. Ale czy może spadać gwałtownie, gdy dwóch graczy będzie kupować w pewnym momencie akcje (zarząd i shorter) (wariant pesymistyczny) ? Pamięajmy, że ogólny rynek nie wygląda na czerwony. Nastroje niedźwiedzi widać tu: www.biznesradar.pl/notowania/B...
Ktory wariant - optymistyczny czy pesymistyczny bardziej prawdopodobny?

Ogólnie - dziękuję forumowiczom za zwrócenie mi uwagi na totalnie mi dziś rano jeszcze nieznaną spółeczkę.

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 28 maja 2021 14:51:00
Liczba wpisów: 2
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,190 sek.

kexpzwdk
ogaptehe
izqbqwfn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 751,90 zł +383,76% 96 751,90 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
oyycbajo
qjaduhxa
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat