Już tłumacze na przykładzie jak ja to zrobiłem i czemu tyle kombinacji. Budowałem benchmark dla Funduszy małych i średnich spółek według 70% mWIG + 20% sWIG + 10% WIBID1M. Obliczyłem sobie dzienne stopy zwrotu mWIG, sWIG i WIBID(tutaj obliczyłem jaki procent był dziennie, żeby rocznie wychodziła średnia WIBIDu), następnie pomnożyłem stopy zwrotu przez wagi i dodałem. Mój promotor powiedział, że tak się nie robi i że te stosunki powinienem obliczyć na podstawie cen rynkowych spółek w indeksie, czyli:
1. liczę wartości rynkowe spółek wchodzących do indeksu(w przypadku mWIG jakie były ceny rynkowe spółek w indeksie) 2. następnie mnożę przez wagę(czyli przez 0,7) 3. dodaje te wartości(czyli powtarzam akcję dla sWIG i WIBID i dodaje wszystkie do siebie) 4. liczę stopę zwrotu na podstawie okresu poprzedniego.
|
Chyba głównie podpunkt 1 i 2. :)
1 i 2.Czy wyżej przedstawione metody budowy benchmarku są prawidłowe w mojej sytuacji? Czy jest jeszcze jakiś inny sposób określenia benchmarku? Z przedstawionych metod nie jestem w stanie go zbudować, więc może wskazówka jak inaczej go zbudować? Może jest gdzieś w internecie źródło z którego mógłbym skorzystać i w ten sposób wyliczyć benchmark(może skądś można pobrać wartość aktywów netto dla funduszy w latach 2013-2015 lub w drugiej metodzie wartość rynkową spółek wchodzących do indeksu)? Co Wy byście zastosowali aby obliczyć np. benchmark grupy funduszy akcyjnych małych i średnich spółek?
Jeśli chodzi o podpunkt 3. Benchmark chciałbym wykorzystać do obliczenia kilku wzorów m. in.(wzory zaczerpnięte z książki D.Dawidowicza o efektywności funduszy inwestycyjnych)
-stosunek ryzyka rynkowego do ryzyka całkowitego funduszu (beta*odch. stan. portfela rynku/odch stan. zwrotu funduszu) -współczynnika determinacji(tutaj potrzeba mi odch. stan. porfela rynk) -wskaźnika błędu odwzorowania(tutaj stopy zwrotu z portfela rynkowego) -Alfa Jensena (tutaj stopy zwrotu z potfela rynku) -Alfa Sharpe'a(tutaj stopy zwrotu z potfela rynku i odch. stan. porfela rynk) -M&M(tutaj odch. stan. porfela rynk)
|
Hej, To mój pierwszy post na forum i od razu uderzam z problemem, ale cóż.. Problem może banalny, ale w żaden sposób nie wiem jak go rozwiązać, a chodzi mi o obliczenie benchmarku dla grupy funduszy inwestycyjnych. Wyliczenia mają służyć jako badanie w pracy licencjackiej. Z mojego rozeznania znalazłem dwie metody, które są używane w liczeniu benchmarków w funduszach Pierwsza, to wzór który znalazłem w książce Dawidowicza:  kliknij, aby powiększyćTylko.. jedną z wartości jest "wartość aktywów netto funduszu inwestycyjnego i w okresie t", której nie jestem w stanie znaleźć dla 2013-2015. Na analizy.pl jest wartość podana na dzisiaj, a ja potrzebuje przynajmniej miesięcznie w podanych latach. Wchodzenie na każdy fundusz i szukanie (zakładam, że nie wszystkie dane są tak łatwo dostępne) zajęłoby mi sporo czasu, dodatkowo TFI nie udostępniają danych w przyjaznym formacie. Drugim rozwiązaniem jest stworzenie indeksu cenowego z uwzględnieniem wag. Wyczytałem również w wspomnianej wyżej książce, że np. dla Fundusze małych i średnich spółek benchmark będzie się składał z 70% mWIG + 20% sWIG + 10% WIBID1M. Czyli dla mWIG biorę wartości rynkową spółek wchodzących w skład indeksu, sumuje ich wartość w danym dniu, czy okresie, mnożę razy wagę i dodaje do następnej wartości kolejnego indeksu wyliczonego w ten sam sposób, następnie liczę stopę zwrotu na podstawie okresu poprzedniego. Niestety nie mogę się doszukać takich wartości cen, wszystko co znajduje, to wartości indeksu.. Może jest jakiś inny sposób? Może robię jakiś karygodny błąd? Nie wiem za bardzo jak to dalej pociągnąć. Proszę o jakąś poradę, wskazówkę.
|