PARTNER SERWISU
cpounzml
lonegunman2010

lonegunman2010

Ostatnie 10 wpisów
Ten mechanizm rozumiem. Ale jak rozliczyć podatek? Kupuję obligacje za 1000 zł, dostaję 400 w ramach amortyzacji (nie zapłaciłem od nich podatku, bo nie ma dochodu-pomijam kwestię odsetek). Sprzedaję obligacje za 600 zł na Catalyście. Wg systemu biura maklerskiego poniosłem stratę 400 zł, którą na koniec roku będę mógł odliczyć od podstawy opodatkowania (czyli zmniejszyć podstawę opodatkowania innych transakcji, np. na GPW). Czy to błąd systemu rozliczeniowego biura (pekao24), czy jestem zobowiązany do samodzielnego rozliczenia tej transakcji?

Już znalazłem odpowiedź. Spółka wykupiła cześć długu w grudniu 2016, co doprowadziło do obniżenia ceny nominalnej. Ale to prowadzi do kolejnego pytania. Jeżeli kupiłem obligacje na catalyście za 1000 złotych, a obecnie sprzedam za 600, to w zeznaniu podatkowym pokaże mi się 400 złotych straty?

Obligacje JWC1217 były oferowane po cenie emisyjnej 1000 zł, ich wartość nominalna to 600 zł (wg gpwcatalyst.pl). Obligacje nie są obligacjami dyskontowymi. Przepraszam za naiwne pytanie, ale jak rozumieć tę różnicę? Nie znalazłem niczego na ten temat w nocie informacyjnej.

Nie chodziło mi o Belkę, tylko dogodność zakupu obligacji. Obligacje z kuponem opłaca się kupować, ze względów podatkowych, praktycznie tylko po jego wypłaceniu. W przypadku zerokuponówek, to nie ma znaczenia. Powinno to poprawiać ich płynność.
Co do inflacji, to 6% widzieliśmy ostatnio w 2001 roku. 4-5% jest możliwe, ale nie utrzymuje się dłużej niż rok-półtorej (Rada Polityki Pieniężnej uznaje za możliwą do przyjęcia inflacje na poziomie 2,5%). Trwała inflacja na poziomie 6% oznaczałaby także pożegnanie z marzeniami o euro. Co nie znaczy, że taki scenariusz jest niemożliwy. Rządy europejskie będą zapewne dążyć do zwiększenia inflacji, w celu inflacyjnej ucieczki z pułapki długu publicznego.Ale szanse realizacji scenariusza trwałej inflacji w Polsce na poziomie 5-6% oceniam na nie więcej niż 25%. Podobnie podniesienie stopy referencyjnej do tego poziomu.

Dzięki za szybką odpowiedź. Podsumowując - roczny kupon Midasa wynosi nominalne 16,6% (czyli więcej niż oferował Amber Gold:), co stanowi ekwiwalent obligacji oprocentowanej na 11% rocznie, przy założeniu efektywnej reinwestycji odsetek przy takiej samej stopie (trudne i małoprawdopodone). Nawet biorąc pod uwagę ryzyko wzrostu stopy procentowej, to brzmi bardzo atrakcyjnie. Podejrzanie atrakcyjnie (biorąc jeszcze pod uwagę odwleczony podatek oraz atrakcyjność zakupu obligacji na rynku wtórnym, z uwagi na brak obciążenia podatkiem od narosłych odsetek). Czy Solorz tak bardzo potrzebuje gotówki? Może ktoś podjąłby się oceny fundamentów firmy i jakości zabezpieczeń?

Może mało precyzyjnie się wyraziłem. Zakładając, że mam do zainwestowania 10 tysięcy, mogę kupić obligacje z kuponem i reinwestować odsetki lub za 5 tysięcy kupić zerokuponówki, a 5 tysięcy (przyszłe odsetki) zainwestować od razu. Zaleta takiego rozwiązania jest czysto hipotetyczna możliwość reinwestowania odsetek od kuponówek (jeżeli jest ona oprocentowana na 10% rocznie i dostaje kupon co kwartał, to dysponuje kwota ok. 200 zł na reinwestycje - trudno za to coś kupić). Oczywiście mogę też kupić zerokuponówki za całe 10 tysięcy i wtedy odpada mi ryzyko reinwestycji (poza ryzykiem zmiany stopy procentowej, o czym za chwilę). Mogę też stworzyć prosty produkt strukturyzowany, kupując za 5 tysięcy zerokuponówki, a za 5 futuresy na akcje. Jeżeli obligacje zostaną wykupione (co prawda lepiej działałoby to z zerokuponówkami skarbowymi), to mam korzystny rozkład ryzyka - zabezpieczenie kapitału z jednej strony od dołu i nieograniczone zyski od góry (przy praktycznie zerowym koszcie).
Pozostaje wspomniane przez orekki ryzyko stopy procentowej. Jednak albo inflacja będzie rosła powoli i będzie czas na sprzedaż albo wybuchnie w krótkim czasie. Obligacje zmiennokuponowe teoretycznie zabezpieczają przed takim ryzykiem, tylko ile firm będzie w stanie płacić bardzo wysoki kupon zanim zbankrutuje (inflacyjny wzrost zysku nie będzie dotyczył wszystkich branż w takim samym stopniu)?
Na koniec jeszcze jedno pytanie: czy podatek od obligacji zerokuponowej zakupionej na rynku jest liczony od różnicy pomiędzy ceną wykupu a ceną emisyjna (z dyskontem), czy po prostu pomiędzy cena wykupu a cena zakupu na Catalyscie? Innymi słowy, czy płaci się podatek od odsetek narosłych do chwili kupna (tak jak ma to miejsce w przypadku obligacji z kuponem).

Jasne! Przeciez to tak, jakbym kupon dostal z gory, bo angazuje mniejszy kapital. Czyli zerokuponowki sa zdecydowanie atrakcyjniejsze. Szkoda, ze ich tak malo.

Dzieki za odpowiedz. Nie rozumiem tylko tej rocznej kapitalizacji. Pieniadze dostaje sie na koniec okresu (po 8 latach). Nie ma zadnych rocznych wyplat.

Witam,
Jako żółtodziób mam kilka pytań do użytkowników forum dotyczących Midasa i będę bardzo zobowiązany za podpowiedzi. Pomijając standing spółki i ryzyko inwestycyjne - czy dobrze myślę, ze zakup obligacji zerokuponowych jest korzystniejszy od zakupu innych obligacji ze względu na brak konieczności odprowadzenia podatku od narosłych odsetek? i jak obliczyć rentowność roczną w tym przypadku. Dla Midasa przy cenie 43% wyszło mi ok. 7,1% brutto rocznie (57% dzielone przez 8 lat do wykupu). Czy to poprawne działanie?

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 12 grudnia 2019 10:02:20
Liczba wpisów: 9
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,269 sek.

ewnuqtbv
vybjfdea
yhyarwau
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
azlprppo
bkfnowku
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat