jwjnglxd
Advertisement
PARTNER SERWISU
vljcwjoy
Sp4rrow

Sp4rrow

Ostatnie 10 wpisów
Na (nie)szczęście spółka nie wybiera się na GPW. Regulacje dotyczące "groszowości" nie obowiązują na New Connect.

Nie zaklinajcie rzeczywistości. Minox to bankrut i już od roku upadają. Teraz już nic ich nie uratuje. Mają zbyt wielkie zadłużenie.

Tiaaaa...

"Po stronie pasywów wydatnie ograniczono kwotę zobowiązań - z 71,9 mln zł do 20,65 mln zł (...) Ogólnie zadłużenie zmniejszono w ciągu roku z 56,8 proc. (co zresztą i tak było poziomem mieszczącym się w teoretycznych normach) do 27,6 proc. Ogół zobowiązań nie przekracza już puli kapitału własnego."

Ja też czekam zniecierpliwością na jakąś analizę. W każdym razie jak dla mnie ujemne operacyjne przepływy w 2013, 2014, i 2015 przy zwiększającym się EBITDA zwiastują katastrofę lub eufemistycznie papierowe zyski.
Może taka jest specyfika branży ale zwykle nie wróży to nic dobrego. Mam nadzieję że ktoś bardziej obeznany w temacie się wypowie.

Zgodnie z raportem za Q2 spółka ma 4,1 miliona obligacji w ramach zobowiązań krótkoterminowych i 3 miliony kredytów do spłaty krótkoterminowo. Wydaje się że na to potrzebowali zrobić emisję. Obligacje C są poza rynkiem w rękach kilku większych podmiotów.
Najlepiej napisz do spółki, a nie na forum. Ja kiedyś pisałem do prezesa żeby mi podesłał dokument informacyjny do akcji serii c bo nie było go nigdzie i podesłali wszystkie informacje.

Zgodnie z zapowiedziami i uchwałą WZA, miała być emisja akcji w zamian za umorzenie obligacji na kilka milionów PLN.
Wydaje się że MINOX nie dogadał sprawy z obligatariuszami/wierzycielami. Przed dywidendą akcje zostały zaparkowane na Cyprze, a po dywidendzie spowrotem "na słupy" Było tego ponad 100.000.000 szt. Mój scenariusz jest taki, że akcje idą "w ulicę", a pozyskana gotówka zostanie przeznaczona na objęcie nowej emisji przez dotychczasowych akcjonariuszy. Dzięki temu to tzw. "ulica" dokapitalizuje spółkę i pospłaca gorące zobowiązania. Popularny manewr na NC.

Niestety dla posiadaczy akcji tutaj już ciężko może być o powrót do nominału. Aktualnie w arkuszu leży sobie na sprzedaży już ok 15% wszystkich akcji. (do poziomu 14 gr). Dawno nie widziałem czegoś takiego.

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 13 lutego 2016 22:13:25
Liczba wpisów: 6
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,188 sek.

yaxxhalk
eemchmhh
imtuajww
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 751,90 zł +383,76% 96 751,90 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cnblwshi
eakdlopf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat