Dzięki,
ja właśnie to pytanie zadałem po przeczytaniu x not informacyjnych. Dziwi mnie tylko, że nie ma konwencji kto dostaje odsetki za dzień transakcji kupujący czy sprzedający.
|
Nie zrozumieliśmy się do końca :). Spytam inaczej, mamy obligacje X o stałym oprocentowaniu r i 90 dniowych okresach odsetkowych (Actual/365F), nominale N. 2000-01-01 jest ostatni dzień odsetkowy i następnego dnia zaczyna się nowy kupon. To wtedy mamy (I_n wartość odsetek podanych w tabeli odsetkowej Catalyst) 2000-01-01 I_n-1 2000-01-02 I_n 2000-01-03 I_1
czy
2000-01-01 I_n 2000-01-02 I_1 2000-01-03 I_2, gdzie I_n = N*n/365*r. Czyli jakbyśmy kupili obligacje w dniu 2000-01-02 to zapłacimy całe odsetki I_n czy odsetki I_1, które narosną wciągu tego dnia ? To pytanie sprowadza się do tego czy płaciły odsetki za dzień w którym jest dokonywana transakcja czy nie. Pomijam tutaj D+2, ustalanie praw do odsetek nie o to tutaj pytam, zakładam, że zawsze kupujemy odsetki. Równanie Marcina nie odpowiada na pytanie gdyż możemy mieć ]Y - )X = )Y - ]X. Lewa strona ozn. sprzedając w dniu Y dostajemy odsetki z tym dniem włącznie i odejmujemy od tego odsetki za dzień X (w którym kupiliśmy obligacje) bez tego dnia Prawa strona ozn. tym razem, że kupujący bierze odsetki za dzień, w którym jest transakcja. Równanie (X+Y) - X = Y jest poprawne :) ale nic nie mówi na temat tego o co ja pytałem. Nie mówi nic na temat konwencji jaka jest przyjęta na rynku Catalyst.
|
Wartość narosłych odsetek obligacji X na dzień D oznacza narosłe odsetki tej obligacji włącznie z dniem D czy D-1 ? Czyli np. jak mamy obligacje MVF1213 to dla dnia 2012-10-11 wartość odsetek podana w tabeli odsetkowej wynosi 0,91 jest to wartość odsetek na koniec tego dnia czy na sam jego początek ?
|