PARTNER SERWISU
krksykfs
sahar

sahar

Ostatnie 10 wpisów
Skimixa napisał(a):
Mały Miki napisał(a):
Jest raport 5.7 mln zysku ..dużo ciekawiej zapowiada sie raport we wrześniu (sprzedaż stolarki otworowej Słonawy 18 mln USD). Czekamy na rozstrzygnięcie mediacji z PKP i informacje na temat fabryki w Kleszczowie. Kontrakt z Orlen na 155 mln netto wydaje się że realizowany bez zakłóceń. No i segment OZE i Umowa z Sunamp na dystrybucje magazynów energii

Powinieneś dodać ostrzeżenie, że w przypadku nieskutecznych mediacji istnieje ryzyko upadłości.

A zakładając lepszy scenariusz, to o co grają? O marną waloryzację o 5%-10% czy zupełnie inne pieniądze?

Dzien dobry,

Na spółce zaczęło się dziać. Czy można prosić o jakiś update?

@krewa

A co chcieliby uzyskać tym, że 'wynik nie rzuca się w oczy'?

Myślę, że co zrobili to zrobili, bez refleksji, z obietnicą i brakiem jej dotrzymania. Czyli byle jako :-).

To jest dobry wynik, sredni, czy sraki tak jak i jego Owner :-)?

Ostatnie 2 tygodnie chyba były przełomowe jeśli chodzi o kurs spółki. Prośba o re-analize.hello1

Dix22 napisał(a):
Odcięcie Rosji od systemu SWIFT może spowodować, że doznamy szokowego wzrostu cen wszystkich surowców w Europie. To z kolei może spowodować, że Europa wróci na jakiś czas do węgla kamiennego, co oznaczałoby wyższe zyski kopalni.

A ja mysle, ze wzrosty zwiazane z ogloszonymi przez Niemcy 100mld USD na zbrojenia. Kazdy kraj UE teraz bedzie sie zbroil na potege przez najblizsze lata. Zlote czasy dla stali...i wegla koksu nadchodza.

Cytat:
Gdyby była możliwość S, to wchodziłbym nawet teraz. ...

Niby forum na poziomie, a trzeba tłumaczyć takie oczywistości.

Niby taki oswiecony fifarafa, a nie wie jakie instrumenty sa na Mercatorze. Mozesz grac na S.

Cytat:
Oznacza, że docelowo ilość akcji wyniesie n=7,82 mln szt

Nie jest to prawdą, i nie wiadomo jak będzie.
Wiesław może skupić 10 akcji po 75 zł i zakończyć skup.

I to jest bardziej prawdopodobne niż jakiekolwiek skupy z korzyścią dla akcjonariuszy mniejszościowych....
ale żeby to czuć, to trzeba tym akcjonariuszem mniejszościowym być, i czuć klimaty panujące w spółce.

Nic nie jest jasne. Przy 12 % marzy to chyba mocno za niska wycena co?Boo hoo!

Dajmy na to 250 mln przychodu kwartalnie.

@sasky

To nawet nie bedzie waga mini-kogucia, jesli wejda w rekawiczki. Bez wplywu na MRC. A moze sam prezes wejdzie w kondomy?

Jedyne co, to rozpoznawalnosc :-)

@Miloszdobro

Artykuly w mainstreami odnosnie poteznych wzrostow zakazen itp.

Tylko to.

Nie ma jesli. Wiesiek powiedzial, ze 30% idzie na dywidende maks (albo skup). Na dzien dzisiejszy za 2021 to 15-20 zl za akcje maks.

Chung napisał(a):
Joker napisał(a):
Zobaczyny co zrobia z gotowka. Przeciez moga kupic funkcjonujacy biznes przynoszacy regularnie 50 mln zysku. Co by nie mowic o Prezesie to on stworzyl Mercator, a to my siedzimy na forum :) zapewne jest swiadomy zagrozen o ktorych tutaj sie rozpisujecie.

Szybka kalkulacja:
* MRC przed pandemią był wart 10-20zł Przyjmijmy optymistycznie 20zł
* " biznes przynoszacy regularnie 50 mln zysku" -> to daje 5zł na akcji. Licząc "magiczne" C/Z=10 daje to +50zł.

20zł + 50zł = 70zł.
Nadal jest z czego spadać. Nie widzę tutaj "mega okazji".

Taka szybko pierdu-kalkulacja (z tej samej grupy profesjonalnych szybkich kalkulacji co kolega powyżej):

* MRC przy pandemia był wart 10-20zl. Przyjmijmy pesymistycznie 10 zł.
* MRC spłacił co najmniej 75mln zł kredytów. Czyli niestety +7,5zl
* biznes przynoszący reguralnie 50 mln zysku -> co taje 5,1 zl na akcji(9,8 mln akcji). Licząc magiczne C/Z = 12,5 bo taka średnia była w ostatnich latach przed pandemia daje to niestety + 64 zł

czyli niestety co najmniej 81,5 zł. Niestety nie znam się na wycenie spółek, i jak są liczone niestety zapasy, które teraz są pokryte pewnie w całości gotówka.

No i najgorsze niestety. Rozwój dystrybucji i skala spowoduje przychody na poziomie 1mld rocznie zamiast 400, 500 w latach poprzednich.

NeVeS napisał(a):
.. dopiero ustabilizować się w drugim kwartale przyszłego roku.

A mowisz to na podstawie swojego widzimisię czy tego co mówi zarząd?! Bo w sumie to jedno to samo.
Zarząd spółki rękawiczkowej, która monitoruje rynek pandemii 24h, stwierdza tuż przed walnym, że jednak trzeba przełożyć bo jest nowy wariant koronowirusa.

To nie jest nawet śmieszne tylko smutne. I to samo co mówi zarząd to można podzielić przez 3, a potem przez 33 i 333. Oni mają problem z umorzeniem akcji od wielu msc, nie potrafią dotrzymać terminu...a Ty piszesz o cenach rekawiczek w przyszłości, ze niby oni wiedzą (nawet w przybliżeniu). king

1) przedmiotem nabycia będą wyłącznie akcje Spółki w pełni pokryte, na okaziciela,
zdematerializowane i dopuszczone do obrotu na ryku regulowanym prowadzonym przez
Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie S.A., oznaczone kodem PLMRCTR00015;

Ciekawe jaki kod dostaną te przekonwertowane akcje uprzywilejowane.

@krewa

Można o dzisiejszym info coś więcej napisać? Co Żyznowski knuje? Co to za manewry?
Wiadomo, że chodzi o dobro akcjonariuszy mniejszościowych, tylko o to.

Zastanawia tylko tak wysoka cena DO której mogą być akcje nabywane. Aż 200 zł, a jeszcze nie dawno śmiał się z niskiej ceny powyżej 500 zł Anxious Anxious

Cytat:
W sumie nie ma co się dziwić, jeśli założyć, że obecnie kurs trzymany jest przez skup akcji. Insiderzy wiedzą, że w skupie sprzedadzą tylko ułamek akcji, a już w sierpniu "okres ochronny" nie będzie obowiązywał..

Grubo... A może kurs w jakiś sposób odzwierciedla stan gotówki w spółce, maszyny, fabryki, i jakieś tam przychody? Niby co się stanie po skupie. Powiedz to otworze krótką pozycję...

Nie wiem co insiderzy wiedzą, wiem tylko, że karmią nas coraz gorszymi informacjami.

No to trzeba zapytac @anty_teresa, bo jak do tej pory podzielal rekomendacje kolegi po fachu.
Czy teraz sie z tym zgadza i co o tym sądzi.

Cytat:
Moze przy tej pierwszej reko nie wziął pod uwage(bo nie miał wiedzy) odpisów lub zmin i anulacji trwajacych kontraktów /umow.

Jeśli chodzi o odpisy, to przeciez zakladal mozliwosc ujemnych marz w przyszlosci (z reko w styczniu?!). No to odpisy sa przeciez naturalna konsekwencja takiego zdarzenia.

Co to kontraktow, to fakt. Ale Witek mowil, ze od tych co kupuja udaje im sie PO NAPRAWDE dobrych cenach kupowac,....moze nawet renegocjuje warunki blackeye . Tylko się tym nie pochwali.

A co oni, paczke nitryli do trumny wkladaja czy co?

To nie o smiertelnosc chodzi a o licze hospitalizacji.

@krewa

A jak zasieg tego odreagowania? Mam nadzieje, ze co najmniej taki jak tego ostatniego negatywnego blackeye

Najbardziej prawdopodobna formacja obecnie, to formacja INFORMACJI MEDIALNEJ.

Po informacjach na temat spadku cen rekawic w SPOT spadki, a po dzisiejszych informacjach na temat tego, że jednak wirusa sie nie udalo pokonac i zaczynamy nowe fale, to wzrosty.

Innych formacji sie nie spodziewam.

@krewa

A w jaki sposób LOP odzwierciedla nastroje inwestorów? A może odzwierciedla tylko zainteresowanie danym walorem?

@style

"Podmiot Nabywający Akcje zastrzega sobie prawo do odstąpienia od niniejszego Zaproszenia w każdej chwili, w tym również po rozpoczęciu okresu przyjmowania Ofert Sprzedaży, jak również do zmiany terminów dotyczących niniejszego Zaproszenia, wskazanych powyżej. W przypadku odstąpienia od niniejszego Zaproszenia lub zmiany terminów dotyczących Zaproszenia, wskazanych powyżej, stosowna informacja zostanie podana do publicznej wiadomości w sposób, w jaki zostało podane do publicznej wiadomości niniejsze Zaproszenie, jak również opublikowana na stronie internetowej Domu Maklerskiego "

Proszę z wezwania Netii. Poszukaj inne wezwania i poszukaj tego wpisu.

Zastrzezenia zarzadu?! Napisz dokladnie o co chodzi....

Proszę tylko aby to nie było, to :

"Spółka zastrzega sobie prawo do odstąpienia od Zaproszenia w każdej chwili, w tym również po rozpoczęciu
okresu przyjmowania Ofert Sprzedaży oraz do zmiany wszystkich niezapadłych terminów dotyczących
Zaproszenia. W przypadku odwołania Zaproszenia lub zmiany terminów dotyczących Zaproszenia, stosowna
informacja zostanie podana do publicznej wiadomości w formie raportu bieżącego Spółki oraz opublikowana
zostanie na stronie internetowej Spółki i Domu Maklerskiego. "

bo wtedy proszę, nic nie pisz Pray

@marcin12333

Dopóki Żyznowski, nie wyjawi strategii, nie pokaże potencjalnych przejęć, to nic nie będzie wiadomo o tym, ile zarobi Mercator. Czy zarobi 200mln, czy strata będzie itp.

Nie ważne co napisze Rodak, czy anty_teresa, bo oni też nie wiedzą, tylko szacują sobie według jakiś założonych scenariuszy.
Nikt nie wie, w jakim kierunku rozwinie się pandemia, jakie będzie zapotrzebowanie na rękawice itp.

Nawet nie można odpowiedzieć na niby PROSTE pytanie: "Czy pandemia się kończy?!"
A bez tego...co można wywróżyć MERCOWi?

Cytat:
Ale gdzie Rzym a gdzie Krym? Doge coin przecież też rośnie!

To chyba nie zrozumialeś. Co ma piernik do wiatraka? Mabion i Mercator sa beneficjentami pandemii.
Tyle, że w przypadku Mecatora jest brany pod uwagę brak przychodów z powodu wygaszenia epidemii,
a w przypadku Mabiona już nie.

Takie naginanie rzeczywistosci pod swoje widzimisie :).
Czekam jeszcze na ogloszenie strategii Zyznowskiego, ktory obieca 500 mln zyskow rocznie np....jak DURNY rynek zareaguje, sobie w kuli popatrzy i co zrobi (bo kto wie ile bedzie prawdy w tych 500mln).

Dzis pewnie po sesji zobacze sobie co Rodak napisal (niestety musze czekac D+3).

@anty_teresa

"Ciężko taki stan dnem nazwać sroko rok temu z ogonem to było 20 razy mniej..." dobry argument thumbright i to od zawodowego analityka. Pandemia zmienila rynek juz na zawsze (czy nie na zawsze?! o podpowiedz poprosze 'rynek').

"Tutaj sytuacja nie jest normalna, bo mamy zaburzenie wywołane pandemią." ?

Dlaczego Mabion rośnie, czyż nie pod szczepionke? A jaka tam bedzie powtarzalność, kiedy wszystkich wyszczepia.

Kiedy bedzie mozna oszacowac potwarzalność wynikow? Za trzy lata czy za piec?

Jak sie ma obecna wycena do Mercatora do PODOBNYCH SPOLEK z segmentu rekawiczek na caly swiecie?

"bo nadal podstawowa perspektywa to powrót do normalności" tak?! A co z Mabionem?

Moja perspektywa jest inna. Topniejace ldowce, potezna migracja ludzi, nowe choroby itp. Tyle, ze ja nie jestem opiniotworczy jak analitycy, ktorzy wydumali sobie jakis taki scenariusz. Co bedzie przy czwartej fali na jesien czy to dobrze dla Mercatora, czy nie dobrze?! W krajach gdzie maja problemy z budowa drog, chcecie wygrac z wirusem w dwa lata :) mhm....

@marcin12333

No i co z tego. My tu patrzymy w przyszlosc, dokladnie patrzymy na 2031-2036 i tak wyceniamy.
Tak samo jak innymi dobrymi spolkami jak Mabion, BML, JSW king

@massif

Najgorszy scenariusz dla Ciebie to taki (dla większych się to rozmywa i nie ma znaczenia za bardzo), gdzie jest najwieksza redukcja. Przy cenie 770zl za akcje i 10 000 000 akcji (akcje z pierwszego skupu nie biora udzialu, jest ich ~600k), przy zalozeniu, ze kazdy sie zapisze, to redukcja wyniesie 96%.

Czyli będziesz mógł sprzedać 4% swoich akcji. Czyli musisz miec min. 25 akcji, aby sprzedac 1 akcje w skupie. Przy tym scenariuszu najlepiej mieć wielokrotnosc 25 akcji (50, 75, 100....).

Czy to Ci sie oplaca?! Nie wiadomo, jakie beda warunki skupu.Czy jakies oplaty w DM itp. Co trzeba zrobic, gdzie sie zapisac, tez nie wiadomo. Wedlug informacji od zarządu, te dane miały być dostępne do końca maja. Zobaczymy...Anxious

micmak napisał(a):
To jest prostsze niż myślicie. W tym przypadku trzeba mieć conamniej 17 akcji i ich wielokrotność.

Jak ktoś ma np 15 akcji to niech dokupi kilka akcji i jest na wygranej,

Jak ktoś ma 30 akcji, niech dokupi 4 akcje. Ma 34 akcje i sprzedaje 2 akcje za 1000zł, a nie jedną z 500zł.

A jak chcesz dokupic, nie wiedzac jaka redukcja :)? To zostanie ogloszone dopiero po skonczeniu zapisow.
Najbezpieczniej miec akcji tysiace i wiecej. Wtedy powinnismy stracic najmniej na tej pozycji dziesietnej.

Pesymistyczny scenariusz to cena po 770 zl i wszystkie akcje zglosznoe. Daje to redukcje gdzies kolo 4%.

@kolarz888

Niekorzystny z matematycznego punktu widzenia.

Zalozenie to redukcja 94%, czyli, mozesz sprzedac 6% swojego pakietu (jak zglosiles wszystkie akcje na skup).

Np. jakis Wiesiek ma 1 000 akcji. to sprzeda ladnie 60 akcji

Np. jakis kolarz888 ma akcji mniej niz 17, to sprzeda mniej niz 1 akcje. Ale tak nie mozna sprzedawac, to nie sprzeda nic. Przy 33 akcjiach sprzeda 1 akcje. Gdyby mial 34 akcje to by sprzedal 2 akcje.

