PARTNER SERWISU
anjrhgsw
Avago

Avago

Ostatnie 10 wpisów
Christof_martin napisał(a):

Oceny stabilnie do gory
Na steam 75% pozytywnych
\
Aktualnie 76% pozytywnych. Cóż sam zagrałem i przyznam, że gra wciąga. Na razie zauważyłem 1 błąd - pojawiają się drugie pałeczki przy kolesiu, który je chińszczyznę :)
Ogólne wrażenia lepsze niż dobre, mnogość opcji powala po prostu. Na grafice RTX śmiało można powiedzieć, że nie ma lepszej pozycji jeżeli chodzi o świat gry, rewelacja. Cóż jak ktoś pod wypływem marketingu kupił i próbuje grać na sprzęcie z 2016 roku to nie może być zadowolony, niektóre komentarze to kompletna bzdura. Patch ważył nieco ponad 5GB i ściągnął się w 2 minuty. Gra odpala się we właściwej wersji językowej i poszła nawet na lapku z kartą 1660! Ale też gra nie była robiona pod muzealny sprzęt

Spółka w świetnej kondycji finansowej, zarządzana przez znakomity zespół ludzi i budująca markę na światową skalę. Ryzyka można upatrywać jedynie w nieudanej produkcji
Ale tutaj ciepłe słowa o produkcji z Gazety Wyborczej
Cytat:
Potwierdzają się doniesienia z targów E3 - "Cyberpunk 2077" będzie olbrzymią grą z jeszcze większym potencjałem.
"Cyberpunk 2077" dość szybko stał się najczęściej i najchętniej opisywaną grą podczas tegorocznych targów E3 w Los Angeles.

Moderator:
Zabronione jest wklejanie na wątki treści, które naruszają prawo autorskie, np. artykułów z prasy, w związku z powyższym usunięto skopiowaną treść, pozostawiając jedynie cytat

Tekst w oryginale"
Wyborcza - zawartość płatna

Dużo ciepłych słów po pokazie dla polskich dziennikarzy hello1 Artykuł z Wyborczej
Moderator:
Regulamin wymaga dołączania cytatu do linków. Tym bardziej, że artykuł docelowy jest zablokowany paywallem

bankrucik napisał(a):
rynek zakłada, że karcianka będzie większym hitem niż czołgiWhistle

taka ciekawostka z chińskiego rynku
www.duowan.com/news/3691520087...
TOP2 z takim wzrostem zainteresowania musi budzić respekt, rozniecać wyobraźnię a przecież za to inwestorzy płacą :)

jimaz napisał(a):
Irracjonalny dla mnie ten wzrost po takim raporcie. W plecy 34 mln zł zatuszowane pod zdarzeniem jednorazowym. Tą kasę szybko przejedzą, a trochę mi to zaczyna przypominać Hygienikę i sprzedaż jedynej rentownej odnogi. Czas pokaże ale Drzymała nie bez powodu wyskakiwał...

"Wyskoczył" ze względu na ciężką chorobę. Dla mnie to wyprzedaż majątku spółki, zwłaszcza pozbycie się KTP, które działało na lepszych marżach wydaje się dziwne.
W dawnych fabrykach Groclinu trwa rekrutacja
Więc się ta branża rozwija... Ale już PKC na tym skorzysta
Trudno oprzeć się wrażeniu, że w ostatnich latach Groclin nastawił się w automotive na współpracę z WV, który ma teraz ogromne problemy i aferę za którą słono zapłaci zwłaszcza w USA. A druga kwestia to od fuzji nie ma sensu porównywać sprawozdań tyle tych zdarzeń jednorazowych jakby to była celowa polityka zwodzenia akcjonariuszy. Nie ma opcji połapania się w tym i porównania przede wszystkim okresów

KamiLPArsenal napisał(a):
Czy problemy Volkswagen'a aż taki mają wpływ na Spółkę?

Teraz raczej obawiałbym się wysypania akcji serii A i F, to prawie 6,5 mln papierów. Został zatwierdzony prospekt...
Do tej pory niewielka podaż trzymała kurs na przyzwoitym poziomie. Wystaczy sobie przypomniec co się stało jak sypał akcjami Zbigniew Drzymała, spóka znajdowała się w znacznie lepszej kondycji

rockq napisał(a):
CD Projekt znowu dał ciała, bo prezentacja z danymi była dostępna przed zamknięciem sesji. Chyba nauczą się dopiero gdy KNF dowali im jakąś porządną karę finansową.

Ważne kiedy raport pojawił się w ESPI, zawsze konferencję robi się później bo komisja może jeszcze coś zrobić

za duzo chętnych na transmisję, nie mozna sie zalogować - mam komunikat o przekroczeniu liczby połączeń :(

No proszę, spółka uruchomiła polską wersję językową strony:)
To info po polsku

Coraz mniej info o konflikcie, normalizacja jest nieuchronna - to tylko kwestia czasu. Niemniej te wzrosty raczej nie pod zakończenie wojny. Chyba Ukraina nie jest jeszcze gotowa do oddania Donbasu...

bemserek napisał(a):
CDP rozpoczął program Free DLC dla Wiedźmina 3. Z opisu wynika jednak, że nie wszystkie dodatki będą dostępne od razu (więcej > www.gog.com/game/the_witcher_3...). Informacja pozytywna pod względem wizerunkowym.

2 dodatki są już aktualnie dostępne z 16 dlc :) Temerian Armor Set oraz Beard and Hairstyle Set

baks napisał(a):
[quote=baks]Jest jednak coś, co nieco zaburza tę sielankę. Niektórzy mają studiu za złe, że gra wygląda gorzej, niż obiecało ono przed premierą.

Wszystko to można rozstrzygać dwojako po przeczytaniu artykułu. Najistotniejsze jest to jak wielki odsetek graczy będzie niezadowolony, bo od tego będą zależały statystyki recenzji, co z kolei może mieć istotny lub nie wpływ na sprzedaż.

Powiem krótko tak - z perspektywy gracza. Gra jest niesamowita, grafika fenomenalna. Wszystko odpaliłem na PC i ustawieniach uber i masakra! Czegos takiego jeszcze nie widziałem, a gram w praktycznie każdy nowy tytuł.

Z perspektywy dystrybutora - ostatnio tak dobrze sprzedawało nam się Diablo III. Na PS4 w dniu premiery nie miałem już żadnej sztuki. Próbnowałem dokupić dla klientów w poznańskich marketach - Media Expert wyprzedane (przez stronę też niedostępne), Komputronik - wyprzedane, sieć nie dla idiotów - wyprzedane. W końcu dokupiłem w Empiku po 229 zł. Zaopatruję się normalnie w AB i ABC Data, 19 maja na PS4 nie mogłem zamówić ani jednej sztuki. Dzisiaj w internetowych sklepach typu 3kropki i Ultima gra jest dostępna

sam zamówiłem 12 szt. :)
Na pewno środki wydane na promocję są imponujące. Podróżując trochę widzę często reklamy wielkoformatowe
tutaj mozna obejrzeć spot TV
Na pewno to duże wydarzenie w swiecie gier, miejmy nadzieję ze spółka potrafi na tym zarobić...

Sprawa się wyjaśniła
Cytat:
"Obecnie akcje serii E są w większości (ponad 1 mln szt.) własnością kontrolowanej przeze mnie WB Investments. Spółka nabyła je w drodze odpłatnego swapu. Wymienione akcje trafiły wtedy do trzech polskich TFI.

Wypowiedź prezesa w sprawie akcji serii E

Z tego co pamiętam emisja była powiązana z umową z CCE, nabycie akcji, opcje put, sprzedaz Karen, sprzedaz znaków towarowych. Skomplikowana umowa inwestycyjna. Raz po raz jakieś info sie pojawia co do stanu sporu. Kluczowe jest uznanie, że ugoda zawarta została przez własciwie umocowanych przedstawicieli CCE. Rozumiem, że inwestor złozył oswiadczenie o objęciu akcji, czyli wniósł wkład - to warunek żeby były dopuszczone do obrotu, stąd moja konkluzja

Domniemuję, że to rozwiązanie sporu z C&CE, bardzo dobra wiadomość dla akcjonariuszy :)

Tutaj prospekt emisyjny dla serii E
Prospekt
Nie jest to emisja publiczna. Cała seria E została objęta w zamian za wkład pieniężny wskutek zawarcia Umowy Inwestycyjnej z CLEAN & CARBON

Ciekawe info GM, chyba rosyjski rynek padł...
GM o perspektywach rynku motoryzacyjnmego w Rosji

Z tego co pamietam to do fabryki w Sankt Peterskurgu Groclin miał dostarczać poszycia?

To jedynie oznacza ze do 28 lutego poszedł raport o informacjach poufnych. Ja takiego raportu nie widzę (powinien pójśc do komisji, giełdy i ESPI), więc nastapiło opóźnienie informacji poufnej a to jest wykonanie obowiązku informacyjnego na podstawie art. 57

To dość enigmatyczne stwierdzenia, które mogą oznaczać wsystko i nic. Albo, że jest tak żle że trzeba sprzedać biznes póki jest ktoś kto chce za to jakieś pieniądze wyłozyć - albo wejście inwestora branżowego. Tutaj lista jest krótka - Faurecja (ma jednak sama ileś fabryk w Polsce) - Lear (4 fabryki) no i Johnson Controls. Jeżeli juz to ich bym obstawiał. Specjalizują się w przejęciach za drobne i restrukturyzacjach. Mają w Polsce automotive w Świebodzinie, Brzegu, Siemianowicach i Tychach. Groclin dostarczał swego czasu sporo do słowackich fabryk. Przy takiej wycenie rynkowej mogliby za frajer przejąć 5 fabryk. Pewnie Gerstner sprzeda swoje udziały, bo te akcje nie sa jeszcze dopuszczone do obrotu

Gdyby sie udało poprawić wynik, nie sprzedawaliby biznesu który ma taką przyszłość :(
Więc albo gra pod "wyniki" albo raport nas czyms zaskoczy. Na pewno nie zyskiem operacyjnym, tradycyjnie Groclin najlepszy miał 3 kwartał. Jezeli coś ciekawego w raporcie to obstawiam jakieś zdarzenie jednorazowe. Zmienili tez sposób prezentacji sprzedazy ukraińskiej fabryki wiec w obszarze różnic kursowych nie będzie +44

Przychody spadną o ok. 40%, na razie nie ma info na co ta kasa ma pójść. Ciekawe jak to się przełoży na wycenę bo to jednak będzie dużo mniejsza spółka

Cóż dla mnie to porażka wizji Zarządu jaką przedstawiał inwestorom w momencie przejęcia Groclinu przez KTP. Transakcja miała dać dywersyfikację ryzyka poprzez inwestycje w komplementarnych z automotive branżach, uniezależnić spółkę od branży motoryzacyjnej. Wiązki miały poza tym dużo lepszą rentowność od core biznesu "starego" Groclinu. Teraz Gerstner sprzedaje spółkę, którą wcześniej z sukcesem zarządzał... Pozostaje "stary" Groclin z poszyciami ale już bez Drzymały i jego ekipy. Jakoś po jego odejściu nic nowego Groclin nie zdobył w automotive z zamówień...
I takie mam pytanie do starych wyjadaczy, czy to normalne, że żaden dyrektor finansowy czy główny księgowy nie podpisuje raportów finansowych? tym bardziej, że mamy jednoosobowy zarząd

No to już wiadomo, dlaczego nie można było śledzić ostatnich WZA...
www.stockwatch.pl/przeglad-pra...

szooler napisał(a):
A co tu ogladac?

Walne gdzie decyduje się o sprzedaży kluczowego dla biznesu projektu? Na razie spółce zależnej, ale kto wie co dalej?
szooler napisał(a):

Nowemu GroclinoKabeltechnikowi slaby zloty i tania miedz powinny pomagac.

Groclin nie jest już tak wrażliwy na EUR/PLN - materiały do produkcji kupowane są w EUR (60-70% kosztów) a ceny miedzi indeksowane, na niektórych kontraktach nawet co miesiąc. Ryzyko związane z miedzią ponosi całkowicie klient. Tak to przynajmniej przedstawiał prezes Gerstner 2 lata temu...

idek napisał(a):
W jakim celu Think Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie GROCLIN S.A.(...) postanawia wyrazić zgodę na zbycie zorganizowanej części przedsiębiorstwa Spółki na rzecz spółki zależnej od GROCLIN Spółka Akcyjna...
Ktoś to skomentuje. Bo mi się to nie podoba.

Dziwne. Wygląda na to, że Groclin sprzedaje przenoszoną od 2 lat do Grodziska produkcję wiązek spółce w której sam ma 100% udziałów. Wydaje się, że mogą być 3 powody:
- wygenerowanie kolejnych zdarzeń jednorazowych/odpisów w celu zamydlenia faktycznych wyników finansowych
- przeniesienie aktywów do spółki która ich nie miała, lub niewystarczające do zabezpieczenia ew. nowych zobowiązań (poziom długu bardzo wysoki, na pewno są trudności z dostępem do nowych kredytów przy takich wynikach)
- wydzielenie biznesu wiązek w jednej spółce np. w celu jej sprzedaży. To by jednak oznaczało, że jest klient i poszedł poufny raport. Większościowi akcjonariusze mogą przegłosować wszystko. Ale to by było wyprowadzenie majątku spółki giełdowej tylnymi drzwiami... W takim przypadku brak dostępu do transmisji z obrad NWZA dawałby do myślenia.

Ale to wszystko gdybanie, pewne jest tylko to że, spółka nic nie komunikuje poza obowiązkami informacyjnymi od dłuższego czasu

Cóż, nie da się zobaczyć NWZA z dzisiejszego dnia:(
groclin.com/news/show/Extraord...

hellborg napisał(a):
Proszę sobie przypomnieć ile razy firma Rockstar przesuwała premierę GTA V. A gra i tak sprzedaje się znakomicie

Jako gracz wtrącę swoje 3 grosze :)
Nie ma nic gorszego jak wypuszczenie do dystrybucji produktu niedopracowanego. Tak było z Diablo 3 (dopiero dodatek RoS poprawił znacząco sprzedaż) czy BF4 (miesiącami nie można było zalogować się na serwery i efekt taki, że do dzisiaj nie udało się osiągnąć poziomu sprzedaży jaki miał poprzednik czyli BF3 a nikt z moich znajomych nie kupił najnowszej wersji BF Hardline). Nie mam w portfelu CDP, ale jako gracz zaczekam te 12 tygodni dłużej bez problemu :)

Rzeczywiście wynik lepszy niż spodziewany. Dynamika przychodów robi wrażenie :)
Przy czym bardzo dobry sygnał to poprawa po stronie kosztów. Udział kosztów sprzedaży i ogólnego zarządu w przychodach zmniejszył się do 6,2% - to ponad 1%. Przy takiej skali to naprawdę sporo. Że jest potencjał wzrostu przychodów było pewne, natomiast czekałem na jakieś efekty restrukturyzacji.
Rynek raczej chyba spodziewał się większego wpływu zdarzeń jednorazowych na wynik? Najlepszy kwartał przed branżą więc KOM pewnie z nawiązką przekroczy 2 mld przychodów, ciekawe czy poprawi jeszcze marże?

ChiefMike napisał(a):

Czy można sprawdzić powierzchnie tych gospodarstw ? Może większość biznesu znajduje się na Krymie tego nie wiem właśnie.

Można sprawdzać sobie informacje dotyczące największych graczy w tej branży na Ukrainie
tutaj>

Leszczor napisał(a):
Zanim, Avago, napiszesz jakąś bzdurę, żeby nagonić naiwnych na sprzedaż akcji Tobie po jak najniższej cenie, zorientuj się choć trochę, o co chodzi...

Odbieram własnie Twoje posty jako uporczywe nakłanianie użytkowników serwisu do zakupu instrumentów finansowych, implicite GCN
Należę do użytkowników, którzy cenią sobie rzeczowe opinie, poparte analizą i konkretami. Proponuję żebyś z szemranym marketingiem poszukał miejsca, w którym spotka się to z większym zainteresowaniem. PapaSpeak to the hand

Leszczor napisał(a):
Zanim, Avago, napiszesz jakąś bzdurę, żeby nagonić naiwnych na sprzedaż akcji Tobie po jak najniższej cenie, zorientuj się choć trochę, o co chodzi, bo np. taki Kabel Technik Polska produkuje dla dużo więcej sektorów przemysłu niż sam samochodowo-elektryczny Groclin-matka:

http://www.k-t-p.com.pl/branza

Czytaj ze zrozumieniem hello1
Wówczas dyskusja nie zejdzie na taki poziom. Jeżeli nie zrozumiałeś wyjaśnię, że większościowymi akcjonariuszami Groclinu są spółki:
- Gerstner Managementholding GmbH z siedzibą w Dreźnie, pod adresem: Enderstrasse 88, 01277 Dresden, wpisana
do Sachsen Amtsgericht Dresden pod numerem HRB 24951 (nie prowadziła i nie prowadzi żadnej działalności) oraz
- Kabelconcept Hornig GmbH z siedzibą w Teltow, pod adresem Potsdamer Strasse 19, 14513 Teltow, wpisaną do Brandenburg Amtsgericht Potsdam pod numerem HRB 21576(też nie prowadzi żadnej działalności). Obie spółki żadnych przepływów pieniężnych. To jest twój mityczny "gruby Hans" bo skonsolidowane wyniki GCN sporządzane są w oparciu o wyniki K-T-P co oznacza:
- dług na poziomie 300 mln przy dochodach 420 mln i stracie 24 mln na działalności operacyjnej
Więc teoria o planowanym skupie niedowartościowanych akcji się nie trzyma kupy

Leszczor napisał(a):

...jak ktoś grubszy (gruby Hans ?) zdecyduje, że pora na zakupy, to trend się zmieni w końcu na wzrostowy, niekoniecznie przy jakimś wsparciu czy oporze, co nie znaczy, że od razu w kilka dni wskoczy na ostatnie szczyty sprzed roku Shame on you

Te niemieckie spółki nie prowadziły do tej pory żadnej działalności.
Sachsen Amtsgericht Dresden, HRB 24951 i 21576
Hans jest goły, a przejęty GCN ma 300 mln długu - nie wiem jak hipotetyczny "gruby Hans" miałby finansować ten pomysł?

Leszczor napisał(a):
Sorry Avago, ale zacytuj ten przepis, na który się powołujesz, bo coś to nie trzyma się kupy Shame on you

Zawsze był/jest próg 5 % i zejście poniżej niego zwalnia z obowiązku informacyjnego. Pierwszy raz słyszę o jakichś 10 % Anxious

Ustawa z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi (Dz.U. 2005 nr 183 poz. 1538) - zm. Dz.U. 2014 nr 0 poz. 94
artykuł 24 - pkt. 1.1 i 1.2
tekst ogłoszony i ujednolicony znajdziesz pod adresem
Leszczor napisał(a):

Dziś oczywiście znowu dramat - dzień bez (solidnych) spadków na Groclinie, to dzień stracony d'oh!

Przegłosowano emisję w ramach programu motywacyjnego, akcje bedą obejmowane w cenie nominalnej 1 zł
A propos chciałem się zapoznać z przebiegiem NWZA
czy tylko ja nic nie słyszę?
Jak tak się traktuje akcjonariuszy i inwestorów ...

Raczej nie chce pogrążyć kursu spółki którą budował od zera, aczkolwiek smutna sprawa. Miejmy nadzieje, że wyzdrowieje. Bez niego to już nie ten sam Groclin, przetrwał najgorsze czasy kryzysu. Mnie obecny styl pracy zarządu i inżynieria finansowa jaką stosuje nie nastraja optymistycznie
Leszczor napisał(a):
Czyżby zmieniły się przepisy dotyczące obrotu papierami wartościowymi ?
Nie sądzę.
Dopiero, gdyby zszedł poniżej 5 %, to od tego momentu nie musiałby o swoich transakcjach informować spółki, a ona nie musiałaby publikować komunikatów takich, jak ten, który powyżej wkleiłem Shame on you

ZD nie musi informować o transakcjach ponieważ własnie zszedł poniżej 10%, może sprzedawać i kupować i nie musi spółki o tym informować. Dopiero jak spadnie poniżej 5% ma znowu obowiązek informacyjny

diR napisał(a):

|Sure, analiza techniczna raczej jednoznacznie niekorzystna. Najbliższe wsparcie ~13,50... o ile nie pęknie, jak zostanie trzeci raz przetestowane Sick

lista osób odpowiedzialnych za taki wolumen obrotów nie jest długa:) akcje nowych właścicieli nie są dopuszczone do obrotu - bez serii F mamy 5500 tys. papierów w obrocie, z czego połowa w rekach rodziny Drzymałów. Jeżeli przy takiej niskiej wycenie sprzedają to zły sygnał dla inwestorów.
Osobiście nie pamiętam takiej podaży GCN, 8. września prawie 250 tys. akcji!

diR napisał(a):
Z całym szacunkiem dla Akcjonariuszy, ale kurs tej spółki spada już od dłuższego czasu.
Dziś może być jedynie pogłębienie wiadomego trendu. wave

to była ironia:) o poprawie wyników już dłuższy czas słyszmy ze spółki...
dziś jednak duża przecena i wysokie od kilku dni obroty - co daje do myślenia.

violent1 Dzisiaj strasznie kurs zjechał, chyba tego nie czytali inwestorzy
ImP napisał(a):
...
-brak spodziewanych zdarzeń jednorazowych w II półroczu
-kontrakt dla Nissana w Rosji niezagrożony (ale przychody o 20% niższe niż planowano)
-produkcja na Ukrainie bez zakłóceń
-zakończenie restrukturyzacji do końca listopada
-w perspektywie 1mldPLN przychodów (w ciągu 5 lat) oraz wypłata dywidendy (od 2016r)

W Użgorodzie GCN miał zatrudnionych ponad 1000-1200 osób, nie wiem ile w tej chwili - zdaje się ok. 400? To byłby to co 3 pracownik zatrudniony w segmencie automotive. Druga inwestycja to Dolyna, niedokończona, na działce 10 razy większej. Nie nazwałbym tego "manufakturką". Nigdy z tego co pamiętam GCN nie podawał udziału ukraińskiej spółki w sprzedaży. Tam był realizowany przerób uszlachetniony, finalny produkt sprzedawała polska spółka (względy podatkowe, cło i VAT, którego na Ukrainie nie da się praktycznie odzyskać). To są rzeczy znane inwestorom, była przecież szeroko podnoszona kwestia docelowego przenoszenia produkcji automotive z polskich fabryk na tańsze rynki pracy, poza UE. Ostatnia przecena jest wypadkową moim zdaniem słabych wyników (dramatycznych na tle sektora) i zagrożeń związanych z sytuacją polityczną na Ukrainie. Ponadto tegoroczne wzrosty są związane z dostawami do fabryk w okolicach Sankt Petersburga. Wejście na rynek rosyjski miało dać nowe perspektywy spółce - włącznie z budową fabryki w Rosji w ramach udziału lokalnego w produkcji niemieckich koncernów. Nie sądzę, żeby w obecnej sytuacji kontynuowana była rosyjska polityka ulg dla niemieckich koncernów branży motoryzacyjnej. Już sama zapowiedź rozejmu na Ukrainie przyniosła skokowy wzrost notowań, co moim zdaniem potwierdza związek stosunku inwestorów do spółki z powyższymi uwagami.

Kurs poszybował, trzeba pewnie spodziewać się jakiegoś raportu. Norma w przypadku GCN, dziwne że nikt się tym nie zainteresował jeszcze:(

Leszczor napisał(a):
Wolę zostać inwestorem długoterminowym, niż stawiać stop lossa na poziomie dającym mi ogromną stratę, co gorsza nieodwracalną, gdyby SL odpalił się przy obecnych poziomach Shame on you

W przypadku GCN musiałbyś zostać bardzo długoterminowym inwestoremblackeye

Od stycznia masz formację kanału spadkowego na GCN. 20 zł, psychologiczna granica, padła szybko. Duża ilość komunikatów o nowych zamówieniach nie wsparła kursu na tyle, żeby fuzja z Car Trim miała sens dla dominujących akcjonariuszy, prawdopodobnie nowi akcjonariusze objęliby większościowy pakiet akcji.

Dla mnie mogą jeszcze podać 15 kolejnych zamówień, czekam na wynik ekonomiczny jak i cały rynek. Przy 500 mln przychodu zysk 32 mln nie rzuca na kolana. A i jeszcze te odpisy za 2013, co sugeruje chęć poprawy wyniku w tym roku za wszelką cenę. Dług na poziomie ponad 190 mln i z miesiąca na miesiąc rośnie. Dług do EBITDA na poziomie, który każe się zastanawiać jak długo jeszcze banki będą dawać nowe kredyty. Jakieś problemy z płatnościami w przypadku spółki KTP (przynajmniej tak wynika z raportu wywiadowni jaki sobie kupiłem). Trudno się dziwić ze kurs się zwalił.

Co do notowań. Średnio od początku czerwca masz jakieś 120-130 transakcji dziennie o wartości maks 350k dziennie, liczmy średnio z górką 3000 zł na transakcje. I tak obroty są wyższe niż historyczne, ale to co najwyżej średnia płynność. Żaden duży gracz nie kupuje ani nie sprzedaje. To jest własnie problem funduszy, jak wyjść z takich akcji...

Dla mnie dolna granica spadku przebiega gdzieś na 18.60

kliknij, aby powiększyć

To akurat nie jest zbyt dobra struktura, jak widać fundusze generalnie pozbyły się tych papierów. Z tego co kojarzę to kiedyś BZ WBK miał ok. 3%, potem na pewno PZU Życie przekroczyło 5% oraz Avivva i jakiś fundusz Trigona też ponad 5%. Teraz wszystkie fundy nie mają razem 3%, one na tym kursie nie grają

Rok temu na horyzoncie było 13 zł w jakiejś rekomendacjiShhh

Niezwykła aktywność na forum GCN (obserwuje chyba z rok już i naaaprawde rzadko ktoś tutaj coś pisze) przyniosła dzisiaj niezły wzrost hello1

Leszczor może na Komputronik cos napiszesz:)

Leszczor napisał(a):

Możesz rozwinąć w wolnej chwili ten wątek ?
Kilka milionów (nawet euro) za usługi doradcze zachwiały finansami Groclinu i spowodowały ostatnie spadki ? Not talking

Chyba w Polsat Biznes słyszałem wypowiedź Drzymały, że koszty doradztwa poniesione w związku z fuzją obarczą wynik za 2013 rok i mowa była o kilu milionach ale zł

anty_teresa napisał(a):
Chyba nie odczytales ironii Rafsty'ego. Samo odwrotne przejęcie wprowadza trudności interpretacyjne, a zmiana segmentow i waluty sprawozdawczej zamze obraz jeszcze bardziej

Kurcze, zaintrygowany analizą zamówiłem sobie raport w jednej wywiadowni i Shame on you ....dziwna sprawa.

Wyniki spółki KTP są w do 30.09.2013 tylko. Napisałem im maila, jeszcze nie mam odpowiedzi ale może ktoś z bardziej doświadczonych forumowiczów wie dlaczego? Wydawało mi się, że spółki z o.o. maja do końca czerwca czas na złożenie w sądzie sprawozdania za poprzedni rok? Chciałem sobie zestawić wyniki 2012 i 2013, bo skonsolidowane wyniki Groclinu są na podstawie wyników KTP. Wyniki są gorsze niż "starego" Groclinu a przecież takie dobre kontrakty dostaliEh?
za 3 miesiące 2013 KTP miało ponad 4 mln zysku netto

Leszczor napisał(a):

Dziś, po wczorajszym przegięciu, odbija lekko - może wokół psychologicznych 20 zł nastąpi jakaś konsolidacja, z której zacznie się powrót na wyższe poziomy... Think

Raczej bym na to nie liczył. Gdzieś od kwietnia z tego co kojarzę trwało due diligence związane z fuzją z jakąś niemiecką szwalnią. Ostatnio usługi doradcze w przypadku przejęcia KTP to były milionysalute
Do transakcji nie doszło pewnie ze względu na niska wycenę Groclinu, pewnie by to było teraz odwrotne przejęcie

Leszczor napisał(a):

To "tylko" jedna gałąź działalności - automotive, a jest jeszcze elektotechniczna działka KTP i kontrakty typu Bombardier itd. Whistle

I to własnie martwi, gdzie te wyniki? Nawet na tle sektora automotive wyglądają dramatycznie. Do tej pory inwestorzy dawali premię za perspektywy, a jest wiele ryzyk do których spółka się nie odnosi (rynek rosyjski, Ukraina). Przecież to musi mieć wpływ jak się tam ma aktywa produkcyjne i z tego co pamiętam plany budowy fabryki w Rosji??

Zmiana prezentacji segmentów tylko zaciemni obraz sytuacji. Przecież "stary" Groclin działał tylko w 1 branży? Więc zmiana prezentacji wyników dotyczy właściwie działalności KTP w oparciu o której wyniki dokonywana jest konsolidacja.

Wzrost Groclinowi miała dać właśnie nowa branża, biznes spółki KTP - pracującej na dużo wyższych marżach niż automotive. O tego czasu było bardzo dużo dobrych informacji, ale właśnie z segmentu automotive, a wyniki dramatycznie spadły.

Albo te informacje były mocno podkoloryzowane pod transakcję przejęcia Groclinu (audytor KTP teraz bada wyniki Groclinu i dokonano ogromnych odpisów obniżających wynik za 2013 rok) albo ...ten nowy biznes nie jest tak dochodowy. Zmieniło się też podejście do rynku

Spółka od momentu wycofania się Drzymały nie informuje o swojej działalności, ogranicza się do obowiązków informacyjnych. A przecież kontrakt z VW to dostawy na rosyjski rynek, są aktywa produkcyjne na Ukrainie, hrywna leci na łeb na szyję. Nie wiemy jak z tymi problemami sobie chcą radzić. Ta rekomendacja BGŻ, która wówczas mnie zszokowała chyba jest wyznacznikiem oceny perspektyw spółki przez fundusze. A to źle wróży na najbliższe nawet lata przy takim zadłużeniu...

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 5 października 2024 03:39:42
Liczba wpisów: 48
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,610 sek.

kilhbjgj
bsuuvtoj
fmigqxvv
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
glpycgyv
olkbgsde
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat