PARTNER SERWISU
ibteqxys
exchange

exchange

Ostatnie 10 wpisów
feniksZ popiołów napisał(a):
exchange napisał(a):
Ta "niska" wycena jak to nazywasz może być spowodowana raczej tym, że mci jest nieciekawe ,ponieważ z jednej strony posiada spółki ,które samemu sobie można kupić na różnych giełdach , a z drugiej strony niepubliczne, których wartość ciężko realnie wycenić. Kupując przez mci musisz dodatkowo jeszcze opłacić pem .
Widziałem niedawno wypowiedź Czechowicza, który żalił się ,że rynek jakby nie widzi spółek niepublicznych w portfelu mci.Ja się inwestorom trochę nie dziwię, bo w analizy porównawcze czy nawet sporadycznie przez spółkę stosowane dcf raczej mało kto będzie ślepo wierzył.

Po części to prawda, tylko teraz zwróć uwagę po jakiej cenie zapłacisz kupując aktywa publiczne, czy po 0,5WK tak jak można kupić MCI?

Właśnie ta wartość którą podałeś uwzględnia głównie to , że aktywa niepubliczne w tej spółce to kupowanie przysłowiowego kota w worku.

Po za tym właśnie aktywa niepubliczne mają w historii MCI największą stopę zwrotu,

Rynek wycenia przyszłość , a nie wybrane przez ciebie transakcje na których spółka kiedyś zarobiła

bo giełda wycenia jak wycenia...

Wycenia to co widzi , a nie to co byś chciał, żeby widziała.

Ta "niska" wycena jak to nazywasz może być spowodowana raczej tym, że mci jest nieciekawe ,ponieważ z jednej strony posiada spółki ,które samemu sobie można kupić na różnych giełdach , a z drugiej strony niepubliczne, których wartość ciężko realnie wycenić. Kupując przez mci musisz dodatkowo jeszcze opłacić pem .
Widziałem niedawno wypowiedź Czechowicza, który żalił się ,że rynek jakby nie widzi spółek niepublicznych w portfelu mci.Ja się inwestorom trochę nie dziwię, bo w analizy porównawcze czy nawet sporadycznie przez spółkę stosowane dcf raczej mało kto będzie ślepo wierzył.

Od 2,5 roku kurs mci znajduje się praktycznie w tym samym miejscu, mimo setek zarobionych milionów , dlatego ci co piszą o papierowych zyskach mają sporo racji.

Fundusz Rockaway Capital jest zainteresowany przejęciem spółki Invia.cz, której głównym akcjonariuszem jest fundusz MCI Techventures - poinformował czeski regulator na stronach internetowych.

biznes.pap.pl/pl/news/infoPlus...

Z czeskim u mnie na bakier blackeye ale chyba rynek spekuluje że kwota transakcji może wynieść około 2 miliardów koron

www.lupa.cz/clanky/rockaway-po...

Głównie do navu.Z jednej strony nav którym się spółka chwali wzrósł przez te 5 lat z około 8 do ponad 18 a z drugiej strony rynek tego nie zauważa tak bardzo.Widać z tego że inwestorzy mają spore wątpliwości co do atrakcyjności tudzież przejrzystości aktywów mci .

W ciągu ostatnich 5 lat kurs mci wzrósł o 23 % . Co ciekawe że Nav na akcje podawany przez mci wzrósł grubo ponad dwukrotnie !

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 18 maja 2018 10:50:29
Liczba wpisów: 6
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,231 sek.

uvkwydsl
ctlbbhhm
asexzhdk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ynmrusgp
vigptktg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat