PARTNER SERWISU
cqovauoy
witcher

witcher

Ostatnie 10 wpisów
Redukcja w transzy otwartej - 66%

Biorąc pod uwagę, że przy okazji debiutu w przyszłym roku na GPW spółka wyemituje kolejne akcje, to ciekawe po jakiej cenie będą emitowane.
To też trzeba uwzględnić.
Cena wydaje się wysoka. Potencjał niesamowity, ale ryzyko również niemałe.

Mam pytanie odnośnie planowanego preIPO dla obligatariuszy.
Spółka skorzystała z możliwości wcześniejszego wykupu części obligacji od niektórych klientów. Czy oni również będą mieli możliwość wzięcia udziału w planowanym preIPO przez spółkę, czy w momencie wykupu zostali pozbawieni tej szansy?

pozdrawiam

www.biztok.pl/gospodarka/milia...

Dużo się mówi o tych miliardowych inwestycjach na rozwój internetu szerokopasmowego w Polsce. Przecież Hawe powinno mieć duże profity z uwagi na pozycję właściwie monopolisty jeśli chodzi o budowanie infrastruktury światłowodowej w Polsce.

Czy może ja jestem w błędzie, bo sam nie wiem już czy dobrze te dwie sprawy ze sobą wiążę.

Będę wdzięczny za opinie.

Drukarka Zortrax M200 ponownie uznana za najlepszą na świecie.

W ubiegłym roku drukarka została uznana za najlepsze urządzenie typu plug&play, zaś tym razem za najlepsze urządzenie desktopowe.

tech.pb.pl/4042655,69333,polsk...

Obligacje mają gwarantować pierwszeństwo zakupu akcji w razie emisji podczas debiutu (bez większych konkretów).

Teraz można mówić, że ryzyko jest niewielkie, ale wówczas spółka istniała 4 miesiące (gdy ja się zapisywałem, a była to już druga emisja), jej kapitał zakładowy wynosił 1.000.000 zł, a dług z emisji obligacji przekraczał go kilkukrotnie, więc gwarancji nikt nie miał, że spółka nie przesadzi z inwestycjami i straci rentowność zanim dobrze się rozwinie.

Rynek jest bardzo perspektywiczny, ale konkurencja nie śpi

Ja zapisywałem się po 9%, nie pamiętam jak w pozostałych transzach

Ja również zdecydowałem się kupić obligacje za niewielką kwotę, ponieważ miały zapewniać posiadaczom prawo do akcji w razie debiutu. Biorąc pod uwagę, że redukcja będzie ogromna pewnie na poziomie 90% jak to bywało w przypadku niektórych spółek, ciekawe czy obligatariusze będą mieli zapewniony udział przynajmniej na poziomie wartości wykupionych obligacji.

Biorąc pod uwagę ogromne oczekiwania i bardzo dobre perspektywy spółki może być tak, że początkowo po debiucie spółka zyska kilkadziesiąt albo i więcej % i zrobi się z tego balon, zanim rynek zacznie wyceniać spółkę na optymalnym poziomie.

Sam też jestem ciekaw wyników spółki, biorąc pod uwagę, że została założona dopiero w grudniu 2013 roku, z początkowym kapitałem zakładowym na kwotę 1.000.000 zł (obecnie 6.800.000 zł).

W kwietniu, także dopiero co po starcie spółka opublikowała pierwszą prognozę za 2014 rok, tj.

- zysk operacyjny 10.739.449 zł
- zysk netto 8.071.154 zł

Gdyby udało się to zrealizować, to myślę, że już mamy pierwszy sukces, ale póki co trzeba czekać na faktyczne wyniki.

Spółka planuje debiut na GPW jeszcze w tym roku.

http://stooq.pl/n/?f=944269

Firma, która kojarzy się z branżą drukarek 3D.
Pierwsza polska firma, która odniosła sukces na Kickstarterze. Kampania, która zbierała fundusze na zrealizowanie projektu drukarki 3D Zortrax M200, zakończyła się 21.06.2013
Spółka choć chciała pozyskać 100.000$, w rzeczywistości zebrała prawie 180.000$.

centrumdruku3d.pl/projekt-druk...

Później zrobiło się o spółce głośno, dzięki kontraktowi z firmą Dell zaledwie kilka miesięcy od Kampanii na Kickstarterze, w którym wspomniany Dell zamówił 5.000 drukarek.

pierwszymilion.forbes.pl/polsk...

Następnie jako pierwsza firma w Polsce i jedna z pierwszych w Europie otworzyła sklep z drukarkami 3d w Krakowie. Nie wiem kiedy został otwarty, ale już funkcjonuje.

pierwszymilion.forbes.pl/zortr...

W grudniu zeszłego roku drukarka firmy Zortrax została uznana najlepszą na świecie.

www.chip.pl/news/sprzet/drukar...

Tutaj jeszcze w razie czego link do wywiadu z właścicielami firmy.

Branża 3D dopiero raczkuje na świecie, ale bez wątpienia ma ogromny potencjał.
Polski firmy wydają się bardzo konkurencyjne w tej branży i osiągają swoje małe sukcesy, na pewno jest szansa na świetlaną przyszłość przed nimi. Z drugiej strony, wiadomo że konkurencja nie śpi, więc jest ryzyko, że wszystko szybko upadnie.

Macie jakieś przemyślenia na ten temat?
Obserwuję spółkę od jakiegoś czasu i bez wątpienia mnie zaintrygowała.

Nie wiem czy wybrałem dobry temat, gdyż nie ma informacji czy spółka planuje debiut na rynku głównym GPW czy na NewConnect (pewnie bliżej do tego drugiego, na tym etapie rozwoju).

Nie zgodzę się, że PTI mogłoby skupić akcje z rynku po korzystniejszej cenie.
Wg mnie jeśli mają plan co do spółki, to zarówno Falenta, jak i PTI mogą uznać cenę 3 zł za korzystną.

Falenta wyjdzie zdecydowanie powyżej obecnego kursu, zaś PTI jeśli rzeczywiście ma jakiś plan co do spółki i chce objąć pakiet większościowy, to w swoim czasie na pewno wyjdzie na swoje.

Ponadto jak sobie wyobrażasz, że PTI skupuje po cichu prawie 13 000 000 akcji. Jakby rzucili takie zlecenie, to kurs wystrzeliłby w kosmos momentalnie.

Tak dla przypomnienia, spółka mająca zamiar dokonać zakupu dużego pakietu akcji uprawniającego do posiadania określonej liczby głosów ma pewne obowiązki i tak w tym przypadku:

Cytat:
Cena w wezwaniu nie może być niższa od ważonej wolumenem obrotu średniej ceny rynkowej z okresu 6 miesięcy poprzedzających ogłoszenie wezwania.

A także spółka ma obowiązek ogłosić wezwanie na akcję, gdy:

Cytat:
Zgodnie z art. 72 nabycie akcji spółki publicznej w liczbie powodującej zwiększenie
udziału w ogólnej liczbie głosów o 10% w ciągu 12 miesięcy przez podmiot, którego udział
w ogólnej liczbie głosów jest niższy niż 33% oraz 5% w ciągu 2 miesięcy przez podmiot,
którego udział w ogólnej liczbie głosów jest wyższy niż 33%, może nastąpić wyłącznie
w drodze wezwania
.

Czyli skupić z rynku ot tak to raczej nie mogą tak od razu.

Jeśli napisałem coś nie tak to proszę mnie poprawić

Chyba, że grafen okaże się taką rewolucją jak to się teoretycznie zapowiada.
Wg mnie trochę niedoceniany jest potencjał tkwiący w tym materiale. Fakt, że póki co to melodia przyszłości.

pulsinwestora.pb.pl/3873760,94...

Cytat:
Dwóch największych krajowych operatorów pocztowych rozpoczyna negocjacje o współpracy, informuje "Rzeczpospolita".

Szczerze mówiąc to nie wiem czy coś z tego wyjdzie, choć wydaje mi się, że informacja bardzo pozytywna jeśli Poczta Polska rzeczywiście zmieniłaby podejście na temat możliwości współpracy.

Ciekawe jak miałaby ta współpraca wyglądać.

15 spółek polecanych na wrzesień przez Trigon DM.

pulsinwestora.pb.pl/3845815,65...

Uzasadnienie dla Marvipola

Cytat:
Duży zapas gotowych mieszkań pozwoli na oddłużenie reprezentującego branżę deweloperską Marvipolu.

Ponadto, kiedy można spodziewać się omówienia wyników za I półrocze? Z góry dzięki.

Z tym połączeniem kurier - paczkomat to najlepszy pomysł, ale z perspektywy klienta.
Dla usługodawcy jest to spore obciążenie, bo właściwie zapewnianie zdublowanej usługi. Jeśli klient teraz płaci np. 9,99 zł na przesyłkę do domu/paczkomatu, to tutaj jak zauważyłeś albo dostawca musiałby wziąć dodatkową opłatę od klienta albo koszty pokryć z własnej kieszeni.

Ciekawe byłoby rozwiązanie, gdzie InPost udostępniałby swoje paczkomaty kurierom na zasadzie wynajmu czy jakiejś innej. Z jednej strony jest to konkurencja, jednak z drugiej w razie niedostarczenia paczki do odbiorcy, kurier i tak musi paczkę gdzieś przechować, a potem ponownie dostarczyć do klienta, co również generuje koszty.

Może doczekamy jakiejś szerszej współpracy InPost z DHL, DPD itp.

win1248 ja nie rozumiem w ogóle Twojego podejścia. Uważam podobnie jak anty_teresa, że paczkomaty są czymś co znacznie ułatwia życie zarówno klientom, jak i dostawcom. Dla mnie ze strony konsumenta wygodne jest to, że nie muszę czekać kilka godzin na kuriera, który mówi, że będzie między 10, a 14. Są tacy, którzy wyjeżdżają w delegacje, więc dla nich zamówienie towaru do paczkomatu jest najwygodniejsze. Nie jesteś uzależniony od nikogo i odbierasz kiedy chcesz nawet w nocy. Ja i wiele innych osób są w stanie są tą usługę zapłacić. Mało tego, myślę, że skuteczność doręczeń będzie w taki sposób większa niż w przypadku kurierów, którzy mogą się rozmijać z klientem, bo nie mogą się zgrać co do czasu dostarczenia przesyłki.

A tutaj to jest szukanie dziury w całym ...

Cytat:
Podobnie jak uważam usługi money-brokerów za niepotrzebne pasożytnictwo będące odpowiedzią nie na lukę rynkową istniejącą obiektywnie, a raczej będącą wynikiem koślawego systemu bankowego, który te lukę celowo stwarza, bo nie chce wprowadzic ujednoliconego standardu przelewów międzynarodowych.

Nieważne czy luka jest obiektywnie czy wynika z jakiegoś systemu. Pojawia się gracz, który wypełnia lukę rynkową i na tym zarabia. Klientowi udostępnia coś, do czego klient dostępu nie miał, a to czy można to zrobić w inny sposób będzie się liczyło dopiero jak ktoś to zrobi. Na gdybaniu nikt biznesu nie zrobił.

Volkswagen wybuduje w Polsce fabrykę samochodów? Mowa o inwestycji wartej 1 mld zł

serwisy.gazetaprawna.pl/transp...

Biorąc pod uwagę, że to właśnie Volkswagen, to zapowiada się ciekawie.

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 7 maja 2024 12:18:19
Liczba wpisów: 16
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,367 sek.

hdrswjhp
muztjrnf
exexjruu
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
idcnqpbu
gznabcxy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat