racaxrhs
Advertisement
PARTNER SERWISU
kkbvkdss
arkwad5438

arkwad5438

Ostatnie 10 wpisów
W raporcie półrocznym "najciekawszy" jest chyba fragment o "trwałej utracie wartości spółki zależnej" co wpłynęło na gigantyczną jak na tą spółkę stratę za pierwsze pół roku.

Do tego nowy PR niezbyt przychylny dla spółki:
www.pb.pl/Default2.aspx?Articl...

myślę, że nie wróży to nic dobrego dla kursu

Cikos napisał(a):
Jupiter NFI i Lurena Investments odpowiedziały MSP ws. nabycia akcji Ruchu (opis)

24.03. Warszawa (PAP) - Jupiter NFI oraz Lurena Investments złożyły pisemne odpowiedzi na publiczne zaproszenie Ministerstwa Skarbu Państwa do negocjacji w sprawie nabycia akcji Ruchu - poinformowało MSP w komunikacie.
Wiceminister skarbu Adam Leszkiewicz poinformował PAP, że obaj inwestorzy przedstawili swoje propozycje ceny za akcje Ruchu.
"W wyznaczonym terminie wpłynęły do Ministerstwa Skarbu Państwa dwie oferty, złożone przez następujące podmioty: Jupiter Narodowy Fundusz Inwestycyjny SA z siedzibą w Krakowie, Lurena Investments Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie" - napisano.
"Minister Skarbu Państwa w terminie do dnia 29 marca 2010 r. poinformuje pisemnie bądź telefonicznie inwestorów, którzy złożyli odpowiedzi na zaproszenie do negocjacji, o wyniku ich rozpatrzenia" - dodano.
Ministerstwo Skarbu Państwa 3 marca zaprosiło do negocjacji w sprawie kupna do 30.978.227 akcji, czyli 52,66 proc. kapitału zakładowego Ruchu.

Według dzisiejszej ceny akcji Ruchu transakcja nabycia tego pakietu to ponad 275 mln PLN. Czy ktoś ma pomysł skąd Jupiter o kapitalizacji na dzień dzisiejszy 170 mln PLN ma wyłożyć takie pieniądze?

Zakładając, że rynek "dowiedział się" o planowanym umorzeniu akcji własnych przy kursie 1,80 to docelowa cena waloru po umorzeniu powinna wynosić 2,18. Co wy na takie wyliczenie?

Witam,
Opiszę swoją obecną strategię wyboru.
Wybieram spółki do inwestowania raz dwa razy do roku. Kieruję się przede wszystkim tym czy spółka w danym okresie czasu generuje zysk. Staram się przewidzieć jaki zysk spółka ma szansę osiągnąć do końca roku. Obserwuję tylko takie spółki, których przewidywany roczny zysk do wartości firmy liczony aktualną ceną akcji jest najwyższy. W ten sposób zawężam listę do kilku spółek.
Potem dokładnie czytam wszystko co na ich temat można się dowiedzieć - wyniki z poprzednich lat, strategie długoterminowe, informacje o akcjonariuszach, zarządzie itp.
Tu często eliminuję 50, 60% z listy. Zawsze znajdzie się coś podejrzanego Eh?
pozostają dwie lub trzy najlepsze. W okolicach publikowania wyników z trzeciego kwartału decyduję się na jedną ostatecznie dwie.
Trzymam co najmniej do wyników po czterech kwartałach lub do znaczącego zwiększenia wartości akcji (np. o 100%).
W zeszłym roku wybierałem między KGHM a Grajewem. Niestety wybrałem Grajewo i zarobiłem tylko 107% na KGHM można było znacznie więcej.
W tym roku zastanawiam się między Jupiterem a mostostalem Płock.

arkwad5438 napisał(a):
Coś dawno nikt nie komentował sytuacji tej spółki.

Zainwestowałem w tą spółkę 30.10 po 7,70.

Stwierdziłem, że jest mocno przeceniona a transferuje zyski do spółki matki przez wypłatę dywidendy. Gdyby miała zysk w 2008 wypłata dywidendy byłaby jak w banku więc przy takiej cenie byłoby to niezłym bonusem.
Niestety czwarty kwartał położył zysk z całego roku. W tamtym czasie w podobnej sytuacji był też KGHM, ale wybrałem Grajewo - teraz żałuję.

Ostatni jednak coś się ruszyło. Może jakieś przemyślenia forumowiczów? Z oficjalnych komunikatów nic pozytywnego nie wynika.

Jak uważacie realizować zysk czy poczekać do ustalonego horyzontu inwestycyjnego (około 16,00)

Wyszedłem z tej inwestycji po 16,00. Teraz szukam nowej możliwości inwestycyjnej :-)

2mek99 napisał(a):
arkwad5438 napisał(a):
Uważasz, że w najbliższym czasie mogą zredukować swoje zadłużenie?
Musieliby się wycofać z inwestycji w Rosji, a tam ciągle nie mogą skończyć budowy fabryki.
Gdyby ją skończyli to może mogliby sprzedać swoje udziały w tym interesie na wschodzie i wyjść z zadłużenia.
Ale to wymagałoby zmiany strategii działania - chyba się nie zapowiada.

W najbliższym czasie to raczej nie wyjdą z długów.
Ale dla mnie spółki, które w 2-3 lata mają szansę spłacić znaczącą część zadłużenie i za te 2-3 lata będą bardzo mocne w kraju (regionie) są warte ryzyka. Nie ma ich zbyt wiele na naszym parkiecie ale można znaleźc takie rodzynki. Inwestycje traktuję na zasadzie zabawy. Nawet jeżeli stracę to nie będę płakał. Ryzyko w przypadku takich spółek jest wyższe ale i zwrot wynagrodzi (mam nadzieję) to ryzyko.

Przy jakim poziomie cenowym założyłeś realizację zysków?

Uważasz, że w najbliższym czasie mogą zredukować swoje zadłużenie?
Musieliby się wycofać z inwestycji w Rosji, a tam ciągle nie mogą skończyć budowy fabryki.
Gdyby ją skończyli to może mogliby sprzedać swoje udziały w tym interesie na wschodzie i wyjść z zadłużenia.
Ale to wymagałoby zmiany strategii działania - chyba się nie zapowiada.

Coś dawno nikt nie komentował sytuacji tej spółki.

Zainwestowałem w tą spółkę 30.10 po 7,70.

Stwierdziłem, że jest mocno przeceniona a transferuje zyski do spółki matki przez wypłatę dywidendy. Gdyby miała zysk w 2008 wypłata dywidendy byłaby jak w banku więc przy takiej cenie byłoby to niezłym bonusem.
Niestety czwarty kwartał położył zysk z całego roku. W tamtym czasie w podobnej sytuacji był też KGHM, ale wybrałem Grajewo - teraz żałuję.

Ostatni jednak coś się ruszyło. Może jakieś przemyślenia forumowiczów? Z oficjalnych komunikatów nic pozytywnego nie wynika.

Jak uważacie realizować zysk czy poczekać do ustalonego horyzontu inwestycyjnego (około 16,00)

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 18 kwietnia 2021 20:00:06
Liczba wpisów: 11
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,292 sek.

mgjoiigg
fxypwdig
ykjoldjd
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 405,22 zł +387,03% 97 405,22 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dyasbjgo
astvlxmp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat