tixsmutj
Advertisement
PARTNER SERWISU
ngzrbrur
maruder1991

maruder1991

Ostatnie 10 wpisów
Co można wnioskować po tak dużym udziale zapasów w aktywach spółki ABCData w aktywach? Zapasy to 348064000zł a suma aktywów to 948364000zł. Czy jest w ogóle możliwość dowiedzenia się co kryje się pod tymi zapasami? Wydaje mi się, że jest to całkiem spora suma, która może wpływać np. na wartości wskaźników. Jeśli wiedza odnośnie tego co kryje się pod zapasami nie jest dostępna to jak właściwie to zinterpretować? W sprawozdaniu finansowym za rok 2014 w podrozdziale "Zapasy" nic interesującego niestety nie znalazłem.
Podobnie wygląda to z pozycją należności. Wygląda to jak na moje oko co najmniej dziwnie.
Czy moglibyście napisać jak powinien wyglądać stosunek aktywów obrotowych do całości aktywów w zdrowej spółce? Wiem, że zależy to oczywiście od charakteru i rodzaju działalności spółki ale na pewno istnieją jakieś przynajmniej umowne zakresy.

Czy mógłby mi ktoś dlaczego po decyzji banku Szwajcarskiego ludzie wyprzedają akcje Polskich banków? Gdzie tutaj szukać zależności?

Dokładnie o to mi chodziło.
Dzięki

@DarkestLie

Ogólnie rozumiem o co chodzi w trzyekranowym systemie inwestycyjnym. W temacie giełdy siedzę na prawdę krótko i mam spore braki. Od początku mi coś nie pasowało z tymi wykresami tylko nie wiedziałem jak zadać pytanie. Wszystko się rozjaśniło, gdy doczytałem o interwale - myślałem, że wszystkie analizy robi się na tym samym dniowym interwale i właśnie dlatego jak napisałem w poście wyżej nie widziałem sensu w rozszerzaniu ramki czasowej - teraz nabrało to jakieś znaczenie choć tak jak napisałeś interwał w różnych ramkach wcale nie musi się różnić.

Odnośnie określenia trendu, przypuśćmy, że dobrze określiłem dłużej trwający trend przy pomocy directional system. Kurs leci w górę biorąc pod uwagę interwał dzienny. Czy moment wejścia jednak byłby dobry? Intuicyjnie, wydaje się, że tak - oscylator Williamsa niekoniecznie to pokazuje - według Eldera należy przeczekać aż rynek się wyprzeda.

Nie do końca rozumiem Twoje ostatnie zdanie o bredniach Eldera. Przeglądając fora (w tym stockwatch) ludzie najczęściej polecają właśnie Eldera na początek.

I jeszcze jedna sprawa. Na czym powinien polegać przede wszystkim inwestor - przeczuciu, wskaźnikach?

@anty_teresa

Jeśli chodzi o wybór ramek czasowych to z książki Eldera wynika, że można ją stosować do różnych kombinacji tych właśnie ramek i właśnie wykonałem jedną z takich kombinacji. W oryginale jest tydzień->dzień->godzina.

ADX zastosowałem gotowy z metastocka, z tego co widać na wykresie zachowuje się dobrze - czyli bada różnice pomiędzy DI+ i DI-.

@Snake

Dzięki za porady dotyczące zainteresowanie się SL.

Dzięki za poświęcony czas i cenne wskazówki.

Chciałbym się nauczyć analizowania spółek przy pomocy trzyekranowego systemu inwestycyjnego Eldera. Przypuśćmy, że chce inwestować w miesięcznej ramie czasowej, więc w pierwszym okienku biorę pod uwagę cały rok, w drugim miesiąc a w trzecim tydzień. I tutaj mam pewne wątpliwości - nie wiem czy robię wszystko zgodnie z konwencją wymyśloną przez Eldera. Przykładowo chcę dokonać analizy spółki POZBUD.

Roczna ramka:

kliknij, aby powiększyć

Miesięczna ramka:

kliknij, aby powiększyć

I tak: na pierwszy ogień idzie roczna analiza wskaźnikiem Directional system (DI+ niebieski, DI- pomarańczowy, ADX zielony). Wynika z niej, że na rynku ewidentnie panują byki. ADX wskazuje na to, że różnica pomiędzy DI+ i DI- zwiększa się czyli możemy uznać, że mamy do czynienia z trendem wzrostowym.

Następną rzeczą jest wybranie odpowiedniej okazji na zajęcie pozycji długiej. Jeśli chodzi o drugi (miesięczny) wykres zastosowałem oscylator Williamsa (czerwony) z liniami horyzontalnymi ustawionymi na 10% i 90%. Wynika z tego, że nie warto teraz wchodzić na pozycje i lepiej poczekać aż rynek się wyprzeda.

W tym miejscu zakończę pobieżną próbę analizy.

1. Czy dobrze dobrałem wielkość ram czasowych? Z tego co mi wiadomo mają się one zmieniać o rząd.
2. Nie rozumiem jednej sprawy, po co analizować aż tak duże przedziały czasu. Z tego co mi wiadomo Directional system bierze pod uwagę wyłącznie dzień wcześniejszy, więc oddalanie wykresu aż do rocznego przebiegu trendu ma charakter wyłącznie informacyjny i dzięki temu można ocenić czy trend jest czy go nie ma. Czy dobrze to rozumiem?

Dzięki wielkie za szybką pomoc.

Cześć,
niestety napotkałem problem z którym nie umiem sobie poradzić. Chodzi o dane do Metastocka. Przy nauce różnych wskaźników korzystałem z gotowych baz danych zamieszczonych na tej stronce http://bossa.pl/notowania/metastock/ . Jak dotąd, gdy chciałem otworzyć dane jakiejś spółki po prostu wyświetlały mi się w Metastocku nazwy tych właśnie spółek. Niestety ale od jakiegoś czasu po ściągnięciu archiwum, po rozpakowaniu dostaje pliki *.DAT oraz *.MWD ale nie są one obsługiwane przez Metastocka. Próbowałem ściągać plik *.prn i konwertować go przy pomocy metastockowego downloadera ale dostaje taka sama paczkę plików jak po ściągnięciu ich ze strony czyli *.DAT oraz *.MWD. Oczywiście zaznaczyłem w opcjach, że konwersja ma się odbywać do plików metastockowych wiec wychodzi na to, że metastock powinien obsługiwać te pliki a niestety tego nie robi. Byc może ktoś bardziej kompetentny ode mnie poradzi coś na to.
Pozdrawiam

Na wstępie chciałbym się przywitać, ponieważ jest to mój pierwszy post ale forum czytam już od jakiegoś czasu. Aktualnie kończę czytać "Zawód - inwestor giełdowy" Eldera i wziąłem się za "Inteligentnego inwestora" Benjamina Grahama tak jak, koledzy na wyższym poziomie zaawansowania polecali. Po lekturze Eldera wiele spraw związanych z działaniem giełdy rozjaśniło mi się ale mam jedno pytanie. Przykładowo: na rynku panuje trend wzrostowy, inwestorzy zajmujący pozycje długą po jakimś czasie chcą zrealizować część swoich zysków a wiec sprzedają posiadane akcje. Na skutek tego występuje korekta. I to jest właśnie to, czego nie rozumiem - jaki związek ma w ogólności sprzedaż/kupno na wykres cen? Czy chodzi o to, że przy zwiększonej podaży mamy spadek cen a przy zwiększonym popycie ich wzrost? Fajnie, gdyby jakaś kompetentna osoba mi to rozjaśniła w kilku zdaniach.

PS. Bardzo dobre forum, podoba mi się to, że w większości, odpowiedzi użytkowników są na prawdę rzeczowe - po prostu kopalnia wiedzy.

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 2 września 2015 20:09:55
Liczba wpisów: 8
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,295 sek.

mmwtqnif
uecqawii
fchuiryk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 751,90 zł +383,76% 96 751,90 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nezubyqa
wgtwaver
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat