Zwłaszcza, że migracja nie następuje do świeżej branży tylko tam gdzie już operują podmioty, które mniejsze lub większe know-how w danej branży już mają.
|
|
Temat:
NETIA
Witam Kod:/mod:usunięto treść niezgodną z regulaminem/ Obserwuję codziennie notowania i zastanawia mnie sposób przeprowadzenia skupu akcji własnych. Bo jakoś tak się składa, że rano, w okolicach godziny 9-10 skupują w kilku transakcjach akcje za 1 mln złotych praktycznie bez wpływu na kurs, podczas gdy obroty dzienne na tym walorze wynoszą średnio 2-3 mln. Nie jestem węszycielem spisków, ale wygląda to trochę na uzgodnione transakcje. W dodatku maksymalny kurs nabycia akcji został ustalony na 4,50, w dzień po tym gdy kurs spadł z poziomu powyżej 5 zł. Nie jest to trochę dziwne, że program skupu akcji w ogóle by się nie mógł odbyć gdyby nie ta korekta lub gdyby po niej kurs zaczął wracać do poprzednich poziomów? Nie wiem za bardzo co o tym myśleć, bo teraz kupują te pakiety za 1 mln zł przy cenie 4,49-4,50, czyli maximum założeń programu skupu, ale te transakcje wyglądają na uzgodnione. Gdy tylko kurs zaczyna odrabiać straty wraca do poziomu 4,50 i idą grube batony. Co o tym sądzicie?
|
|
Informacja pojawiła się z tego co pamiętam koło 15. Wcześniej kurs spadał 6-8%. Po informacji nie było reakcji. I ta przecena była reakcją na info z poprzedniego dnia, które pojawiło się po 17. Dzisiaj przez większość sesji kurs był na plusie.
Te informacje o bankach zamrażających linie kredytowe są tak naprawdę wtórne, wynikają wprost ze złamania kowenantów o czym rynek się dowiedział w zeszłym tygodniu.
I tak dla ścisłości - nie mam akcji Kopexu
|
|
Te informacje o bankach zawieszających limity nie są niczym zaskakującym. Już w czwartek przecież na rynek poszło info, że Kopex złamał kowenanty, a zawieszenie limitów jest jedynie naturalną konsekwencją tego faktu i to już jest zdyskontowane w kursie (wg mnie). Dziś informacja o kolejnych bankach zawieszających kredytowanie praktycznie nie wywołała zmian kursu.
Nie wieściłbym od razu upadłości z tego powodu. Kopex będzie musiał po prostu zaakceptować wyższe marże banków, bo te w ten sposób dyskontują sobie wzrost ryzyka.
Oczywiście spółka nie jest perspektywiczna przy tym modelu działalności, ale uważam że bieżące trudności są do pokonania.
|
|
anty_teresa napisał(a):Nie. Pomiędzy zyskiem z działalności operacyjnej a zyskiem netto mamy działalność finansową i linie fiskalną. W skrócie różnice kursowe, odsetki od zobowiązań finansowych i niefinansowych, czasem działalność czysto inwestycyjną, czyli np przeszacowanie akcji To wiem, ale czy zyski nadzwyczajne, np sprzedaż budynku lub ziemi zaliczają się do zysku operacyjnego?
|
|
Cytat:Z resztą, nie tylko odpisy na aktywach trwałych taką ocenę utrudniają, ale także np:
- sprzedaż znacznego zamortyzowanego środka trwałego, - zysk z okazyjnego nabycia, - zbycie udziałów w konsolidowanej spółce zależnej - rozwiązanie/zawiązanie rezerw itd.
Nie jestem specjalistą od rachunkowości, ale czy przypadkiem właśnie nie dlatego mamy podział na zysk netto i zysk zysk z działalności operacyjnej?
|
|
Zarząd zapowiada redukcję zatrudnienia: Cytat:"Z pewnością będą redukcje zatrudniania, jest w grupie nadmierne zatrudnienie" - powiedział prezes Bogusław Bobrowski, prezes Kopeksu. biznes.pap.pl/pl/news/search/i...
|
|
Temat:
CCC
Ładnie się ktoś dzisiaj wysypał z akcji. To było dosłownie kilka minut. Jednak jednego nie rozumiem. Raiffeisen rzekomo obniżył cenę docelową ze 175 na 155: biznes.interia.pl/news/raiffei...Ale zmienił z "trzymaj" na "kupuj"? Znaczy się cena docelowa 175 była argumentem do trzymania, a 155 jest argumentem do kupowania? Mamy też notkę na parkiecie, która sugeruje coś odwrotnego: www.parkiet.com/artykul/23,146...
|
|