Temat:
ADMIRAL
O tym co wyniknie jest napisane. Otwarcie przedstawicielstwa. Admiral będzie wysyłał łodzie w kawałkach i będą one składane na miejscu w Iranie. Czy będą z tego zyski? Zobaczymy. Na pewno nie w najbliższym kwartale. Najbliższy raport będzie za to obciążony kosztami otwarcia przedstawicielstwa i na pewno będą to duże koszty. Kiedyś prezes mówił, że otwarcie salonu za granicą to koszt 2 mln zł. Tak na oko wydaje mi się, że to co planują w Teheranie to znacznie więcej. Ciekawe więc jak zareaguje ulica na duży minus w 3-cim kwartale.
|
|
No to jestem ciekawy z czego Admiral wykupi obligacje za dwa lata. Sam tego nie zarobi, a bez zysków nikt mu tego też nie pożyczy...
|
|
Temat:
ADMIRAL
Zapytałem norweskiego dystrybutora łódek o opinię na temat Admiral Boats. Oto co otrzymałem: Cytat:Admiral Boats is improving. After John Meyer got position as Vice President, the company has improved last months. Quality is better and the relationships between AB and important customers are improving quite a lot. We think AB has a future in a complex boat business.
|
|
Temat:
ADMIRAL
Cytat:Zarząd "Admiral Boats" S.A. (dalej Emitent, Spółka) niniejszym pragnie poinformować, iż Uzyskał zwolnienia Emitenta z podatku od nieruchomości w 2014 roku. Zwolnienie to udzielane jest przedsiębiorstwom tworzącym nowe miejsca pracy. Kwota zwolnienia udzielonego Emitentowi w 2014 roku wyniesie 291.834,80 zł, a łączna wartość zwolnienia w okresie siedmiu lat wyniesie ponad 2,2 mln PLN. Cytat:Emitent poprzez swoje działania na zakupionym w 2013 roku terenie byłej Stoczni Tczew, planuje w 2014 zatrudnić 150 pracowników. Na koniec 2014 roku, całkowita wielkość zatrudnienia Emitenta na terenie byłej Stoczni Tczew wynieść ma 190 osób. Źródło
|
|
Temat:
ADMIRAL
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź. Idąc za ciosem chciałbym jeszcze spytać, czy kojarzysz jak w praktyce wygląda najczęściej wielkość takich ujemnych odpisów? Tzn. czy z Twojego doświadczenia należałoby się spodziewać, że będą to zbliżone wartości każdego kwartału (np. 200 tys co kwartał), czy też mogą to być wartości odpowiadające np. nakładom inwestycyjnym w danym kwartale?
|
|
Temat:
ADMIRAL
Dzięki za odpowiedź. Chciałbym jeszcze zapytać o znaczenie tego fragmentu: Cytat:wartość ta będzie kwartalnie amortyzowana i przekładała się na zwiększenie zysku spółki. Będzie to rozłożone w czasie – ok 14 lat Jak będzie to wpływało na raporty kwartalne, tzn. które pozycje w raporcie ulegną zmianie, w skutek czego zysk spółki będzie większy?
|
|
Temat:
ADMIRAL
Cytat:Po stronie pasywów zakup przełożył się na pozycję „ujemna wartość firmy” w kwocie ponad 11 mln PLN. Jest to różnica pomiędzy ceną jaką Spółka zapłaciła Syndykowi, a jej wartością z wyceny majątku. Mimo negatywnie brzmiącej nazwy, wartość ta będzie kwartalnie amortyzowana i przekładała się na zwiększenie zysku spółki. Będzie to rozłożone w czasie – ok 14 lat. Czy mógłby ktoś napisać z czym to się wiąże, tak na chłopski rozum?
|
|
Temat:
ADMIRAL
Podbijam wątek, bo nie wiem czemu, ale od kilku dni pierwszy wpis na 3-ciej stronie jest usuwany po kilkudziesięciu minutach od publikacji :( A jeśli chodzi o wywiad, to nie kojarzę, aby którakolwiek z wcześniejszych wypowiedzi prezesa zawierała tyle ciekawych i konkretnych informacji. Nie twierdzę, że poprzednie wywiady to owijanie w bawełnę, ale tym razem wypunktowane są najważniejsze kwestie ostatnich dni. I do tego są to pozytywne informacje! Kod:mod: usunięto informację o własnych transakcjach - to już druga - po trzeciej zostaniesz zbanowany
|
|
Temat:
ADMIRAL
OK, przejrzałem materiały ze strony. Wydaje mi się, że wyniki będą neutralne dla kursu. Nie sądzę, aby w 2013 zainwestowali w stocznię więcej niż 2 mln. Jeśli mam rację, to roczny zysk netto powinien zakręcić się w okolicy 2,5 mln, a więc IV kwartał w okolicy 0.
Jak będzie Waszym zdaniem?
|
|
Temat:
ADMIRAL
Dzięki za ten duży obrazek. Wynika z niego, że rozważają wybudowanie jeszcze kilku hal na terenie stoczni. Porównując zdjęcia satelitarne i obrazek, brakuje 5 hal. Wiem, że to tylko rysunek koncepcyjny, ale ciekawe ile kosztuje wybudowanie jednej takiej hali produkcyjnej. W różnych źródłach czytałem, że Admiral chce zainwestować w stocznię 3-5 mln zł w najbliższych latach. Zastanawiam się, czy w te wartości są już wliczone koszty ewentualnych hal produkcyjnych? Pytam w kontekście wyników, które zostaną przedstawione za tydzień, bo jeśli tak, to może koszty prac wykonanych w IV kwartale nie były aż takie znaczne?
|
|
Temat:
ADMIRAL
Jeśli chodzi o wynajmowane lokalizacji, to masz rację - widziałem już kilka razy wzmiankę o tym. Na przykład w tym źródle jest napisane: Cytat:Spółka wynajmuje dwa zakłady produkcyjne o powierzchni 2,6 tys. m2, które wykorzystywane są głównie do laminowania łodzi wielkogabarytowych. Ciekawe więc, czy przeniosą to do stoczni, czy będą dalej wynajmować, bo w samej stoczni nie dadzą rady sprostać dużej liczbie zamówień.
|
|
Temat:
ADMIRAL
Tak, ciężko jest zrealizować prognozę zysku netto, ale zakup stoczni nie powinien negatywnie oddziaływać na przychody i zysk operacyjny, a z nimi też rozmijamy się znacznie. Może nie tak bardzo jeśli chodzi o przychody, ale zysk operacyjny miał być na poziomie 9 mln zł, a po 3 kwartałach jest 4,2 mln. Niech za cały 2013 będzie to 6 mln, to jest różnica o ponad 30%. A to jest już niepokojące, bo udzielił im się chyba zbyt duży optymizm pod koniec 2012, kiedy publikowali prognozy. A może po prostu chcieli zminimalizować ryzyko tego, że nie znajdą chętnych na emisje. O kasę na wykup obligacji się nie boję, na koniec 3 kwartału było ponad 6 mln w gotówce, więc spokojnie starczy na obligacje i na przejście na GPW, które nie jest przecież aż tak dużym kosztem. Pamiętaj też, że obligacje muszą wykupić z końcem czerwca i lipca, a więc praktycznie po zakończeniu najlepszego, drugiego kwartału, który też przyniesie kilka mln zysku netto. Jeśli chodzi o inne gałęzie działalności (oprócz łódek), to osobiście na razie nie widzę zagrożenia, że zapowiedzi są nierealne. Może tempo nie będzie tak porywające, jak przewidują przedstawiciele spółki. Ale z tego co przekazywane jest do publicznej wiadomości, zdobywane są coraz to nowe kontrakty, tj. laminaty do autobusów (Włosi), pociągów (Francuzi), ropociągów (Norwedzy) oraz konstrukcje metalowe (Niemcy, Holandia, Irlandia). Uważam, że ostatnie słowa prezesa na ten temat, tj. że przychody z łódek będą na poziomie 100 mln zł, a z laminatów i elementów metalowych powyżej 100 mln zł to kwestia kilku lat. Moje oczekiwania na ten rok to 55 mln z łódek + 30 mln z pozostałych działalności. W ten sposób zysk netto powinien być na poziomie 5,5 mln plus 1,8 mln minus inwestycje. Razem jakieś 7 mln. A w przyszłości, przy przychodach na poziomie 200 mln spółka powinna wypracować 16 mln zysku. Kod:mod: usunięto informację o własnym nastawieniu inwestycyjnym oraz szczegółach zawartych transakcji
|
|
Temat:
ADMIRAL
Cytat:Spółka wyceniana jest na ok. 50 mln zł. Sporo - szczególnie, że po 9 miesiącach było 2,5 mln zł zysku i zapewne IV kwartał niewiele go zmieni. Ale trzeba wziąć pod uwagę okoliczności, czyli przejęcie stoczni w Tczewie. Przez to zysk netto będzie znacznie odbiegał od założonego. Cytat:Jeżeli spółka zrealizuje swoje zapowiedzi... Masz na myśli prognozy? Bo na to już nie ma szans. Wystarczy spojrzeć na zysk operacyjny, miał byc 9 mln, a po 3 kwartałach jest 4,2 mln. Wygląda więc na to, że zysk operacyjny za 2014 rok zakręci się w okolicy 6 mln, czyli o ponad 30% niżej niż wynikało to z prognozy.
|
|
Temat:
ADMIRAL
W dalszym ciągu podtrzymujesz, że jak dojdzie do 0,70 zł to można brać w ciemno?
|
|