Temat:
SERINUS
Tytan napisał(a):Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi.Nie jestem żadnym "użytkownikiem/spamerem parkiet.com". Sorry ale to nie jest forum by obdarzać się złośliwościami, a jedynie rozważać wszystkie możliwości i przemyślenia związane z KOV. Jak sam zauważyłeś a jak napisał lancet % od niższej sumy ceny za akcje np, 1,5 zł daje w razie spadku paru groszy dużą stratę nie to co np. w przypadku straty paru groszy przy 7zł. Dlatego wyższa wartość spółki jest bardziej stabilna i bardziej opiera się spekulacji. Właśnie zmorą na KOV są te groszowe skoki, zwłaszcza w dół. Nie zawłaszczaj sobie również prawa jacy inwestorzy są na KOV niepotrzebni, rzecz w tym, iż firma ma tak działać i emitować za taką cenę akcje, by miała właściwy akcjonariat do INWESOWANIA! To podstawowa zasada do pozyskiwania kapitału i na pewno również dylemat dla Zarządu KOV. I na tym poprzestańmy. Nasze myśli są cenną uwagą i refleksją dla przedstawiciela KOV, które mogą mieć wpływ na podejmowanie decyzji może nie strategicznych, ale na pewno usprawniającą wiedzę o firmie w obie strony, co jest ewenementem na polskim rynku kapitałowym. Poparzony niejednokrotnie giełdowymi toksami, wolę dmuchać na zimne, dzieląc się wątpliwościami i zapytaniami (a dowiedziałem się już sporo, dziękuję panie Korczak ) w czasie oczekiwania na dobre info nie ubliżając innym. Wartość nominalna nie ma dużego wpływu na zmienność spółki. Podstaw sobie byle jaki wskaźnik zmienności np. ATR pod wykres KOV i inną spółkę nominalnie wartą więcej. Przekonaj się sam. To ze KOV warty 1,60zł spadnie o 5 groszy do 1,55zł nie oznacza, ze gdyby był warty nominalnie 7zł to pod wpływem tych samych informacji byłby warty 6,95 i bylibyśmy szczęśliwsi. Zasada do pozyskiwania kapitału o której mowisz ma miejsce tylko w przypadku IPO i kolejnych emisjach akcji nowej serii. Wszystko co jest już na giełdzie w żaden sposób nie wpływa na dokapitalizowanie spółki i jest obrotem wtórnym. Dlatego śmiem twierdzić, że jakość akcjonariatu ma znaczenie dla stabilności kursu. Dlatego podtrzymuję, że narazie spekulantów i "gorących rączek" tu nie trzeba. Nie obrażaj sie za spamera, tylko pytałem, a jak powiedziałeś nie ma głupich pytań ;) Koniec OT
|
|
Temat:
SERINUS
@lancet 100% racji. Inwestujesz=kupujesz czekasz nie marudzisz i nie podsuwasz glupich rozwiazać na "usprawnienie" kursu.
@tytan a jaką widzisz różnicę między 2x5zł a bankontem 10zł w portfelu jeśli chodzi o wartość? Może jedynie ma to znaczenie psychologiczno-spekulacyjne ale tacy inwestorzy narazie są tu niepotrzebni.
PS. Czy Ty przypadkiem nie jesteś bardzo aktywnym użytkownikiem/spamerem na parkiet.com, bo kojarzę Twoj nick i avatar?
|
|
Temat:
SERINUS
Odpowiedzią dlaczego kurs spółki nie rośnie pomimo dobrych informacji jest: MODA. Niestety ale to prawda. Jedna branże są modne i przyciągają kapitał, a inne wręcz przeciwnie. Jako przykład można podać modę na spółki IT, deweloperów, spółki związane z EURO2012 itp.
To samo było z OILem na początku. W tym momencie spójrzcie obiektywnie na ogólną opinię o sektorze wydobywczym: ryzykowny, niepewny, przynoszący straty (OIL- nie oderwiemy się od tego jeszcze przez jakiś czas). Warto tu dodać także ostatni problem z BP jako czynnik odstraszajacy dużych zagranicznych inwestorów (nie chodzi mi o ryzyko wybuchu na platformie w KOV ale,przypominam, o postrzeganie branży.)
Daleko za tym wszystkim jest możliwośc potencjalnych dużych zysków. Ja osobiście trzymam KOV od 4ms bo widzę rożnice w każdym pkt miedzy OIL a KOV jednak nie przeskoczymy tego, ze jest to ta sama branża, ktorej obecnie wiedzie się źle.
Nie boje się jednak, wyjdziemy jeszcze na prostą jak chciwość przezwycięzy watpliwosci i strach. Wierze, ze to juz w krotce.
|
|
Temat:
TAURONPE
Też mi się wydaje, że energetyka ma przyszłość w Polsce. Kiedy kupować jeśli nie przed restrukturyzacją?
Jako przykład polecam CEZ. Spółka po tych wszystkich przjejściach ma CWK na poziomie ponad 2. Porównując do naszego rynku mozna znaleść analogię i ścieżkę do ktorej będzie równać polski sektor.
|
|
Temat:
PLASTBOX
a mi sie wydaje, ze tym razem ta emisja im sie uda. Idzie koniec roku, a wiadomo, ze emisje z PP ze wzgledow podatkowych oplacaja sie inwestorom ;)
|
|
martinezo napisał(a):Alloc napisał(a): Do tego wszystkiego ma dojsc jeszcze usługa poczty hybrydowej tzn polaczenie maila z poczta tradycyjna. Wysyłasz maila a adresat otrzymuje list papierowy.
Ciekawe jak w takim przypadku rozwiążą prawo do tajemnicy korespondencji, no bo jakoś list do koperty włożyć trzeba... Chyba że wszystko zrobią maszyny, to by dopiero było coś. Choć z drugiej strony jakiś nadzór ze strony człowieka będzie musiał być, więc... Tu masz o tym co nie co napisane: www.e-logistyka.pl/poczta/wiad...
|
|
WatchDog napisał(a):Już się poprawiam - coś umordowany jestem ostatnio. Wyłowiłeś zasadnicze rzeczy, które ciągle są aktualne. CIRSy to prosta sprawa: "spapraliśmy to, ale oddamy pieniądze". Będę trzymał za słowo. Raport jest prosty i przejrzysty, nawet dość szczegółowy, ale niektórych rzeczy mi nie wyjaśnia. Spółka po raz pierwszy utworzyła poważne rezerwy (str. 48), w tym na rozliczenia międzyokresowe przychodów - zabieg dziwnie skomplikowany, można przecież je ująć wprost w bilansie jako międzyokresówki. Jest za tym jakiś pomysł, którego nie chwytam. Przychody rzeczywiście idą w górę, jednak te z usług pocztowych, natomiast kolporterskie spadają. Nie szkodzi, ja myślę w ogóle, że strategia usług pocztowych jest krótkoterminowa, bo one będą gasnąć - większość komunikacji, wymiany dokumentów i przekazywania informacji w końcu przejdzie w kanały elektroniczne, chociaż raczej w ciągu lat niż miesięcy, ale to się stanie jeszcze za naszego życia. Sam bym w życiu nie otwierał poczty. Jest jakaś analogia do telekomunikacji: niby świetny biznes, ale jednak Netia ma pod górkę; podobnie może być tutaj. Dlatego pozytywnie odbieram pomysły na dalszy rozwój: projekt e-faktura będzie miał i ma dużą konkurencję (np. EDI/ECOD), ale paczkomaty mogą być hitem. Sam to dawno temu wymyśliłem stojąc któryś raz na poczcie żeby nadać albo odebrać paczkę z Allegro.  Chciałbym tylko zobaczyć w działaniu, bo łatwo się mówi, a trudniej robi. W każdym razie trzeba sobie zdawać sprawę, że Integer to ciągle mała spółka, silna ale już trochę zadłużona. Generuje porządne przepływy operacyjne, wykazuje ładny i trwały zysk netto, a tak naprawdę sukces jej zagraża: zbyt szybki wzrost też jest problemem (jeśli np. paczkomaty wypalą), a wtedy liczy się każda godzina, bo konkurencja od razu właduje się w temat. Życzę jednak utrzymania tempa wzrostu i nie rozdrobnienia uwagi na różne fajne rzeczy, które odciągają od pielęgnowania core business'u. Ten wątek o Ukrainie nie brzmi dobrze. Do tego wszystkiego ma dojsc jeszcze usługa poczty hybrydowej tzn polaczenie maila z poczta tradycyjna. Wysyłasz maila a adresat otrzymuje list papierowy. Co do samego rynku uslug pocztowych to nawet jesli bedzie gasł to przez najblizesz prae lat integer bedzie zyskiwal poprzez odrywanie tego wielo miliardowego rynku z rak PP. No i co tu duzo mowic, doskonale zarabia sie tu na efekcie skali, bo jesli juz mamy sortownie i punkty przeladunkowe to przy zwiekszeniu przesylanych listow koszty stale rosna znacznie wolniej. Narazie to jest bardzo mala spolka i wlasnie z tego powodu nalezy sie spodziewac przyszlych zyskow.
|
|