Każdy ma swoją opinię. Ja patrzę w porówaniu do takich producentów jak TTWO lub ATVI (przed pozwem o nieetyczne zachowania w pracy) czy DIS (też rozrywka mimo że nie gry) czy Bloober. według mnie ten biznes jest skazany na podzielenie losu swoich najwiekszych sukcesów produkcji. Jak tytuł znajdzie uznanie to jest wielkie poruszenie i konsumenci kupują, Jak nie - to klapa i liczenie strat. tak to jest że nie wszyscy potrafią budować sukcesy za każdym razem. wyniki za tym idą.
nawet jeśli są jeszcze bug'i to wojkol CyberPunk chyba było spore poruszenie ostatnio. na steam gra jest na 9 miejscu, nie najgorzej.
Dlatego wolę takie biznesy jak CDPR oraz ATVI bo budują długookresową wartość. nie jest to gra jednego lata tylko ma potencjał zbudowania lojalnej grupy graczy którzy bedą chcieli spotkać się w grze (jak kiedyś w galerii handlowej), a co za tym idzie mogą wydać kasę na zakupy w grze.
|
|
dobra analiza @analityk fundamentalny, dzieki. miło patrzeć jak rodzima firma buduje markę, dobre produkty i ma szansę utrzymać pozycję w tym biznesie przez lata. Trzymam CDP od kilku lat, siedzi w mojej liście obok ATVI oraz TTWO. sukces nie przychodzi z dnia na dzień, ale firma pokazuje że jest w stanie pokonywać problemy (dystrybucja, opóźnienia, prawa do treści książek, itd), to ważne. przy okazji, ciekawy blog o grach jako biznesie https://masterthemeta.substack.com/, polecam
|
|
Też mi się wydaje że Reino zostawi spółkę na parkiecie, bo przecież takie były zapowiedzi (w ramach utworzenie polskiego REITu). szczerze mówiąc tylko dla tego kupiłem kilka sztuk. czy są gdzieś informacje o potencjalnej wycenie ? Chociaż i to nie koniecznie będzie takie istotne - jeśli reino zacznie działalność , zrobi emisję potencjanie rozwadniającą obecne akcje.
|
|
Witam ,
na rynku kapitałowym w USA i wielu krajach Europy bardzo popularne jest wypłacanie dywidendy w formie rzeczowej, konkretnie w akcjach. istnieją całe programy inwestycyjne DRIP (dividend reinvestment plan) w ramach których wartość dywidendy jest wypłacana w akcjach, czasami nawet na specjalny, rachunku często prowadzoen przez specjalizowane firmy (np. computershare.com)
Jak to wygląda na ryku Polskim?
często w innych krajach wiąże się taka dywidenda z oszczędnościami podatkowymi - bo rząd zachęca do gromadzenia kapitału a nie koniecznie wydawania, kierując się myśleniem że lepiej niż dziś pobrać podatek od zysku z dywidendy, lepiej w przyszłości pobrać podatek znacznie wyższy od zysków ze skumulowanych dywidend i aprecjacji akcji.
|
|