NASEVA napisał(a):Witam, 1. Obligacje. Przedterminowy wykup w 2014 Wrzesien dotyczył tylko mikro inwestorów do 3 obligacji. Czy ktoś na forum ma info co z resztą? W ten piątek mija koljeny kwartalny okres odsetkowy. Do tej pory otrzymuje odsetki, choć czasami kwota różni się 1-2zł od tego co powinienem dostać. U was też? Zastanawiam się czy nie powinniśmy zgłosić do spółki zbiorowego zapytania np. przez SII kiedy będzie debiut na catalyscie co do których nie ma przeszkód formalnych aby nastąpił w tym roku (raport za 2014 już jest). 2. Emisja akcji C Zgadzam się, że wycena jest przeszacowana ogromnie. Przy rosnącej szybko konkurencji wycena 8x przychód za 2015 jest przesadzona 2-3krotnie. Dodatkowo, mogło wam uknąć, że memorandum wskazuje potencjalny moment na emisje akcji 1 półrocze 2016. Nie precyzuje jednak, jak zamierza spełnić dwa wymagania formalne stawiane przez GPW: link z warunkami: www.gpw.pl/plik?ph_content_sta...a. Publikacja 3 pełnych raportów finansowych za cały okres obrotowy -w 2016 będą dostępne tylko 2 raporty bo pierwszy był za 2014 b. Kapitalizacji wszystkich akcji spółki min 15mln EUR(60mln PLN). -Nie jest dla mnie oczywiste czy udana sprzedaż wszystkich akcji serii C (160tys akcji po 32,5pln za 5,3mln zl) implikuje od razu że kapitalizacja spólki (6,2mln akcji x 32pln) przkracza te kwotę, ponieważ oferowana ilość akcji 160tys stanowi mniej niż 3% wszysytkich akcji do tej pory. Ze swojej strony kontaktowałem się z DM VentusAM ale doradca nie był w stanie mi dać jasnej odpowiedzi z tym ze obiecał że to zrobi dziś. może jacyć eksperci mogą pomóc? pozdrawiam, Piotr Dzikowski --- Szanowny Panie, prosze sie dokłądnie zapoznać z warunkami dopuszczenia akcji do obrotu na GPW. znajdzie Pan informacje, ze publikacja wyników finansowych dotyczy dopuszczenia na rynek podstwwowy, ale nie na rownoległy - a na ten spółka może zostać dopuszczona bez tego wymogu. Kapitalizacja spółki jest dużo powyżej minimów podanych przez Pana. Wątpliwosci czy akcje sprzedane mają inną wartosc niż akcje w rękach głównych akcjonariuszy to jakiś absurd. Prosze wybaczyc, ale to troche niepoważne. Kiedys dzwoniłem do któregos domu maklerskiego w ostatni dzien przyjmowania zapisów na jakieś ciekawe papiery. Mają w huk roboty w taki dzien. Jesli ktos oddzwonił, to dobrze byłoby podac taką informację i info jak odpowiedzieli. A w kwestii wyceny - był juz artykuł na Stockwatchu - była tam analiza wskazników itp... prosze sobie przeczytac bo niepotrzebnie Pan grzeje silniki ... Rozumiem przywilej zadawania pytan, ale tez trzeba chociaz wykonac minimum pracy by znaleźć odpowiedzi...zwłaszcza ze są dostępne dla wszystkich.
|
|
max80 napisał(a):Za ofertą stoją byli prezesi Domu Maklerskiego INVISTA DM dzięki której masa inwestorów wtopiła na obligacjach i akcjach !!!! Spółką sterują i oferują papiery były Dyrektor KNF-u (Jarosław Ostrowski) wyrzucony za przekręty na lewych szkoleniach oraz Szczepan Dunin-Michałowski z DM Noble... Pełnią bezpieczne funkcje dyrektorów w tym DOMU mAklerskim Kolejna spółką która padnie lada moment, ktoś podobno dzwonił do DELL'a i nikt nic nie słyszał o tym zamówieniu na drukarki Drugi APPLE BUHAHAHAH ps. papiery finansowe za 2014 są już dawno, o wniosku do GPW o rejestracje obligacji cisza
Nie wiem skąd wyssałeś swoje dyrdymały jakoby za spólką Zortrax stali wymienieni Panowie...ale chyba wypisujesz brednie w pełnym oderwaniu od rzeczywistosci. Wskaż tylko na potwierdzenie powód z jakiego Zortrax miałby zaraz zbankrutować, bo akurat temat Zortraxa śledzę od początku - choćby z powodu jej olsztyńskiego, bliskiego mi, rodowodu i znajomosci ludzi, którzy z nimi wspólpracują..i jest dokładnie odwrotnie. Miałem okazje równiez odwiedzić ich firme w intensywnym dla nich momencie, gdy byli po otwarciu ich Zortrax Store'u w Krakowie... Nie masz pojcęcia o czym piszesz...albo po prostu cynicznie prowokujesz. W obu przypadkach to źle dla Ciebie. Generalnie mam alergie na takie paszkwile i osobiscie jestem zdegustowany czymś tak słabym i niskim z Twojej strony... Sorry... IMHO - powinna się Tobą zająć administracja tego serwisu.
|
|
max80 napisał(a):Kontrakt z DELL to fikcja szkoda, ze nikt nie wspomniał o fakcie, że wyemitowane obligacje w zeszłym roku nie zostały jeszcze dopuszczone do obrotu giełdowego !!! Ciekawe z jakiego powodu ???? może podobnie potoczy się sprawa z Akcjami ???? Niech wyjaśnią dlaczego obligacje nie są jeszcze notowane, później zastanowię się nad decyzją inwestycyjną !
Jest takie powiedzenie: - Jak głupi nie zrozumie, to sobie wymyśli. I twój komentarz pasuje do tego jak ulał. O kontrakcie z Dellem w zeszłym roku dość głośno było w mediach wszelakich, łącznie z tv.. Odnosze wrazenie, że jesli to nie podpucha i tania prowokacja z Twojej strony mająca na celu zaszkodzić emisji akcji - to potężna ignorancja i niewiedza. Sam nie wiem co gorsze... Kontrakt z Dellem już dawno zakończony. Nie wiem kogo w Dellu pytałes, prawdopodobnie serwis sprzątający biurka...ale zostawie to bez komentarza bo żałosne jest nawet komentowanie tak niskich lotów komentarzy... Ktokolwiek ma ochote - znajdzie nawet na tym forum dyskusje dot. obligacji, których w zeszłym roku emitent nie wprowadził, bo był paromiesięcznym startupem, a w tym roku juz informował o planach przedterminowego wykupu obligacji (np. artykuł na Stockwachu kilka dni temu: www.stockwatch.pl/wiadomosci/r...) Skoncz wiec umieszczać tu swoje idiotyzmy i niskich lotów wynurzenia, bo to chyba nie jest miejsce na takie niskie chwyty...
|
|
Bill napisał(a):od maja zeszłego roku będzie roku będzie to 7 z kolei emisja - tempo imponujące, a większość z nich dopięta. Ale co tu ma tempo do rzeczy? Sensowniej jest, gdy spólka z tej branży robi więcej a mniejszych emisji niz jedną wielką, z której gros kapitału pozyskanego w emisji miałoby leżeć miesiącami i czeka na swoją kolej ( swoja pożyczkę )....generując w tym czasie bezsensowne koszty odsetkowe. Akurat Mikrokasa dobrze zarządza wielkością i częstotliwością swoich emisji. Mają racjonalne podejście. Zwiększyli solidnie kapitały własne, dzięki czemu aktualnie wskaźniki finansowe mają na bardzo dobrym poziomie, i mogli sobie pozwolić komfortowo na przedterminowy wykup kilku wcześniejszych serii. Obserwuje spółkę ju z od dłuższego czasu i IMHO - maja naprawde dobry model zarządzania swoim biznesem. Myśle że niektórzy wróżbici, którzy już od roku "grzebią" te spółkę powinni jednak tradycyjną metodą "wejść pod stół i odszczekać". ;)
|
|
Zamkną spokojnie...i do tego z przytupem. Po sieci grasują grupy nieudaczników hejtujących wszystko i wszedzie, łącznie z tym, ze samochód nie istnieje, bo nie było go 7 lat temu...Tyle, że samochód nie dość ze jest i był najwieksza chyba atrakcją zakończonych własnie Targów Motoryzacyjnych w Poznaniu, to w tym roku ma wejdzie do produkcji.
Oczywiscie - zawsze dobrze, ze są niedowiarkowie, bo przynajmniej przyjemnie posłuchac jak im oblatują szczęki. Co ciekawsze w dużej częsci to te same niedowiarki, co rok temu nie wierzyły w Zortrax b
I co? Dziś Zortrax sprzedaje do 50 krajów na 6 kontynentach a jej biznes mierzy się na poziomie kilkudziesięciu milionów za rok. Jest jednym z liderów rynku.
|
|
sgalant napisał(a):Właścicielem Mikrokasy w 60% jest Pawłowski właściciel E-Kancelarii i Leonidasa więc związek jest oczywisty!!! Co Ty bredzisz człowieku?...
|
|
finanse.wp.pl/kat,1033731,titl...
"List intencyjny sporządzony został przez fundusz inwestujący w komercyjne projekty inwestycyjne, m.in. w centra handlowe zlokalizowane w całej Europie. Inwestor wyraził zainteresowanie zakupem 'Primy' w Markach za ponad 35 mln zł (8.835 tys. euro)"
|
|