nzmjnmhk
Advertisement
PARTNER SERWISU
jkttpljs
GREEN

GREEN

Ostatnie 10 wpisów
Witam,
nie przesadzajcie ... ja mam obligacje WDB i akcje WDB i o tę spółkę akurat się nie boję. (e- Kancelarię wywaliłem pół roku temu ...) Wyemitowali długu zaledwie na 2 mln, a resztę potrzebne na przejęcie (3 mln) dołożyli sami akcjonariusze. EKA ma długu na 30 mln i w dodatku ciężko powiedzieć na co poszły "pożyczone" pieniądze.
WDB samej dywidendy ze spółek zależnych dostaje prawie 2 mln w gotówce ( 1 mln ze spółki kupionej za kasę z obligacji), a do tego jeszcze samo generuje dodatnie przepływy z działalności operacyjnej.
Wrocław rzeczywiście jest mały więc niestety jest wiele powiązań personalnych, które niekoniecznie wpływają na działalność biznesową. Pawłowski z tego co widać po akcjonariacie i składzie organów WDB - nie jest w żadem sposób zaangażowany w WDB, a tym samym nie ma wpływu na jej działalność, a tym bardziej jej wypłacalność ...

Bercik40 napisał(a):
Do Pawłowskiego który czyta to forum. Oddaj ludziom ich kasę, miej honor człowieku director

"Honor to stroma wyspa bez brzegów. Nie można na nią wrócić, gdy się ją już opuściło."
Nicolas Boileau-Despréaux

np napisał(a):

Witam,

Tak podejmują, jedna z osób jest zarządzającym Autoryzowanego Doradcy, który oferował te nieszczęsne obligacje. Zaczął to robić po uprzednim kontakcie i otrzymaniu kompletu dokumentów. Za plagiat są kary, także proszę o informacje czy dostali Państwo dokumenty z innymi danymi a podobną treścią.

Proszę pamiętać, że rozdrabianie grup i interesów jest na rękę zarządowi sąd zupełnie nie rozumiem działania, no ale cóż, nikt takie dodatkowej inicjatywy zabronić nie może.

Pozdrawiam
Rafał Koźlak

Witam, a o którego Autoryzowanego Doradcę chodzi? Bo ten, który "oferował" obligacje jest spółką zależną, od Leonidas Capital, która jest zależna od Pawłowskiego, więc ich udział w reprezentowaniu pokrzywdzonych obligatariuszy byłby bulwersujący i nieetyczny...

zgred napisał(a):
Wzrost wartości pozyskanych w I półroczu wierzytelności o 38% do 426,2 mln zł
biznes.pap.pl/espi/pl/reports/...

308,5 mln z zeszłego roku to windykacja na własny rachunek czy inkaso? Bo nie mogę tego znaleźć w raportach. Wydaje mi się, że nie można wrzucać tego do jednego worka, bo spółka ma różną rentowność na każdej z tych działalności ...

ricco1 napisał(a):
to już stare info kolego:)))

jakie stare? informacja sprzed kilku dni! Dzięki Inwestor Sko za link, bo na obligacje.pl nie zaglądam, a informacja warta uwagi.

Racja, spółka z rynku regulowanego nie powinna dopuścić do takiej sytuacji szczególnie zaledwie kilka miesięcy po przeniesieniu na rynek główny. Owszem wyprzedaż obligacji mogłabyć efektem zbiorowej paniki, ale nie zmienia to faktu, że spółka jest bardzo zadłużona z wysokimi kosztami obsługi tego długu i słabymi wynikami z działalności operacyjnej i jeśli nie zmieni "długoterminowej strategii zarządzania finansami" o której z takim przekonaniem mówi prezes to mogą ziścić się czarne scenariusze...

czosnek napisał(a):

Skąd się u Ciebie GREEN wzieło te 470 mln kredytów u Kruka? czyżbym coś przeoczył?Think
mógłbyś podać źródło tych danych?

pl.kruk.eu/pl/dla-inwestora/ra...

Prezentacja wyników za 1Q 2014 rok, strona 18:
Kredyty udzielone 470 mln PLN
Kredyty wykorzystane 90 mln PLN

W tych 470 mln zapewne jest wrzucone wszystko, łącznie z liniami kredytowymi, ale bardziej chciałem wskazać ogólną tendencję, że banki finansują windykatorów, przynajmniej niektórych ..

Kruk ma udzielone kredyty na 470 mln, a obligacje na ponad 500 mln, Kredyt Inkaso - kredyt na 33 mln, a obligacje na 20 mln ... czyli banki jednak finansują działalność windykacyjną.

A odnośnie terminowej wypłaty, no cóż, Gant swego czasu też wypłacał w terminie ...

Podmiot powiązany niekoniecznie jest z grupy kapitałowej, więc tutaj niestety może to nie wpłynąć na obniżenie zadłużenia grupy. A pytanie chyba dotyczy tego kto bierze na siebie ciężar skupu obligacji i na jakich warunkach EKA będzie umarzać dług skupowany przez podmiot powiązany (który tak na marginesie może mieć jakiś interes w tym procesie).

Może po prostu Prezes mógłby odpowiedzieć na pozostałe pytania offline, a odpowiedzi zostałyby "dopisane to "czatu"? Tak jak robi to SII na swoich czatach

Raczej o wynikach finansowych przed publikacją raportów okresowych w ogóle nie powinno się mówić, więc tutaj musimy czekać na raport. Odnośnie pozostałych kwestii - pytania słuszne, szkoda, ze bez odpowiedzi.

Tylko czy znajdą w krótkim terminie nabywcę? wizerunkowo na pewno pomogłoby spółce. Drugą sprawą jest czy z powodu całej tej "afery" spółka nie straci kontraktów

Pomimo długiego czatu w dalszym ciągu czuję informacyjny niedosyt i mam wrażenie, ze Prezes odpowiadał wymijająco i lakonicznie na niektóre pytania.

Jeżeli drugi, niezależny biegły zwraca uwagę na te same problemy Spółki, to w mojej opinii nie robi tego z powodu nieznajomości specyfiki branży, w której spółka działa, ale z powodu rzeczywistych wątpliwości.

i jeszcze pytania na które nie uzyskałem odpowiedzi:
1. Nawiązując do raportu opublikowanego przez obligacje.pl, jaki rzeczywisty wynik osiągnęła Spółka na sprzedaży akcji EX-DEBT S.A.?
2. Dlaczego Spółka nie uzyskuje dodatnich przepływów pieniężnych z działalności operacyjnej?
3. Dlaczego spółka nie stosowała MSRów pomimo podjętej w 2011 roku uchwały? (czy to nie wpływa negatywnie na Spółkę)

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 3 kwietnia 2015 13:24:51
Liczba wpisów: 15
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,222 sek.

bitdjjks
qprzknbs
Prezentacja inwestorska Grupy Klepsydra - 11 września 2025 r.
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 160,36 zł +385,80% 97 160,36 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
izcnlujz
jzlgkqft
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat