ok zrobiłam wszystko zgodnie z Waszymi sugestiami, ale mam jeszcze kilka pytań. Po pierwsze w modelu CAPM brana jest pod uwagę stopa wolna od ryzyka i premia za ryzyko rynkowe. Stopę wolną domyślam się, że mogę obliczyć z obligacji skarbowych - ale teraz MF nie emituje obligacji skarbowych na 5 lat - czy mam w takim razie wziąć pod uwagę mniejszy horyzont czasowy? Ponadto w w jaki sposób mam policzyć premię za ryzyko rynkowe? Czy jeśli mam wyceny innych firm w podobnym horyzoncie czasowym to mogę wykorzystać premię, która została tam obliczona?
|
|
Niestety nie ma podobnej spółki notowanej na giełdzie - udało mi się jednak określić przybliżony współczynnik beta na podstawie innych czynników. Dlatego też nie mogę przyjąć, że spółka docelowo będzie chciała finansować działalność odzwierciedlając branżowe średnie struktury finansowania bo nie mam takich danych. Jak mogę w takim razie policzyć mam na podstawie bety policzyć koszt kapitąłu własnego jesli nie mam tych danych?
|
|
Pierwsze przy wycenie kapitału własnego? Biorę pod uwagę inwestycje jakie były przeprowadzane w poprzednich latach.. niestety w przypadku spin off'u nie mam czegoś takiego..
|
|
Własnie nie wiem jaką metodą "to ugryźć"...
Jesli wybrałabym metodę która Kasia zaproponowała to w takim razie muszę wziąć pod uwagę koszty inwestycji z poprzednich lat?
|
|
dziękuję bardzo- na pewno wezmę to pod uwagę przy pisaniu pracy, a co z kosztem kapitału własnego w jaki sposób mogę go obliczyć? Szczerze powiedziawszy mam z tym duży problem...
|
|
no tak, ale wycena jest robiona w ramach pracy magisterskiej i promotor zdecydował o takiej formie wyceny - zwłaszcza, że udało się zrobić prognozę na 5 lat.
|
|
Hej, Próbuję wycenić startup, zrobiłam już analizę przepływów pieniężnych ale trafiłam na problem przy szacowaniu wskaźnika WACC, wiem, że jest on dość problematyczny w przypadku tego typu spółek i stąd moje pytanie. Jeśli moja spółka ma prognozowane zobowiązania a nie ma żadnych kredytów to czy w takim razie koszt kapitału obcego wynosi 0? I drugie pytanie w jaki sposób oszacować koszt kapitału własnego? Wiem, że na jednym z poprzednich wątków był poruszany ten temat i wiem, że uproszczenie do inflacji jest zbytnim uproszczeniem- w jaki w takim razie sposób oszacować ten kapitał ? Z góry wielkie dzięki :)
|
|