PARTNER SERWISU
suedqxiu
Ktos

Ktos

Ostatnie 10 wpisów
Miałem abo w Longterm kilka lat wstecz. Wróciłem pod koniec 2020 bo była promocja.
Jestem raczej zawiedziony. Forum jest moderowane - krytyczne posty usuwane lub odpowiedzi wysyłane mailem. Nie korzystam z forum bo jest mnóstwo postów i ciężko wyłapać coś wartościowego. Dobre jak ktoś ma dużo czasu - ja nie mam. Z portfeli Alberta nie korzystam bo na bierząco nie widzę aby dużo lepiej radziły sobie niż rynek. A jego kalkulacje zysku są raczej podrasowane (brak opłat, optymalne wejścia itd)

Gośc jest w porządku, ma fajne przemyśłenia, ale wartość forum i spółek z Top15 nie jest warta więcej niż oryginalne 400zł. Dzis chce 4k :-O

Wrzuciłem jego Top10 spółek do portfela na sieci i ten ciągle dołuje.
Jest zmiana vs. lata wcześniej. Kiedyś miał spółki dobre fundamentalnie + CDR (który robił cały wynik) ale te nie dawały zbyt dobrze zarobić.
Dziś Top15 to pełna spekulacja (poza 2-3 spółkami). Wg. niego inwestycje w biotechy i małe studia gamingowe nie zarabiające ani grosza to inwestycje fudamentalne na longterm.

Od lat mówi o hossie pokoleniowej.
Nowym/niedoświdaczonym w czasie ostatniej hossy post-covidowej doradza własną analizę spółek i "wysyłanie zwiadowców" tj inwestycje małymi kwotami. Jak coś na tym zarobią to wejdą całą kasą na górce i popłyną (albo nie).
Ciągle pisze, że giełda nie ma powodować stresu (dlatego trzeba inwestować małe kwoty), to ma być hobby. Nie rozumiem tego jaki sens jest pakowanie 4k na forum a potem inwestowanie małych kwot - to się nie opłaca ekonomicznie.

Chwali sie portfelem SPT który buduje typując spółki w niedziele wieczorem ale liczy zysk, jakby kupił w piątek. Coś pozytywnego pojawia się w weekend i ma zysk na zawołanie.

Ludzie myślą, że jak bedą na forum to dowiedzą sie w co inwestować. Niestety tak nie jest.

Na forum jest sporo osób prowadzących portfele. Większośc z nim chwali się niebotycznymi zyskami. Na ile to prawdziwe i realne - odpowiedżcie sobie sami. Nowi podniecają się tymi portfelami i inwestują w małe spółki z NC.

Jak ktoś nie zna się na AT lub AF to można się czergoś nauczyć bo robią analizy na prośbę.

Wskażnik PW to mistrzostwo świata. Jego składniki są tak tajne ja receptura CocaColi.
Jak PW każe wejść All-in, ale rynek leci w dół to wszystko jest OK ..... bo PW pokazuje gdzie rynek będzie w ciągu najbliższych 6-mcy. Zawsze sie wybroni.

Ale ostatnim hitem jest teoria fal. Trener (szejk) robi zyski ponad tysiąc % rocznie (podobno bo statementów nie pokazuje). Szkolenia są słono wyceniane.

Dużo ludzi się na to zapisuje. Chciałem dowiedzieć się czy któryś z kursantów po takim szkoleniu zarabia. Ale tylko słyszę, że nie ma czasu, musi się douczyć itp. Może jest ktoś tu na forum kto wziął udział w szkoleniu szejka i może potwierdzić, że przy niezbyt wysokim zaangażówaniu czasowym wykorzystuje fale szejka i zarabia.

Sorry, mój ostatni post nie ma sensu - nie czytać (nie wiem czy jest możliwość edycji)

Jak skonwertujemy obligacje 100zł np. na akcję za 5groszy to spokojnie wielu to łyknie, choćby Altus

orekki napisał(a):

Wykup obligacji niezależnie od ceny nie powoduje żadnej straty podatkowej, podobnie jak umorzenie.

Strata podatkowa powstaje tylko i wyłącznie w wyniku realizacji transakcji kupna sprzedaży, czy to na giełdzie czy też w wyniku umowy cywilno-prawnej.

P.S. To właśnie zamiana na akcje może być najskuteczniejszym sposobem uzyskania straty podatkowej, jeśli ktoś chciałby taką zrealizować. Wystarczy sprzedać pakiet akcji za symboliczną złotówkę komuś znajomemu lub zainteresowanemu poprzez umowę, nawet jeśli akcje byłyby nadal zawieszone ma giełdzie (lub brak chętnych do kupna po 1gr). Oczywiście trzeba brać pod uwagę koszty i czas.

Dzięki za info - jeśli to jest prawda to lepiej zamiast umorzenia zrobić konwersję. Wiem, że to martwi osoby myślące o wygranych w sądach z tytułu misselingu, ale wydaje mi się, że ich celem w sądzie powinno być żądanie odkupu przez te instytucje ich obligacji po cenie nominalnej, wtedy udowadnianie strat nie jet potrzebne (chyba że się mylę).

Jeśli Abris zgodzi się na konwersję to OK, ale też nie dajmy się udupić tracąc zainwestowane pieniądze i nie mogąc odliczyć sobie strat. Ktoś proponował konwersję po wyższej cenie niż 5groszy - tylko ja pytam po co?

Zamiast skonwertować np. 20% obligacji na akcje po 1zł lepiej skonwertujmy 1% obligacji po 5groszy a niech GetBack odkupi pozostałe 19% po 1grosz - wtedy mamy mniej (tylke ile chcemy) akcji i od razu koszt podatkowy.

Czy może ja coś źle rozumiem?

Po przemyśleniu, trochę w kontrze do tego co napisałem, uważam, że część obligacji musi być skonwertowana po 5gr na akcje np 10%-20% po to aby Abris: a) został ukarany, b) Abris nie mógł wpływać na spółkę by wyprowadzić pieniądze (pożyczka) kosztem spłat obligatariuszy. To nieprawda wg mnie, że wówczas nastąpi chaos gdyż wśród nas są instytucje finansowe np. Quercus które lepiej niż Abris poradzą sobie z kontrolą spółki.

Ja mogę się w dużej części zgodzić z tym pismem natomiast nie rozumiem dlaczego nie podnosi się w tym liście faktu, że we wszystkich propozycjach część obligacji jest umarzana co powoduje, że nie tylko wszystko tracimy to jeszcze nie możemy tych strat odliczyć ( a mielibyśmy na to 5 lat). Dlaczego w tych propozycjach zamiast umorzenia nie ma po prostu wykupu tej części obligacji za 1grosz przez GetBack? - jest to pomijalna kwota dla GetBack a dla nas przynajmniej komfort, że jak cokolwiek zarobimy na giełdzie w ciągu kolejnych 5 lat nie zapłacimy podatku. Ja rozumiem, że niektórzy uważają, że nigdy tego nie odliczą, ale przecież też na tym nic nie tracą. Czy jedynym powodem jest ludzka zawiść, że ja nie zyskam to nich inni też nie zyskają. Ja na dzień dzisiejszy nie widzę perspektyw na możliwość zysków na giełdzie ale nie wiem co będzie za 5 lat.

Co do układu to zamiast łudzić się co do spłat wolałbym rozwiązanie spłaty np. 20-30% w ciągu 2-3 lat, i odkup reszty po 1grosz natychmiast. Dla mnie propozycje sięgające spłatą kilkunastu lat to gra na czas - spółka upadnie a my będziemy mieli papier toaletowy którego nawet sobie nie odliczymy.

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 14 maja 2021 14:57:58
Liczba wpisów: 7
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 1

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,190 sek.

jmfzvgiq
hukczqba
aodupbqo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ybpfeuko
gowchmny
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat