Czy komuś z Was udało się skontaktować z firmą NOMAD Partners we wrześniu lub październiku? Mam z nią umowę o przygotowanie dokumentów, z której dotychczas się nie wywiązała. Kontakt mailowy urwał się w sierpniu, telefon milczy. Myślę wysłać im pismo listownie. Taką umowę zawarła ponoć większa grupa osób, stąd pytanie czy ktoś z Was jest w podobnej sytuacji bądź też otrzymał dokumenty zgodnie z umową?
|
|
Posiadam 25 sztuk obligacji serii B, próbuję odzyskać pieniądze już od dłuższego czasu, sprawa w sądzie jest zawieszona ze względu na postępowanie upadłościowe. Od maja próbuję egzekwować należność z tytułu hipoteki. Pełnomocnik pierwszego administratora odesłał mnie do innego, ten stwierdził jakoś w lipcu że to kto ma pełnić funkcje administratora orzeknie ponoć sąd w grudniu. Próbuję ustalić czy faktycznie tak jest, dlatego postanowiłem spróbować nawiązać kontakt z posiadaczami obligacji serii B, aby razem działać i wymieniać się informacjami. Ciekaw jestem jak się sprawy mają u innych. Proponuję stworzyć coś w rodzaju listy mailowej posiadaczy obligacji serii B i wzajemnie się informować o sytuacji. Może jeśli wspólnie będziemy wywierać "nacisk" na administratora/administratorów czy sąd to coś ruszy. Próbuję skontaktować się też z firmą Nomad, która miała przygotować mi dokumenty dla prokuratury, ale ostatnio nie odpisuje na maile, spróbuję tam zadzwonić, może mają przerwę urlopową. Zainteresowane osoby proszę o kontakt na priv i pozostawienie swojego maila.
|
|
Czy komuś udało się skontaktować z administratorem hipoteki? Nr telefonu dostępny w sieci jest nieaktywny (słyszę komunikat, że nie ma takiego numeru). turczak.jacek.znanyprawnik.pl/...Czy ktoś próbował kontaktu mailowego lub listownego? Jeśli nie uda mi się porozmawiać z tym panem, to myślę wysłać tam pismo pocztą. PS. Kiedyś wysyłałem już pismo do innego administratora, więc zainteresowanym mogę udostępnić coś w rodzaju "wzoru", jednak nie mam pewności że było ono formalnie poprawne. Tak czy inaczej najważniejsze jest ustalenie dokładnego adresu pod który je wysłać i "motywowanie" administratora do działania. Myślę, że im więcej osób wyśle takie pismo, tym większe szanse że administrator będzie działał, czując nasze zainteresowanie egzekwowaniem jego obowiązków.
|
|
Dzięki bardzo za tę informację. Pytanie tylko, czy to co napisałeś dotyczy także sytuacji w której nieruchomość (przedmiot zabezpieczenia) nie należy do majątku upadającej spółki. Tutaj mamy taką właśnie sytuację, w której PTI nie jest i nie było właścicielem nieruchomości na której ustanowiono zabezpieczenie na podstawie jakiejś umowy. Kiedyś czytałem (nie wiem czy to jest prawdą) że jeśli nieruchomość należy do podmiotu trzeciego, to syndyk nie interesuje się takim zabezpieczeniem - nie wchodzi ono do masy upadłościowej. Czy ktoś może to potwierdzić lub zna przypadek gdzie było inaczej?
|
|
Co może zrobić? Wierzytelność z obligacji przedawnia się bodajże po 10 latach, a hipoteka jest na majątku podmiotu trzeciego - być może od niego można dochodzić roszczeń w tym również na drodze sądowej np. domagać się sprzedaży (licytacji) nieruchomości - nie wiem jak to działa, ale właśnie od tego jest administrator, aby podejmował takie działania, całkiem możliwe że trzeba będzie je opłacić z własnej kieszeni.
|
|
Rozmawiałeś z p. Janem? Użyłeś też nazwy PTI? Według informacji, które mi przekazał w rozmowie telefonicznej rozpoczął działania wysyłając pismo do emitenta (które powinno trafić do syndyka) i umówiłem się z nim, że zadzwonię za miesiąc.
|
|
Moja informacja o nowym administratorze hipoteki pochodzi właśnie od p. Macieja. Planuję w tym tygodniu zadzwonić do p. Jana i dopytać.
|
|
Jeśli chodzi o serię B, to według informacji jaką uzyskałem - do potwierdzenia, umowa z p. Miłosławem nie jest już aktualna i nowym administratorem jest p. Jan Sieciechowicz. sieciechowicz-danuta-i-jan-kan...Rola administratora hipoteki opisana jest w ustawie o obligacjach, czy na jej podstawie można skutecznie egzekwować wykonywanie jego obowiązków?
|
|
Czy wie ktoś kiedy mniej więcej można się spodziewać publikacji o ogłoszeniu upadłości w Monitorze Sądowym - czy to bardziej kwestia tygodni czy miesięcy? Czy jeśli Topmedical wniósł/wniesie sprzeciw (odwołanie), to taka publikacja w Monitorze musi poczekać, aż decyzja sądu się uprawomocni?
|
|
Czy ktoś z właścicieli obligacji zabezpieczonych (serie B i D) próbował angażować administratora hipoteki? Poza świadectwem depozytowym wymagane jest jeszcze zaświadczenie z KDPW - dzwoniłem tam i na razie przekierowano mnie na maila, na którego nie mam jeszcze odpowiedzi. W sieci dostępny jest taki dokument, ale nie wiem jeszcze czy jest on wystarczający dla administratora, bo nie ma podpisu: www.kdpw.pl/pl/Uczestnicy/ONP/...
|
|
Nie było jeszcze rozprawy, nie mam też informacji kiedy się odbędzie.
|
|
U mnie sytuacja wygląda tak, że mam sprawę w sądzie, od 24.07.2016, najpierw postępowanie upominawcze, nakaz wydany we wrześniu, później sprzeciw PTI i do dzisiaj nie znam nawet daty rozprawy. Niestety tak działa Sąd Rejonowy w Poznaniu Grunwald-Jeżyce (być może można było wybrać inny?) w połączeniu z naszym prawem, ponad pół roku od wpłynięcia opłaconego pozwu i nawet nie mam wyznaczonej daty rozprawy, a sprawa jest według mnie banalna, bo tutaj nie ma wątpliwości, są tylko udokumentowane fakty. W międzyczasie Sąd oddalił mój wniosek o zabezpieczenie roszczenia. To wszystko trwa długo, a czas gra na korzyść Topmedical. Czy komuś udało się uzyskać przynajmniej wyrok i ile to trwało?
W związku z wnioskiem o postępowanie sanacyjne, które nie wiem jak długo może trwać - chyba do roku czasu od otwarcia należy zwołać zgromadzenie wierzycieli - poprawcie mnie jeśli się mylę - toczące się postępowania zostałyby zawieszone, a egzekucja nie będzie chyba możliwa.
Biorąc pod uwagę powyższe oraz to, że posiadane przeze mnie obligacje (seria B) są "zabezpieczone" hipoteką, zamierzam złożyć wniosek do administratora hipoteki (kolejne 5% opłaty), czy ktoś z Was już zgłaszał taki wniosek i może się podzielić informacją jak to formalnie wygląda i jakie są szanse/rokowania na uzyskanie czegokolwiek? Do tego pytanie czy można to robić równolegle tzn. niezakończona sprawa w sądzie + jednoczesny wniosek do administratora i później wybrać jedną drogę - czyli albo egzekucja albo układ, albo hipoteka? Ciekaw jestem jaką drogę wybrali inni posiadacze obligacji serii B i D.
|
|
|
|
Tak, mam papiery WLO0516
|
|
U mnie odsetki zaksięgowane wczoraj - mBank
|
|
|
|
Czy to normalne, że na stronie KDPW nie ma komunikatu o braku środków na wypłatę odsetek od PTI0816? Nie pojawił się w tej sprawie również komunikat PTI.
|
|
Po lekturze wpisu: wupadłości.pl/obligacje-korpor...mam wątpliwości czy wniosek o upadłość na tym etapie to dobry pomysł. W przypadku upadłości emitenta wierzytelności wynikające z obligacji wraz z odsetkami za ostatni rok przed datą ogłoszenia upadłości znajdą zaspokojenie w kategorii IV. Pozostałe odsetki należą już do kategorii V. Wynika z tego że obligatariusze są w kolejce dosyć daleko, pytanie ile podmiotów i z jakimi kwotami byłoby przed nami.
|
|
Przyjrzałem się dzisiaj kwestii hipoteki (dotyczy serii B i D). Zastanawia mnie czemu w księdze wieczystej ZG1E/00075525/8 w dziale II nie ma właściciela, są tylko wpisy o dwóch wyodrębnionych lokalach należących do Landex. Przed wyodrębnieniem (październik 2014) w tej księdze był wpis o własności Landex. Pytanie zatem do kogo należy ten ponad hektarowy grunt? Jeśli nie dojdzie do wykupu to należałoby skontaktować się z administratorem hipoteki, dla serii B jest to według noty informacyjnej z 2013 roku pan Miłosław Awedyk, radca prawny prowadzący działalność pod firmą Miłosław Awedyk Radca Prawny przy ul. Kościelnej 45E/19, 60-537 Poznań, posiadający numer identyfikacji podatkowej NIP: 783-145-89-52 oraz numer REGON: 300996958. Pod tym adresem zarejestrowana jest inna firma (KRS: 0000485766), ale jest też inny adres do pana Miłosława: www.money.pl/rejestr-firm/nip/...Niestety nie udało mi się zdobyć numeru telefonu, gdyby komuś się udało to proszę o info. Warto byłoby dowiedzieć się jak została skonstruowana umowa pomiędzy PTI, a administratorem hipoteki. Możliwe jest zastrzeżenie w umowie, iż administrator hipoteki będzie zobowiązany do podjęcia określonych kroków prawnych pod warunkiem zapewnienia przez obligatariuszy środków na ten cel, w szczególności uiszczeniu opłaty sądowej od pozwu oraz pokrycia kosztów postępowania egzekucyjnego. Całkiem możliwe jest, że aby uruchomić proces trzeba by wnieść 5% wartości roszczenia, a to liczone jest od całości zobowiązania, czyli przykładowo od 4 mln byłoby to 200 tys. i wówczas byłoby bardzo ciężko zebrać taką kwotę przez poszkodowanych, no chyba że ktoś zainwestował np. milion to pewnie będzie mu bardzo zależało. Więcej o funkcji administratora hipoteki: www.korporacyjnie.pl/funkcja-a...
|
|
|
|
Nie działa już przycisk Edytuj, więc napiszę pod swoim postem czego się dowiedziałem, może się to komuś przyda. mBank nie świadczy usługi zgłaszania żądania przedterminowego wykupu, a świadectwo depozytowe ponoć blokuje możliwość wykupienia obligacji przez emitenta.
|
|
KERI, boxx dziękuję za odpowiedź. centrumzdrowia - jestem zainteresowany się przyłączyć, ale po 22 czerwca, jeśli PTI nie wykupi serii B.
Czy jeśli zgłoszę żądanie przedwczesnego wykupu ze świadectwem depozytowym na rok, to czy PTI będzie mogło 22 czerwca lub później wykupić te zablokowane obligacje, czy najpierw musiałbym odesłać świadectwo aby zdjąć blokadę? Czy blokada dotyczy tylko rynku (osób trzecich) czy działa też na linii posiadacz emitent?
|
|
Czy ktoś byłby tak dobry i mógłby mi udostępnić wzór Zawiadomienia o wymagalności?
W nocie informacyjnej dla serii B jest: "Obligatariusz jest uprawniony do dostarczenia Emitentowi oraz podmiotowi prowadzącemu rachunek papierów wartościowych Obligatariusza pisemnego zawiadomienia..." Wnioskuję z tego, że powinienem zawiadomić jednocześnie PTI jak i biuro maklerskie (mBank). Jeśli się mylę, to proszę o sprostowanie.
"W przypadku nieprzekazania informacji zgodnie z pkt. 15.4. Obligatariusze mają prawo żądania przedterminowego wykupu Obligacji do Dnia Wykupu. Wraz z przesyłaniem Zawiadomienia O Wymagalności, Obligatariusz złoży świadectwo depozytowe dotyczące posiadanych Obligacji"
Czy wysyłaliście do PTI świadectwo? Oryginał czy ksero? No i na jak długi okres brać świadectwo, skoro wykup powinien nastąpić 22 czerwca? Wysyłaliście na adres z KRS?
Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek podpowiedzi.
|
|
Posiadam 25 sztuk obligacji PTI0615, kolega z pracy ma chyba 20. Ostatnio nie monitorowałem kondycji PTI, a tu dzisiaj taka niespodzianka  Pytanie co teraz? Według noty informacyjnej www.gpwcatalyst.pl/pub/files/d...mamy prawo żądać przedterminowego wykupu (pkt 15), ale: 1) PTI na spłatę ma 25 dni roboczych, czyli w przybliżeniu pokryłoby się to z datą zapadalności tych obligów = 22 czerwca, czy zatem jest sens wysyłać takie żądanie? 2) Żądanie wymaga świadectwa depozytowego, które blokuje możliwość sprzedaży tych obligów - jeszcze w środę był na nich ruch po 90%, spóźniłem się 3 dni. Te obligi zabezpieczone są hipoteką, ale na drugim miejscu, na pierwszym jest seria D, poza tym wygląda na to, że nieruchomość należy do innego podmiotu. Czy ktoś może doradzić jakieś działania lub polecić jakiegoś prawnika, który ma doświadczenie w tego typu sprawach? Na dzisiaj myślę poczekać, może uda się jeszcze sprzedać te obligi lub ich cześć na catalyst, a jak w czerwcu byłby jednak czarny scenariusz i nie będzie pieniędzy to: dwukrotne wezwanie do zapłaty, sąd, nakaz zapłaty, klauzula wykonalności, komornik - czy tak to wygląda? A jaki Wy macie plan - mam tutaj na myśli zwłaszcza posiadaczy serii B, wysyłacie żądanie wykupu?
|
|
Chodziło o wymogi formalne, brakowało: oryginału dokumentu potwierdzającego wierzytelność (początkowo wysłałem tylko ksero świadectwa depozytowego) oraz oświadczenia, że nie jestem udziałowcem spółki - pominąłem tę pozycję w zgłoszeniu, zakładając że tak jest domyślnie.
|
|
Ja zmieściłem się ze zgłoszeniem wierzytelności w terminie, ale miałem w połowie października wezwanie do uzupełnienia dokumentów. Wysłałem je i cisza. Czy ktoś z Was dostał jakieś potwierdzenie, że jego wierzytelność została uznana lub nie?
|
|
A gdzie i jak to zgłosić? ;)
|
|
Spółka, która składając wniosek o ogłoszenie upadłości obawia się, że zostanie on oddalony na podstawie art. 13 PrUpN lub spółka, której wniosek został na tej podstawie oddalony, powinna mieć na uwadze następujące okoliczności/przesłanki: 1. Sąd dokonując oceny majątku nie będzie odnosił się tylko i wyłącznie do środków płynnych, ale dokona oceny na podstawie wartości aktywów znajdujących się w majątku dłużnika, wyłączając z tego majątek, który ulega wyłączeniu z masy upadłości oraz wierzytelności i roszczenia. 2. Majątek w rozumieniu przepisu co prawda nie jest ograniczany do "środków płynnych" jak ma to miejsce w art. 361 ust 2 PrUpN, jednak majątku może nie wystarczyć również wtedy, gdy środki inne niż płynne istnieją, ale nie można ich spieniężyć lub ich spieniężenie wymaga pokonania nadzwyczajnych trudności. 3. W sytuacji, w której spółka chce zaprzestać prowadzenia działalności i zrezygnować ze swojego bytu prawnego istnieją dwie możliwości prawne: - jeśli okoliczności faktyczne zmieniły się, może po raz kolejny złożyć wniosek o ogłoszenie upadłości - jeśli nie nastąpiły zmiany okoliczności faktycznych spółka może w tym celu wszcząć zwykłe postępowanie likwidacyjne, które w konsekwencji będzie i tak skutkowało kolejnym wnioskiem o ogłoszenie upadłości. 4. Osoby uprawnione i zobowiązane do zgłoszenia wniosku o ogłoszenie upadłości nie mogą nawet gdy w ich ocenie zostały spełnione przesłanki art. 13 ust. 1 PrUpN rezygnować ze zgłoszenia wniosku tylko są zobowiązane do złożenia wniosku i pozostawienia ocenie sądu faktu występowania okoliczności uzasadniających oddalenie wniosku. Niekoniecznie takie złożenie uchroni osoby uprawnione i zobowiązane do jego złożenia od odpowiedzialności na podstawie art. 299 § 2 KSH, ponieważ wniosek złożony w momencie całkowitej niewypłacalności, może zostać uznany przez sąd za złożony w niewłaściwym czasie.Czy ktoś wie czy może sąd odniósł się jakoś do późnego terminu złożenia wniosku?Źródło: www.skarbiec.biz/prawo/prawnik...
|
|
forumprawne.org/prawo-spolek-h..."Generalnie co się stało z całym kapitałem zakładowym? Rozszedł się? Trochę to dziwne, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że gdy zobowiązania spółki osiągają określony procent kapitału zakładowego to należy zwołać zgromadzenie akcjonariuszy celem podjęcia decyzji o dalszym istnieniu spółki. Ktoś prawdopodobnie powinien ponieść odpowiedzialność odszkodowawczą za ten stan spółki."
|
|
|
|
Czy po przekierowaniu sprawy przez e-sąd do tradycyjnego sądu trzeba wnosić dodatkową opłatę (5%) czy wystarcza ta z e-sądu (1,25%)?
|
|
Ja na razie czekam na e-sąd, jeśli wyrok będzie pomyślny to później komornik. Dopiero kiedy ta droga zawiedzie mogę być zainteresowany upadłością. Kasy za działkę prawie na pewno już nie ma, większość od razu poszła na spłatę długów, są wpisy w księdze wieczystej.
|
|
O to przynajmniej pracuje tam jeszcze sekretarka ;) Pytałeś ile jej zalegają? Jak próbowałem się dodzwonić do niech jakiś tydzień temu to nikt nie odbierał. Chciałem zapytać jak wygląda sytuacja ze sprzedażą praw do oprogramowania. Teraz kiedy nie są już na giełdzie nie muszą publikować raportów, więc ciężko będzie się cokolwiek dowiedzieć ;/ Ciekawe czy gdybym powiedział sekretarce że chcę kupić prawa do ich softu to czy by mnie połączyła z prezesem ;)
|
|
qjurek dzięki za odpowiedź ;) Mam jeszcze jedno pytanie, czy w wartość sporu wliczane są niewypłacone odsetki za ostatni okres z podatkiem czy bez? Wydaje mi się, że brutto bo tyle powinien zapłacić Rodan (6,40 x liczba obligacji, wartość 6,40 wziąłem z sierpniowej tabeli odsetkowej). Jeśli brutto, to czy po ewentualnym odzyskaniu pełnej kwoty powinienem samodzielnie zapłacić podatek od zysku (19% od odsetek) czy wtedy już nie ma podatku, bo nie przechodzi to przez KDPW?
|
|
Niestety nie ma wzmianki, a raport wygląda fatalnie. Zamiast się podnosić idą na dno. "W trzecim kwartale 2013 roku, spółka osiągnęła przychody netto ze sprzedaży usług z działalności podstawowej na poziomie 5.036 miliona PLN co daje spadek w stosunku do analogicznego okresu roku 2012 o 51%. W trzecim kwartale 2013 roku spółka poniosła stratę na sprzedaży na poziomie 942 tysięcy PLN. W trzecim kwartale 2013 roku spółka poniosła stratę netto na poziomie 2.147 tysięcy PLN" Zobowiązania krótkoterminowe: 16,5 mln Jedyne "pocieszenie" to, że w kasie lub na rachunku nie było pusto (175 tys.), ciekawe czy komornik mógłby to ruszyć - gdyby coś tam nadal było.
|
|
Przymierzam się do złożenia pozwu w e-sądzie. Czy ktoś z Was zakładał już sprawę tą drogą lub orientuje się czy wymagane jest posiadanie świadectwa depozytowego?
|
|
Na stronie www.stockwatch.pl/wiadomosci/s... znalazłem wzór przykładowego wezwania do zapłaty. Jest w nim punkt: Powyższą kwotę należy uiścić na rachunek bankowy o numerze [wskazać numer], prowadzonym przez [wskazać bank]. Jak sądzicie czy ma on sens, skoro na rachunku DI BRE w mBanku wciąż widzę w inwestycjach te obligi? Nawet jeśli jakimś cudem Rodan przelałby mi zaległości na ROR, to czy taki "wykup" nie powinien koniecznie przejść przez GPW, żeby zostało to gdzieś formalnie oznaczone jako spłacone/wykupione? Czy taki Rodan ma dostęp do danych obligatariuszy - w sensie czy wie ile komu zalega?
|
|
Czy ktoś może potwierdzić, że jest w sądzie wniosek o upadłość? Czy jest sens wysyłać wezwanie do zapłaty albo w ogóle coś działać?
|
|
Od ponad miesiąca biernie oczekuję na jakieś wieści zarówno odnośnie transakcji z PWPW jak i sprzedaży działki. Według raportu rocznego ta pierwsza transakcja miała być już po zakończonych negocjacjach w fazie finalizacji - jakoś niepokojąco długo trwa ta faza  Z Rodanu nie ma żadnej informacji ;/ Czy złożył ktoś może wniosek do sądu o upadłość? Taka nieprzyjemność kosztuje ponoć ok. 1000 PLN, więc na razie tego nie rozważałem, nie wysyłałem im też żadnego pisma. A może powinienem? Mam w tych papierach (a raczej miałem) 9,4 tys.
|
|
Ciekawe czy doczekamy się tego raportu. Mogliby chociaż poinformować jak im idzie lub nie idzie rozliczenie z bankiem, ale jeśli toną to im już może nie zależy na komunikacji z inwestorami. Na onecie znalazłem taki komentarz (z 27-go czerwca): "Na sprzedaż wystawili działkę, ale nikt nie chce jej kupić, PWPW chce kupić soft. A ja się boję, że WKS łyknie kasę i tyle zobaczę swoje zaległe pensje. Ciekawe co na to siostra pana Kazimierza, nie wstydzi się za brata? A co na to przezes NIK - zadłużona wobec państwa firma realizuje dla niego kontrakt śmiech na sali!" Na obligach nie ma obrotów od 28 maja, a na akcjach od 29-go. Wygląda to tak jakby obligi nie miały autoryzacji (blokada transakcji)? Napisałem jakieś 3 tygodnie temu na rynek@gpwcatalyst.pl, ale nie otrzymałem odpowiedzi. Skoro nie można sprzedać tych obligów to pozostaje tylko czekanie do daty wykupu na wyrok? 5-go sierpnia to chyba musi być już jakieś info. A może nastąpi cud i ktoś ich przejmie? Czy to mogłoby być w ogóle opłacalne, żeby ktoś kupił ich teraz z długami czy lepiej żeby zaczekał, aż padną i kupił budynek u syndyka? (jeśli to w ogóle ich własnościowy budynek).
|
|
Mam to nieszczęście posiadać 94 sztuki zakupione ponad rok temu po cenie 102. Czy ktoś mógłby mi krótko wyjaśnić czemu od 28 maja nie ma na tych papierach transakcji - pomimo tego, że są zlecenia sprzedaży PKC i kupna np. po 35%? Skoro ktoś chce kupić i ktoś sprzedać, a firma nie jest jeszcze formalnie bankrutem, to skąd takie zatwardzenie? Poza tym czy mogę cokolwiek zrobić czy tylko czekać "na wyrok"? Do daty wykupu równo dwa miesiące, a mam na głowie coraz mniej włosów
|
|