Temat:
WISTIL
Wistil przestaje istniec, cala produkcja i maszyny i zaloga zostaje przeniesona do innej zaleznej spolki. NIE MA zadnej produkcji tkanin na autostrady !!! zrezygnowala cala kadra zarzadzajaca, d 3 misiecy nie ma prezesa... wiec dla tego niska c/wk ale poczekajcie az wycena spolki bedzie ujemna... wtedy zobaczymy czy czy c/wk bedzie taka niska ;]
pozdr
|
|
Temat:
MONNARI
hmm... byc moze... ale to trwaloby ... hmm ... kolejny rok ? w tym przypadku zarzad dostaje syndyk itd... wydaje mi sie to tak malo prawdopodobne ze az niemozliwe.. ale mozliwe ;)
|
|
Temat:
MONNARI
WatchDog napisał(a):Może podasz nazwę tej ustawy, artykuł, albo linka? Wszyscy się czegoś dowiedzą ze źródła. WD rozumiem ze mam u Ciebie jedna bezplatna analize ?:D troche mnie kosztowala ta porada prawna ;) ale ... www.abc.com.pl/serwis/du/2003/...art. 286/2 jezeli macie jeszcze jakies pytania... napiszcie do asdasd na innym forum, to smoj ziomek ... moze pomoc... ps: jezeli sie myle odnosnie artykułu możecie mnie poprawic ... ;)
|
|
Temat:
MONNARI
nie ma mozliwosci zmiany ukladu na powtorny uklad.... USTAWA TEGO ZAKAZUje !!!
technik cienko u ciebie z wiedza... nie rozglaszaj glupot... i to na wszystkich forach...;/
|
|
niech rosnie pod niebiosa, i tak w nia nie wejde... nie dam sie juz teraz ubrac... po co ... zeby zarobic 100% i to jest watpliwe... a nie wiadomo ile stracic albo czekac na konsolidacji....
nie naganiam jest mi to obojetne ... wydaje sie ze bedzie wszystko ok, ale czemu taki odpal ? i zastanawia mnie masakryczny spadek przychodow... no coz ... w dlugim terminie obstawiam up czyli 2-3 lata... jak bedzie uklad... ale co bedzie za tydzien...
i te obroty, jakby sprzedawali z konta na konto z dnia na dzien...
|
|
Temat:
MONNARI
a wyjasnij mi dlaczego nie moga glosowac nad emisja na NWZA ?
a takie zgromadzenie moze byc zwolane w kazdej chwili ... wiec emisja moze byc zaraz po uchwaleniu ukladu... tzn w miare racjonalnych terminach...
czyli nie trzeba bedzie czekac do przyszlego roku ;)
|
|
Temat:
MONNARI
teoretycznie za 10 dni uklad....
czy nie warto zaryzykowac ?
to moze byc najszybszy zarobek...
|
|
Temat:
MONNARI
KOMISJA PAPIERÓW WARTOŚCIOWYCH I GIEŁD Raport bieżący nr 7 / 2010 Data sporządzenia: 2010-03-12 Skrócona nazwa emitenta MONNARI TRADE S.A. Temat Zmiany w składzie Zarządu Monnari Trade S.A w upadłości układowej. Podstawa prawna Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe Treść raportu: Zgodnie z §5 ust.1 pkt 22 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych, Zarząd "MONNARI TRADE" S.A. w upadłości układowej z siedzibą w Łodzi informuje, że Rada Nadzorcza w dniu 12 marca 2010 roku powierzyła funkcję Prezesa Zarządu dotychczasowemu Wiceprezesowi Zarządu panu Mirosławowi Misztalowi a także powołała na stanowisko Wiceprezesa Zarządu pana Romana Bartosza Nowickiego dotychczasowego Wiceprzewodniczącego Rady Nadzorczej Monnari Trade SA w upadłości układowej. Pan Mirosław Misztal i Pan Roman Bartosz Nowicki nie prowadzą działalności konkurencyjnej do działalności prowadzonej przez Monnari Trade S.A. w upadłości układowej, nie uczestniczy w spółce konkurencyjnej dla Monnari Trade S.A. w upadłości układowej jako wspólnik spółki cywilnej, spółki osobowej lub jako członek organu spółki kapitałowej, nie uczestniczy również w innej konkurencyjnej osobie prawnej jako członek jej organu. Pan Mirosław Misztal i Pan Roman Bartosz Nowicki nie są wpisani do Rejestru Dłużników Niewypłacalnych prowadzonym na podstawie ustawy o KRS. Informacje na temat posiadanego wykształcenia, kwalifikacji i zajmowanego stanowiska, wraz z opisem przebiegu pracy zawodowej przedstawiono w załącznikach.
|
|
racja szok, myslalem ze chociaz do wk spadnie... a tu jeszcze wzrost... c/wk 1,3 i upadlosc za drzwiami...
WTF? przeciez tych strat wk itd nie odrobia nawet za pare lat...(tak mi sie wydaje)
idea jest idmsa, wiec moga poczekac... ale banki i reszta ?
nie mowcie ze nie czekacie na upadlosc likwidacyjna ? doadtkowo idm obejmowal akcje po 3 krotnej wartosci ksiegowej ? po co dlaczego ?
|
|
dodtkowo analiza rozmowy z pania prezes, na pytanie kiedy bedzie cos wiadomo odpowiedziala ze max 3 tygodnie dzisiaj jest juz 4 tygodnie.... sciema
i redaktor sie pyta czy jakas spolka prowadzi w kolastynie due diligence... a panie prezes.. tak tak tak..( czyli nie nie nie heheh)
wogole prezes odpowiada tylko (tak dokladnie) no redaktor wie wiecej niz ona sama...,
nie ogladam dalej nie chce mi sie...
jezeli w ciagu miesiaca sie nie wyjasni sytuacja no to likwidacyjna...
|
|
wpisz na tvncnbc.pl kolastyna w wyszukiwarce... i w 4 minucie chyba mowi ze nie spodziewalis ie takiej sytuacji... ale ze wszystko jest dobrze ;) wiec to stare dzieje ;) miesiac temu...
ocena wypowiedzi prezesa: sciemna, na pytanie po ile beda sprzedawac kolastyne czy poznizej zlotowki, prezes zaczal sie smiac i powiedzial: raczej nie, ale trzeba sie dostosowac do rynku, objelismy akcje, zeby zarobic... (no jakos nie widze przekonania w jego slowach)
na pyatnie czy 2010 bedzie na plus: odpowiedzial wymijajaco
dajmy szanse zarzadowi, wszystko idzie w dobrym kierunku( ale nie odpowiedzial ze bedzie zysk, ani ze bedzie dobrze co gorsza ) w innych spolkach mowia ze na plus, albo ze iles tam zysku... a tu nawet boi sie powiedziec ze zysk wogole bedzoe...
wiec nie rozumiem po co kupili akcje kolastyny, i nie wiem czy zostana one na gieldzie...
wogole nic nie wiem... moze byc wielka wtopa ... genealnie gdyby bylo tak super to akcje bylyby po 1,5 zl
jtr wyniki idmsa prezes mowil ze beda wysmienite... zobaczymy ile w tym prawdy, powinno byc minimum 15 mln wg jego wypowiedzi... jak nei bedzie tzn ze klamie na kazdy temat...
|
|
jak widze taki raport to naprawde... wszystkie zapewnienia bankow czy idm sa bezwartosciowe... nie ma przychodow, a o zyskach mozna pomarzyc, do przejecia sa tylko znaki firmowe... zreszta jak kolastyna zniknie z rynku nikt nie bedzie plakal.. przecez to jest spolka z nizszej polki, mozna jej wyroby zastapic nivea, czy soraya. ponadto, nie wiem co planuje idm, ale czy nie przeliczyl sie w swoich wyliczeniach ? ale kupili 4 mln akcji...
tylko po co ? i czy planuja wyjscie z gieldy ? czy chca zostac na parkiecie? a jaka spolka mialaby wejsc na gielde przez kolastyne ? troche to byloby glupie... jak jestes na gieldzie chcesz miec swoja nazwe... chyba ze kol wypadnie i wskoczy inna nazwa... sam nie wiem... poczekam na 15 gr, wk wynosi 1,23 chyba za duzo jak na spolke z katastrofa za rogiem...
|
|
Temat:
MONNARI
obstawiam ze chodzi o pozbawienie wladzy banasikow w spolce...
obstawiam ze to nie ojciec... bo co to zaroznica... i tak nie moze zbyc tych akcji, tzn ten komu sprzedala nie moze z nich korzystac.
obstawiam ze dostal akcje albo nowy prezes, albo nowy inwestor, akcje zostana zamienione na okaziciela jak wszystko sie wyjasni...
|
|
Temat:
WINVEST
1 wszystko jest mozliwe z 1,5 mln papiera
mialo 1,5 mln czyli mniej niz 5% nie musza informowac o sprzedazy akcji..
pozdro... taki obrot zazwyczaj swiadczy o czyms... niedobrym :D ale moga chciec wyciagnac akcje na 1,2 zeby doszlo do emisji... ale czy skupia papiery od kbc? zobaczymy
|
|
Temat:
WINVEST
no i mamy powod wyprzedazy... forsal.pl/artykuly/398342,pols...a mowiliscie ze prezes wypowiadal sie zejest ok hehe... a teraz kto sprzedaje.... to jest niewazne... wazne ze spolka moze bankrutowac jezeli nikogo nie, znajda w ciagu roku....
|
|
Temat:
WINVEST
chcialbym tylko nadmienic ze jest 3 glownych akcjonariuszy, ktorzy obejmowali akcje minimum po 1,2 i wyzej... wiec kazde podbicie kursu ponad ta cene moze byc zachata dla nich do pozbycia sie akcji... np ing tfi... sam nie wiem... oficjalny komunikat o sprzedazy byl przy 1,4... teraz juz nie musza informowac... zobaczymy... napewno chca uplynnic wiekszosc przed raportem...
pozdrawiam
ps rating spolki nie jest najlepszy ;/ CCC-
|
|
Temat:
WINVEST
zakladajac ze KBC zostalo 1,5 mln akcji to tak ja bym poczekal do raportu... bo widac ze komus zalezy na wywaleniu przed raportem... czyli musi byc kiepski... czyli obstawiam 70 gr w ciafu 1,5 miesiaca.... podaz jest olbrzymia... a nie powiecie mi ze ktos odebral akcje od kbc juz w 2 dni... wiec ... jest mielenie a ile im zostalo... zobaczymy na dniach... na jakim poziomie bedzie konsolidacja... i jak ma sie spolka...
nie zapominajmy ze KBC zna juz wstepne wyniki za I kwartal... wiec IV kwartal to juz przeszlosc...
|
|
Temat:
WINVEST
a skad pomysl ze kbc przestalo wywalac ??? przeciez maja jeszcze 4,5% akcji
dajcie linka ze nie sa juz wogole akcjonariuszem... to uwierze... a tak .. moim zdaniem kbc wychodzi gdyz na rynkach zawita dluuuga bessa i nic wiecej...
|
|
Temat:
IDMSA
szczerze nie interesuje sie tymi spolkami, ale przy korekcie, i przy przelamaniu lini trendow wzrostowych, przy niektorych spolkach, ciezko aby daly zadowalajaca stope zwrotu...osobiscie bym sie nie kierowal rekomendacjami... podawaliby do publicznej wiadomosci informacje na temat spolek ktore sa tak dobre ze sami zamierzają kupic ?:))
a odnosnie idmsa, przydaloby sie zastanowic nad sytuacja w kolastynie, wypowiedzenie umowy przez malwe moze stworzyc nie lada problemy... gdyby jednak kolastyna miala zamiar bankrutowac to chyba odpisy na idm bylyby spore ?
|
|
to bylo cos konstruktywnego ;) dodatkowo napisali w komunikacie ze jezeli umowa byla zerwana zgodnie z prawem to znaczaco wplynie to na wyniki finansowe... ale wy patrzcie na to ze wycofali wniosek o upadlosc... i ze niby jest super ;)))
|
|
Temat:
WINVEST
a co ma prezes mowic? ze jest kiepsko? ze wyniki za 4kw beda beznadziejne ? ze wartosc jest nizsza niz rynkowa ? no sam nie wiem... zobaczymy...
|
|
komunikat o nieuzupelnieniu brakow, jest przykrywka... naprawde chodzi o problemy z kontrahentem, a moze jednak bedzie upadlosc likwidacyjna za pare miesiecy ? albo tygodni ??
a mial byc inwestor i wogole heheh....
|
|
Temat:
IDMSA
discopolo pisales ze wychodzisz przy 1,95? jednak zostales??
hmm no to moim zdaniem, nie jest za dobrze... a fundamentalnie nic nie wiemy... w takich spolkach liczy sie przyszlosc a nie to czy kupili nowe maszyny na nowe kontrakty... a przyszlosc na rynkach maluje sie szaro... to kto bedzie robil emisje, kto bedzie placicl do funduszy....
i niby prezes mowil ze beda skupowac ponizej 2zl, ale za bardzo sie nie zastanowil nad tym co powiedzial w tvn, wiec nie zdziwilbym sie gdyby nie skupowali pozniej 2 zl, a pozniej poinformowali ze nie tak mialo byc i taniej nie kupuja... albo skupia akcje za 1mln-10 mln... czyli tyle co nic... bo gdyby chcieli kupic naprawde i utrzymac kurs to juz walneliby zapore na 1,8 i od jutra kurs nie powinien wogole drgnac w dol... ale tak nie bedzie
zreszta za dlugo w tym siedze, i pare skupow widzialem... zazwyczaj konczyly sie bo zmienily sie plany zarzadu, albo costam... i z kupna na przyklad na emlab akcji do 3 zl do 2012 roku, skup zostal zakonczony na pozziomie 1 zl w 2009 ;)
pozdrawiam i zycze szczescia... ale jak bedzie drugie dno... idmsa zaliczy 1 zl... a zarzadzajacy beda skupowac po cichu... bo po co przeplacac...
|
|
Temat:
IDMSA
1czy ktos wie kiedy zaczyna sie skup ?
2Spółka będzie mogła nabyć akcje własne odpowiadające 10% udziału w kapitale zakładowym, po cenie mieszczącej się w widełkach 2-5 zł." czy to nie oznacza ze ponizej 2 zl nie beda skupowac ?:/ i ze tanich akcji oni nie chca... hehe
3 czy moze idmsa wlasnie zaniza kurs zeby kupowac taniej ?
|
|
pisalem 2 misieace temu o tym co sie teraz dzieje... i jak widzicie to bedzie duza zwala... nie zdziwcie sie jak bedzie drugie dno...
pozdrawiam
ps jak zloto bedzie ponizej 950 dolarow, bedzie mozna pomyslec o powrocie do wzrostow.... chociaz na pare tygodni
|
|
Temat:
MONNARI
jest uklad !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
a nie mowilem ? hehe
|
|
Temat:
MONNARI
co powiesz teraz ;)
|
|
moge odbierac gratulacje ;) Taurus mozesz przyznac ze mialem racje :) :D hehe
a tak na serio zobaczymy w ktora strone podąży rynek w przyszlym tygodniu ;)
pozdro
|
|
i teraz wlasnie nastapi spadek jakiego nie widzieliscie....
hehe wsiadajcie do pociagu w gore, konczymy dzien na czerwono...
|
|
moim zdaniem juz jestesmy w zwale, jak pisalem tydzien temu szczyt juz byl... i teraz nic dobrego nie powinno sie wydarzyc...
tak samo bylo w marcu tylko w druga strone.... w styczniu byly dobre informacje a indeksy spadaly i kazdy sie zastanawial WTF? i teraz jest odwrotnie, indeksy rosnal a tu dane prawie beznadziejne... sam nie wiem jestem short na eur/usd i czekam... obstawialem szczyt na 1,5200 ale kazdy tam obstawia wiec watpie...
zloto przebilo 1200 w dol dzisiaj, i jezeli bedzie kontynuowac spadek no to analogia do marca 2008 i poziomu 1038 na gold...
wszystko ladnie pasuje wiec pozostane short... ;) a i jeszcze analogia na usd/pln powinien zaczac sie pierwszy miesiac wzrostowy na walutach po 2-3 dniach spadkow, dla zmylki...
|
|
Temat:
MONNARI
dalej sie upieracie? dzisiaj 50 k bez mrugniecia okiem ;)
|
|
Temat:
MONNARI
ziomy, jezeli jest 13 mln akcji, mogliby wyemitowac np 10-15 mln, no i cena po 1,5 zl bo drozej nikt nie kupi... to jakies 15 mln... a dlugow maja chyba na 190 mln ? cyz sie myle ?
|
|
Temat:
MONNARI
jezeli ktos ma akcje radze zeby z nich wyszedl, chyba ze liczy na cud i ma mala ilosc... jak ja, ale tylko 1k wiec zadna strata... znalazlem takie posty na forum pewnego portalu: mimo iz posiadam akcje, po dzisiejszych przemysleniach, dochodze do wniosku ze szanse na wybicie sa male albo bardzo male... hmm najbardziej zastanawia mnie to ze misztal i banasiak zbyli akcje ktore mogli zbyc, i sa teraz bez akcji na okaziciela, maja tylko akcje imienne, a to sa takie ktore dostali za free, czyli zakladali spolke podwyzszyli kapital zakladowy i przeznaczyli akcje dla siebie... a one nie moga byc zbyte w obrocie gieldowym... czyli oni nie maja nic do stracenia, pozatym glowni akcjonariusze posiadaja 8 mln akcji po 0,10 gr czyli nawet gdyby je kupili (chociaz nie kupili ) to zaplacili 800k zl, to nie duzo jak na czlonkow zarzadu. pozostali posiadaja prawie 6 mln akcji za ktore zaplacili hmmm 10 zl kazda ? czyli 60mln zl... jest roznica ?? akcjonariusze traca wszystko a banasiak i misztal nic.... i moje pytanie, kto i po co podbije cene akcji monnari, nie ma funduszu, ani nikogo ubranego, byc moze 5mln akcji jest w rekach drobnych... jak wy to sobie wyobrazacie ? zakladajac ze banasiak nie jest prezesem, zarzad zostal rozwiazany i kroluje syndyk, a on na pewno nie bedzie chcial utrzymac spolki na gpw tylko zaspokoic wierzycieli... kto w takim razie szuka dofinansowania? skoro nikomu nie zalezy? http://www.monnaritrade.com/~monnari/_upload/file/relacje/raporty_okresowe/jednostkowy_raport_roczny_2008.pdf strona 40 , rodzaj akcji imienne, emisja akcji AII Podwyższenie kapitału zakładowego ze środków spółki W przypadku tego źródła finasowania podwyższenia kapitału zakładowego, polegającego na przesunięciu środków na kapitał zakładowy z innych kapitałów (zapasowego, rezerwowego), uworzonych w spółce, majątek spółki nie ulega zmianie i jego wartość będzie taka sama jak przed tą operacją, ponieważ środki na jego pokrycie są środkami własnymi spółki. czyli przeniesli kapital rezerwowy na zakladowy i kupili za pieniadze akcje dla siebie i 2 mln wyemitowali dla ludu... banasiak sprzedal akcje na okaziciela, ale nadal posiada imienne, wg money.pl 2mln na bankierze jest napisane ze ma 0% ale to chyba pomylka, gdyz nigdzie tego nie oglaszal... ale tzn ze zbyl na okaziciela bo mial pare set tysiecy, ale nadal posiada imienne bo i tak nie moglby ich zbyc na rynku gieldowym.... www.bankier.pl/slownik/gielda/...moga byc zbywane przed notariuszem , generalnie obrot akcjami imiennymi jest nijaki gdyz mowiac potocznie sa papierem toaletowym jezeli chodzi o ich zbycie... niekiedy mowi sie o pozbawieniu ich cechy obiegowosci .... www.gpw.pl/gpw.asp?cel=edukacy...akcje imienne nie moga byc notowane na gpw... czyli banasiak zbyl akcje na okaziciela gdyz takie posiadal... a imienne sa tylko do wykonywania prawa akcjonariusza nie maja zadnej wartosci...
|
|
czyzby wszyscy sie pomylili, tzn ja i nie bedzie spadku ? czy to promocja na walutach ?
|
|
niewiele gorsze, tzn niewiele lepsze... a jestesmy 2x wyzej niz rok temu ;)
|
|
|
|
juz pisalem korekta za rogiem, i owner, to nie jest wyczekiwanie... czekalem na moment az wiekszosc zacznie wchodzic w akcje... czyli teraz ;] np jak idm spadnie do 2,2 to i tak go nie kupie bo wydaje mi sie ze bedzie za drogi... i wteddy skonczy sie korekta ;)
|
|
.
|
|
hehe wszyscy czekaja na szczyty... nawet ja :D tzn teoretycznie... na fx wszyscy zajeli dlugie pozycje... na krotkich jest garstka... i myslicie ze wszyscy zarobia...
ten ruch bedzie najbardziej oczywistym ruchem od 9 miesiecy, tzn wszyscy na niego czekaja... dlatego zajalem odwrotne pozycje, z duzym marginem na walutach ... i nie na eur/usd...
zobaczymy...
|
|
Temat:
KROSNO
w koncu ten kto ma akcje pozostal akcjonariuszem :)
moze spolka podniesie sie z popiolow i bedzie dobrze, a wtedy akcje na rynku pozagieldowym moga byc warte grube pieniadze...
pozdro
|
|
jednak bym sie nie cieszyl za wczesnie...
jutro zagranica wchodzi w polskie akcje jak bozia da ;] tzn sp futures beda fluorescencyjne...
|
|
niestety wiem co to fibo i istnieje takie zniesienie jak 78, moze masz racje z tym 50 ale nie zdziwilbym sie jak bedzie 61 o to mi chodzi pokrótce...
|
|
jakie fibo? 61?
a czemu nie bierzesz pod uwage fibo 78?
|
|
buldi: mam nadzieje ze to nic osobistego :D taurus80: wolalbym bazowac na parach walutowych albo s%p bardziej niz na w20, ale 2500 moze byc dobrym poziomem...
|
|
|
|
masakra, trzymajcie longi
jezeli o 20 nic sie nie wydarzy to bedzie jazda :D
a taki zart ;]
|
|
wyczuc poczatek jest latwiej niz stworzyc mega zwale... drobni nie maja takiej sily ja duze instytucje, do wzrostu przyczynily sie dane, a do spadku nawet dane moga byc dobre i tak zmiana pozycji przez instytucje takie jak JP, BOA itd nic nie powstrzyma...
|
|
Apple beats Wall Street estimates, shares rise
The company posted a net profit of $1.67 billion, or $1.82 a share, in its fiscal fourth quarter ended September 26, up from $1.14 billion, or $1.26 a share, in the year-ago period.
|
|
skoro nie na temat, tzn ze tutaj nie jest jego miejsce ;/ zreszta namow mame albo babcie zeby sie podpisala, to jest miejsce publiczne wolne od tego typu wypowwiedzi ala "unia jest fajna" , "a moze jednak nie fajna", "katolicy sa zalosni" , "zydzi sa super"
no przepraszam ale denerwuja mnie takie wpisy, traktat i tak zostanie podpisany, po co ta agitacja? no chyba ze klaus powiedzial ze jak zostane wyslanych 1mln smsow to nie podpisze, no to nie dziwie Ci sie...
do buldi:
apple wyprodukowal ulepszony model iphonea, ale racja to nie ten hit ktory byl rok temu... no ale wydaje mi sie ze rynek sie nie zalamie przez dzisiajesze dane, wazniejsze beda jutrzejsze i reszta tygodnia, ale jezeli nic sie nie stanie i dane beda dobre to sam uwierze w hosse :D joke
|
|
a tak juz na serio, moim zdaniem jednak jestesmy za nisko, dzis wieczorem oglaszaja dane texas i apple, mam nadzieje ze nie bedzie zle...
generalnie no nie zdziwie sie jak 2400 zobacze... albo 2385...
jednak to nie jest pewne chociaz na usd/pln zostalo ostatnie wsparcie... jezeli ono padnie wyraznie, to wiele osob przywita nowa hosse :D oczywiscie pozniej bedzie im smutno jak zajma dlugie pozycje no ale jeden dzien bedzie szczesliwie :D
a i teraz wpis bardziej abstrakcyjny : nie zdziwie sie jak zobaczymy nowe dolki, jak pisal bialek, z taka zmiennoscia akcji mielismy do czynienia tylko 2 razy w 38 i 75, jak dobrze pamietam... w 38 byl testowany dolek, w 75 byl podtestowywany... wiec... naprawde moze byc rozny scenariusz ;-)
|
|
a moje i taurusa80 akcje nie poszly do gory? ty to tak jakbys tylko Voxa zauwazal;/ :D
|
|
za prawde powiadam wam jeszcze w ciagu 2 tygodni zobaczymy szczyty :D (prorok) hehe
|
|
no to ja... ;)
generalnie widac sile w obecnych ruchach... i to nie indywidualna ale instytucjonalna... ktos rzadzi na rynku a reszta sie podpina, widzialem to dzisiaj na usd/pln i eur/usd, nikt indywidualny nie wyciagnie spadajacej najwiekszej waluty swiata (eur), to musi byc bardzo duza instytucja albo instytucje, podpinajace sie pod rynek gdy nie wiadomo o co chodzi... a teraz widac to ewidentnie... tak na w20, na walutach i s&p ...
zastanawia mnie tylko slabe zachowanie naszej gieldy... tzn prognozuje jtr wysokie otwarcie... ktos pakuje duzo zlotowek do worka od 4 dni...
zastanawia mnie tylko na jakim poziomie skonczy eur/usd... ta para wyznaczy kierunek na swiecie....
jeszcze jedno, podobna sytuacja byla 24 wrzesnia na eur/usd, jezeli ta para spadnie jtr no to pozamiatane, pozostaje czekac na nowe szczyty, jezeli jutro bedzie konsolidacja... no to moim zdaniem polnoc zeby ladnie skonczyc wykres tygodniowy...
|
|
troszeczke mniejsze ale przyzwoite... obstawiam bedzie powyzej 1 tygodnia wzrostow... ale przy 2350 balbym sie... takie troche szalenstwo... ale zeby hossa stala sie faktem 2550 i 1250 na s&P i wszyscy wchodza w rynek... zeby stracic pieniadze :)
|
|
ja mam nadzieje ze kazda moja prognoza bedzie sie sprawdzac... hehe :D
a eur/usd typowalem ze przebije 1,50 ale delikatnie... :)
|
|
moim zdaniem bialek ma po czesci racje, ale moze nie trafic z terminem ...
|
|
Vox jezeli masz racje to cenna uwaga, bo generalnie swig spada od 1,5 miesiaca...,
w20 nie wie co ma ze soba zrobic...
ale tu nie o to chodzi... hehe... i zastanawiam sie czy zaczela sie zapowiadana przezemnie oczywiscie 5 tygodniowa zwala na eur/usd ... dowiemy sie na czasie... :) to co sie dzisiaj stalo na walutach moze dac do myslenia... i jak powiedzialem na czasie sie wyjasni czu eur/usd przebije poziom 1,48 to otworzy droge na wszystkich gieldach....
drugie costam, wypadlo mi ;/ aaa no tak wszyscy analitycy czekaja na spadek, wiec jak on moze sie pojawic? najpier musi byc zla informacja zeby sie wszyscy przestraszyli i nie stali w kolejce po tanie akcje :)
pozdr
|
|
art z Bre bym sie nie kierowal... zreszta :
Podtrzymujemy opinię, że jeszcze w tym roku WIG20 znajdzie się w przedziale 2500-2700 punktów - napisali analitycy w miesięcznym raporcie.
to swiadczy o tym ze moze byc zwala za pare dni a dopiero pozniej 2500... ale naprawde moim zdaniem zwala jest za rogiem... no moze za dwoma rogami :), chociaz w 1975 byla konsolidacja, moze i tym razem tak bedzie... ;]
zobaczymy
|
|
hmm, nigdy nie wierze w artykuly w prasie, tym bardziej w wyborczej... i wam tez to radze... jezeli dziennikarz o czyms wie to albo jest to nieprawda albo dawno zdeaktulizowane...
pozatym, przypomnijcie sobie okres kiedy dolar byl po 2 zl, pamietacie ? jak wygladala sytuacja... wszyscy plakali ze to juz koniec waluty USD ze sie zapadnie, ze w USA bedzie waluta:amero... i co sie stalo... dolar wybil sie na 3,8 !!!
a generalnie wyglada mi to na wzrosty na wigach, chociaz nie rozumiem dlaczego pln, stracil i euro do usd... to zaprzecza wzrostom :D no chyba ze w pon zaczna odrabiac straty...
|
|
pragne sie podzielic przemysleniami, a wiec :
moim mniemaniu z wykresu eur/pln wyglada ze w przyszlym tygodniu dojdzie do umocnienia zlotowki... jezeli oczywiscie kurs zachowa chociaz troche regularnosci. co moze byc sygnalem do umocnienia zlotowki na innych parach...
tzn w20 powyzej 2300, relany poziom, narazie mamy do czynienia z konsolidacja a nie wyczekiwanymi spadkami... dlatego moim zdaniem spadki zaczna sie jak nawet ja juz pomysle ze ich nie bedzie, to znaczy jak wiekszosc wroci na rynek...
nadal wydaje mi sie ze eur/usd dojdzie conajmniej do poziomu 1,50 i wyzej, a gold, 1090...
wszystko wyjasni sie w przyszlym tygodniu... mam nadzieje moze w przeciagu 2 tygodni...
i jezeli chodzi o dlugoterminowa prognoze to poswiruje i powiem ze takiej korekty jeszcez nie widzielismy jaka teraz przyjdzie... usiaki zacznal umacniac dolara, zeby zaczac splacac zadluzenie... a mozna waluta im sie przyda do tego...
ps: i nie rozumialem artykulu na pb o slabym dolarze, naprawde ktos mysli ze Chinczycy kupowali obligacje i teraz maja zamiar je sprzedac po nizszym kursie dolara ?? przeciez to jest smiech na sali i te domysly domoroslych dziennikarzy....
|
|
dzisiaj na koniec sesji wzialbym Lki na poniedzialek :) pomijajac fakt ze nie gram na kontraktach:D
pozdrawiam
|
|
moj wpis z 8 wrzesnia :
"ale generalnie jest korelacja eur/usd a gold racja, i jak napisal poprzednik zloto jest juz dos wykupione.... moim zdaniem to ostatnie podrygi na gold i eur/usd i cos sie musi wydarzyć, mozliwe wybicie w gore ale po tem ostry spadek... i wzrost ceny dolara...
ale to takie wrozenie z fusow... to wykupienie moze trwac nawet 3 miesiece ... jeszcze rzucę okiem pojutrze na wykresiki, ale w tym momencie moze zdarzyć sie wszystko...
wydawalo by sie ze sytuacja na wykresie jest podobna z sytuacji z czerwca 2008, czyli jeszcze 4 tygodnie wzrostow na zlocie do 1050 euro/usd do 1,48... a pozniej nowe dolki.... przydaloby sie zeby gold, uer/usd i usd/pln przelamaly wsparcia i opory wyszly z konsolidacji wyznaczyly trend wszyscy pomysleli ze to juz... i nastapil odwrot....
dywagacje... nie krytykujcie za ostro jezeli fanaberie :) ale skopiuje sobie wpis... zobacze czy mi sie uda cos przewidziec;]
czyli idziemy na wig20 na 2500 :)"
teraz jednak jestem zmuszony zmienic prognozy, eur/usd 1,51, dosc odwazna no ale co poradze... to mi sie przysnilo wczoraj :) wydaje mi sie ze relatywnie szybko... moze 2 tygodnie... ale to taki strzal :) a i zloto 1050 tez podtrzymuje ...
|
|
zeby sie posmiac i zeby buldi nie bylo ze nie masz racji... cos odnosnie prognoz, biznes.interia.pl/news/wyjdzie...CA IB i BZWBK ich prognozy sa g.... warte.... zawsze trzeba grac przeciwnie....
|
|
buldi jestes juz za bykami ??? zerwales z niedzwiedziami???
|
|
i musze was przeprosic nie przemyslalem wczesniej tego co napisalem... przyszlo mi na mysl to ze zloto w gore to wszyscy wychodza z gieldy... ale to juz jest stare i niemodne... tzn nie jest juz wskaznikiem, wyznacza raczej trend....
ale generalnie jest korelacja eur/usd a gold racja, i jak napisal poprzednik zloto jest juz dos wykupione.... moim zdaniem to ostatnie podrygi na gold i eur/usd i cos sie musi wydarzyć, mozliwe wybicie w gore ale po tem ostry spadek... i wzrost ceny dolara...
ale to takie wrozenie z fusow... to wykupienie moze trwac nawet 3 miesiece ... jeszcze rzucę okiem pojutrze na wykresiki, ale w tym momencie moze zdarzyć sie wszystko...
wydawalo by sie ze sytuacja na wykresie jest podobna z sytuacji z czerwca 2008, czyli jeszcze 4 tygodnie wzrostow na zlocie do 1050 euro/usd do 1,48... a pozniej nowe dolki.... przydaloby sie zeby gold, uer/usd i usd/pln przelamaly wsparcia i opory wyszly z konsolidacji wyznaczyly trend wszyscy pomysleli ze to juz... i nastapil odwrot....
dywagacje... nie krytykujcie za ostro jezeli fanaberie :) ale skopiuje sobie wpis... zobacze czy mi sie uda cos przewidziec;]
czyli idziemy na wig20 na 2500 :)
|
|
zloto jakby mowilo ze wracaja spadki i marazm...
|
|
zycie bez Usa jest nudne.....;/
|
|
nie wiem czy obserwujecie rynek walutowy, napewno tak... po ogloszeniu pkb polski usd/pln spad o 0,5 % a to znaczy ze polskie informacje ni erobia na nikim wrazenia...
info o deficycie, moze oslabic zlotoke np w poniedzialek ale na chwile... jezeli gieldy w usa pojda w gore po informacji o deficycie niee zostanie ani sladu...
to samo widac na innych walutach np GBP jest zla informacja, spadek kursu, pare minut pozniej wyrownanie wzrostow do poziomow innych walut...
a do 30 wydawac by sie moglo ze euro bedzie ponizej 4 zl... nieznacznie...
|
|
usiaki nakupili zlotowek w piatek wiec musza cos z nimi zrobic :))) wiadomo... a moze nawet zlotowka pojdzie w gore, bo rzad bedzie emitowal obligacje itp ... za cos beda musieli to kupic...
|
|
deficyt nie bedzie mial wplywu na gielde ale moze miec na waluty zobaczymy w monday...
a o euro mozemy pomazyc, deficyt budzetowy moze byc na poziomie 3% a mowicie ze ma byc 10% no to hehe 10 lat zeby to splacic przy dobrej koninkturze, nie ma sie co ludzic... bedzie zle i jeszcze gorzej... w gospodarce a na gieldzie zobaczymy...
|
|
argument odnosnie wzrostow 60%-90% byl moj i odnosil sie do spadkow, tzn dlaczego u nas spada bardziej niz u nich... podzielam twoj wpis, ze bedzie zle... a w Polsce bedzie masakra ale za pol roku dopiero sie rozpocznie... USA to zagadka... ale conajmniej przez pol roku recesja... i to rozpedzajaca sie... mozna grac na akcjach na pare miesiecy itd... ale trzeba umiec z nich wyjsc w odpowiednim momencie... a tym bardziej na kontraktach... inaczej nie bedzie ciekawie a kolejna korekta tym razem o wiele wiele wieksza czai sie za rogiem, max miesiac 1,5 miesiaca... nie zapomnijcie o tym... (ale mam dobre serce:D) pozdr...
|
|
pomylilem sie o 0,1% wiec bedzie lekki spadek ale bez masakry :)
bezrobocie 9,7%
|
|
obstawiam ze bezrobocie bedzie wynosilo 9.5 tzn ani rewelacja ani masakra... nikt nie sprzedawal akcji przez ostatnie 2 dni czyli nie bedzie zle.... 2 dni przed publikacja danych miesiac temu (spadek bezrobocia) kurs poszedl w gore o 4% , teraz moze bezrobocie wzrosnie do 9,6 ale nie bedzie masakry... beda czekac na pozostale dane w przyszym tygodniu i bedzie polnoc moim skromnym zdaniem... ale w akcje bym nie wchodzil... w perspektywie 2 miesiecy...
ps: co do tej polnocy moze byc mala albo konsolidacja... ciezko bedzie przebic szczyty... jak zostana przebite to zjazd bedzie duuuzyy... ale to potrwa ze miesiac... zanim tam dojdziemy...
|
|
tylko nie pisz kilka lat bo sie zyczenie spelni ;/
|
|
mam nadzieje ze USA zrobi psikusa spekulantom... wczoraj na plus i dzisiaj kupuja bo jazda w gore,,, a moze usiaki dzisiaj minus 2 % no to jutro beda sprzedawac to co dzisiaj kupili... hehe
|
|
patrze na obroty i widze ze to nie sa zarty... srednio 10 % na minus(swig)... no nie widzialem takiego czegos od roku... masakra jakas...teraz bedzie musialo urosnac o 40% zeby odrobis ostatnie spadki... wow
|
|
a ja patrze na indexy i widze
wig 20- 90% od dolka bux 95% 0d dolka
ftse - 62% od dolka dax - 63% od dolka cac40 - 66% od dolka
tylko nie mow ze chodzilo Ci o to ze Polska gielda przepowiada przyszlosc :)))
|
|
pisalem o tym, ale zignorowaliscie moj wpis... teoria spiskowa raczej nie... ale zaczeli wtedy wychodzic z akcji :) malymi kroczkami...
|
|
nie czytam juz portali populistyczno informacyjnych opiniotworczych, za bardzo sie denerwuje jak widze co tam jest napisane...
takich glupot nawet za stala pensje nie umialbym stworzyc ;/ dlatego zalaszcza onetu nie uzywam juz od paru tygodni... jak zobaczylem te art ze 17 najlepszych spolek i dadza zarobic krocie, to mi sie zal zrobilo osob ktore wlasnie wchodza na gielde... i oczywiscie stracily, bo spolki z tego wykazu spadly o srednio 10 % ... tzn noz mi sie w kieszeni otwiera, zeby wlasnych rodakow tak naganiac.... no ale coz... mam nadzieje ze to sie zmieni i to oni beda plakac ze zostali ubrani na gorce :)
generalnie czekam na dzisiejsze informacje z usa, jak beda dobre i spadek to nie wiem jak beda dobre i wzrost to sprzedaje walute, i czekam na te 2400...
|
|
dzisiaj znowu mamy podaz ze strony zachodu... i czesci polskich graczy... i to przy dosc duzych obrotach... ale rpzy dobrych danych z usa jeszcze dzisiaj plus :)
|
|
mam pytanie, jaka plotka odnosnie jakiego banku i jakiego bankructwa ?
|
|
discopolo to moja strategia wymysl jakas inna bardziej orginalna :D ... hehe joke... tez mysle podobnie jak ty, mam nadzieje ze sie spelni.... ale jest zbyt czytelna...
co do oznak w marcu lutym... w lutym hmm punkt wsparcia no to sobie odbilo... a pozniej byl odczyt michigan wyzszy o kilka pkt czego nikt sie nie spodziewal... i to dalo poczatek... a nastepnie seria dobrych informacji... bez nich bylibysmy na dnie... no nie mow ze roslo by do dzisiaj jakby ktos sypal infami typu : usa pkb - 5% ....
ja obstawiam syndrom wrzesnia... ale moze masz racje ze cos dyskontuja....
|
|
ale wlasnie w tym sek ze tylko sprawdzili :D bo dalej powyzej poziomu...
tylko powiedzmy sobie ze nie ma powodu do spadkow w postaci zlych inf i to jest najgorsze... przynajmniej jezeli chodzi o dalsze spadki ....sa watpliwe...
a i tak obstawiam ze wig20 jutro z minus 1 % ... na starcie...
|
|
hmm dlatego ze nastepny szczyt bedzie nieznacznie wyzej od poprzedniego
ostatni byl na 2317 o ile moje oko dobrze widzialo... moze nawet przekroczy 2400 ale nieznacznie...
zreszta ruch na walutach tzn usd/pln jest zbyt znaczny, jutro zachod wychodzi z akcji... a za 3 dni sytuacja sie wyjasnia o co chodzilo... watpie w kontynuacje spadkow ponizej 2100, tylko kto podciagnie indexy ? informacje sa zbyt dobre zeby sprzedawac akcje wszyscy sie przestraszyli syndromu wrzesnia... i akurat paradoksalnie zaczeli sprzedawac 1 wrzesnia .. hehe i wydaje mi sie ze dzisiaj duzo indywidualnych wyszlo z akcji... ale czy fundusze tez ? napewno nie cala gotowka...
|
|
moja prognoza, ktora lacze z podwojnym szczytem, a to znaczy ze w tym tygodniu jeszcze przez pare dni spadki... pozniej 2 tygodnie max w gore... powyzej 2400 bo wydaje mi sie ze jeszcze wszyscy mali nie zostali ubrani, a duze ryby nie wyszly z akcji... chyba ze podczas ostatnich 5 sesji marazmu... no ale watpie... bo ktos dalej skupowal... nastepnie bedzie podbicie cen przy malych obrotach... i za 3-4 tygodni jakas mala masakra... tylko nie wiem czy - 50% czy minus 20%
pozdro 60
|
|
ja tez obstawiam ze to mala korekta nic nie znaczaca... i wogole ... malizna.. ;)
ale obroty na swigu sa znaczne, przynajmnie na niektorych spolkach... wiec mozna sie zastanowic czy zobaczymy jeszcze na nich szczyty w tym miesiacu... wydaje mi sie ze jezeli beda jeszcze 2-3 takie sesje no to juz nie....
a i MCI jednak bym nie kupowal... chyba ze tak zeby zarobic 15 % ... max 20%
|
|
mozliwe ze skonczymy wyzej... wszystko ebdzie uzaleznione od odczytu w usa, jak zacznal...
ze bedzie spadek to wiekszosc sie domyslala (no moze Vox nie :) pozdr) ... ale ze w taki piekny dzien i to przy dosc dobrych informacjach z europy ? indeksy dla przemyslu w gore....
|
|
i co spodziewal sie ktos ? ze to dzisiaj ... przyszlo znienacka... hehe
ja nie twierdze ze to juz zjazd i mega dolki... ale takiego szykiego wyprzedawania aktywow nie wiedzielismy od roku... ponadto, zachod nie wychodzi z akcji tylko drobni i moze polskie fundusze... przynajmniej tak to wyglada... wiec albo zachod da sie ubrac i zoabczy to po tygodniu...
albo kursy jeszcze beda notowaly nowe szczyty... moim zdaniem bardziej prawdopodobna wersja...
|
|
pragne wspomniec o artykule na onecie : 17 gieldowych hitow na jesien :D to jest dla mnie smieszne...
nowe dolki szybciej niz nam sie wydaje ... tylko cze teraz czy w pazdzierniku???
a i nic nie napiszecie o mojej inwestycji w dolary :/ ale jestescie :/
|
|
hmm nie wiem... gdybym wiedzial to bym sie podzielil informacja...
generalnie mam plan przy 2,80 pomyslec o wejsciu w dolara, jazeli przebije wsparcie, to wejde na 100% ponizej 2,70 a przy 2,60 wloze duza czesc gotowki z zabezpieczeniem na 80 gr w dol, i bede czekal na wzrost... o minimum 30-40 groszy...
a nowe dolki jak niewypali pomoc for USA itd, to nie wiem jak to bedzie wygladac ale nie za dobrze... i jak bialek pisze mozemy powoli schodzic w kierunku dolkow, albo szybki zjazd, tylko nie znam jeszce powodow :)
|
|
widze ze wszyscy twierdza ze to hossa ... nawet na tym forum... i ze nie bedzie nowych dolkow takich jak lutowe... i pewnie bedziecie chcieli dokupic przy pierwszym spadku... to znaczy ze zapomnieliscie o bessie... a reasumujac to znaczy... ze wydaje mi sie ze w ciagu pol roku zobaczymy nowe dolki... mam nadzieje ze to nie sa czcze zyczenia :)
to moze wygladac tak: w20 jeszcze urosnie... o 200 pkt ? spadnie do 2000 i wzrosnie delikatnie do 2150 ? bo wszyscy zacznal kupowac ze to hossa dalej trwa... a nastepnie pojawi sie spadek... ktory przebije poprzednie dolki...
pozdrawiam...
|
|
jezeli ziści sie moment 2447 to wtedy wszyscy beda juz myslec ze to hossa.... najlepszy moment na koretke,,, ale czy dotrwamy w byczym humorze ?
|
|
Vox rozpoczal czekanie na 3000 w tym roku i jest zajety odnosnie sesji w usa, znowu niewyrazna pomimo dobrych danych...generalnie sprawdzilem kalendarz w przyszlym tygodniu i wszystkie informacje sa prognozowane o wiele wyzej niz poprzednie odczyty... czyzby ktos mial sie zdziwic ??? i zaczna sie odczyty gorsze od prognoz? notabene wystarczy jeden tydzien z gorszymi odczytami i jedziemy na 1800.... nie trzeba wiele zeby uszczesliwic misie :D hehe... MR. bialek pisze straszne rzeczy... wg niego dolek zoabczymy w 2010 w polowie roku, a do tego czasu wzrosty z jedna korekta.... a ja tak chcialbym zoabczyc minima... no ale na gieldzie nie ma sie tego co sie chce ale to co jest... chociaz nadal wierze w minima... wzrost bezrobocia, itd...
|
|
Vox moim zdaniem jestes zbytnim optymista, no zobaczymy ... czas : do pazdziernika, polowy pazdziernika wszystko sie okaże...
a PKB polski nic nie zmienilo, jedynie wzrost o 0,5% indeksu i 0,3 % na usd/pln... pozatym wzrost jest wywolany pozytywnymi sentymentami... zobacz na BUX, powiesz mi ze tez oglosili dzisiaj wyniki PKB?:)
pozatym, dane z Polski nie maja znaczenia dla rynku... przekonalem sie juz o tym wielokrotnie... wiec jak bedzie zjazd to 1% pkb nie ma znaczenia...
|
|
wig20 +2,5 procent !!!!!!!!!! no pomylilem sie tylko o 2 % :D ale mowilem ze bedzie plus... ale bedzie ostry zjazd jak dane beda slabe ... WOW.... a jak beda dobre to bedzie ostatni podryg bykow... tzn mega przyspieszenie przed spadkiem.. zobaczymy... buldi i jak tam papersy... trzymaja ?:D takiego otwarcia nikt sie nie spodziewal nawet w marzeniach chyba ;/ evenement
|
|
nie chce byc przekorny ale dzisiejsza sesja bedzie niewyrazna, jutrzejsze dane okresla kierunek... i jutrzejsza sesja :) ale nie robmy zakladu bo tylko dywaguje ;) a i otwarcie na wig20 plus 0,5 obstawiam a pozniej sie zoabczy...
a i na marginesie "zysk BOS spadl o 94% w stosunku do 2008 roku" tylko nie mowcie ze polskie banki zaczna upadac w niedalekiej przyszlosci :/ joke
|
|
nocnygracz - mlody jestem i niedoswiadczony, ucze sie :)
ale racja ruch na minus S%P niepotwierdzony na parach walutowych... wiec czasami moze byc nawet na plus, nieoczekiwanie oczywiscie...
ale z tego co widze jakis opor na Eur/usd (potrzebny impuls w postaci danych zeby pewnie bez pardonu zszedl nizej) czyli obstawiam ze dzisiejsza sesja w USA bedzie nudna +- 1% a jutro po danych wyjasni sie w ktora strone im blizej, mam nadzieje ze sa jakies fajne dane na jutro zaplanowane :D
|
|
zobaczcie co sie stalo w USA godzina 16:00 i dalej chcecie otwierac Lki? no ja nie wiem... moze do 2300 ale generalnie spadek wieszcze... jeszcze trzeba poczekac na rozwój sytuacji ale jak rozpocznie sie kontynuacja wzrostu na USD/pln no to wiadomo...
ps: a wydawalo sie ze informacje byly dobre hehe... ale jak byly to zdyskontowane...
|
|
buldi sprawdz jesli mozesz wykresy historyczne S%P i wig20 , zobaczysz ze wigi rosna srednio 3 razy szybciej niz amerykanskie indeksy... (zalezy kiedy) dlatego racja korekta bedzie wieksza ale w USA musi spasc z 1% chociaz :)
a odp na druga teze, czekam az skoncza sie pakiety stymulacyjne, nie wiem na ile starcza, ale panstw nie stac zeby doplacac takich kwot do gospodarki caly czas i po drugie fed ma przestac skupowac costam, nie kojarze dokladnie(obligacje)?... co spowoduje wzrost ceny dolara ale to w pazdzierniku... (jak zle mowie poprawcie mnie) a to zostanie zdyskontowane przez rynek w najblizszym czasie...
|
|
zeby nie bylo ze jestem bykiem :) obstawiam zjazd w okresie 7 miesiecy do nowych minimow... nie wiem czy to bedzie w tym roku czy przyszlym...
a co do jutrzejszej sesji wyglada na to ze do poludnia bedzie stagnacja (wahania 1%+-)a wszystko sie wyjasni o 14:30 podanych z USA
wig 20 nie moze spadac jak S%P konczy na zerze... to jest wbrew naturze :)
|
|