Wiec o to chodzi, z tym ze mniejszosciowi zostana pokrzywdzeni. Normalnie by dostali hajs, za kazda posiadana akcje. A tu dostana jesli:
a) sie zapisza
b) maja odpowiednia liczbe akcji.

Punktem odniesienia w czasie jest kwiecień.
Ale nie dałeś równych szans tym spółkom. One powinny być wycenione tak samo według jakiegoś wskaźnika - i to powinna być baza. I od tej ceny powinnismy patrzeć ile procent rosły i spadały w tym okresie.

To co mówi Witek i Wiesiek to sobie można miedzy bajki wsadzić. Właśnie dotarłem dziś do artykułów o nowej super strategii mercatora...tylko , ze z 2016 roku.
Normalnie narracja taka sama jak w obecnych czasach De Ja Vu.

Ja nie mam pretensji do @krewa, czy funduszy ...tylko ja nie rozumiem tego wykresu, naprawdę.

@krewa

Nie wiem do czego pijesz :), ale ja jestem leszczem (ale matematykiem) a Ty Panem analitykiem.

Nie ma wspólnej bazy w Twoim wykresie, więc nie wiem co on ma za zadanie pokazać.

A wykres C/Z tak samo będzie wyglądał tych spółek w tym okresie?

@krewa

Żeby ten wykres miał sens, to trzeba by było wyznaczyć na początku wspólną cenę według jakiegoś wskaźnika np C/Z wszystkich spółek to 10 i wtedy zobaczyć po ile % urosły i spadły.

Bo te % co wklejasz jak się maja do drogich / tanich spółek na początku pandemii?! Nijak.
Pokazuje tylko ile % wzrosło / spadło od ceny początkowej spółek rok temu czy kiedyś tam.

Bardzo prosty przykład:

w kwietniu 2020 Marek, Tomek Wiesiek i Witek zaczęli pić alkohol. Te procenty to pokazują ich picie właśnie, czasem piwko, potem wódka i winko...a ostatnio (w przypadku MRC) to zebranie na wino i trzeźwienie.

Nie wiemy tylko ilu z nich zaczęło pić na trzeźwo a ilu już mocno wstawionych.

Tak, rynek patrzy wlasnie na QIII 2023, jutro już dalej.
Nie patrzy tylko na to, ze za sam Q1 i Q2 2021, MRC zysku bedzie mial tyle, co spolki wyzej wyceniane nie będą mieć przez najbliższe parę lat.

To co sie dzieje na kursie jest farsa. Spolka jest niedowartosciowana patrzac na inne spolki z branzy rekawic medycznych.

krewa napisał(a):
Zasada zmiany biegunów w praktyce

@krewa zmiana z jakiego biegunu:

a) Tego co mial kierunek na południe i zmiana na pólnoc
czy
b) Tego co mial kierunek na pólnoc i zmiana na totalne południe

?!

@krewa

W sensie biegun poludniowy czy polnocny nas czeka?

Dzis malezyjskie spolki rekawiczkowe od +10% do prawie +30%.

@krewa

Przepraszam, pomyliłem z kolegą @anty_teresa, który pisał (3 strony temu tak):

Cytat:
Zejdźmy na ziemię. Akcje nie są ani przesadnie tanie, ani ten scenariusz prawdopodobny, choćby ze względu na to, że liczba akcji nie jest znacząca w ogólnym rozrachunku.

krewa napisał(a):
Uznanie w oczach co poniektórych niewiele pożytku przyniesie - musiałby zyskać w oczach całego rynku. A ten, z jakichś powodów, wycenia MRC tak a nie inaczej.

A zawężając tylko do analityków...dlaczego piszesz, że spółka wcale nie jest taka tania?
Pytam, bo kolega po fachu Rodak, chyba się przestrzelił nieco z zahamowaniem epidemii?! Ile teraz po 2 msc jest warta jego analiza - patrzac na założenia.

A spółka jest rozgrywana przez grubych. Oni maja czas i kapitał, by dobre spółki gnieść a gnioty pompować.

To nie ma znaczenia ile.
To tak jak z dziewczyna, która Cie rzuciła. Nie wazne z jakiego powodu i jak fajna ona jest.....
ale jest glupia!!! no bo Cie rzucila.Wiec cześć ludzi za pewne skrzywdzona jest przez Wieśka z Mercatora.
thumbright

krewa napisał(a):
sahar napisał(a):
@krewa
Okolo 22 kontenerów po 3,5 mln sztuk rekawic w jednym.

Czyli przy średniej marży, cenie spot...to te kontenery to zysk kwartalny Ten Square Games blackeye

A mógłbyś pokazać swoje obliczenia? Za cholerę nie chce mi wyjść 32 mln

Proszę:

Cena za 100 nitrilowych rekawiczek w USA $28.99.

Załozenia:

Zysk MRC na paczce 8 $ USD za 100 rekawiczek.
Kurs USD constant 3.5zl

1 kontener 35 000 paczek -> 8 USD * 35 000 = 280 k USD = 1 mln PLN

22 kontenery to 22 mln.

Chyba dosyc skromne zalozenia zrobilem.

Ja nie zamierzam brac udzialu w skupie. Czy po 400 czy po 770zl.
Takich mirkow jak ja jest na pewno wiecej :)

@krewa
Okolo 22 kontenerów po 3,5 mln sztuk rekawic w jednym.

Czyli przy średniej marży, cenie spot...to te kontenery to zysk kwartalny Ten Square Games blackeye

Tak się zastanawiam, czy poza kreskami, formacjami, RSI i innymi wskaźnikami analizy technicznej,
bierzecie pod uwage Analize fundamentalna.

Rozumiem, że zysk po Q1 w wysokości 1mln, lub 1mld, nie będzie miał wpływu, bo wszystko rysują kreski :-)...

Czy na tej spółce, jakakolwiek analiza technizna się sprawdziła?Not talking

Cześć,

@krewa coś się zmieniło od Twojego komentarza z 6 czerwca.
Można prosić o aktualizacje sytuacji? Możliwe scenariusze?

Luktwar napisał(a):

są trzy przypuszczalne rozwiązania na co potrzebna ta kasa, pierwsze to inwestycje związane z nową kopalnią, (bieżące wydatki)

Tutaj finansowanie jest juz zapewnione w 100%. Na tym etapie rozwiazywanie FIZ pod Bzie jest zbyt wczesne.

Luktwar napisał(a):

lub coś związane z Prairie Mining (kopalnia Dębieńsko) również wchodzi w inwestycje

Mocno wątpliwe jest przejecie/odkupienie aktywow Prairie Mining. Samo PraireMining komunikacie z 30.12.2019 mowiło, ze nie sa prowadzone zadne istotne rozmowy.
Najpierw sie podpisuje TermSheet ustala warunki przejecia, a potem wyplaca hajs na ewentualna akwizycje.
Całkiem możliwe, że rzad poszedl z grubej rury (koncesja K6-7 dla Bogdanki) i odbierze lada moment koncesje na Debiensko Prairie Mining, dajac ja JSW. Wtedy te 700 mln sie przyda na szybki dostep do zloz.

Tak to widze.

@krewa

Co zmienia dzisiejsza sesja?

Witam,

Prośba o uaktualnienie analizy ponieważ zadziało się to:

"Ten pozytywny scenariusz przestanie obowiązywać z chwilą utraty wsparcia na poziomie 1,26 zł. "

Think

Witam,

Teraz kiedy już wiemy, że kurs przebił 2.1 zł, to jakie scenariusze nam się rysują?

@krewa, @anty_teresa

Idąc za artykułem:

nettg.pl/news/156165/jsw-przec...

a dokładnie za cytatem prezesa Ozona:

"Ozon liczy, że mechanizm, dotyczący tego w jaki sposób JSW mogłaby przejąć australijską spółkę, uda się wypracować w marcu lub kwietniu. Najpewniej w grę wchodziłoby przejęcie pakietu kontrolnego poprzez wykup nowej emisji akcji Prairie Mining. Jak argumentuje prezes JSW jednym z głównych tematów rozmów będzie wycena akcji, którą zaakceptowałyby obydwie strony."

Co oznaczałaby dla obecnych akcjonariuszy taka emisja? Ogólnie odczucia były takie, że spółka chciałaby sprzedać projekty i już wyjść z Polski i się nie użerać z politykami (z australijskiego forum, od kogoś kto był na walnym spółki).

Obecnie jest akcji 212 mln. Czy możliwa jest sytuacja, że Prairie robi emisję taką, aby JSW miało pakiet kontrolny czyli załóżmy 160mln akcji po 1zl. Co może zrobić PDZ? Zdematerializować te 212 mln akcji i wypłacić wlaścicielom te 160mln zł do podziału...Think

@krewa, @anty_teresa

Ta spółka, to może być jedna z "lepiej" grzanych w następnym tygodniu. Warto się pochylić i przygotować analizę. Szczególnie, że w ostatnich dniach groźba arbitrażu PDZ, była jednym z najczęściej cytowanych/publikowanych artykułów na portalach internetowychDancing

Witam,

Można prosić o update analizy technicznej dla tej spółki?

Do 'kolegi' powyżej. Na polskiej GPW jest notowane jakieś 16% wszystkich akcji.
Moderator:
usunięto treść nie dotyczącą spółki.

Biorąc po uwagę kapitalizacje PRAIRIE.....

Ozon tutaj gada trochę jak Tchórzewski :-)....a przecież to specjalista w dziedzinie finansów. Nie wiem co naprawdę odzwierciedla obecna kapitalizacja PRAIRIE, ale jeszcze w 2017 roku, miałem okazje poczytać analize jakiegoś DM z Londynu, gdzie samo Dębieńsko, w przypadku sprzedaży koncesji, to powinno być 600-750mln ZŁ.

Obecna kapitalizacja to gdzieś w okolicy 250mln krąży.

Kto wie ile pieniędzy jest w FIZAN II bo nie mogę nic znaleźć.

Witam,

Można prosić o re-analizę obecnej sytuacji? Dokąd technicznie zmierzamy?d'oh!

Wlasnie sobie czytam czat z 17 maja 2016 roku...

"anty_teresa: Dlaczego zdecydowaliście się Państwo na inwestycję akurat w Polsce?
Ben Stoikovich: W Polsce są bardzo dobre warunki gospodarcze i przyjazne prawo dla górnictwa."

blackeye king

Albo poczekaja z tym do czwartkowego Walnego. Jaki może być zasięg odreagowania? Z 70 zł?

@krewa

W zwiazku z tym, że pukamy aktualnie do poziomu o którym pisałeś tj. 128.20 zl, jakich scenariuszy możemy się spodziewać w przypadku przebicia?

Czy już przebiliśmy kanał wzrostowy?

Jakie są możliwe scenariusze w najbliższym czasie odnośnie JSW i PRAIRE. Zakładając, że JSW odkupi od PRAIRE 'coś' za 100mln zł? Jaki to ma wpływ na kurs? A jak odkupi za 1 mld?

Czego się można spodziewać po tej spółce poza sporami z MŚrodowiska w sądach w najbliższym czasie?

@anty_teresa

Android 1mln
sensortower.com/android/us/ten...

iOs 500k
sensortower.com/ios/us/ten-squ...

Mało tego. Obserwuje bacznie od 3 msc, i zawsze po paru dniach jest jeszcze rewizja Revenue w górę.. Więc można się spodziewać co najmniej 1,5mln USD.

A co do JUN, to oni nazwe msc aktualizuja w okolicach 10-tego każdego kolejnego.Dane sa za Lipiec.

@aircanada

Wspomniał, że kilkadziesiat razy mniejsze niż gier klasy AAA. A dochód podobny lub większy :-)salute

Moderator:
Wątek został posprzątany z większości postów naruszających regulamin poprzez:
- informowanie o własnych transakcjach i/lub nastawieniu
- podawanie poziomów docelowych bez uzasadnienia
- posługiwanie się przypuszczeniami podanymi tak jakby to były fakty
- znamiona ukrytego naganiania tj. miękkie sugerowanie decyzji inwestycyjnych
Od tej chwili będzie pod wzmożoną obserwacją.

Witam,

Co myslicie o ostatnich sesjach? Czy zmierzamy we własciwym kierunku juz? Jak daleko?

@Nananko

Miejsce 97 (dzis juz 96) mozna sobie sprawdzic na appanie.

Wkleilem link z thinkgaming. Tam kwoty dzienne Revenue dla gry (dla nas, ktorzy nie maja wykupionej uslugi) sa pokazane tylko dla TOP GROSSING 150 na iOS w USA (My tam jestesmy roznie. Zazwyczaj w okolicy 170). Mocno upraszczajac, mamy pozycje 97 na Android. Zobaczmy ile zarabia pozycja 97 na iOS w USA (czyli ten sam rynek a inna platforma). Stad te wyliczenia.

Wiadomo, ze na iOS wydaja ciut wiecej na zabawe niz Android.

Cześć,

Chciałbym zacząć otwierać krótkie pozycje na WIG Budownictwo. Kontrakty. Jak to można zrobić? Czy jest jakiś instrument na to?
Sa tylko kontrakty na akcje PXM, ale chcialbym caly indeks zagrać krótko.

Dzięki

Jak narazie analizy @krewa były bardzo dobre/trafne. Można prosić o update, odnośnie obecnej sytuacji? Gdzie możemy zejść najniżej - teoretycznie? 3,7?

Ciekawa lista osob. 24 letnia Natalia Joanna z mailem jak z portalu randkowego :-). Pelna powaga, budzi zaufanie.thumbright

@krewa

Można prosić o update powyższej analizy? Sytuacja trochę się zmieniła - można by rzec, że jest dość dynamiczna i w najbliższych dniach będzie można się spodziewać jakiegoś ruchu.

@Jeleń

A jaka powinna być cena akcji przy wycenie porównawczej? 110-115zl?

O to cały czas jest pytanie. Czemu patrzymy na wycene C/Z = 10 kiedy na swiecie dla tej brnazy to 20. Czemu do sredniej w PL nie podciagniemy ktora wynosi jeszcze wiecej? Czemu zanizamy wartosc tej spolki na tle innych spolek z sektora :)?

Cytat:
Jednocześnie Zarząd Spółki informuje, że skonsolidowane przychody ze sprzedaży Grupy Kapitałowej Ten Square Games w drugim kwartale 2018 roku wyniosły 23 mln zł w porównaniu do 5 mln zł osiągniętych rok wcześniej.

infostrefa.com/infostrefa/pl/w...

W tamtym kwartale 14 4 mln przychodów. Wzrost o ponad 50%.
Ciekawe jaka teraz powinna być wycena, zakładając nawet, że następne kwartaly beda podobne (juz nie mowie, ze lepsze :)) ))

Wczytuje sie i...wczytuje w ten super raport...ROCZNY za 2018 king ... nic nie rozumiem, dobranoc, gratulacje. thumbright thumbright

Coś przeliczają jeszcze. Teraz SensorTower pokazuje juz 900k USD przychodu na Androidzie (wczoraj 800k). Może lada moment pęknie 1mln USD hello1

Ciekawa statystyka jak sie wejdzie w szczegoly, to mamy w Czerwcu 2mln pobran na Androida (sumarycznie). Moze liczba pobran tez podskoczy?

@Nanako

Możesz wkleić odpowiedź spółki odnośnie tych wyników? thumbright

Buczek od dawna przewidywał, że coś jest nie tak. Poniżej super wypowiedz Konrada :).... Artykuł z początku kwietnia 2018.

www.parkiet.com/Wierzytelnosci...

"- Ten model biznesowy, który mamy jest odpowiedni. Koncentrujemy się na pracy. Nie będzie żadnego obniżania oprocentowania obligacji. Po stronie kapitałowej widzimy bardzo duże zainteresowanie i popyt inwestorów, którzy są w stanie dostarczyć duże wolumeny kapitału o długim horyzoncie czasowym. Ci inwestorzy doceniają nasz model biznesowy, jak i ten zarząd – mówił Kąkolewski.

- Jako zarząd nie będziemy proponować emisji akcji poniżej 10 zł za walor, bo coś się może wydarzyć. Nic się nie wydarzy – przekonywał Kąkolewski.

- Znamy się z Sebastianem Buczkiem, cenimy się, ale jasnym tekstem chcę powiedzieć, że nie będziemy obniżali żadnego oprocentowania. Jeśli magister może dać radę profesorowi, to niech on zacznie wypłacać dywidendę swoim akcjonariuszom, zamiast skupować akcje z pokrzywdzeniem praw mniejszościowych akcjonariuszy. Sebastian Buczek doskonale wie, że brakującym ogniwem naszych dywagacji jest działalność TFI. Współpracujemy natomiast z różnymi TFI. Jego porady odbieram trochę jako końskie zaloty, abyśmy objęli współpracą również Quercus TFI. Jestem otwarty na te zaloty, tylko niech Sebastian Buczek zmieni metody. Dajemy mu bardzo dobre warunki na obligacjach i są one wykupowane w terminie – twierdził Kąkolewski."

No i czekam jeszcze na jakieś info z onet-u o Paczuskiej, albo P.

"- Chcę zdementować, że spółka potrzebuje nagłego zastrzyku 200 mln zł, aby dalej funkcjonować. Nie wiem, skąd prezes Buczek ma takie informacje– mówiła z kolei Anna Paczuska, wiceprezes GetBacku."

Swietnie, a dokladasz do tego moze wzrost dolara o conajmniej 10% w Maju? 65% przychodow TSG jest w USD.
Nie da sie oszacowac jak bedzie.

@anty_teresa

"Kapitalizacja spółki jest jednak wysoka. Rynek lubi sukcesy i rosnące spółki. Przy 450 mln można oczekiwać, że na horyzoncie pojawia się oczekiwanie co do wyniku w kwocie co najmniej 40 mln zł. Zysk netto w kwartale to 5 mln zł, czyli po urocznieniu 20 mln zł. A zatem mamy w kapitalizacji oczekiwanie podwojenia wyniku."

Czyli przy obecnej kapitalizacji, oczekiwania Rynku, są takie (40mln), że przy cenie 62.5 zl za akcje będzie 30mln (75%) do podzialu na dywidende, co daje 6,6%? Nie jestem rynkiem, ale przy takich parametrach jak podales liczylbym na kapitalizacje na poziomie 1,3mld zl (jak 11Bit czy niedawno PlayWay). Przeciez w kontekscie takiego zysku, TSG niszczy 11Bit nie mowiac juz o PlayWay. Nie wiem sam juz co o tym sadzic.

anty_teresa napisał(a):
Zajrzę w tygodniu. Pełnego omówienie nie obiecuję, ale dwa zdania na temat wyników się z pewnością pojawią. Jakbym nie dawał znaku życia, to proszę się przypomnieć koło środy ;)

Zgodnie z prośbą, prosimy o dwa słowa komentarza! hello1

Tak powinien wygladac raport zdrowej spolki :)))))!

Panowie @krewa, @anty_teresa czyż raporcik nie jest zacny na tle bambusowej oszukańczej GPW :)?

No to sobie tam sprawdzaj.Anxious , a ja będę sobie sprawdzał gdzie indziej na innych filtrach. Ok?

Sprawdzam sobie różne kraje (kategoria TOP GROSSING SPORTS), gra X w AppleStore na IPhony (jak wiemy w Google Play gra radzi sobie bardzo dobrze):

X to:
Fishing Clash: Fish Game 2018 - FS
Wild Hunting - WH

i) 15 msc USA FS
a) 20 msc TAJLANDIA FS
b) 20 msc CHILE FS
c) 7 msc KANADA !! FS

d) 24 msc AUSTRALIA WH
e) 3 msc Argentyna FS
f) 14 msc Brazylia FS
g) 20 msc Niemcy FS, 33 WH
h) 25 msc Wielka Brytania FS, 39 WH

:-))))))!!!!

Zrodło:

www.similarweb.com/apps/top/ap...

Warto zauwazyc, ze gra Golf Clash jest zawsze w TOP 10 praktycznie. Podobna gre w drugiej polowie 2018 do SoftLaunchu wypusci TSG.

Nanako napisał(a):
Napisałem do spółki, aby podała jak wygląda na ten moment rozkład przychodów jeżeli chodzi o uwzględnienie walut więc zobaczymy co odpiszą.

No i jak, odpisali coś? Szkoda, że nie sypią teraz tak chętnie informacjami, jak robili to podczas zbierania zapisów czy tuż przed debiutem :)

@Nanako

Według memorandum informacyjnego, spółka osiąga znaczną część przychodów w walutach obcych (nie są zabezpieczeni na ryzyku walutowym). Trochę w USD, ale większość w EUR, nawet od Apple Store.

@aircanada15

To był skrót myślowy (Wy, czyli część osób z tego tematu, niekoniecznie Ty!) :) - jazda z 220 zł na 540 zł. Sam także nie mam tej spółki, ale staram się porównać tą co mam z tej branży (względem EBDITA).

@aircanada15

No to może Wy, jako inwestorzy. Widzę tu liczby jakieś - sprzedane kopie itp. Jakiej EBDITA sie spodziewacie, skoro tak chętnie kupujecie?

Witam,

Patrząc na spółkę, kurs, i szaleństwo związane z premierą FrostPunka... na jaką roczną EBITDA -ę liczy zarząd spółki ?! Dokopaliście się do takiej informacji?

Dzieki za źródła powyżej :).

Obecnie Fishing Clash na 31 msc jako najbardziej dochodowa gra w google play. Myslalem, ze to nisko. Teraz patrze na pozostale tytuły za nią i firmy które je produkują (np. EA Sports) to jestem bardzo zadowolony. Ciekawia mnie bardzo wyniki. Narazie potroiłem pakiet, który mi został przydzielony w IPO thumbright

Źródło:
play.google.com/store/apps/cat...

Jak rozumiec wczorajsza informacje?!

infostrefa.com/infostrefa/pl/w...

"Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie informuje, że na podstawie uchwały nr 42/2007 Zarządu GPW z późn. zm., po sesji 15 maja 2018 r. listy uczestników indeksów WIG oraz WIG-Poland zostaną uzupełnione o pakiet 3.057.000 akcji spółki TSGAMES (ISIN PLTSQGM00016). Akcje spółki TSGAMES zostały wprowadzone do obrotu na Głównym Rynku GPW w dniu 11 maja 2018 r. i spełniają kryteria liczby oraz wartości akcji w wolnym obrocie, które są podstawą wpisania na listy uczestników ww. indeksów."

Akcji ogółem jest ponad 7mln. W ofercie było około 2mln.
Skąd się wzięła liczba 3mln?

7,77 % akcji spółki ma Nationale Nederlanden.

Można wyczytać z raportów:

https://tensquaregames.com/investors/

Nasdaq napisał(a):
sahar napisał(a):
Super, że dają dobre infa. Szkoda tylko, że dają takie w trakcie zapisów i teraz tuż przed debiutem.

Czyżbyś sugerował, że potem już nie będzie tak dobrych newsów?

Wręcz przeciwnie. Czekałem na ten debiut ponad rok czasu. Nie wiele się o nim pisało nawet przed zapisami. Dlatego jestem wściekły, że takie duże zainteresowanie było na zapisach, bo nie załadowałem się tak jak chciałem. Jestem przekonany, że nawet Panowie ze Stockwatcha zebrali do wora :) papier tak dobrej spółki.

Super, że dają dobre infa. Szkoda tylko, że dają takie w trakcie zapisów i teraz tuż przed debiutem.

W mBanku widze juz przydzial akcji. Wynika z tego, ze redukcja byla. Mam 63,5% akcji na ktore sie zapisywalem.

A mialo byc tak drogo, i zero zainteresowania. Think

@zgred

A da się coś wywróżyć z podanego komunikatu? Spółka docelowo miała dać 100-200k akcji dla indywidualnych, a dała 2 razy więcej. Na forach tematycznych raczej, ten debiut nie był mocno reklamowany, stad miałem nadzieje, ze nie będzie żadnej redukcji. Jak będzie większa niż 10% to mi pociekną łzy rozpaczy Eh?

Nie moge edytować poprzedniego wpisu, zatem:

"Spółka nie podała stopnia redukcji zapisów, ale bardzo duże zainteresowanie akcjami, ustalenie ceny ostatecznej bliskiej cenie maksymalnej i ulokowanie wszystkich oferowanych papierów niewątpliwie świadczą o możliwej redukcji zapisów w transzy inwestorów indywidualnych. Może ona jednak nie być tak duża jak w przypadku ostatnich debiutów, gdyż wielkość transzy jest znaczna. Zgodnie z dokonanym podziałem, w transzy inwestorów indywidualnych znajdzie się 396 tys. walorów, stanowiących aż 19,4% sprzedawanych akcji."

źródło:
strefainwestorow.pl/artykuly/d...

Ale wciaz nie wiadomo jaka redukcja.

Powiem Ci, że się nie zastanawiam pod co mają rosnąć. Tak się akurat szczęśliwie złożyło, że miałem przyjemność studiować z chłopakami (Maćkiem, Januszem). Kupuję tę spółkę z powodu tych ludzi. Mają wiedzę, UMIEJĘTNOŚCI i przede wszystkim determinację aby spółka stała się globalnym graczem.
Zapakowałem do wora, i chowam pod pierzynę. To będzie mój złoty strzał jeśli chodzi o giełdę :).king

Ps. Pytanie z ciekawości do moderatorów. Weszliście w spółkę :)?

Cieszy niewielkie zainteresowanie oferta :), może będzie niewielka redukcja.
Czy zapisy są do końca dnia, czy też do godz. 17?

Dziękuje za informacje.

Witam,

Proszę poprawic na wykresie ostatnią czerwoną kropkę, bo to jest akurat informacja pozytywna.
Wciąż czekamy na analize king . Jest to TOP 5 najgoretszych papierow obecnie, i będzie rozgrywany zapewnie dosc dynamicznie w najblizszym czasie.

Szczegolnie jak pojdzie info na temat Ostroleki (co sie mialo wydarzyc juz na przelomie stycznia/lutego).

Informacje
Stopień: Rozgadany
Ostatnia wizyta: 12 lipca 2025 10:11:37
Liczba wpisów: 145
[0,03% wszystkich postów / 0,04 postów dziennie]
Punkty respektu: 13

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,202 sek.

escowyvg
upifqszu
yemuvwmr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
yymgijpz
mcyuklgb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat