Oj Dzień dziecka w tym roku przyszedł szybciej! Bardzo dziękuję!  za wszystkie podpowiedzi! Z tego co widzę to mam różnicę w WC... chyba agregowanie kapitałów nie poszło mi najlepiej. Muszę nad tym pomyśleć. Jest to o tyle istotne, że w drugim rozdziale wyliczam wskaźniki i jednym z nich jest właśnie WC pozdrawiam ps wszystkie wskazówki są bezcenne
|
|
Mam nadzieję że Wodzu widzi więcej.....
|
|
|
|
analityczne czy źródłowe?
|
|
Dziękuję za wsparcie kapitały tam: kapitałygdybym wcześniej odkryła Waszą stronę to z pewnością wybrałabym spółkę z Waszej listy i mogłabym porównać wyniki,ale nic straconego jeszcze magisterka, nauka w las nie idzie
|
|
Dziękuję za podpowiedź ale.. muszę przyznać że proponowany model, który mam porównać z Z-score jest mi zupełnie obcy zdobywam 1 dan w finansach i może zbyt ambitnie podeszłam do tematu ale nie zamierzam się teraz wycofywać. Może jednak otrzymam podpowiedź dla początkującego "analityka"? Spółka jest przedsiębiorstwem rolniczo-przemysłowym akcje są własnością właściciela i jego synów w tej sytuacji Z` czy Z``? Zastosowałam: na początek roku Z``=3,25 + 6,56 (-0,1031) + 6,72 (0,1057)+ 1,05 (0,6762) = 3,994 na koniec roku Z``=3,25 + 6,56 (-0,0734) + 3,26 (-0,0027)+ 6,72 (0,0417) + 1,05 (0,6352) = 3,7069 Mam wątpliwości z X4 w książce jet: księgowa wartość kapitału podstawowego/łączną wartość kapitału opis jest dla Z` niekonsekwencja w tłumaczeniu w różnych książkach powoduje moje wątpliwości: podstawowy to nie własny a różnie piszą no i mianownik: łączna wartość kapitału czy księgowa wartość zobowiązań? Po przeczytaniu zif.wzr.pl/pim/2012_4_1_19.pdf...mam poważne wątpliwości pozdrawiam
|
|
WatchDog napisał(a):Zyski zatrzymane (Retained Earnings) to pozycja w Kapitałach własnych, która brzmi: Zysk(strata) z lat ubiegłych
Zdarzają się odchyłki w nazewnictwie bądź nietypowe księgowanie. Wówczas na tyle na ile się da stwierdzamy, jaką spółka ma kwotę zysku wypracowanego, a nie podzielonego. Witam Mam trudność z wyliczeniem: spółka nie ma kwoty zysku z lat ubiegłych, nie dzielę przez 0 to czy oznacza to że wynik 0? i nie biorę pod uwagę [3,26 X2 ]? Matematyka finansowa...przepraszam pewnie banalnie proste Ponadto wzór: Z``=3,25+6,56x1+3,26x2+6,72x3+1,05x4 w książce "Trudności finansowe a upadłość firm" na str. 238-239 jest przedstawiony jako model dla firm nieprodukcyjnych...chociaż w treści poniżej jest informacja o rynkach wschodzących. Jeszcze do wczoraj byłam przekonana iż będę analizowała Z` dla firm poza obrotem publicznym. X2 w tej książce jest przedstawiony jako zysk skumulowany od początku działania firmy...skoro moja analiza finansowa obejmuje dane finansowe 2lat a jej działalność jest 20-letnia to czy jest celowe stosowanie modelu? nie otrzymam innych danych od spółki. Nadmienię że moja praca obejmuje analizę finansową spółki, klamrą spinającą miał być model Z-score pomysł był mój, promotor sugerował dodanie wyliczeń polskich modeli dla porównania, ale na tej radzie skończyła się jego pomoc.
|
|