Ale hasło "Widzisz co się dzieje z Twoimi pieniędzmi" bardzo mi się podoba. Ja bardzo dokładnie widzę gdzie są moje oszczędności.
Mam tylko nadzieję, że te osoby, które śmieją się nam teraz w twarz i którym wydaje się że są ustawione do końca życia - ba nawet ich dzieci, wnuki i prawnuki są ustawione to się przeliczyły. A za to co zrobili spędzą długie lata w więzieniu i nie będą mogli cieszyć się swoimi ciężko "zarobionymi" pieniędzmi.
I to jest nasza rola żeby im tego nie odpuścić
|
|
Miał po 100% ale szykując się do upadłości pozbył się niektórych spółek (chciałem napisać sprzedał ale gdyby sprzedał to miałby z tego jakąś kasę )
Np w spółce "POLSKIE UZDROWISKO CIEPŁOWODY PRZERZECZYN ZDRÓJ SPÓŁKA Z OGRANICZONA ODPOWIEDZIALNOSCIA" PCZ S. A. mają już poniżej 50% udziałów - sprawdź sobie w KRSe. A jak do tego doszło - niejaki Pan Romuald S. poprzez swoją spółkę a właściwie już nie swoją spółkę tylko swojej żony (bo sam zapewne już nie posiada nic) wniósł aportem nic nie warte akcje PCZ S.A podwyższając jej kapitał i przejmując kontrolę. Proste prawda ?
|
|
Też tak to czytam - PCZ S.A. do likwidacji a reszta działa sobie spokojnie dalej.
|
|
Oświadczenie prezesaJa to czytam tak - my będziemy sobie dalej kaskę trzepali (pezesowskie pensie, nagrody, zakup nowych samochodów itd) a obligatariusze niech już idą do domu i nie przeszkadzają. Chyba wydaje im się że są najsprytniejsi i wykiwali wszystkich. A może warto sobie przypomnieć na co szła kasa z emisji obligacji ?
|
|
O "Zarząd spółki PCZ S.A" przeczytał mój wpis na tym forum że komunikat nie precyzuje kto złożył wniosek o upadłość. Jak miło
|
|
Komunikat brzmi:
"Zarząd spółki PCZ S.A. (Emitent) informuje, że w dniu 26 czerwca 2015 r. został złożony w Sądzie Rejonowym dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VIII Wydział Gospodarczy ds. Upadłościowych i Naprawczych wniosek o ogłoszenie upadłości z możliwością zawarcia układu Emitenta."
Tak się zastanawiam a może to nie "Zarząd spółki PCZ S.A." złożył wniosek o ogłoszenie upadłości tylko ktoś inny (np bank). Komunikat nie precyzuje kto złożył ten wniosek.
|
|
W końcu dobra wiadomość W takim razie terminowa wypłata odsetek 30 czerwca i wykup PCZ0615 wydają się być niezagrożone.
|
|
25.06 jest Walne Zgromadzenie PCZ
W pkt.10 porządku obrad jest: "Rozpatrzenie wniosku Zarządu PCZ Spółka Akcyjna co do podziału zysku za rok obrotowy 2014 oraz ustalenia dnia dywidendy i dnia wypłaty dywidendy"
Ciekawe ile sobie wypłacą ?
|
|
No właśnie i te niezrozumiałe działania, że skupują późniejsze obligacje zamiast wcześniejszych i jeszcze poza rynkiem i nie wiadomo do kogo. To też powinni inwestorom wyjaśnić jeśli chcą być transparentni a przez to wzbudzać zaufanie. Wszystkie takie działania PCZ powodują że kursy lecą na w dół.
|
|
Polityka informacyjna PCZ jest tak fatalna, że zaczynam podejrzewać że robią to specjalnie, może po to aby taniej skupić swoje obligacje.
|
|
PCZ ma nie tylko majątek ale też zyski.
Dzisiaj maja opublikować raport roczny.
Odnośnie skupu to wygląda na to że z Catalyst też skupują (te wszystkie zlecenia po 20 sztuk). Może to robią poprzez spółki zależne i dlatego nie publikują tego w raportach.
|
|
Ciekawe tylko po jakich cenach kupowali te obligacje poza rynkiem ? Arqadius napisał(a):Logiczne było kupić jak najtaniej, zapewne tak zrobili (taki był cel) ...
Kopanie się z koniem (czyli "inwestorami") na catalyst jest bez sensu.
Firma planuje finansowanie kredytem, a nie obligacjami.
Przy okazji zrobili świetny interes, znacznie zmniejszając koszt finansowania (praktycznie do zera w niektórych przypadkach) !
Pomijając koszty wizerunkowe, to ciekawa koncepcja - sprzedać wysoko oprocentowane obligacje, następnie doprowadzić do obniżenia ich ceny na rynku w celu wykupienia z dyskontem lub nawet zyskiem !
|
|
Zgodnie z kalendarium 3 czerwca mają opublikować raport roczny wraz z opinią i raportem niezależnego biegłego rewidenta. Można będzie porównać czy odbiega on od danych które pokazywali do tej pory w raportach kwartalnych. To nie jest tak że w takim raporcie mogą sobie wpisać wszystko na co mają ochotę.
|
|
beavis napisał(a):Ja dzisiaj moje ostatnie 20 sztuk upchalem po 90 i zakonczylem moja przygode z PCZ. Wole stracic i sie nie martwic, ten rok jest tragiczny pod wzgledem przekretow. No to masz 2 tysie w plecy. Czy to, że sprzedałeś z taka stratą, było słuszne to jedynie czas pokaże. Teraz chyba nie ma żadnej przesłanki do takiej paniki. Zobaczymy w piątek jaki będzie raport za I kwartał. Mam nadzieje ze będzie ok i sytuacja się uspokoi. Wszystko zaczęło się od gorszych wyników za IV kwartał, bo za cały 2014 rok byli na plusie.
|
|
WatchDog napisał(a):szaramarak napisał(a):Tak - trzeba w panice sprzedawać obligacje za bezcen bo na forum napisali, że może coś - nie wiadomo co :) Chyba ktoś chce tutaj zarobić i sieje panikę :)
Zgłoś to jeszcze dzisiaj na policję lub do prokuratury. Twoje miejsce pracy, na które wskazuje IP, powinno Cię do tego szczególnie zobowiązywać. No, to było nieładne  - takie osobiste wycieczki są poniżej pasa. Nie złamałem w żaden sposób regulaminu tego forum. Wyraziłem tylko swoja opinię i rozumiem, że możesz mieć do niej zastrzeżenia ale śledzenie mojego IP i sugerowanie na forum, że coś mnie szczególnie zobowiązuje to przesada. Nie jestem związany w żaden sposób z PCZ, poza tym że posiadam kilka ich obligacji. Jeżeli moja opinia kogoś w jakiś sposób uraziła to bardzo przepraszam - nie było to moją intencją. Moja wypowiedź miała na celu pokazanie, że nie wszyscy zawsze mają czyste intencje i każdy powinien sam podejmować decyzje mając na uwadze wszystkie okoliczności (ktoś fajnie napisał że PCZ to nie to samo co U albo Ek) a nie na podstawie emocji po przeczytaniu wpisu na forum. Jednak widać ludzie działają często na podstawie TYLKO emocji bo jak inaczej wytłumaczyć sprzedawanie obligacji po 83% jak tak naprawdę - w mojej opinii - nic takiego co nie stało. W zeszłym roku też PCZ miał stratę operacyjna za 4 kwartał i nie było takiej histerii. Nie znam sie na tej branży ale może to jest spowodowane finansowaniem z NFZ - kończące się limity a koszty stałe pozostają. Ponadto z raportu wynika że spółka jest wypłacalna i rozwija się - spółka inwestuje, kupiła akcje uzdrowiska czy remontuje szpital. Wiem zawsze można napisać, że nie takie raporty już były ale to dotyczy większości spółek na tym rynku. Jeśli ktoś nie zgadza się ze mną to ok, z chęcią podejmę merytoryczną dyskusję.
|
|
Przeglądam sobie właśnie ich stronę internetową i czytam:
W zakładce o firmie czytam: "Polski Holding Medyczny PCZ składa się z 11 podmiotów, prowadzących 20 przedsiębiorstw leczniczych, w tym 5 szpitali, 4 sanatoriów, 10 przychodni, pogotowia ratunkowego, laboratorium diagnostycznego, 3 aptek oraz hurtowni farmaceutycznej i medycznej."
W zakładce aktualności czytam" 17 lutego 2015 r. PCZ S.A. została wyróżniona przez Dziennik „Puls Biznesu” otrzymując prestiżową nagrodę „Gazele Biznesu 2014”. Tytuł Gazeli Biznesu otrzymaliśmy już po raz trzeci, potwierdzając tym samym przynależność do elitarnego grona najdynamiczniej rozwijających się polskich przedsiębiorstw.
W zakładce "Praca" około 30 ofert pracy na nowe stanowiska.
Itd Itp
Tak - trzeba w panice sprzedawać obligacje za bezcen bo na forum napisali, że może coś - nie wiadomo co :) Chyba ktoś chce tutaj zarobić i sieje panikę :)
|
|
bzdkas napisał(a):No ja akurat czekam z popytem na jednej serii na dolnych widlach. Ale moze po prostu uznajmy, ze rynek urealnil wycene obligacji ze wzgledu na pewne zagrozenia wynikajace z niepelnego raporu? No właśnie dobrze powiedziane "pewne zagrożenia wynikające z niepełnego raportu". Czyli nie wiadomo nawet czy są jakiekolwiek zagrożenia z obligacjami PCZ a drobnica wyprzedaje się w panice jakby naprawdę były jakieś straszne wiadomości. Nie od dziś wiadomo że giełdą żądzą tak naprawdę tyko dwa uczucia - strach i chciwość :)
|
|