Temat:
MCI
feniksZ popiołów napisał(a):exchange napisał(a):Ta "niska" wycena jak to nazywasz może być spowodowana raczej tym, że mci jest nieciekawe ,ponieważ z jednej strony posiada spółki ,które samemu sobie można kupić na różnych giełdach , a z drugiej strony niepubliczne, których wartość ciężko realnie wycenić. Kupując przez mci musisz dodatkowo jeszcze opłacić pem . Widziałem niedawno wypowiedź Czechowicza, który żalił się ,że rynek jakby nie widzi spółek niepublicznych w portfelu mci.Ja się inwestorom trochę nie dziwię, bo w analizy porównawcze czy nawet sporadycznie przez spółkę stosowane dcf raczej mało kto będzie ślepo wierzył.
Po części to prawda, tylko teraz zwróć uwagę po jakiej cenie zapłacisz kupując aktywa publiczne, czy po 0,5WK tak jak można kupić MCI? Właśnie ta wartość którą podałeś uwzględnia głównie to , że aktywa niepubliczne w tej spółce to kupowanie przysłowiowego kota w worku. feniksZ popiołów napisał(a): Po za tym właśnie aktywa niepubliczne mają w historii MCI największą stopę zwrotu,
Rynek wycenia przyszłość , a nie wybrane przez ciebie transakcje na których spółka kiedyś zarobiła feniksZ popiołów napisał(a): bo giełda wycenia jak wycenia...
Wycenia to co widzi , a nie to co byś chciał, żeby widziała.
|
|
Temat:
MCI
Ta "niska" wycena jak to nazywasz może być spowodowana raczej tym, że mci jest nieciekawe ,ponieważ z jednej strony posiada spółki ,które samemu sobie można kupić na różnych giełdach , a z drugiej strony niepubliczne, których wartość ciężko realnie wycenić. Kupując przez mci musisz dodatkowo jeszcze opłacić pem . Widziałem niedawno wypowiedź Czechowicza, który żalił się ,że rynek jakby nie widzi spółek niepublicznych w portfelu mci.Ja się inwestorom trochę nie dziwię, bo w analizy porównawcze czy nawet sporadycznie przez spółkę stosowane dcf raczej mało kto będzie ślepo wierzył.
|
|
Temat:
MCI
Od 2,5 roku kurs mci znajduje się praktycznie w tym samym miejscu, mimo setek zarobionych milionów , dlatego ci co piszą o papierowych zyskach mają sporo racji.
|
|
Temat:
MCI
Fundusz Rockaway Capital jest zainteresowany przejęciem spółki Invia.cz, której głównym akcjonariuszem jest fundusz MCI Techventures - poinformował czeski regulator na stronach internetowych. biznes.pap.pl/pl/news/infoPlus...Z czeskim u mnie na bakier  ale chyba rynek spekuluje że kwota transakcji może wynieść około 2 miliardów koron www.lupa.cz/clanky/rockaway-po...
|
|
Temat:
MCI
Głównie do navu.Z jednej strony nav którym się spółka chwali wzrósł przez te 5 lat z około 8 do ponad 18 a z drugiej strony rynek tego nie zauważa tak bardzo.Widać z tego że inwestorzy mają spore wątpliwości co do atrakcyjności tudzież przejrzystości aktywów mci .
|
|
Temat:
MCI
W ciągu ostatnich 5 lat kurs mci wzrósł o 23 % . Co ciekawe że Nav na akcje podawany przez mci wzrósł grubo ponad dwukrotnie !
|
|